Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Laatste dag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 2 april 2015 08:48
    Ik zou die obligaties er gewoon uitgooien, maar ik heb dan ook onbeschaamd een mening. Bij de huidige rentestanden levert de rente niks op. Je hebt het geld nog lang niet nodig, dus het stabiliserende effect is ook nog niet zo belangrijk. De rente gaat echt niet naar -10%, dus koerswinst is ook maar beperkt.

    De rente is nu al aan het dalen vanaf begin jaren '80. Stel nu dat de rente net zo lang, langzaam gaat stijgen. Kan zomaar gebeuren. Dan zit je 30 jaar lang met een enorme bleeder opgescheept. Misschien een bleeder met lage volatiliteit, maar niet-volatiel geld verliezen is nog steeds geld verliezen.

    Volgens mij heb je die obligaties ook alleen maar omdat iedereen roept dat je obligaties moet hebben. Dat werkte heel erg lang, omdat de rente al die tijd daalde, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Iedereen roept wel vaker iets. Tot 2008 riep iedereen dat je het duurste huis moest kopen dat de bank je wilde lenen en dat het dom was om daar een cent van af te lossen. Dat werkte ook een hele tijd. Tot het niet meer werkte. Wat iedereen roept is niet perse waar. Je moet ook je eigen gezonde verstand gebruiken.

    Alleen als je denkt dat Europa (en eigenlijk de wereld) het nieuwe Japan is, en er echt nergens anders geld te verdienen is, heeft het m.i. zin om obligaties te hebben als je de stabiliteit niet absoluut nodig hebt.
  2. Rai444,44 2 april 2015 09:04
    Niks vinden van de markt is lekker makkelijk, maar je hebt genoeg kennis en kunde om er wel wat van te vinden en dat zou je kunnen behoeden voor een enorme bleeder. Nou heb ik je al zo vaak horen zeggen dat de obligatie markt een bubbel is en dan toch blijven zitten. Als straks de rente draait ben je de pineut en erger nog, je zag het aankomen ook nog, als een konijn in de koplampen staren en blijven zitten, waarom ?? Omdat volgens 'de boekjes' je ze moest hebben, tja, da's toch ook gewoon een mening ?
  3. forum rang 7 ff_relativeren 2 april 2015 09:12
    Goedemorgen Arend Jan,

    Over het kwartaal-cijferseizoen dat weer gaat beginnen ;
    Europa heeft de verplichting grotendeels geschrapt voor beursgenoteerde ondernemingen, om ieder kwartaal met cijfers te komen. (enkele uitzonderingen daargelaten)

    Weet jullie team welke (en of er) NL-bedrijven van dit Europese gemak gebruik gaan maken ? Halfjaarberichten blijven wel verplicht. 1e en 3e kwartaal zijn geschrapt als verplicht nummer ..

    bron : www.standaard.be/cnt/dmf20130612_0062... .

    Greetzzz

  4. [verwijderd] 2 april 2015 09:17
    AJK waarom heb je ueberhaupt obligaties ? Jij laat regelmatig grafieken zien, dat aandelen gemiddeld sinds 1800 of zo een rendement halen van 7% per jaar, dat haal je met obligaties toch niet ? Alleen als je inderdaad voor de koerswinst gaat, maar als koersen je niet interesseren (zoals je steeds zegt) zou je toch alleen op de couponrente moeten letten ?
  5. forum rang 5 theo1 2 april 2015 09:30
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 2 april 2015 09:07:

    Hallo, dank voor jullie input!

    Deze krijg ik op Twitter van een quant en had ik zelf nog niet bedacht:

    "Gegeven ultra lage lange rente geeft spaarrekg een hoger rendement en bijna net zoveel diversificatie en geen kans op verlies"

    Gr
    Arend Jan
    Een spaarrekening geeft ook kans op verlies. Bij een bail-in Dijsselbloem-stijl. Risicoloos rendement bestaat niet.
  6. forum rang 5 theo1 2 april 2015 10:05
    Nog een keertje uitgebreid.

    In de jaren '70 was er hardnekkige hoge inflatie in de VS. Paul Volcker heeft die de kop ingedrukt door de rente enorm te verhogen. Tot dik boven de 10%. Daarna, van begin jaren '80 tot nu, is de rente gestaag gedaald naar nul. Dus van een dikke 10% naar 0 in 30 jaar. Natuurlijk is dat geen rechte lijn geweest, maar de grote trend was al die tijd dalend.

    Dan is het natuurlijk logisch dat in studies die standaard 30 jaar backtesten, obligaties het best goed gedaan hebben. Want al die tijd zijn obligaties in een bullmarkt geweest. Het is gewoon een enorm lange cyclus geweest. Als je in die studies ook de Volcker-jaren meeneemt, dus bv 50 jaar gaat backtesten, dan zullen de resultaten er anders uitzien.

    Nu leven we in 2015 en dus moeten we kijken naar wat in de toekomst zou kunnen gaan werken.
    - alles blijft zoals het is en alle oude recepten blijven gewoon werken. Maar daarvoor heb je wel een 30-jarige bullmarkt in obligaties nodig. Denk je echt dat dat vanaf dit niveau kan? Waar kom je dan uit? Bij -10%? Geloof jij het? Ik niet. Volgens mij jij ook niet.
    - maar Japanners doen het wel goed met obligaties. Dat komt omdat de rente daar laag is, maar de reële rente is nog steeds positief. Na inflatie en belasting hebben Japanners nog steeds kunnen verdienen op de coupon. Europeanen en Amerikanen kunnen dat al niet meer. En die Japanners hadden nog veel meer kunnen verdienen als ze hadden belegd in Amerikaanse aandelen. Dat wordt dan weer vergeten: we zijn niet veroordeeld tot de "eigen" markt. Zolang niet de hele wereld in Japan verandert, zijn er altijd alternatieven.
    - obligaties kunnen nog steeds werken als er een stabiele, steile yieldcurve is. Dan zijn de lange rentes nog steeds hoog genoeg en kan je koerswinst maken door lange obligaties te kopen en korte te verkopen. Daarvoor heb je een "domme" markt nodig, die steeds rekent op een renteverhoging die nooit komt. Of constante angst voor de kredietwaardigheid van de leners. Dat zie ik in ons deel van de wereld ook niet zomaar gebeuren, maar dat is een terrein waar ik geen verstand van heb. Huiswerk voor Arend Jan: vraag je obligatievrienden welke omstandigheden nodig zijn voor een stabiele, steile yieldcurve en of dat reëel is in de wereld van nu.
    - we blijven nog heel erg lang zo voortdobberen. Dan verdien je precies niks op obligaties: geen rente en ook geen koerswinst. Na de beheerkosten van je fonds en vermogensbelasting verlies je continu een beetje. Volgens mij is dit wel zo'n beetje het beste wat je mag verwachten.
    - de cyclus draait en de rente gaat vele jaren langzaam stijgen. Dan zijn obligaties een blok aan je been.
    - we krijgen weer een nieuwe Volcker-periode. Dat betekent een enorm bloedbad op de obligatiemarkten. Als je iets in die geest verwacht, moet je zeker geen obligaties hebben.

    En er is nog iets heel wezenlijks veranderd: de bankregels. Banken mogen bijna niet meer voor eigen rekening handelen. Daardoor is de obligatiemarkt veel minder liquide geworden. En er is nog iets wezenlijks veranderd: de vergrijzing. Er zijn veel meer ouderen (en toekomstige ouderen) die al dan niet bewust beleggen voor hun oude dag. En een heel groot deel doet dat volgens "de boekjes", omdat ze braaf luisteren naar hun adviseur, of omdat hun pensioenfonds dat voor ze doet.

    Zomaar een scenario: er zijn miljoenen oudjes en pensioenspaarders die het netjes volgens de regels doen: ze beleggen voor total return en na hun pensionering volgen ze een klassiek opeet-scenario: ze verkopen ieder jaar een paar procent van hun beleggingen en hopen dat het lange termijn marktrendement dat dusdanig compenseert dat ze niet blut zijn voor hun dood. Op zich niks mis mee. Als de wereld zich aan het model houdt, gaat dit gewoon werken.

    Maar nu crasht de aandelenmarkt. Dat doet die namelijk af en toe. Nu denken al die oudjes "mooi, daar heb ik die obligatie-allocatie voor". Ze doen wat hun planner had voorgeschreven: ze verkopen geen aandelen meer, maar obligaties. Tenminste, dat proberen ze. Want omdat banken niet meer voor eigen rekening mogen handelen, zijn er ineens geen grote kopers meer. De handel droogt op. De markt gaat op slot. En dan staan de oudjes voor de keus: verkopen op een aandelenmarkt in paniek of verkopen op een obligatiemarkt in paniek.

    Dat is in deze wereld denk ik het grootste risico: iedereen rekent op obligaties voor panieksituaties, maar juist die markt is helemaal niet zo liquide meer. Wat als er echt een panieksituatie is en iedereen door dezelfde draaideur naar buiten wil?
  7. Belegde boterham 2 april 2015 10:10
    Dag AJK,

    Niets doen is ook een keuze, geld lijkt tegenwoordig wel een hot potato :-)

    Beste alternatieven voor de LT imo zijn:

    - Aflossen hypotheek
    - Zelfvoorzienend worden (Zonnepanelen oa)
    - Besparen energie (Led, oude apparatuur vervangen)
    - Stabiele groei bedrijven met dividend (Aristocrats en bij gebrek aan beter champions oa in de EU)
    - Leeftijdsafhankelijk (<60 jaar) zou ik in de wat high yield bonds gaan. Robeco bijv, oa

    Ps kun je de redacteur in opleiding (Nick) niet een keer een raise geven, staat zo stompzinnig :-)

    Redacteur-in-opleiding, wie verzint een dergelijke titel
  8. forum rang 4 holenbeer 2 april 2015 20:54
    Investeer in je huis, zoals BB ook zegt: zonnepanelen, isolatie, zuinige lampen en apparatuur en andere rendabele maatregelen. 5000 euro aan panelen ( na aftrek BTW) leveren komende 25 jaar 25.000 op. Van een beurscrash heb je geen last en je stopt je geld niet meer in gas van Poetin of uit Groningen, of in kolen, of andere fossiele zooi waar ze stroom van maken.
    Over 5 of 10 jaar laadt je je auto er mee op en hoef je niet meer te tanken.

    Heb mijn energierekening van 250 naar 80 euri teruggebracht, toch lekker elk jaar 2000 euri om in een fonds te stoppen, of mee te speculeren, of een racefiets van te kopen.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links