Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 16,364 31 mei 2024 17:35
  • +0,014 (+0,09%) Dagrange 16,276 - 16,592
  • 12.744.882 Gem. (3M) 9,9M

ING - PB's en andere relevante informatie

5.556 Posts
Pagina: «« 1 ... 55 56 57 58 59 ... 278 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 23 september 2009 22:02
    Brussel scherpt regels bankentoezicht aan
    23 september 2009, 21:57 | ANP
    BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie heeft woensdag voorstellen gepresenteerd om het toezicht op de financiële sector aan te scherpen. Het gaat om een uitwerking van maatregelen waarmee de 27 EU-leiders in juni al akkoord zijn gegaan.

    Doel van de maatregelen is een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Onvoldoende toezicht was een van de belangrijkste oorzaken van de problemen die vorig najaar op de financiële markten ontstonden.

    De Europese Commissie wil dat de toezichthouders van de lidstaten voortaan nauw samenwerken. Er komt ook een Europese waakhond, die banken en andere financiële instellingen op de vingers tikt als ze te veel risico's nemen.

    Waakhond

    De commissie wil dat de waakhond lidstaten aanbevelingen kan geven, bijvoorbeeld om belastingeld te gebruiken voor de redding van banken. Een land dat het niet met de aanbeveling eens is kan in beroep gaan bij de EU-ministers van Financiën. Besluitvorming daar hoeft echter niet met unanimiteit plaats te vinden.

    Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) zei woensdag hierover nog een zware discussie met de lidstaten te verwachten. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich tot dusver steeds fel verzet tegen bevoegdheden voor een niet democratisch gecontroleerd EU-orgaan die financiële consequenties kunnen hebben voor lidstaten.

    Voorzitter

    Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie toonde zich woensdag ingenomen met de commissievoorstellen. Hij onderstreepte dat de financiële markten niet aan nationale grenzen gebonden zijn. Daarom is er Europees en wereldwijd toezicht nodig.

    ,,Ons doel is om de Europese belastingbetalers te beschermen tegen herhaling van de donkere herfst van 2008, toen regeringen miljarden euro's in de banken moesten pompen'', zei Barroso. Hij hoopt dat de Europese aanpak bijdraagt aan het maken van wereldwijde afspraken tijdens de G20-bijeenkomst in het Amerikaanse Pittsburgh deze week. Daar zitten de twintig grootste industriële landen aan tafel.

    Behalve de EU-lidstaten moet ook het Europees Parlement de voorstellen van de Europese Commissie nog goedkeuren. PvdA-Europarlementariër Thijs Berman noemt ze in een eerste reactie ,,een stap in de goede richting'', maar vindt ze niet ver genoeg gaan. Ook voorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement pleit voor een daadkrachtiger aanpak. De voormalige Belgische premier vindt het voorgestelde systeem te versnipperd.
  2. forum rang 10 voda 24 september 2009 16:10
    Julius Baer uit de race voor ING private banking Azie - bron


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Julius Baer Holding ag heeft zich volgens een bron die bekend is met de situatie teruggetrokken uit de biedingsrace om de Aziatische private banking-activiteiten van ING Groep nv. Wel zou de Zwitserse vermogensbeheerder nog in de running zijn voor ING's Europese private banking-activiteiten.

    "Ze richten zich niet meer op de Aziatische activiteiten", zei de bron tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

    De persoon zei verder dat ING waarschijnlijk volgende maand de winnaar of winnaars van de biedingen bekendmaakt.

    ING heeft zijn Azatische en Zwitserse private banking-activiteiten te koop gezet. Geschat wordt dat de twee onderdelen in totaal zo'n EUR2 miljard kunnen opbrengen. Potentiele kopers konden tot begin september biedingen doen.

    Volgens bronnen die bekend zijn met de situatie heeft ING hooguit vijf biedingen ontvangen.

    Van de bieders zou HSBC Holdings plc op dit moment de belangrijkste kandidaat-koper zijn van het Aziatische onderdeel.



    Door Patricia Kowsmann en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com



  3. forum rang 10 voda 24 september 2009 16:20
    Miljoenenclaim Haarlem tegen ontwikkelaar ING
    24 september 2009, 13:52 | ANP
    HAARLEM (AFN) - De gemeente Haarlem bereidt een miljoenenclaim voor tegen projectontwikkelaar ING Real Estate Development. Dat maakte de gemeente donderdag bekend. Haarlem heeft woensdag de samenwerkingsovereenkomst met ING opgezegd voor de ontwikkeling van Schalkstad, een groot bouwplan met winkels en woningen in Schalkwijk. Volgens de gemeente is de ontwikkelaar niet in staat het plan volgens afspraak te realiseren.

    Hoe hoog de claim uit zal vallen, is volgens een woordvoerder van de gemeente nog niet duidelijk.

    Kort nadat het plan in maart 2008 werd gepresenteerd vond ING het volgens de gemeente niet meer haalbaar in die vorm. De gemeente stelt dat er veel gesprekken zijn gevoerd over het plan, maar dat de aanpassingen die ING voorstelde onacceptabel zijn.

    Doorgaan

    Haarlem wil nu zelf doorgaan met het plan samen met de vereniging van eigenaren van winkelcentrum Schalkwijk. Op de plek van het huidige winkelcentrum moet het plan worden gerealiseerd.

    ING Real Estate Development laat weten het te betreuren dat Haarlem de samenwerking heeft opgezegd. ,,In de huidige economische omstandigheden was ons voorstel het maximale wat een marktpartij kan doen'', aldus directeur René Hersbach. ,,We vinden het daarom onverantwoord dat de gemeente ons voorstel afwijst.''

    De projectontwikkelaar is nog steeds bereid fors te investeren in een aangepast plan. Volgens Hersbach zijn vergelijkbare projecten in andere steden wel van de grond gekomen. ,,Haarlem stapt nu in het zicht van de finish uit de race. Daarmee doet zij de stad, haar inwoners en de winkeliers in Schalkwijk tekort.''
  4. forum rang 10 voda 24 september 2009 16:25
    SNS wil staatssteun snel aflossen
    24 september 2009, 11:10 | BNR.nl
    Bank en verzekeraar SNS Reaal wil maximaal 26,15 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Met het opgehaalde kapitaal wil SNS onder meer een deel van de ontvangen staatssteun aflossen. Dat meldde SNS donderdagochtend.

    [Modbreak IEX: Gelieve persberichten van het FD niet volledig te kopiëren.]
  5. forum rang 10 voda 24 september 2009 16:28
    Belgen halen zwart geld massaal terug
    24 september 2009, 10:04 | ANP
    BRUSSEL (AFN) - Rijke Belgen halen hun zwart geld op buitenlandse rekeningen massaal terug naar eigen land, uit angst voor internationale afspraken over het schrappen van het bankgeheim en het aanpakken van belastingparadijzen. Het gaat daarbij om miljarden euro's.

    Dat blijkt uit een rondgang van de De Morgen langs Belgische vermogensbeheerders, waarover deze krant donderdag publiceerde. Alleen al de Antwerpse vermogensbank Bank Delen verwacht dit jaar een slordige 250 miljoen zwart kapitaal uit het buitenland terug te ontvangen. Ook andere banken spreken van een spectaculaire terugkeer van zwart geld.

    De banken trekken een vergelijking met de situatie in 2004, toen de Belgische regering een eenmalige fiscale amnestie afkondigde. Ook toen keerden miljarden euro's naar België terug.
  6. forum rang 10 voda 24 september 2009 16:48
    Wellink pakt topbankiers bonus af
    24 september 2009, 15:12 uur | FD.nl
    7Door: Leon Willems
    De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de bonussen van topbankiers blokkeren zolang de crisis duurt. Het gaat niet alleen om banken die staatssteun hebben gekregen, ook andere financiële instellingen mogen geen bonussen meer uitkeren aan bestuurders.

    [Modbreak IEX: Gelieve persberichten van het FD niet volledig te kopiëren.]
  7. forum rang 10 voda 24 september 2009 18:18
    'Nieuwe Duitse coalitie goed voor economie'
    24 september 2009, 18:07 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - Het Nederlandse bedrijfsleven moet hopen dat de verkiezingen die zondag in Duitsland worden gehouden een meerderheid opleveren voor de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP. De kans op hervormingen die de Duitse economie verder helpen is groter met die nieuwe coalitie dan in de huidige samenstelling van CDU en SPD, stelt ING-econoom Carsten Brzeski.

    ,,Duitsland moet minder afhankelijk worden van de export om een nieuw economisch rampenscenario af te wenden'', legt de Duitsland-kenner uit. ,,Daarvoor moeten de binnenlandse bestedingen worden gestimuleerd.'' De kans daarop schat hij hoger in als de CDU en FDP gaan regeren dan als de huidige coalitie aanblijft.

    De nieuwe regering staat voor de grote uitdaging de Duitse economie te hervormen in de nasleep van de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Als 's werelds grootste exporteur werd Duitsland afgelopen jaar hard getroffen door de internationale economische malaise. In 2009 krimpt de op drie na grootste economie ter wereld dan ook met 5,5 tot 6 procent, zo voorspelde bondskanselier Angela Merkel eerder deze maand.

    Herstel

    Een sterk herstel van de Duitse economie is van groot belang voor Nederland. Bijna 25 procent van de goederen die Nederland verlaten gaat naar Duitsland, waarmee de Oosterburen veruit onze belangrijkste handelspartner zijn.

    Topprioriteit voor de nieuwe regering is de verbetering van het investeringsklimaat, zegt Brzeski. ,,Het is voor buitenlandse bedrijven nu niet aantrekkelijk om te investeren in Duitsland. Het belastingstelsel moet daarom grondig op de schop. Dat geldt overigens niet alleen voor bedrijven, de belastingdruk voor gezinnen is ook erg hoog. Dat moet veranderen om de bestedingen aan te jagen.''

    Speelruimte

    De speelruimte van elke nieuwe regering wordt verkleind door de sterk verslechterde overheidsfinanciën. De financiële crisis en de recessie hebben ook in Duitsland een groot gat geslagen in de begroting. Brzeski ziet echter grote verschillen in hoe de verschillende coalities zullen proberen de tekorten weer weg te werken.

    ,,CDU en FDP zullen niet snel overgaan tot bezuinigingen'', stelt de ING-econoom. ,,Ze zullen eerst de lasten verlichten, in een poging de economie verder te stimuleren. Daarna zullen ze proberen de overheidsfinanciën te verbeteren. Een coalitie met SPD zal echter veel eerder geneigd zijn de belastingen te verhogen om meer geld binnen te krijgen. Daarmee knijp je de groei af.''

    Erg slecht heeft de huidige, zogenoemde Grote Coalitie het overigens niet gedaan, vindt Brzeski. ,,De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar was goed en ook de autoslooppremie heeft gedaan wat hij moest doen. Je kunt wel vraagtekens zetten bij de redding van Opel. Waarschijnlijk kwam het gewoon niet goed uit om het bedrijf te laten vallen, zo vlak voor de verkiezingen.''
  8. forum rang 10 voda 24 september 2009 18:56
    Wellink: meer wetgeving nodig rond bonus
    24 september 2009, 18:42 | ANP
    DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft meer wetgeving nodig om te hoge bonussen bij banken aan te pakken. De instrumenten die de toezichthouder nu heeft op het gebied van sancties, zijn niet toereikend. Dat zei DNB-president Nout Wellink donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

    Wellink liet weten dat de regels nu vaak niet duidelijk genoeg zijn om daadkrachtig te kunnen optreden bij banken. Volgens hem kan er daardoor discussie ontstaan tussen de toezichthouder en de bank of een variabele beloning wel of niet gepast is. ,,De complexe werkelijkheid laat zich niet vangen in een enkel cijfer'', aldus de president. ,,We kunnen dit alleen regelen door naar de wetgever te gaan.''

    Met de instrumenten die DNB wel tot zijn beschikking heeft, kijkt de toezichthouder scherp of banken niet te hoge variabele beloningen betalen. Volgens Wellink moeten deze passend zijn. Variabele beloningen van 300 procent van het vaste salaris zijn dat niet, stelde hij.

    'Schok'

    Afgelopen zaterdag bleek uit DNB-onderzoek dat de bestbetaalde bankiers in 2007 en 2008 niet of nauwelijks gekort zijn op bonussen. De variabele beloningen bedroegen gemiddeld meer dan 300 procent, ook bij banken met grote verliezen. ,,Deze resultaten kwamen ook voor ons als een schok. Ze hebben ons buitengewoon onaangenaam getroffen'', aldus Wellink.

    Hij verzekerde de Kamer dat dit zich dit jaar niet zal herhalen. Op persoonlijke titel zei Wellink dat wat hem betreft bestuurders van banken helemaal geen bonus wordt betaald zolang de crisis duurt. Maar handelaren deze onthouden, ligt een stuk gecompliceerder, legde hij uit. ,,Als die allemaal weglopen dan zit de bank opeens met een heel groot probleem.''

    Opstrijken

    Dat bankiers zulke grote beloningen konden opstrijken, is deels te wijten aan de toezichthouder zelf, zei Wellink. ,,Daar hadden wij misschien iets eerder wat aan moeten doen.'' Maar hij wees nogmaals naar de verantwoordelijkheid van politici, die de afgelopen jaren toestonden dat dergelijke bonussen werden uitgekeerd. ,,Dit stond nergens op de agenda, ook niet bij wet- en regelgevers.''

    Premier Jan Peter Balkenende noemde in een reactie de bonussen een verkeerde stimulans en een slecht voorbeeld, die niet door de bevolking worden geaccepteerd. Vanuit dat oogpunt zei de premier de opmerkingen van Wellink ,,zeer wel'' te begrijpen.
  9. forum rang 10 voda 24 september 2009 19:05
    UPDATE: Rabobank en Eureko stellen fusieplan uit, niet af


    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Rabobank, Eureko intensiveren samenwerking, verlengen fusieplan', om extra informatie en commentaar Rabobank-woordvoerder toe te voegen.)



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Rabobank en verzekeraar Eureko hebben hun overeenkomst met de intentie om te fuseren met een jaar verlengd, en gaan los daarvan hun commerciele samenwerking intensiveren.

    De overeenkomst zou op 1 januari 2010 aflopen.

    "Het is duidelijk dat dit niet de tijd is om te fuseren", licht een Rabobank-woordvoerder toe. "We hebben het fusieplan daarom met een jaar uitgesteld, maar niet afgesteld", zegt hij.

    De intensivering van de commerciele samenwerking staat los van het fusieplan. "De samenwerking kan altijd verder worden verbeterd, of de fusie nu wel of niet doorgaat", aldus de woordvoerder.

    Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Eureko stelt daarbij dat de uitbreiding van de commerciele samenwerking voor beide bedrijven de prioriteit heeft.

    De samenwerking houdt in dat Rabobank en Eureko gezamenlijk producten en diensten aanbieden aan klanten. "Wij gaan het aandeel van Interpolis-verzekeringen in het totale verzekeringsaanbod van de lokale Rabobanken nog verder uitbouwen", aldus Van Duin.

    Volgens de Rabobank-woordvoerder is dat niet in strijd met de verplichting van de bank om ook producten van onafhankelijke verzekeraars aan te bieden. "Als een klant van Rabobank geen Interpolis-product wil, kunnen wij hem ook producten van ASR aanbieden", zegt hij.

    Zowel Rabobank als Eureko zijn niet-beursgenoteerd. Eureko is voor 54% in handen van Vereniging Achmea en voor 39% van Rabobank. Het verzekeringsconcern ontstond uit een fusie van verzekeraar Achmea met Rabobanks verzekeringstak Interpolis. Via Interpolis hebben Rabobank-klanten toegang tot alle producten en diensten van Achmea.



    Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com

  10. forum rang 10 voda 24 september 2009 20:20
    ING beeindigt per direct contract met Renault Formula 1


    AMSTERDAM (Dow Jones)--ING beeindigt per direct zijn sponsorcontract met Renault Formula 1. Dat maakt de bankverzekeraar donderdag bekend.

    ING stelt dat de beslissing wordt genomen in het licht van de uitspraak van het World Motor Sport Council op 21 september 2009 over de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix in Singapore van 2008.

    Het Formule 1-team van Renault kreeg een voorwaardelijke schorsing opgelegd omdat coureur Nelsinho Piquet in Singapore opzettelijk moest crashen van de teamleiding zodat teamgenoot Fernando Alonso de race kon winnen.

    ING laat weten diep teleurgesteld te zijn over de gebeurtenissen. Op 16 februari van dit jaar besloot de bankverzekeraar al om het sponsorcontract dat loopt van 2007-2009 niet te verlengen en uit de Formula 1 te stappen na het seizoen van 2009.



    Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst +31 20 57 15 201; levien.defeijter@dowjones.com

  11. forum rang 10 voda 24 september 2009 22:00
    ING: geen verplichtingen meer aan Renault
    24 september 2009, 21:55 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - ING heeft per direct het sponsorcontract met het Formule 1-team van Renault stopgezet. Dat maakte het financiële concern donderdag bekend.

    ING stopt met de sponsoring van het team vanwege een uitspraak van de World Motor Sport Council die betrekking had op de Grand Prix van Singapore in 2008 waarbij het Renault-team de fout in zou zijn gegaan.

    Een woordvoerster van ING zei dat het bedrijf ,,vanaf dit moment geen financiële verplichtingen meer ten opzichte van Renault heeft''. ING wil niet zeggen welk bedrag er is gemoeid met het sponsorcontract van Renault. Wel zei de woordvoerster dat het sponsorschap van de F1 voor ING zeer succesvol is geweest. ,,We betreuren het dat we dat moeten beëindigen.''

    In februari van dit jaar maakte ING al bekend uit bezuinigingsoverwegingen te stoppen met de sponsoring van de Formule 1, daarmee zou jaarlijks een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro gemoeid zijn. ING was niet alleen sponsor van Renault, maar ook van een aantal races van de Formule 1.
  12. forum rang 10 voda 24 september 2009 22:36
    Rabo en Eureko werken toch nog aan fusie
    24 september 2009, 22:33 | ANP
    UTRECHT (AFN) - Rabobank en Eureko, de moedermaatschappij van onder andere Achmea, intensiveren hun samenwerking. Bovendien hebben de bank, de Vereniging Achmea en Eureko hun intentieovereenkomst om te komen tot een fusie verlengd. Dat lieten Rabobank en Eureko donderdag weten.

    Eind augustus stond een mogelijke fusie van de twee als gevolg van de economische crisis nog onder druk. ,,De economische werkelijkheid is nu totaal anders dan in 2005'', zei een woordvoerder van Rabobank toen.

    Rabobank en Eureko werken onder andere samen in het aanbieden van producten onder de merknaam Interpolis. ,,Beide bedrijven benadrukken dat de intentie tot fusie los staat van de commerciële samenwerking tussen Rabobank en Eureko waarbij gezamenlijk producten en diensten worden aangeboden aan klanten'', stellen de bedrijven in een verklaring. ,,De prioriteit ligt nu bij het uitbreiden van de commerciële samenwerking'', aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin van Eureko.

    In het geval van een fusie zouden Rabobank en Eureko samen de grootste bankverzekeraar van Nederland vormen.
  13. [verwijderd] 25 september 2009 06:50
    ING verkoopt ING Australie, N-Zeeland voor EUR1,1 mrd
    25 sep 2009, 03:37 uur

    Door Archie van Riemsdijk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST

    AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Groep nv verkoopt zijn Australische en Nieuw-Zeelandse levensverzekerings- en vermogensbeheer activiteiten voor EUR1,1 miljard, meldt de financieel dienstverlener vrijdag.

    De Amsterdamse bankverzekeraar verkoopt de 51%-belangen aan joint venture-partner Australia and New Zealand Banking Group Ltd.(ANZ). De activiteiten komen daarmee volledig in handen van ANZ.

    ING verwacht op de verkoop een nettowinst van circa EUR300 miljoen te boeken, terwijl het concern met de transactie naar verwachting EUR900 miljoen aan kapitaal vrijspeelt.

    "De transactie is een volgende belangrijke stap in de uitvoering van onze Back to Basics-strategie", zegt ING bestuursvoorzitter Jan Hommen.

    ING en ANZ fuseerden in 2002 hun verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in Australie en Nieuw-Zeeland. De jointventure telt 2.200 werknemers in Australie en 500 in Nieuw-Zeeland.
  14. forum rang 10 voda 25 september 2009 17:25
    S&P zet vooruitzichten ING Life-rating op positief


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Standard & Poor's Ratings Services (S&P) heeft vrijdag de vooruitzichten voor de levensverzekeringsactiviteiten van ING Groep nv verhoogd naar positief.

    De herziening volgt op de aankondiging dat de Australische en Nieuw-Zeelandse levensverzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING worden verkocht aan joint venture-partner Australia and New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ).

    Als de transactie doorgaat zal S&P ING Life voortaan beschouwen als kernonderdeel van ANZ. Volgens de methodologie van de kredietbeoordelaar wordt de rating en outlook daarom aangepast aan die van het moederbedrijf.

    ING Life heeft een A+ rating bij S&P.



    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com



  15. forum rang 10 voda 25 september 2009 17:26
    ING verkoop past in back to basics-strategie - KBC


    AMSTERDAM (Dow Jones)--ING's verkoop van de Australische en Nieuw-Zeelandse levensverzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten voor EUR1,1 miljard past in de 'back to basics'-strategie, aldus analist Dirk Peeters van KBC Securities in een reactie. Hij heeft geen mening over de prijs die is betaald. Peeters handhaaft zijn reduce-advies met een ongewijzigd koersdoel van EUR11. ING sloot donderdag op EUR11,18. (MAN)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  16. forum rang 10 voda 25 september 2009 17:26
    ING verkoop jv Australie, N-Zeeland weinig spannend


    AMSTERDAM (Dow Jones)-ING's verkoop van de Australische en Nieuwzeelandse vermogensbeheeractiviteiten is "weinig spannend", aldus handelaar Maurice Eeken van TE-Effecten. "Alle banken herorienteren zich momenteel", aldus Eeken. Deze transactie, waarmee het bedrijf naar verwachting EUR900 miljoen aan kapitaal mee vrijspeelt, is volgens Eeken niet heel groot, dus weinig spannend. Het aandeel sloot donderdag op EUR11,18. (PBU)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
  17. forum rang 10 voda 25 september 2009 17:31
    Zelfstandig ABN kost Bos miljarden extra - media


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De verzelfstandiging van ABN Amro gaat de staat nog vele miljarden extra kosten, zo melden bronnen tegenover de financiele website Z24.

    De geldreserves in het Nederlandse deel van de bank voldoen bij lange na niet aan de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB) en dus zal minister Wouter Bos van Financien veel geld bij moeten storten.

    Het Nederlandse deel van ABN Amro Groep heeft zeer lage kapitaalbuffers. De zogenoemde tier-1 ratio, die de eigen middelen van de bank meet als percentage van de naar risico gewogen bezittingen, is in het bijzonder erg laag. Bronnen melden Z24 dat die zich tussen de 1% en 4% bevindt.

    Voor de kredietcrisis gold bij het internationale bankcomite in Basel een tier-ratio van 4% als minimum, maar op financiele markten is de officieuze standaard inmiddels 10%, aldus Z24.

    Dat betekent dat Bos nog miljarden zal moeten bijleggen om aan de kapitaaleisen te voldoen, aldus de bronnen die spreken van bedragen die kunnen oplopen tot wel EUR8 miljard euro.



    Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; harm.luttikhedde@dowjones.com

  18. forum rang 10 voda 25 september 2009 18:06
    G20 gaat wereldeconomie leiden
    25 september 2009, 17:55 | ANP
    De wereldeconomie zal voortaan worden gecoördineerd door de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld. De groep neemt die rol over van de G8, het overleg van de zeven grootste industrielanden en Rusland. Dat heeft het Witte Huis donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt op de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh.

    Het akkoord betekent volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet het einde van de G8-toppen. Die ontmoetingen worden ook in de toekomst gehouden, maar zouden dan alleen gaan over zaken die voor de deelnemende landen van direct belang zijn, zoals internationale veiligheid. De nieuwe taak van de G20 was een geesteskind van opkomende economieën als Brazilië, China en India. Die voelen zich tekortgedaan omdat ze niet bij de G8 horen.

    De regeringsleiders op de G20-top werden het in Pittsburgh ook eens over een aanpassing van de stemverdeling binnen het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor krijgen opkomende economieën meer te zeggen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken).

    De leiders van de G20, de landen die belangrijk zijn voor de wereldeconomie, zullen bepleiten dat wordt doorgegaan met maatregelen om de economie uit het slop te halen, totdat duurzaam herstel is veilig gesteld. Dat staat in een ontwerp-tekst, waarover de regeringsleiders vrijdag vergaderen.

    Bonussen bankiers
    Daarin staat ook, dat de bonussen van bankiers voortaan afhankelijk moeten zijn van succes van de onderneming op lange termijn en niet een beloning mag zijn voor risicovol gewin op korte termijn.

    Waarschijnlijk komt er geen grens aan de bonussen die banken kunnen uitkeren. Vooral de Verenigde Staten zijn daar op tegen. Wel staat in de ontwerptekst dat de bonuspot van banken wordt beperkt tot een percentage van de omzet als het bonusbeleid de financiële positie van de bank in gevaar kan brengen. ,,Wij willen heel sterke richtlijnen die de risico's beperken'', zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner na het eerste overleg.

    In Europa gaan de meeste stemmen op om een harde grens aan de bonussen te stellen. De Nederlandse banken legden onlangs in een eigen gedragscode vast dat leden van de raad van bestuur een bonus van maximaal een jaarsalaris mogen ontvangen. De code, die volgend jaar ingaat, beperkt echter nauwelijks de bonussen van zakenbankiers, die het meeste geld verdienen.

    Rellen
    De politie heeft bij rellen tegen de top tot dusver 66 mensen opgepakt. Dat maakte de FBI bekend.

    De politie pakte donderdag 24 jongeren op die deelnamen aan een verboden demonstratie van circa duizend mensen. Later in de avond kwam het tot ongeregeldheden nabij de universiteit. Daar arresteerden agenten nog een 42 betogers.

    Drie demonstranten en twee agenten raakten gewond of moesten behandeld worden omdat ze met pepperspray in aanraking waren gekomen. Bij zeker negentien bedrijven werden vernielingen aangericht.

    Veel demonstranten vinden dat er bij de top veel te weinig rekening wordt gehouden met arme landen.

    Feiten over de G20
    - Leden: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Turkije, Argentinië, Australië, Indonesië, Frankrijk, India, Duitsland, China, Canada, Rusland, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, Mexico, Brazilië en de Europese Unie.

    - Opgericht in 1999, eerste bijeenkomst in Berlijn.

    - Belangrijkste taak is internationaal overleg over financiële zaken.

    - Deelnemers zijn in ieder geval de ministers van Financiën en presidenten van centrale banken. Bij de laatste toppen schoven ook de regeringsleiders aan.

    - De G20 heeft geen vaste voorzitter. Het organiserende land leidt de vergadering.
5.556 Posts
Pagina: «« 1 ... 55 56 57 58 59 ... 278 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links