Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Afwachtend begin voor Damrak'

 'Afwachtend begin voor Damrak'

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag naar verwachting afwachtend aan de nieuwe beursmaand. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen weinig beweging laten zien. Beleggers kijken deze week vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. Ook zet het cijferseizoen in volle hevigheid door.

,,De openingsindicatoren wijzen op een gemengde start van de Europese beurshandel. Het lijkt een roerige week te worden met veel bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. De aandacht gaat volgens de marktkenner ook uit naar de Griekse beurs, die maandag na vijf weken weer open gaat. ,,Wat er in Athene gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen, maar het is in ieder geval een positief teken dat er weer gehandeld kan worden in Griekenland", aldus Eltink.

Op Beursplein 5 opende Heineken de boeken. De bierbrouwer verkocht in de afgelopen zes maanden meer bier en zag de nettowinst met 19 procent stijgen tot 915 miljoen euro.

Grontmij

Ook postbedrijf PostNL en ingenieursbedrijf Grontmij kwamen met cijfers. PostNL leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 4 miljoen euro door de verkoop van zijn Britse dochterbedrijf. Ook Grontmij, dat wordt overgenomen door zijn Zweedse branchegenoot Sweco, leed in het afgelopen kwartaal een verlies.

Delta Lloyd liet weten dat financieel topman Emiel Roozen per direct terugtreedt. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, gaat weg bij het verzekeringsconcern. Het vertrek volgt op de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in een zaak tegen de door De Nederlandsche Bank (DNB) opgelegde boete wegens misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

Consortium

Verder staat navigatiebedrijf TomTom in de belangstelling. Nokia kondigde aan zijn kaartendivisie HERE, een concurrent van TomTom, te verkopen aan een consortium van Audi, BMW en Daimler voor 2,8 miljard euro.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de Chinese industrie. De Chinese Shanghai Composite Index, die afgelopen maand de slechtste beursmaand kende in zes jaar, stond tussentijds ruim 2 procent in de min. De Nikkei in Tokio eindigde 0,2 procent lager.

Nasdaq

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag zonder grote koersuitslagen. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,3 procent lager op 17.690,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent naar 2103,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq was vrijwel onveranderd op 5128,28 punten.

De aandelenbeurzen in Europa eindigden op de laatste handelsdag van juli met winst. De Amsterdamse AEX-index steeg een fractie tot 495,23 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 728,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 0,7 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,0971 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 46,65 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,2 procent tot 51,59 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links