Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
De bitcoin bull run is begonnen!

De bitcoin bull run is begonnen!

De koers van de bitcoin is de afgelopen weken behoorlijk volatiel. Deze volatiliteit wordt voornamelijk veroorzaakt door vele nieuwe gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen.

Bijzonder is dat nieuwsfeiten als deze enkele maanden geleden nog geen rimpeltje in de koers veroorzaakten. Waarom dat juist nu wel gebeurt - net als tijdens de rally in 2017 - is niet duidelijk. Wel is zichtbaar dat de retailbelegger nog niet in de markt is toegetreden.

Veel bullish nieuws

Er was een hoop geschommel de afgelopen weken. Na de aankondiging van Paypal om bitcoin aan te bieden aan haar 300 miljoen gebruikers, kwam de koers van de cryptomunt in een stroomversnelling terecht. In enkele dagen tijd steeg de koers van ongeveer $12.000 naar bijna $14.000.

Niet veel later volgde positief nieuws van Jamie Dimon (topman van JP Morgan), waaruit bleek dat zijn visie ten aanzien van bitcoin 180 graden gedraaid was.

Ook enkele traditionele bitcoin-haters, onder wie Nouriel Roubini, stelden hun mening bij. Daarnaast gaven een aantal grote fondsmanagers en enkele grote techbedrijven, waaronder Square en Microstrategy, aan bitcoin te bezitten in plaats van dollars.

Koers naar $16.000

Al met al was er dus behoorlijk bullish nieuws, wat de koers tot een hoogte van $16.000 deed stijgen.

Rally zonder retail investors

Na de verkiezingen vond bitcoin weer rust rond de $15.000. Wel is te zien dat de vraag naar deze munt momenteel nog voornamelijk uit de institutionele hoek komt.

Wie Google Trends erbij pakt ziet meteen iets opvallends. De eerste keer dat de koers van bitcoin de $15.000 raakte was op 7 december 2017. Leggen we daar de zoekresultaten van Google op “buy bitcoin” naast, dan zien we dat het aantal zoekacties in het niet valt met de zoekacties destijds.

De rally is dus reeds begonnen, maar dan zonder de retail investors.


Ook bitcoin analist Willy Wo, stelt het volgende: “Wie heeft er voor deze rally gezorgd? Het is slim geld… vermogende particulieren. Je kan zien dat de gemiddelde transactiewaarde fors is gestegen. OTC-desks zien dit ook. Bitcoin bevindt zich nog in de stealth-fase van zijn bull run.”

Het feit dat deze koers gedreven wordt door institutioneel geld is positief. Het laat namelijk zien dat bitcoin zich nog in de beginfase van de bull run bevindt. Groot kapitaal van nieuwe particuliere en het retail publiek moet de cryptomarkt nog betreden.

De grafiek van welbekende analist Plan-B bevestigd de zienswijze van Willy.

Grafiek oogt bullish

Laten we nu de grafiek er nog eens bij nemen. Medio mei gaven wij op basis van technische analyse reeds aan dat de koers op weg was richting de $20.000.

Tot op heden ziet de grafiek er uitermate bullish uit. We kijken naar een opwaartse uitbraak uit een symmetrische driehoek. Deze uitbraak werd bevestigd met een nog snellere uitbraak uit de opwaartse trend, die wordt aangegeven met de de gele lijnen.


Op de daggrafiek is deze uitbraak nog beter zichtbaar. Deze uitbraak vond plaats naar aanleiding van een Ascending Broadening Wedge, die doorgaans opwaarts uitbreekt.

Momenteel is de vraag echter of de oude (blauwe) weerstand de steun zal worden of dat er steun gevonden zal worden op de gele lijn, die eerder ook als weerstandslijn fungeerde.

De verwachting is dat de koers, na het vinden van steun, haar trend richting nieuwe highs zal continueren.

Samenvatting

 • De grafiek is opwaarts uitgebroken uit de al opwaarts lopende trend. Dit bevestigt de opwaartse koerspotentie.
 • Steun kan gevonden worden op de blauwe of de gele lijn.
 • Overall ziet de grafiek van bitcoin er behoorlijk bullish uit en lijkt de koers zich op te maken voor nieuwe highs.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak
 2. Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging
 3. De bitcoin bull run is begonnen!

Reacties

62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. PaultW 11 november 2020 09:47
  Even wat research werk op een rijtje.

  Bitcoin Bulls:

  1) Stanley Druckenmiller
  2) Paul Tudor Jones
  3) Jack Dorsey
  4) Michael Saylor
  5) Abby Johnson
  6) Chamath Palihapitia
  7) Bill Miller
  8) Mike Novogratz
  9) Cathie Wood
  10) David Swensen
  11) Tim Draper

  Mooi groepje bij elkaar. Op een paar na allen miljardair. Zij hebben allemaal Bitcoin in bezit. Een aantal stapten recent pas in.

  Andere recente ontwikkelingen:
  Iran adopteert Bitcoin om goederen mee te kopen.
  PayPal maakt het mogelijk voor klanten om Bitcoin eenvoudig te kopen.
  Square koopt voor 50 miljoen usd Bitcoin
  MicroStrategy koopt voor 425 miljoen usd Bitcoin
  Kraken/Avanti kregen bankstatus
  Forse groei Cash App. Hiermee kun je eenvoudig Bitcoin kopen.
  Grayscale koopt wekelijks meer Bitcoin dan er nieuw aangemaakt worden. Grayscale koopt voor institutionele partijen en vermogende particulieren.

  Etc.
 2. [verwijderd] 12 november 2020 09:15
  quote:

  surveyor schreef op 11 november 2020 21:00:

  Bull run is gestart en vanzelf zullen de top alts coins volgen!
  En welke altcoins gaan het deze keer zijn, denk je?

  Ik denk dat ethereum heel hard gaat deze reis. Ze zijn ook beter gepositioneerd dan bij de vorige bullrun. Inmiddels staan ze stevig bovenaan als de leidende platform coin. Wat er daar achter gaat gebeuren is minder duidelijk. Litecoin zal het wel goed doen als the poor man's bitcoin. Ofschoon er inmiddels het nodige aan vertimmerd is. Monero misschien als de ultieme privacy coin. Chainlink en Defi dan? Zeker is dat het overwegend andere altcoins zullen zijn dan bij de vorige bullrun. Dat is namelijk altijd zo.
 3. forum rang 5 Instapmoment 12 november 2020 11:21
  quote:

  moaventtoch schreef op 12 november 2020 11:10:

  Altcoins zijn gedoemd om te verdwijnen...alsmaar duidelijker dag na dag.
  Ether kan mssn nog wel overleven maar de rest....sero sero sero.
  Dat denk ik niet. Er is inmiddels al een aantal alt coins dat in staat is geweest een echt business platform te ontwikkelen met daadwerkelijk business case toepassingen. Zie bijvoorbeeld het Vechain platform, dat al jaren wordt gebruikt door een aantal grote Chinese partijen (o.a. Walmart China en een aantal andere door de overheid gestuurde projecten). Deze coin staat nog maar aan het begin.
 4. Anoniem1337 12 november 2020 12:34
  De bitcoin koers profiteert van de aandelen hype dat sinds maart is ontstaan, ineens investeert iedereen in aandelen omdat ze op het nieuws hebben gelezen dat er een crash was. Een deel van die mensen investeert naast aandelen een deel in bitcoin, vandaar dat de koers zo goed gaat terwijl de interesse in bitcoin (kijk: google trends) niet is toegenomen. Het zijn mensen die al bitcoin hadden of ervan hadden gehoord dat bitcoin koopt. Dezelfde mensen die recent in aandelen zijn gestapt. Dit zorgt voor een bubbel effect, wat je terug ziet in de koersen van de aandelenbeurzen. De AEX staat 30 punten af van een recordhoogte, de SYP staat op een recordhoogte etc. Ik ben benieuwd wanneer dit kaartenhuis in elkaar zakt. "Be fearful when others are greedy".
 5. [verwijderd] 12 november 2020 13:07
  Ik heb zo het idee dat we wat zouden kunnen terugzakken, 14k of zo, voordat we een aanval gaan doen op de 20k. Ik denk niet dat we daar in een keer doorheen gaan breken. Zeker twee pogingen gaan het worden. Geeft niks, we hebben de tijd. Zal wel het nieuwe jaar worden voordat we door de 20k schieten. Maar dan ligt er ook een onafzienbare vlakte onontgonnen terrein voor ons met 100k als eerste target. Ethereum naar 5000$ of zo. Daar kun je een paar call opties op kopen.
 6. PaultW 12 november 2020 14:04
  quote:

  Instapmoment schreef op 12 november 2020 11:21:

  [...]

  Dat denk ik niet. Er is inmiddels al een aantal alt coins dat in staat is geweest een echt business platform te ontwikkelen met daadwerkelijk business case toepassingen. Zie bijvoorbeeld het Vechain platform, dat al jaren wordt gebruikt door een aantal grote Chinese partijen (o.a. Walmart China en een aantal andere door de overheid gestuurde projecten). Deze coin staat nog maar aan het begin.
  Ik ben het gedeeltelijk met jou eens. VeChain kocht ik in 2017. Goed businessmodel. Nadeel is de waardering die het mee kreeg. De marktkapitalisatie was gewoon veel te hoog. Wat je met dit soort tokens moet doen is ze vergelijken met gewonen aandelen en ze dan waarderen. Ook dan is de huidige marketcap flink te noemen. Ik zat er fors in maar heb ze voor 90 procent ingewisseld voor BTC in 2018 en de laatste 10% heb ik afgelopen maandag van de hand gedaan. Maar het bedrijfsmodel is goed. Maar of het straks 4 miljard waard moet zijn denk ik niet.

  Ik durf te stellen dat 80% van de altcoins scam is. Pump en dump.
 7. PaultW 12 november 2020 14:11
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 12 november 2020 13:07:

  Ik heb zo het idee dat we wat zouden kunnen terugzakken, 14k of zo, voordat we een aanval gaan doen op de 20k. Ik denk niet dat we daar in een keer doorheen gaan breken. Zeker twee pogingen gaan het worden. Geeft niks, we hebben de tijd. Zal wel het nieuwe jaar worden voordat we door de 20k schieten. Maar dan ligt er ook een onafzienbare vlakte onontgonnen terrein voor ons met 100k als eerste target. Ethereum naar 5000$ of zo. Daar kun je een paar call opties op kopen.
  Duidelijk. Maar ik zit toch met een dingetje. Als BTC naar de 100K gaat en ETH naar de 5K, waarom dat het risico nemen om ETH aan te houden? Bij BTC weet je hoeveel de maximale hoeveelheid coins zal zijn, bij ETH is dat onduidelijk.

  Als BTC niet naar de 100K gaat zal ETH nooit naar de 5K gaan. Bitcoin is dominant en leidend.

  En kan ETH werkelijk 650 miljard USD waard worden? Dat is het namelijk bij een koers van 5K. Bitcoin is een harde asset maar ETH niet. Ik geloof niet dat het zoveel waard zal worden.
 8. PaultW 12 november 2020 14:18
  quote:

  Anoniem1337 schreef op 12 november 2020 12:34:

  De bitcoin koers profiteert van de aandelen hype dat sinds maart is ontstaan, ineens investeert iedereen in aandelen omdat ze op het nieuws hebben gelezen dat er een crash was. Een deel van die mensen investeert naast aandelen een deel in bitcoin, vandaar dat de koers zo goed gaat terwijl de interesse in bitcoin (kijk: google trends) niet is toegenomen. Het zijn mensen die al bitcoin hadden of ervan hadden gehoord dat bitcoin koopt. Dezelfde mensen die recent in aandelen zijn gestapt. Dit zorgt voor een bubbel effect, wat je terug ziet in de koersen van de aandelenbeurzen. De AEX staat 30 punten af van een recordhoogte, de SYP staat op een recordhoogte etc. Ik ben benieuwd wanneer dit kaartenhuis in elkaar zakt. "Be fearful when others are greedy".
  Ik heb respect voor jouw mening maar wat Bitcoin betreft ben je niet geheel bij. De interesse van institutionele partijen neemt juist fors toe de afgelopen maanden. Dat zijn nieuwe investeerders in Bitcoin.Dat is o.a. de reden van de grote prijsstijging.

  Verandering in Googletrends zie je vooral als de kleine man koopt. Dat was eind 2017 zo. Nu staan deze langs de zijlijn. Wall Street is nu aan het kopen. Retail volgt naar verwachting pas als de koers boven de 20K staat.

  Velen oude Bitcoiners hebben maar een minimale positie in aandelen. Dat komt omdat ze voor een andere redenen Bitcoin aanhouden dan alleen maar rendement. Velen zijn maximalist.
 9. [verwijderd] 12 november 2020 15:02
  quote:

  PaultW schreef op 12 november 2020 14:11:

  [...]

  Duidelijk. Maar ik zit toch met een dingetje. Als BTC naar de 100K gaat en ETH naar de 5K, waarom dat het risico nemen om ETH aan te houden? Bij BTC weet je hoeveel de maximale hoeveelheid coins zal zijn, bij ETH is dat onduidelijk.

  Als BTC niet naar de 100K gaat zal ETH nooit naar de 5K gaan. Bitcoin is dominant en leidend.

  En kan ETH werkelijk 650 miljard USD waard worden? Dat is het namelijk bij een koers van 5K. Bitcoin is een harde asset maar ETH niet. Ik geloof niet dat het zoveel waard zal worden.
  Ik trade ETH, ik HODL BTC & LTC. Ik ben geen maximalist. Er is plaats voor vele crypto's, vooropgesteld dat ze verschillende functies vervullen. Hoe die crypto's te waarderen is vooralsnog onduidelijk: vaak hoge verwachtingen, maar geen doorteste metrieken. Wat ik ga doen als we richting genoemde waarderingen gaan? Dat weet ik nog niet.

  Verder is ethereum natuurlijk een compleet ander beestje dan bitcoin en gelukkig maar. Terwijl bitcoin digitaal goud probeert te zijn, probeert ethereum het leidende smart contract platform te zijn. Kan dat 650 miljard waard zijn? Lijkt mij ook wat veel. Maar tegen die tijd is het bubbelbad helemaal volgelopen en kun je alles verwachten. Overigens kom ik uit op 567 miljard als ik de huidige voorraad ethereum neem. Maar goed, ook dat is een enorm bedrag.
62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.