Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DSM boekt hogere winst 2e kwartaal 2016 (verwachting analisten)

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Kaviaar
0
AMSTERDAM (AFN) - DSM heeft zijn winst afgelopen kwartaal opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder, op een min of meer stabiele omzet. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het speciaalchemiebedrijf dinsdag voorbeurs presenteert.

De analisten voorzien in doorsnee een omzet van 1,98 miljard euro voor DSM in het tweede kwartaal. Daarmee zouden de opbrengsten nagenoeg even hoog zijn als een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde naar verwachting met 25 miljoen euro naar 182 miljoen euro. De nettowinst, uit voortgezette activiteiten, liep volgens de DSM-volgers op van 110 naar 131,5 miljoen euro.

Bij Nutrition ging de ebit naar schatting van 137 miljoen naar 158 miljoen euro. Bij Performance Materials liep het resultaat daarentegen waarschijnlijk met 7 miljoen euro terug naar 67 miljoen euro. Beide divisies zagen de omzet volgens de prognoses slechts licht afwijken van het tweede kwartaal van 2015.

Vitamineprijzen
DSM wist in de eerste drie maanden van dit jaar te profiteren van een sterke vraag naar met name voedingsingrediënten. Wisselkoerseffecten en lagere prijzen hielden de omzetgroei in die periode in toom. Hoewel het economisch klimaat onzeker bleef, hield DSM vast aan de voorspelling dat de resultaten dit jaar in lijn met de doelstellingen voor de middellange termijn worden verbeterd.

Het concern had afgelopen jaren veel last van de sterk dalende vitamineprijzen, vooral op het gebied van vitamine E. DSM signaleerde eind vorig jaar al dat de bodem op dit vlak leek te zijn bereikt. Doordat er langlopende prijsafspraken worden gemaakt, worden de vruchten hiervan vooral in de tweede helft van dit jaar geplukt, zei financieel directeur Geraldine Matchett eind april.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-010816-127/DSM-...
voda
0
Beursblik: DSM winst hoger op licht gestegen kwartaalomzet

Analisten voorzien gemiddeld ook hoger bedrijfsresultaat.

DSM zal dinsdag voorbeurs een lager resultaat op een gedaalde kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten bekendmaken. Dit is de verwachting van veertien door Vara Research geraadpleegde analisten.

De analisten verwachten gemiddeld een 0,5 procent hogere omzet uit voortgezette activiteiten van 1.975 miljoen euro, een met 7,9 procent gestegen bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten van 301 miljoen euro en een 19,5 procent hogere nettowinst exclusief eenmalige posten van 131,5 miljoen euro.

Analist Paul Walsh van Morgan Stanley voorziet margeverbetering in de Nutrition-divisie, zowel op kwartaal- als op jaarbasis. Hij verwacht vanwege lagere prijzen zwakke kwartaalresultaten bij Performance Materials. Hij taxeerde een bedrijfsresultaat van 301 miljoen euro op een kwartaalomzet van 1.943 miljoen euro.

De marktvorser is benieuwd naar mededelingen over de prijsontwikkeling van vitamineproducten en naar de outlook voor de tweede helft van het jaar.

Morgan Stanley houdt op DSM een Gelijkgewogen advies.

Analist Wim Hoste van KBC Securities verwacht, mede op basis van resultaten van sectorgenoot BASF, dat DSM zal profiteren van recent verhoogde prijzen van vitamine E. Maar omdat het concern voornamelijk met termijncontracten werkt, zullen de resultaten daarvan waarschijnlijk nog niet in de rapportage over het tweede kwartaal te zien zijn, veronderstelt de marktvorser.

Ook de boekwinst van circa 220 miljoen euro op de verkoop van aandelen in Patheon zal pas in het derde kwartaal worden gerapporteerd, merkte Hoste op.

De analist voorziet een verhoging van het bedrijfsresultaat met 8 procent tot 300 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van besparingen.

KBC heeft Accumuleren als advies.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel DSM maandagmiddag 0,2 procent hoger op 57,37.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
hosternokke
0
hosternokke
0
voda
0
Update: DSM realiseerde hogere winst op gestegen kwartaalomzet

Chemieconcern stelt outlook opwaarts bij.

DSM heeft in het tweede kwartaal een beter dan verwachte hogere winst op een gestegen omzet gerealiseerd en heeft zijn outlook voor het hele jaar opwaarts bijgesteld. Dit bleek dinsdag uit de kwartaalrapportage van het chemieconcern uit Heerlen.

"Ons positieve momentum van het eerste kwartaal heeft zich voortgezet en we zijn blij opnieuw een sterk kwartaal te hebben gerealiseerd. Dat werd gedreven door goede groei in onze activiteiten en robuuste voortgang in onze operaties. Bovendien blijven we op koers met onze ambities voor verbetering door het hele bedrijf en kostenbesparingsprogramma's", aldus bestuursvoorzitter Feike Sijbesma in een toelichting.

Het bedrijf heeft de outlook voor 2016 opwaarts bijgesteld en voorziet nu een groei van het bedrijfsresultaat (EBITDA) in de bandbreedte tussen 10 en 15 procent en een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) van meer dan 200 basispunten.

De doelstellingen voor de periode tot en met 2018 blijven gehandhaafd, zei financieel directeur Geraldin Matchett desgevraagd tegen ABM Financial News. Dit betekent dat DSM mikt op een hoge enkelcijferige EBITDA-groei en een hoge dubbelcijferige groei in basispunten van het rendement op kapitaalsinvesteringen. De doelstelling om tot 2018 250 tot 300 miljoen structureel aan kosten te besparen ten opzichte van 2014 "ligt op schema", meldde het bedrijf.

DSM stelt zich daarbij ten doel de groei te versnellen en daarbij marktaandeel in de kernactiviteiten te winnen. "Bij Specialty Materials en Nutrition zagen we dat in de afgelopen periode al gebeuren", zei CFO Matchett desgevraagd.

De kwartaalomzet steeg met 1 procent naar 1.994 miljoen euro, waarbij het bedrijfsresultaat 18 procent hoger was op 328 miljoen euro en de nettowinst exclusief eenmalige posten steeg van 101 miljoen euro en jaar geleden naar 135 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Het concern profiteerde hierbij van een volumegroei van 6 procent, die nadelige valuta-effecten meer dan compenseerde.

Bij de de grootste divisie Nutrition met voedingssupplementen voor mens en dier steeg de omzet met 4 procent tot 1.295 miljoen euro en was het bedrijfsresultaat 14 procent hoger op 237 miljoen euro.

Bij Materials, dat verschillende kunststof materialen produceert, steeg het bedrijfsresultaat 10 procent naar 117 miljoen euro op een 4 procent lagere omzet van 640 miljoen euro. In deze divisie daalde de prijs/mix-combinatie met 7 procent. "Dat werd vooral veroorzaakt doordat onze klanten van ons verwachten dat we lage olie- en andere grondstofprijzen in onze prijzen doorberekenen", zei bestuursvoorzitter Feike Sijbesma in een toelichting aan journalisten.

Analisten spraken dan beter dan verwachte bedrijfsresultaten in beide divisies. Volgens Declan Morrissey van Davy Research profiteerde het concern van een combinatie van aantrekkende eindmarkten en interne kostenmaatregelen. Analisten van Morgan Stanley trokken uit de opwaarts bijgestelde outlook voor het hele jaar de conclusie dat de positieve ontwikkelingen zich in de tweede helft van het jaar voortzetten.

DSM keert een interim keuzedividend van 0,55 euro per aandeel uit.

Het concern verwacht circa 240 miljoen dollar in contanten te genereren uit de verkoop van 4,8 miljoen aandelen in de Patheon joint venture. DSM zal op termijn ook de resterende aandelen in Patheon, alsmede zijn belangen in de Sinochem en CemicaInvest joint ventures verkopen, omdat deze farma- en bulkchemie-activiteiten niet meer behoren tot de kernactiviteiten van het concern.

"We zullen dat op een gepast moment doen, als de marktomstandigheden daarvoor goed zijn", zei Sijbesma. Hij voegde toe dat het concern op dit moment geen plannen heeft om grote acquisities te doen. "We zullen de opbrengst van de aandelenverkoop in Patheon ook gebruiken om onze schulden te verminderen", zei de bestuursvoorzitter.

De nettoschuld van DSM bedroeg op 30 juni 2.466 miljoen euro. De operationele kasstroom steeg in het laatste kwartaal op jaarbasis van 103 miljoen naar 182 miljoen euro.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel DSM 4,1 procent hoger op 60,09 euro.

Update: om informatie, toelichting CEO en CFO, en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beursblik: DSM geholpen door marktgroei en interne maatregelen

DSM heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van verbeterende eindmarkten en interne kostenmaatregelen. Dit meldde analist Declan Morrissey van Davy Research dinsdag in een rapport over de kwartaalrapportage van het concern.

De marktvorser merkte op dat de snelheid en omvang van de verbeteringen sneller kwamen dan verwacht, met een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 328 miljoen euro dat circa 8 procent boven zijn verwachting lag.

Davy houdt DSM op zijn favorietenlijst. Het advies is Outperform.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel DSM dinsdagmorgen 3,3 procent hoger op 59,69 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beursblik: DSM kwartaalresultaten sterk

Morgan Stanley analisten wijzen op beter dan verwachte operationele resultaten.

DSM presenteerde sterker dan verwachte resultaten met een 9 procent hoger dan verwacht bedrijfsresultaat (EBITDA) van 328 miljoen euro. Dit meldden analisten van Morgan Stanley in een rapport naar aanleiding van de kwartaalrapportage van het chemieconcern.

Ze wezen erop dat beide divisies Nutrition en Materials aan deze sterke prestaties bijdroegen. De winst per aandeel van 0,76 euro was ook boven verwachting, constateerden de analisten.

Ze merkten op dat de prijs/mix zich met name bij Nutrition krachtig ontwikkelde en dat de opwaarts bijgestelde outlook voor het hele jaar erop wijst dat dit effect zich voortzet.

Ze verwachten een positieve koersreactie. Morgan Stanley houdt op DSM een Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 48,00 euro. Het aandeel DSM sloot maandag op 57,75.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DSM Koninklijke Meer »

Koers 109,000   Verschil -1,00 (-0,91%)
Laag 108,550   Volume 427.629
Hoog 109,650   Gem. Volume 648.437
14-okt-19 17:35
label premium

DSM: Goed, maar prijzig

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium