Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'ECB moet rente verlagen'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 11 januari 2012 20:48
    ECB maakt pas op de plaats bij rentebesluit

    11/1 17:24
    De ECB handhaaft morgenmiddag naar verwachting de rente en kondigt waarschijnlijk geen nieuwe crisismaatregelen aan. Doordat de centrale bank een pas op de plaats maakt en de impact van de laatste monetaire verruiming onder de loep neemt, ligt de focus vooral op het commentaar van president Mario Draghi over andere het recordgebruik van de depositofaciliteit en de steunaankopen van staatsobligaties.



    47 van de 53 door Bloomberg geraadpleegde economen verwachten dat de rente blijft staan op 1 procent. ECB-president Mario Draghi verlaagde tijdens zijn eerste twee rentebesluiten de rente in twee stappen met 25 basispunten elk. Zes economen denken dat Draghi de rente voor de derde keer op rij gaat verlagen.

    “Op dit moment denken wij niet dat het macro-economische plaatje verdere renteverlagingen rechtvaardigen,” schrijft econoom Carsten Brzeski van ING in een note. Volgens Brzeski is de toestand van de economie nog steeds in lijn met de ECB-ramingen uit december en zijn er zelfs wat indicatoren die wijzen op een einde van de conjunctuurverzwakking. Daarnaast kunnen de zwakkere euro en de hogere olieprijzen er voor zorgen dat de inflatie langer dan verwacht boven de doelstelling van 2 procent blijft, aldus de econoom.

    In december verlaagde Draghi de groeiverwachtingen voor de eurozone en noemde de ECB-president de economisch outlook “hoogst onzeker met substantiële neerwaartse risico’s” met mogelijk negatieve groei in 2012. De ECB-president schreef de zwakke conjunctuur toe aan de negatieve impact van de schuldencrisis op het economische sentiment, het lagere groeitempo van de mondiale effectieve vraag en moeilijkere kredietomstandigheden.

    Draghi heeft een kredietcrisis proberen te voorkomen door middel van soepelere eisen voor het onderpand voor ECB-leningen, een lager limiet voor kasreserves en het aanbieden van extreem lange leningen aan banken.

    Die laatste maatregel lijkt echter niet het gewenste effect te sorteren, blijkt uit data van de centrale bank. Sinds de veiling van 489 miljard euro aan goedkope 3-jaars leningen op 21 december is het gebruik van de ECB’s depositofaciliteit gestegen van meer dan 200 miljard euro naar tegen de 500 miljard euro. Dat is een extreem hoog niveau dat wijst op gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling.

    De ECB had als expliciete doelstelling dat banken met de extreem lange leningen de kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens op peil houden. Naar verluidt was de impliciete doelstelling dat banken met het goedkope geld hoger renderende staatsobligaties van zwakke eurolanden gaan kopen. Met de eerste obligatieveilingen in 2012 van Spanje en Italië op donderdag en vrijdag moet blijken of banken die zogenoemde carry trade gaan doen. Analisten hebben echter gezegd dat banken het geld vooral zelf zullen gebruiken voor het aflossen van de honderden miljarden euro’s aan eigen schulden in het eerste kwartaal.

    In februari vindt een tweede veiling van 3-jaars leningen plaats. Draghi zal morgen ook rapporteren over de maandelijkse kredietgroei in de eurozone.

    Staatsobligaties
    Zoals gebruikelijk is bij elke persconferentie, zullen journalisten morgen weer vragen gaan stellen over de steunaankopen van staatsobligaties. Sinds de hervatting van het zogenoemde Securities Markets Programme heeft de ECB voor meer dan 140 miljard euro aan met name Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gekocht. Gemiddeld komt dat neer op 6,4 miljard euro per week. Sinds december ligt het tempo van steunaankopen echter ruim beneden het gemiddelde en schommelt de Italiaanse 10-jaars rente rond het kritieke niveau van 7 procent.

    Draghi heeft steeds gezegd dat de steunaankopen tijdelijk van aard zijn en beperkt van omvang. Volgens de ECB-president is het ingrijpen in de obligatiemarkt bedoeld om het om het monetaire beleid correct over te brengen. Optreden als lender of last resort voor overheden, geopperd door economen zoals Paul Krugman van Princeton en Paul de Grauwe van de Universiteit van Leuven, is door Draghi steeds van de hand gewezen als in strijd met het ECB-mandaat.

    Door: ABM Financial News.
  2. forum rang 4 s.lin 12 januari 2012 09:17
    Verlaagt Draghi de rente drie keer op een rij?
    do 12 jan 2012, 09:00
    AMSTERDAM - Zal Draghi tijdens zijn derde vergadering van de Europese Centrale Bank voor de derde keer op rij de rente verlagen? Zal hij vandaag al het rentepercentage van 1 naar 0.75% terugschroeven en daarmee naar de laagste stand ooit zetten?

    De tijden dat voormalig voorzitter Trichet hamerde op inflatiegevaar lijken al weer lang geleden. Sterker nog, afgelopen zomervakantie verhoogde Trichet de rente nog tot 1.50%. Twee weken later brak de schuldencrisis in Italië in alle hevigheid uit, die mede tot verliezen op staatsobligatieposities in het bankwezen leidde.

    Dit is ook de reden dat Draghi zo agressief zijn rente verlaagd. Of hij vandaag al zijn rente verlaagd weet ik ook niet, maar anders doet hij dat in de huidige marktomstandigheden wel in februari of maart.

    Behalve zijn andere kijk op inflatie in een periode van lage groei, is hem er alles aan gelegen om het bankwezen te redden. Hoe kan dit beter dan door banken de mogelijkheid te geven tegen lagere rente tarieven te lenen van de ECB? Dit mede gekoppeld aan andere initiatieven van de ECB moet de winstgevendheid van banken vergroten.

    In het kort gezegd heeft de ECB de volgende acties ontplooid om banken te helpen:

    Verlaging van de rente van 1.50% naar 1.00% en verder in de nabije toekomst.
    Banken kunnen alleen van de ECB lenen tegen onderpand, de ECB is veel flexibeler geworden ten aanzien van het soort onderpand.
    De ECB stelt nu lange leningen (3 jaar) ter beschikking van banken om tegen onderpand tegen een procent te lenen.
    In normale markten is dit maximaal een maand. Eind februari wordt er weer een drie jaar lening ter beschikking gesteld, dus als banken tegen die tijd drie jaar geld kunnen lenen tegen 0,75% zal dit zeker helpen.
    De ECB koopt staatsleningen op (onder andere zodat banken hun posities kunnen afbouwen)
    De ECB koopt covered bonds op, dit zijn leningen met hypotheken als onderpand. Het is van belang voor het Europese bankwezen dat deze markt open blijft, aangezien voor veel banken geld lenen met onderpand nog de enige optie is.
    U en ik merken vermoedelijk weinig van deze acties, tenzij je leningen hebt met 'oude' voorwaarden. Want ondanks dat rente verlaagd wordt, zijn de risicopremies die banken betalen om in de markt geld op te halen gestegen. Dat merkt u aan de hogere spaarrentes en ook aan de spreads die banken betalen op hun obligatie emissies.

    Zo heeft de Rabobank recent euribor + 0.75% betaald en de Abn Amro zelfs euribor +1.50% voor het uitgeven van obligatieleningen met een korte looptijd. De tijden dat u dus een euribor hypotheek op +1.00% kon afsluiten, zijn dus voorbij als banken zelf al meer moeten betalen.

    DFT
  3. forum rang 4 s.lin 12 januari 2012 14:43
    ECB laat rente ongewijzigd op 1,0%
    Gepubliceerd: 14:05
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief donderdag zoals verwacht gehandhaafd op 1,0%.

    De markt kijkt nu uit naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi tijdens een persconferentie in Frankfurt die om 14.30 uur aanvangt. De Italiaan Draghi is de opvolger van de 1 november teruggetreden Fransman Jean-Claude Trichet.

    "De ECB zal eerst gaan kijken wat de impact is van haar recente beleidsbeslissingen, waardoor de toon van ECB president Draghi waarschijnlijk neutraler zal zijn dan in voorgaande persconferenties", blikte Rabobank vooruit.

    "Er is kans dat Draghi hint op verdere versoepeling van het beleid in februari of maart als de komende weken zou blijken dat de economische activiteit in de eurozone sterker dan verwacht afneemt", zegt Tobias Blattner, analist bij Daiwa Capital Markets.

    Eerder donderdag besloot de Bank of England zijn belangrijkste rentetarief op 0,5% te houden. De Britse centrale bank zei daarbij zijn obligatie-inkoopprogramma ongewijzigd voort te zetten.

    Vorige maand verlaagde de ECB de rente nog met 25 basispunten.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  4. forum rang 4 s.lin 16 juni 2012 08:51
    Draghi hint op monetaire versoepeling
    15/6 18:26
    De Europese Centrale Bank heeft de deur verder opengezet naar monetaire verruiming tijdens komende rentebesluit in juli. Dat bleek vandaag tijdens een conferentie in Frankfurt waar ECB-president Mario Draghi sprak, melden nieuwsmedia.

    Draghi signaleert voor Europa ernstige neerwaartse risico's, waar hij tijdens het rentebesluit begin deze maand nog sprak over toegenomen neerwaartse risico's. Daarnaast zei Draghi in geen enkel eurozone land inflatieproblemen te zien.

    Veel economen verwachten dat de ECB in juli de rente verlaagd, waardoor voor het eerste de rente onder 1,00 procent zou uitkomen.

    Voorafgaand aan de Griekse verkiezingen zei de ECB-president daarnaast dat de centrale bank klaar staat om liquiditeit te verstrekken aan solvabele banken in ruil voor goed onderpand.

    Door: ABM Financial News.
  5. forum rang 4 s.lin 26 juni 2012 18:21
    "Renteverlaging ECB heeft beperkt effect"
    26-6-2012 17:07
    Een verlaging van het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB) zou maar een beperkt effect hebben op de economie in Europa, verklaart een bestuurslid van de centrale bank dinsdag aan Reuters.

    E e n week voordat de ECB zijn maandelijkse rentebesluit bekend maakt, stelt Josef Bonnici, naast ECB-bestuurslid ook de president van de centrale bank van Malta dat "de rentetarieven al dusdanig laag zijn dat de impact van nog lagere tarieven beperkt zal zijn".

    Volgens de bankier kan de eurozonecrisis niet worden opgelost met monetaire beleidsmaatregelen waarbij hij regeringsleiders in de muntunie oproept om nieuwe manieren te vinden om de crisis te bestrijden.

    Het ECB bestuurslid pleit daarom, net als andere bestuursleden voor de constructie van een bankenunie, met een eurozone-breed deposito-garantie stelsel en een eenduidig raamwerk waarbinnen noodlijdende banken worden ondersteund.

    Bonnici geeft wel aan dat hij niet kan voorspellen wat er tijdens de beleidsvergadering begin volgende week beslist zal worden. Het huidige rentetarief van de ECB ligt op 1,0%.

    Een groeiend aantal marktvolgers verwacht dat de ECB het belangrijkste rentetarief volgende week zal verlagen met 0,25 of zelfs 0,50 procentpunt, nadat ECB-president Mario Draghi naar aanleiding van de vorige beleidsvergadering in juni al aangaf dat een eventuele verlaging van de rente toen al is besproken.

    Het rentebesluit wordt 5 juli bekendgemaakt.

  6. forum rang 4 s.lin 29 juni 2012 16:51
    Economische data eurozone onderstrepen noodzaak renteverlaging ECB
    Gepubliceerd: 15:51
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) zal meer actie moeten ondernemen om groei te bevorderen nu een reeks aan deze week gepubliceerde economische data erop wijzen dat de crisis ook Duitsland begint te raken en de algehele economische situatie in de muntunie zwak blijft.

    Uit data van het Duitse federale statistiekbureau bleek vrijdag dat de detailhandelsverkopen in Duitsland in mei op maandbasis met 0,3% zijn gedaald. Dit was onverwacht want er werd een kleine stijging voorzien. Daar staat tegenover dat de Franse consument vorige maand meer bereid tot het doen van uitgaven; de consumentenbestedingen in Frankrijk stegen in mei op maandbasis met 0,4%.

    Echter uit cijfers over de Franse economie bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal niet is gestegen, waarbij het Franse statistiekbureau INSEE verwacht dat de economie over heel 2012 minder hard zal groeien dan de Franse overheid voorziet.

    Donderdag presenteerde het statistiekbureau van de eurozone, Eurostat al teleurstellende data over het consumentenvertrouwen en het economisch sentiment in de muntunie.

    De wisselvallige cijfers onderstrepen de noodzaak voor de ECB om zijn monetaire beleid te verruimen en het belangrijkste rentetarief bij de aanstaande beleidsvergadering te verlagen. Hoewel de centrale bank vrijdag bekendmaakte dat de geldhoeveelheid in de eurozone in mei met 2,9% is gestegen op jaarbasis, bleek tevens dat de herfinancieringsoperaties die de bank uitvoerde en waarmee het meer dan euro1 biljoen injecteerde in Europese banken vooralsnog weinig heeft gedaan om de groei in de regio te bevorderen.

    Banken die gebruik hebben gemaakt van de middelen van de ECB, pompten die vervolgens niet in de eigen economie, maar kochten hiermee obligaties op om een hoger rendement te behalen.

    De liquiditeitsoperaties werden beschouwd als middel waarmee ondernemers en consumenten makkelijker geld zouden kunnen lenen bij banken tegen lagere rentes zodat ze vervolgens meer konden uitgeven en investeren, waardoor de economie in de regio een impuls zou krijgen.

    Dit gebeurde echter niet; in het eerste kwartaal was er nauwelijks sprake van groei en de economie in de eurozone zal in deze verslagperiode naar verwachting zelfs krimpen. Het is dus zaak voor de ECB om het monetaire beleid aan te passen.

    Ken Wattret, econoom bij BNP Paribas verwacht dat de ECB tijdens de beleidsvergadering komende woensdag zijn belangrijkste rente zal verlagen naar 0,75% van 1%. Hoewel de economische vooruitzichten wellicht recht doen aan een grotere verlaging naar 0,50%, lijkt dit minder waarschijnlijk nu er tijdens de eerste dag van de eurozone-top een akkoord is bereikt om euro120 mrd in de regio te pompen om de groei te bevorderen en ook andere maatregelen moeten bijdragen aan het economisch herstel binnen het valutablok.

    Het rentebesluit van de ECB wordt 5 juli bekendgemaakt.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  7. forum rang 4 s.lin 5 september 2012 21:37
    De AEX-index is vandaag 0,05% hoger gesloten, maar toch door lijn d gezakt. Hierdoor is de vlag d-h afgerond en dat maakt een daling tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Of die daling er daadwerkelijk komt hangt uiteraard af van het rentebesluit en de maatregelen waarmee ECB-voorzitter Draghi morgenmiddag komt, dat maakt het dus onzeker.

    www.adnbeursanalyse.nl/Slotanalyses/2...
  8. forum rang 4 s.lin 6 september 2012 08:20
    Markt rekent op rentestap en stimulans ECB
    6-9-2012 08:00
    De financiële markt rekent erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de rente met 25 basispunten verlaagt naar 0,5 procent, het laagste niveau ooit. Ook gaan marktkenners ervan uit dat de ECB nieuwe steunmaatregelen aankondigt, zoals een hervatting van het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties.
    ECB-president Mario Draghi heeft die verwachting zelf geschapen door in augustus te zeggen er alles aan te zullen doen om de euro te redden. Het plan om staatsobligaties op te kopen, stuit echter op fel verzet van de Duitse centrale bank. Topman Jens Weidmann en de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler zien het opkoopprogramma als een drug waaraan overheden verslaafd dreigen te raken.

    ,,Het opkopen van staatsobligaties is geen permanente oplossing van de schuldencrisis omdat de inflatie erdoor wordt aangejaagd'', aldus Rösler. Volgens Weidmann is het opkoopprogramma zelfs in strijd met de wet omdat de ECB in zijn ogen rechtstreeks overheden financiert.

    Draghi wil dat noodlijdende landen zich eerst tot de noodfondsen EFSF en ESM wenden voordat ze bij de ECB aankloppen. Als de fondsen steun verstrekken, dan gebeurt dat alleen in ruil voor verregaande hervormingen. De Italiaanse premier Mario Monti zei woensdag dat het mandaat van de ECB ruimte laat om in te grijpen. Monti pleit al langer voor het dempen van de verschillen in rentetarieven waartegen landen lenen.

    Een potentieel struikelblok voor alle reddingsplannen is het Duitse Constitutionele Hof. Dat buigt zich op 12 september over de vraag of het permanente noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), strookt met de Duitse grondwet. Zonder Duitse deelname komt het ESM niet van de grond.

    ©ANP
  9. forum rang 4 s.lin 8 november 2012 18:44
    ECB neigt niet naar nieuwe renteverlaging
    8/11 18:15
    De Europese Centrale Bank blijft aan de zijlijn, ondanks een verdere verslechtering van de economie in de eurozone en een stijging van Spaanse rentestanden in de afgelopen weken. Sinds de aankondiging van het nieuwe obligatieaankoopprogramma OMT afgelopen zomer kijkt de centrale bank de kat uit de boom, blijkt vanmiddag uit de maandelijkse persconferentie met ECB-president Mario Draghi.

    Tijdens persconferentie hintte Draghi niet op een nieuwe renteverlaging en benadrukte dat de ECB-president dat het monetaire beleid “al zeer ruim is” en dat reële rentestanden al negatief zijn. Ook zei Draghi “geen tekenen van deflatie te zien.”

    Evenals in oktober zei Draghi dat de economie zwak blijft en dat de inflatie, die met 2,5 procent nog steeds boven de ECB-doelstelling ligt vanwege de hoge energieprijzen en BTW-verhogingen, in de loop van 2013 onder de 2 procent zal uitkomen. Draghi herhaalde ook dat de inflatie-risico's in balans zijn en dat de neerwaartse risico's voor de economie sterker zijn.

    In september steeg de werkloosheid in het eurogebied naar 11,6 procent, het hoogste niveau sinds statistiekbureau Eurostat de cijfers bijhoudt. Het BBP daalde in het tweede kwartaal met 0,2 procent en in het derde kwartaal zal de krimp sterker zijn, waardoor er officieel sprake zal zijn van een recessie. Volgens de laatste ramingen van de Europese Commissie zal de economie volgend jaar maar heel zwak herstellen met 0,1 procent groei.

    Bal bij overheden
    In de persconferentie wilde Draghi absoluut niet ingaan op een Spaanse bailout.

    “Het is geheel aan Spanje om deze beslissing te nemen,” aldus Draghi. “De bal ligt bij overheden,” aldus de ECB-president, die daarmee ook leek te suggereren dat de centrale bank voorlopig genoeg heeft gedaan.

    Draghi zei dat het OMT heeft gezorgd voor kalmere financiële markten. In een aantal crisislanden laten deposito's weer groei laten zien na kapitaalvlucht eerder dit jaar.

    Volgens de ECB-president is het nu aan overheden om met structurele hervormingen de groeipotentie van de economie te verbeteren, wat de nog steeds sterk uiteenlopende rentestanden tussen de eurolanden moet verhelpen.

    Spaanse rente hoger
    Volgens Bloomberg data daalde de Spaanse 10-jaars rente op 18 oktober naar 5,34 procent, het laagste niveau sinds Draghi het OMT aankondigde. Inmiddels is de rentestand geleidelijk gestegen naar 5,83 procent. Een speculatieve aanval heeft niet plaatsgehad.

    De Duitse 10-jaars rente noteert met 1,36 procent nog steeds op bodemniveaus.

    Rente gehandhaafd
    Eerder vandaag handhaafde de ECB de rente op 0,75 procent. Ook de straf- en depositorente waren ongewijzigd.

    Door: ABM Financial News.
  10. forum rang 4 s.lin 7 december 2012 15:35
    'Meerderheid ECB-bestuur voor lagere rente'
    07-12-2012 15:02
    Een meerderheid van de bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) staat open voor een renteverlaging op korte termijn. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

    Volgens de bronnen zou een meerderheid van de bestuurders donderdag al voorstander zijn geweest van een nieuwe renteverlaging. Omdat de ECB op dat moment ook met nieuwe, zeer sombere ramingen voor de economische groei kwam, werd die stap echter als te alarmerend gezien. De ECB hield de rente daarom ongewijzigd op het historisch lage peil van 0,75 procent. Een nieuwe renteverlaging wordt volgende maand verder besproken, aldus de ingewijden.

    Uit de nieuwe ramingen van de ECB bleek donderdag dat de kans groot is dat de euro-economieën volgend jaar krimpen. In het slechtste geval worden ze gemiddeld 0,9 procent kleiner, in het beste scenario ontstaat een economische groei van slechts 0,3 procent.

    Stimuleren

    Een lagere rente kan helpen de economische groei te stimuleren. Als banken de lagere rente doorberekenen aan hun klanten wordt krediet goedkoper, wat een stimulans kan geven aan de uitgaven en investeringen.

    ECB-president Mario Draghi gaf donderdag al aan dat er een brede discussie vooraf was gegaan aan het besluit de rente onveranderd te laten. Het rentebeleid wordt bepaald door het bestuurscomité van de centrale bank. Dat bestaat uit de zes vaste bestuurders van de bank en de presidenten van de nationale centrale banken van de 17 eurolanden.


    ANP
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links