Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 16,364 31 mei 2024 17:35
  • +0,014 (+0,09%) Dagrange 16,276 - 16,592
  • 12.744.882 Gem. (3M) 9,8M

ING maandag 17 september 2012

189 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2012 16:17
    Industriële activiteit NY neemt sterk af

    Gepubliceerd op 17 sep 2012 om 15:26 | Views: 253

    NEW YORK (AFN) - De activiteit in de industrie in de regio New York is in september fors gedaald. Dat bleek maandag uit cijfers van de centrale bank van New York. De index die de activiteit weergeeft kwam uit op min 10,4 van een stand van min 5,9 in augustus. Economen hadden verwacht dat de index zou uitkomen op een stand van min 2.

    Het is de tweede maand op rij dat de index daalt en de stand is inmiddels de laagste sinds april 2009. De daling zou een voorbode kunnen zijn voor een verdere krimp in de Amerikaanse industrie. Ook de verwachting voor nieuwe orders ging flink naar beneden.
  2. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 17 september 2012 16:20
    An index covering New York manufacturing activity unexpectedly fell further into contraction this month, according to the Federal Reserve Bank of New York's Empire State Manufacturing Survey released Monday.
    The Empire State's business conditions index fell to -10.41 in September, after it plunged more than 13 points to -5.85 in August. The index has been deteriorating since May.
    Economists surveyed by Dow Jones Newswires had expected the index to come in at a much healthier 0.0.
    The New York Fed survey is the first of several regional Fed factory reports and Monday's very weak report suggests the U.S. manufacturing sector isn't contributing to overall economic growth this quarter.
    The Empire subindexes weakened this month.
    The new orders index fell to -14.03 from -5.50 in August. The shipments index slipped to 2.75 from 4.09 last month.
    Labor conditions deteriorated. The employment index plunged to 4.26 in September from 16.47 in August, and the workweek index turned negative, falling to -1.06 from 3.53.
    While current conditions are contracting, optimism about the future picked up after falling for seven consecutive months.
    The general business conditions expectations index for the next six months rose to 27.22 from 15.20 in August. The employee expectations index picked up to 8.51 from 3.53.
    Cost pressures picked up again this month. The prices paid index increased to 19.15 from 16.47. The prices received index rose to 5.32 from 2.35, suggesting more New York State manufacturers are trying to raise prices in the face of a cost squeeze.
    But the average increase has been small. In a series of special questions, companies were asked about selling prices.
    Respondents reported an average price increase of 0.8% during the past 12 months, less than the 1.4% reported when this survey was last done in September 2011.
    Looking ahead to the next year, the average respondent expected a 1.7% rise in selling prices--compared to the 1.0% increase projected in last year's survey.
    "Roughly 55% of respondents--a slightly higher share than in last year's survey--planned to hike prices at least 2%," the report said.
  3. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 17 september 2012 16:25
    Euforie op de beurs, voorzichtig optimisme over de economie. Zelfs de eurocrisis lijkt tembaar. Toch zijn er nog een tal van losse eindjes, die de eurozone noodlottig kunnen worden.

    Jeroen de Boer
    de euro
    Beursgrafiek: de euro

    Volg de koers van de euro realtime

    Lees meer

    Merkel: snel stappen naar politieke unie

    Drie opstekers voor de kwakkelende eurozone binnen anderhalve week.

    President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank beloofde in principe grof geschut in te zetten om de rente van zwakke eurolanden te drukken. Vervolgens kreeg Duitsland, met enige moeite, fiat van zijn hoogste rechters om mee te doen aan het permanente Europese noodfonds ESM.

    Als toetje bood de Nederlandse verkiezingsuitslag zicht op een meerderheidsregering die voor meer stabiliteit zorgt in één van de kernlanden van de eurozone. Al is het uiteraard de vraag in hoeverre een nieuw kabinet de nog altijd aanwezige euroscepsis kan negeren.

    Hoewel de economie van de eurozone, inclusief Nederland, nog niet echt tekenen van herstel toont, liepen financiële markten afgelopen week al vooruit op betere tijden. In Nederland tikte de AEX-index de hoogste stand van het jaar aan. Rentes op Spaanse en Italiaanse tienjarige staatsleningen zijn in korte tijd fors gedaald.

    De ontspanning op financiële markten roept echter een klassieke reactie bij Europese beleidsmakers: pijnlijke dossiers worden vooruitgeschoven en nationale reflexen blokkeren het optuigen van een raamwerk dat de eurozone een steviger fundament moet geven.

    Opvallend genoeg geldt dit alles zowel voor Duitsland, als aanvoerder van het Noordelijke blok, als voor het kwakkelende Spanje, dat op korte termijn de kritieke schakel is de eurozone.
    Spanje: baas over eigen pensioen

    Duitsland heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor een deal, waarbij de sterkste economie van Europa bereid is zijn leencapaciteit ter beschikking te stellen voor Zuid-Europese landen, mits die ook bereid zijn om soevereiniteit af te staan op Europees niveau. Natuurlijk (nog) niet in de vorm een een Europees ministerie van Financiën, maar via een fiscale unie die verder gaat dan afspraken over de hoogte van het begrotingstekort.

    In de ogen van de Duitse bondskansselier Merkel komt dit neer op een gemeenschappelijk budgetbeleid dat ook over zaken gaat als pensioenen en hervormingen op de arbeidsmarkt. Zaken die in vrijwel alle eurolanden nog sterk worden gekoesterd als nationaal beleidsterrein.

    De eerste stap in de richting van Europese grip op binnenlands economisch beleid kan zijn: Spanje krijgt toegang tot een noodpakket om zijn staatsschulden te blijven financieren. Tegelijk moet het land zich dan onderwerpen aan een toezichtsregime van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank. Kortom: soevereiniteit opgeven.

    De Spaanse regering geeft sinds een week echter vooral signalen af, dat Madrid niet staat te trappelen om noodsteun aan te vragen. Spanje vindt dat het zelf flink bezuinigt en premier Mariano Rajoy is beducht dat extra eisen van buitenaf, over bijvoorbeeld het Spaanse pensioensysteem, zijn positie ondermijnen.

    Duitsland en Spanje moeten de uitruil dus nog maken: financiële hulp in ruil voor het opgeven van soevereiniteit.

    Als Spanje geen zeggenschap wil opgeven, geen noodsteun krijgt en beleggers het land laten vallen, kan het alsnog akelig misgaan. Onder meer met de miljardeninvesteringen van andere Europese banken in de Spaanse financiële sector. Deze tijdbom moet onschadelijk worden gemaakt om de eurozone in tact te houden.
    Boterzachte bankenunie

    Intussen kibbelen de eurolanden ook over de manier waarop een bankenunie vorm moet worden gegeven. Idee is om de eindverantwoordelijkheid voor het bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank te leggen.

    Als het toezicht op banken op Europees niveau komt te liggen, kunnen problemen met banken ook vanuit Europa worden aangepakt. Enerzijds door banken zo in te richten dat ze failliet kunnen gaan, zonder dat essentiële functies zoals het betalingsverkeer en de bescherming van spaarders in gevaar komen.

    Aan de andere kunnen in deze opzet voor reddingsoperaties van banken Europese middelen worden ingezet. Dat laatste betekent dat staten minder snel meegezogen worden door een bankencrisis, zoals de afgelopen jaren is gebeurd in Ierland en Spanje.

    De logica van dit plan eist dat alle banken onder Europees toezicht vallen. Veel problemen bij banken zijn de afgelopen jaren immers opgetreden bij regionale banken, zoals de caja's in Spanje en zogenoemde Landesbanken in Duitsland.
    Duitsland dwars

    Maar juist op dit punt is de Duitse regering dwars gaan liggen. Minister van Financiën Wolfgang Schaüble gaf afgelopen week aan, dat wat hem betreft alleen de grootste banken onder Europees toezicht moeten komen. Nationale toezichthouders moeten over de kleinere banken blijven gaan.

    De problemen in Spanje tonen echter aan dat dit de effectiviteit van een bankenunie ondermijnt. De Spaanse staat is in de problemen gekomen door een regionaal bankenprobleem. Als je daar vanuit Europa iets aan wilt doen, moet ook het toezicht op Europees niveau liggen.

    Dat Europese toezicht hoeft overigens niet door een grote, nieuwe bureaucratie op te tuigen: je kunt bijvoorbeeld ook een roulatiesysteem inrichten, waarbij personeel van nationale centrale banken in andere eurolanden dan het eigen land als 'Europese' toezichthouder wordt ingezet.

    De Duitse halsstarrigheid, die vooral lijkt te zijn ingegeven door een lobby van regionale Duitse banken, dreigt de bankenunie echter tot een wassen neus te maken. In die zin, dat je geen effectieve bescherming inbouwt tegen een volgende financiële crisis.

    Als eurolanden in Noord en Zuid zich blijfen ingraven de komende maanden, laait de angst op financiële markten ongetwijfeld weer op. Dan kan de eurozone alsnog grote averij oplopen.
  4. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 17 september 2012 16:39
    Athene kan niet bij Zwitserse rekeningen
    MAANDAG 17 SEPTEMBER 2012, 13:10 uur | 1693 keer gelezen
    ATHENE (AFN) - De Griekse overheid slaagt er vooralsnog niet in om in kaart te brengen welke onderdanen een bankrekening hebben in Zwitserland. Het Griekse ministerie van Financiën maakte maandag bekend geen gebruik te willen maken van gegevens op een cd die Duitse autoriteiten kochten.

    Vorige week werd een verzoek van Athene aan de Swiss Bankers Association om de rekeninginformatie van een aantal Griekse parlementariërs afgewezen. Volgens de bankiersassociatie paste het verzoek niet in het beleid en moest Athene direct contact opnemen met de banken.

    Griekenland, dat al sinds 2010 een bankroet probeert af te wenden, heeft tot dusver weinig succes geboekt met het bestrijden van de grootschalige belastingontduiking in eigen land. De Griekse centrale bank beschikte in juli naar verluidt over informatie dat 403 Grieken minimaal 100.000 euro naar het buitenland sluisden, terwijl ze aan de belastingdienst doorgaven dat ze geen inkomen hadden.
189 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links