Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel HEIJMANS KON AEX:HEIJM.NL, NL0009269109

  • 17,440 26 apr 2024 17:35
  • +0,480 (+2,83%) Dagrange 17,040 - 17,560
  • 73.342 Gem. (3M) 115,9K

Heijmans - November 2016

2.466 Posts
Pagina: «« 1 ... 63 64 65 66 67 ... 124 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Student biologie 17 november 2016 20:19
    Wat een onzin allemaal, ik heb zojuist het jaarverslag 2015, 2e kwartaalresultaten 2016 en derde kwartaal resultaten doorgenomen. Het belangrijkste op dit moment is dat ze geen extra kosten meer maken en 2,4 miljoen extra aan liquide middelen vrijspelen. Als ze wel verlies maken kunnen ze dit compenseren door meer liquide middelen beschikbaar te stellen. Om die reden hebben ze het het werk op de N23 ook stilgelegd. Puur zodat ze geen extra verliezen meer maken. Ze hebben echter in oktober geen betaling gehad waardoor dat verlies nog moet worden genomen op de eerste volgende kwartaal publicatie.

    In de bovenstaande post staat alles om tot deze berekening te komen.

    Ik het kort kun je voor de interest coverage ratio zeggen: de netto rentelasten zijn stabiel op 4,6 en moeten minimaal 4 x passen in de EBIDTA convenanten B (aangepast onderliggende EBIDTA). Deze moet dus minimaal 18,4 zijn. Afgelopen kwartaal was deze 16,6 wat dus een interest coverage ratio geeft van 3,6. Echter was het verlies van 15 miljoen waarvan 8 miljoen van EFT was ook meegerekend!. Kortom de onderliggende EBIDTA zal waarschijnlijk ruim 10 miljoen hoger liggen in Q4!. Naar mijn mening zal deze dus rond de 5 a 6 zijn in het komende kwartaal. Wanneer het onderliggende resultaat stijgt betekent dit automatisch ook dat de leverage ratio naar beneden gaat. Dit is de nettoschuld convenanten / EBIDTA convenanten (zeg maar gewoon onderliggen resultaat). Kortom een emissie komt er helemaal niet, tenzij de uitspraak van de arbitrage zal zijn dat Heijmans voor alle kosten moet opdraaien. Dat duurt echter nog wel even en in de tussen tijd hebben ze de tijd om geld te verdienen en eventueel grond te verkopen.
  2. forum rang 5 tradersonly 17 november 2016 20:20
    Wat betreft EFT: Volgens Heijmans 'doet de fabriek 't, en doet het proefbedrijf 't' en hoopt het nog dit kwartaal met De Dommel tot een 'final settlement' te komen.

    RIVM: er is goede progressie geboekt wat betreft het ontwerp.

    Wilhelminasluis: uitspraak volgend jaar. Relatief kleine aanneemsom.

    N23: ook uitspraak volgend jaar (zoals wordt verwacht)
    Boete lijkt mij niet aan de orde (retentierecht)
    Inmiddels heeft de provincie de helft van de aanneemsom (zo'n 100 miljoen) overgemaakt. Als ze kiezen voor 50/50 wat betreft meerwerk hoeft er 'slechts' 20 miljoen bij.
    Dat betekent 10% aandelen erbij + winst van overige divisies. Of een converteerbare obligatie.

  3. Student biologie 17 november 2016 20:22
    de interest coverage ratio en de leverage ratio zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen voldoen aan de bankconvenanten. Deze komen dus sowieso niet in gevaar de komende de maanden en zullen alleen maar een verbetering laten zien. Deze koers gaat zo stijgen als de uitspraak van de arbitrage positief is! En ik acht het zelfs mogelijk dat Heijmans het al als een verloren zaak beschouwd maar dat dit een methode is om tijd te rekken, waardoor ze ruimte creëren om de klap op te vangen. Als dat lukt zijn dan is dat absoluut bewonderenswaardig.
  4. forum rang 5 tradersonly 17 november 2016 20:33
    Laatste stukje uit het artikel van het FD

    Een financiële analist bij een bank zegt vertrouwen te houden dat de leiding het bedrijf op koers kan krijgen als de hobbel van de tegenvallers is genomen. ‘Onderliggend blijft het bedrijf goed winstgevend. De pijn zit steeds in enkele geïsoleerde gevallen.’ Volgens hem kan het bedrijf binnen enkele jaren uit de schulden groeien. Belangrijk is wel dat er niet elke keer een nieuw probleem bijkomt
  5. forum rang 5 tradersonly 17 november 2016 20:37
    Beurswaarde Heijmans nu rond de 100 miljoen euro.
    Als de orderporto op de probleemprojecten na van redelijke tot goede kwaliteit is dan verhandelt Heijmans op dit moment dus voor slechts 4x de jaarwinst (uitgaande van 1% marge op 2,5 miljard omzet).

    Even een crowdfunding opstarten :)
  6. forum rang 4 Guus_Geluk 17 november 2016 20:44
    quote:

    tradersonly schreef op 17 november 2016 20:33:

    Laatste stukje uit het artikel van het FD

    Een financiële analist bij een bank zegt vertrouwen te houden dat de leiding het bedrijf op koers kan krijgen als de hobbel van de tegenvallers is genomen. ‘Onderliggend blijft het bedrijf goed winstgevend. De pijn zit steeds in enkele geïsoleerde gevallen.’ Volgens hem kan het bedrijf binnen enkele jaren uit de schulden groeien. Belangrijk is wel dat er niet elke keer een nieuw probleem bijkomt
    Binnen enkele jaren uit de schulden? De CEO heeft al meerdere keren aangegeven dat ze dat dit jaar zouden zijn! Ze hebben nog een week of 6 om dat voor elkaar te krijgen..
  7. Student biologie 17 november 2016 21:08
    Ik heb overigens een foutje gemaakt zie ik nu! Ik ben uitgegaan van de halfjaarcijfers. Echter heeft Heijmans tot november gewerkt aan de N23 en is de betaling 22 augustus gestopt. Het betreft dus een betalingsachterstand van ruim 2 maanden die ten kosten gaat van de liquide middelen. Over het derde kwartaal hebben ze geen cijfers gepresenteerd....ik vermoed daarom dat Heijmans zich nu tussen de 3,5 and 4 begint qua interest coverage ratio. Deze zal waarschijnlijk omhoog gaan in het Q4. De vraag is dus, gaan ze dat halen? Ik denk het eigenlijk wel. Dit verklaart ook de vage houding van het management. Door grond te verkopen komen ze in ieder geval al heel snel uit deze twijfels. Een claimemissie lijkt mij onwaarschijnlijk. Zonder deze probleemprojecten zouden ze een EBIDTA halen van >13,5 miljoen. Ik zie na afronding van deze onzekerheden zeker een potentiële groeicurve in de koers.
  8. Student biologie 17 november 2016 21:13
    quote:

    aandeeltje! schreef op 17 november 2016 20:28:

    Gaat prima met mijn puts. Nog altijd te weinig.moregn snel iets doen.
    Je hebt al 4 keer verteld dat je puts hebt, voor zover ik heb gelezen.
    Ik heb al 3 keer gevraagd welke put je dan precies hebt en je hebt geen een keer antwoord gegeven. Kortom je winst of verlies is totaal niet te monitoren en dus ongeloofwaardig.
  9. [verwijderd] 17 november 2016 21:22
    Ik wil graag reageren op een aantal zaken die ik hier op het forum lees:

    Enkele forumleden (Daexter, Diegy) beweren dat Heijmans recentelijk in het FD heeft geroepen niet op een emissie uit te zijn. Ik heb dat citaat nergens kunnen vinden. Heijmans heeft in het eigen derde kwartaalbericht de volgende zinnen opgenomen die duidelijk aangeven dat alle opties worden overwogen:
    "Per einde van het derde kwartaal voldeed Heijmans aan de overeengekomen financiële convenanten. Als beslechting van disputen over deze projecten niet leidt tot een bevredigende oplossing, kan dit van invloed zijn op het kunnen blijven voldoen aan de financiële convenanten. Om hier adequaat op te kunnen reageren, voeren we pro-actief en constructief overleg met financiers. Prioriteit blijft een structurele verbetering van de verhouding tussen de netto schuld en de ebitda. Hiertoe worden meerdere scenario’s geanalyseerd en onderzocht."

    Forumlid Student Biologie merkt terecht op dat de intrest coverage ratio en de leverage ratio de belangrijkste ratio zijn voor bankconvenanten. Niet voor banken, maar voor aanbestedingen is er nog een andere ratio die een rol speelt. Dat is de solvabiliteit. Bij aanbestedingen is een solvabiliteitseis van 20% om mee te kunnen doen aan de aanbesteding niet ongebruikelijk. De solvabiliteit van Heijmans was aan het einde van H1 2016 25%. Echter als er grote projecten worden stilgelegd, vaste kosten doorlopen terwijl opbrengsten stoppen dan is er een risico dat de solvabiliteit verder zakt. En Heijmans zal niet al te dicht bij die 20% willen komen.

    Dan noemen een aantal forumleden de verkoop van grondposities als optie. Dat levert echter een kleinere solvabilteitsverbetering op dan een claimemissie voor hetzelfde bedrag.

    Fictief voorbeeld:
    Een bouwonderneming heeft voor € 100 MIO grondposities en voor € 900 MIO andere activa. Aan de creditzijde heeft het bedrijf € 250 MIO EV en € 750 MIO VV. De solvabiliteit is dus 25%.

    Scenario 1: verkoop grondposities:
    Het bouwbedrijf verkoopt voor € 100 MIO grondposities en lost daarmee schuld af. De solvabiliteit stijgt van 25% naar 27,8%

    Scenario 2: claimemissie:
    Het bouwbedrijf doet een claimemissie voor € 100 MIO en lost daarmee schuld af. De solvabiliteit stijgt naar 35%.

    Mijn conclusie: Een claimemissie levert veel sneller verbetering van de solvabilteit.
  10. [verwijderd] 17 november 2016 21:27
    quote:

    Drs P. schreef op 17 november 2016 19:59:

    Voor wie nog steeds denkt dat Heijmans niet een 2e Ballast Nedam wordt/is:
    7 uurArend Clahsen • OndernemenDe vijf kopzorgen van Heijmans

    Bouwbedrijf Heijmans verkeert in zwaar weer. Ondanks de aantrekkende bouwmarkt slaagt het bedrijf - een van de vier grote Nederlandse aannemers - er niet in om zwarte cijfers te schrijven. Sterker nog, sinds 2008 werd onderaan de streep slechts in twee boekjaren een positief resultaat behaald. Nu ziet het er opnieuw somber uit, vooral door toedoen van een aantal problematische projecten. Wat zijn de grootste uitdagingen voor het bouwbedrijf uit Rosmalen?

    Aanleg van de N23 door de kop van Noord-Holland. (Foto: Gemeente Noord-Holland)

    De probleemprojecten

    Een van grootste problemen die bestuursvoorzitter Bert van der Els van Heijmans moet zien op te lossen, is ongetwijfeld het conflict rond de aanleg van de N23 of Westfrisiaweg in Noord-Holland. De situatie is geëscaleerd nu de provincie Noord-Holland per 22 augustus niets meer betaalt en Heijmans al het werk heeft neergelegd. Het project met een aanneemsom van €206 mln kan Heijmans maken of breken. Ten eerste is er een maximale boete van €20 mln als de weg niet op tijd wordt opgeleverd. Ten tweede is onduidelijk of Heijmans het conflict met de provincie Noord-Holland in zijn voordeel weet te beslechten. Heijmans stelt foutieve informatie over de (te zachte) bodemgesteldheid te hebben gekregen. De provincie meent echter dat dit soort risico’s voor rekening van de opdrachtnemer komen. De schade bedraagt mogelijk tientallen miljoenen. Er loopt inmiddels een arbitragezaak.

    Verder blijft de Energiefabriek Tilburg Heijmans achtervolgen. Het bouwbedrijf uit Rosmalen nam deze klus in 2012 aan, waarbij een installatie wordt gebouwd om energie te winnen uit rioolslib. Het project is aangenomen voor €31 mln, inmiddels is er in de laatste twee jaar al €19 mln verlies op geleden omdat het project niet volgens de eisen werd opgeleverd. En de gifbeker is nog niet leeg: er wordt nog gepraat over een definitieve schikking.

    Het uitstel van de nieuwbouw van het RIVM in Utrecht, waar Heijmans samenwerkt met Strukton en Hurks, is potentieel een derde probleemproject. Van de opdracht van €267 mln is circa €100 mln voor verantwoordelijkheid van Heijmans. Het eerste ontwerp van de nieuwbouw voldeed niet aan de trillingseisen voor laboratoria. Is dat op 16 januari volgend jaar niet opgelost, dan dreigt de overheid de opdracht in te trekken.

    Te veel risico

    Achteraf gezien hebben veel aannemers bij hun pogingen om na de financiële crisis toch werk binnen te halen, tegen te lage prijzen en te veel risico ingeschreven op grote opdrachten. Ballast Nedam ging zo bijna ten onder aan de verbreding van de A15. Heijmans heeft aan hetzelfde euvel geleden. Bij de N23 werd bijvoorbeeld alles op alles gezet om de opdracht te winnen. De voorlopige gunning zou naar BAM en Van Oord gaan, maar door bezwaar aan te tekenen, trok Heijmans het huidige hoofdpijndossier naar zich toe. De drie bovenstaande probleemprojecten hebben nog één ding gemeen. Het gaat om relatief nieuwe aanbestedingsvormen waarbij meer risico bij de aannemer wordt gelegd. Heijmans lijkt zich daar in te hebben verslikt.

    Foto: HH

    Geld

    Als de financiële tegenvallers bij enkele probleemprojecten te fors worden, komen de bankconvenanten in gevaar, zo waarschuwde Heijmans op 2 november. Aandeelhouders zijn gealarmeerd; in de afgelopen twee weken is de koers van het aandeel met ruim 35% gedaald. Als Heijmans de convenanten schendt, wordt de schuld direct opeisbaar en nemen de banken in feite de macht over.

    Er is ook niet veel meer nodig om de convenanten te schenden. Halverwege dit jaar had Heijmans een nettoschuld van €36,9 mln en een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van €16,6 mln. De nettoschuld mag niet hoger zijn dan drie keer het ebitda. Dat betekent dat de schuld nog maar zo’n €13 mln mag toenemen, of de ebitda moet in de tweede helft van dit jaar omhoog gaan. Veel ruimte voor dat laatste lijkt er niet te zijn. Er is dus weinig buffer om tegenvallers op te vangen. Als Heijmans onzekerheid wil wegnemen, is er geld nodig. Een emissie van aandelen, verkoop van onderdelen, een kapitaalinjectie of coulance van de banken zijn grofweg de opties.

    Kleiner en gevoeliger

    Sinds 2008 is Heijmans al aan het downsizen geweest. De onderneming had toen een omzet van €3,7 mrd, nu resteert nog een omzet van€2 mrd. De meeste buitenlandse activiteiten werden verkocht, waaronder het Britse bouwbedrijf Leadbitter. Dit bedrijfsonderdeel boekte in 2010 een bedrijfsresultaat van €15 mln per jaar, maar werd voor een relatief lage prijs van €47 mln verkocht. Met de focus op Nederland is de gevoeligheid voor de lokale markt versterkt. Eerst leidde dat via de woningmarkt tot tegenvallers. Nu is het de competitieve inframarkt die Heijmans in de resultaten treft. Het verkleinen van de organisatie sinds 2008 betekent nog wat anders: er is minder tafelzilver te verkopen.

    Nieuwe cfo nodig

    Heijmans maakte eind vorige week bekend dat financieel directeur Mark van den Biggelaar begin volgend jaar vertrekt. Dat is twee weken na de waarschuwing over de convenanten, een dag nadat het werk aan de N23 is stilgelegd en op het moment dat er overleg wordt gevoerd met de banken. Het lijkt er op dat Van den Biggelaar moet boeten voor alle tegenvallers, wat niet wegneemt dat het vertrek van de cfo in de huidige financieel penibele situatie natuurlijk ongelegen komt..

    Alsof dit artikel bewijst dat Heijmans een tweede BN wordt. Overigens wordt in dit artikel daarover niets gezegd. En als er een artikel is met een andere strekking, dan is daarmee een ander bewijs geleverd? Wat een redeneren!
  11. forum rang 5 tradersonly 17 november 2016 21:31
    Een convenantenschending is geen ononverkomelijke zaak. Ze hebben eerder een waiver verkregen. Banken kijken naar risico. Indien Heijmans geen enkel toekomstperspectief zou hebben en geen enkel nieuw project in de pijplijn dan zou het idd lastig zijn. Maar de ordeporto is 2,5 miljard. Als deze onderliggend sterk verbeterd - al is het maar naar 1% marge - dan komt er jaarlijks 25 miljoen binnen.
  12. [verwijderd] 17 november 2016 21:36
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 17 november 2016 21:22:

    Ik wil graag reageren op een aantal zaken die ik hier op het forum lees:

    Enkele forumleden (Daexter, Diegy) beweren dat Heijmans recentelijk in het FD heeft geroepen niet op een emissie uit te zijn. Ik heb dat citaat nergens kunnen vinden. Heijmans heeft in het eigen derde kwartaalbericht de volgende zinnen opgenomen die duidelijk aangeven dat alle opties worden overwogen:
    "Per einde van het derde kwartaal voldeed Heijmans aan de overeengekomen financiële convenanten. Als beslechting van disputen over deze projecten niet leidt tot een bevredigende oplossing, kan dit van invloed zijn op het kunnen blijven voldoen aan de financiële convenanten. Om hier adequaat op te kunnen reageren, voeren we pro-actief en constructief overleg met financiers. Prioriteit blijft een structurele verbetering van de verhouding tussen de netto schuld en de ebitda. Hiertoe worden meerdere scenario’s geanalyseerd en onderzocht."

    Forumlid Student Biologie merkt terecht op dat de intrest coverage ratio en de leverage ratio de belangrijkste ratio zijn voor bankconvenanten. Niet voor banken, maar voor aanbestedingen is er nog een andere ratio die een rol speelt. Dat is de solvabiliteit. Bij aanbestedingen is een solvabiliteitseis van 20% om mee te kunnen doen aan de aanbesteding niet ongebruikelijk. De solvabiliteit van Heijmans was aan het einde van H1 2016 25%. Echter als er grote projecten worden stilgelegd, vaste kosten doorlopen terwijl opbrengsten stoppen dan is er een risico dat de solvabiliteit verder zakt. En Heijmans zal niet al te dicht bij die 20% willen komen.

    Dan noemen een aantal forumleden de verkoop van grondposities als optie. Dat levert echter een kleinere solvabilteitsverbetering op dan een claimemissie voor hetzelfde bedrag.

    Fictief voorbeeld:
    Een bouwonderneming heeft voor € 100 MIO grondposities en voor € 900 MIO andere activa. Aan de creditzijde heeft het bedrijf € 250 MIO EV en € 750 MIO VV. De solvabiliteit is dus 25%.

    Scenario 1: verkoop grondposities:
    Het bouwbedrijf verkoopt voor € 100 MIO grondposities en lost daarmee schuld af. De solvabiliteit stijgt van 25% naar 27,8%

    Scenario 2: claimemissie:
    Het bouwbedrijf doet een claimemissie voor € 100 MIO en lost daarmee schuld af. De solvabiliteit stijgt naar 35%.

    Mijn conclusie: Een claimemissie levert veel sneller verbetering van de solvabilteit.

    Duidelijk. De werkelijkheid blijft ondertussen veranderen. En tal van factoren kunnen een rol spelen. Ten goede en ten kwade. Niet op de laatste plaats de uitslag bij probleemprojecten. De vraag is of verbetering van de solvabiliteit dan nog wel nodig is.
  13. Gordon gekko 17 november 2016 21:37
    quote:

    tradersonly schreef op 17 november 2016 21:31:

    Een convenantenschending is geen ononverkomelijke zaak. Ze hebben eerder een waiver verkregen. Banken kijken naar risico. Indien Heijmans geen enkel toekomstperspectief zou hebben en geen enkel nieuw project in de pijplijn dan zou het idd lastig zijn. Maar de ordeporto is 2,5 miljard. Als deze onderliggend sterk verbeterd - al is het maar naar 1% marge - dan komt er jaarlijks 25 miljoen binnen.

    tja als als als 1% winst marge kom op zeg dit meen je toch allemaal niet al vallen er maar een paar projecten tegen dan is het verlies vele malen groter als de 1% en dan weer ellende gewoon genoeg geld ophalen nu en reorganiseren die tent de kuste mensen op de juiste plek weg met de huidige zwetsers punt uit
2.466 Posts
Pagina: «« 1 ... 63 64 65 66 67 ... 124 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Bouwbedrijf Heijmans blijft optimistisch in verraderlijke sector

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links