Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De draai van een bank(ier)

De draai van een bank(ier)

Een paar jaar geleden noemde Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, bitcoin nog oplichterij, maar eerder dit jaar bleek dat de bank rekeningen verschafte aan Crypto-brokers én exchanges. De toon leek te veranderen.

Inmiddels is JP Morgan 180 graden gedraaid. De bank stelt dat bitcoin steeds meer begint te concurreren met goud, omdat millennials massaal in de munt investeren. Of dit nou een goede verklaring is voor de stijgende vraag naar bitcoin, is lastig te zeggen. Mijn inziens kunnen goud en bitcoin zeker naast elkaar bestaan en hoeven het geen concurrenten van elkaar te zijn.

De bank stelde vrijdag dat het potentiële voordeel van bitcoin op de lange termijn aanzienlijk is. Dit met name omdat millennials een groter onderdeel van de beleggerswereld zullen worden.

Ook legt de bank de koppeling tussen waarde-opslag en een betaalmiddel. "Cryptocurrencies krijgen niet alleen waarde omdat ze dienen als store of value, maar ook als betaalmiddel (...) Hoe meer bedrijven in de toekomst cryptocurrencies als betaalmiddel accepteren, des te hoger hun nut en waarde."

Of u het eens bent met JP Morgan of niet, het feit is en blijft dat er steeds meer vermogen richting de cryptomarkt vloeit. De groeiende vraag naar een alternatieve valuta kan de sterke en consistente instroom in goud- en bitcoin-ETF's dit jaar verklaren. En ook op bitcointreasuries.org valt op dat juist in 2020 de meeste aanschaffen/bekendmakingen van bitcoinbezit naar buiten komen.

klik om te vergroten

Nu steeds meer positieve geluiden over de opkomst en de toekomst van cryptovaluta worden gemeld, zien we dat ook terug in de koers. Die reageerde de afgelopen anderhalf jaar niet of nauwelijks, maar nu wel.

De aankondiging van Square twee weken geleden (het heeft voor 50 miljoen dollar bitcoin aangekocht) deed de koers fors stijgen, en ook dit nieuws vanuit JP Morgan laat de koers weer opveren naar $13.000. Het doet mij denken aan begin 2017.

De koers

De grafiek ziet er nog steeds rooskleurig uit. Zoals u weet is de weg richting $26.000 ingezet toen de koers opwaarts uit de groene driehoek brak. Dit koersdoel is nog steeds van kracht.

klik om te vergroten

De koers bevindt zich nog steeds in een prachtige opwaartse trend. Om te speculeren op een mogelijke nieuwe rally zoals die van eind 2017, is het noodzakelijk dat de huidige trend versnelt en dus nog verticaal zal oplopen.

Momenteel is dat niet het geval. Hiervoor is een uitbraak boven de bovenste gele lijn nodig, en dat ligt momenteel (nog) niet in de lijn der verwachting.

Op de 4-uursgrafiek is duidelijk wat negatieve divergentie zichtbaar. Dat houdt in dat de koers kortstondig op adem moet komen en even zijn rust pakt, voor er een nieuwe (heftige) koersbeweging wordt verwacht.

klik om te vergroten

Tijdens een rally kan de koers zich ontzettend lang in een overbought-gebied bevinden. Daar is momenteel nog geen sprake van. Alvorens de koers richting de bovenkant van de opwaartse trend kan stijgen zal de koers de komende periode eerst op adem komen. De gele weerstandslijn is lang en heel vaak getest, en dus vrij sterk. Er wordt niet verwacht dat de koers hier op korte termijn uit zal breken.

Er is geen patroon zichtbaar dat richting kan geven en de mate van kracht in de koers kan inschatten. Ondanks dat is de koers nog steeds op weg richting de $26.000, naar aanleiding van de opwaartse uitbraak uit de groene driehoek.

Samenvatting

 • De koers komt momenteel op adem, kijkend naar de negatieve divergentie;
 • Naar verwachting zal de koers de komende periode binnen de opwaartse trend blijven;
 • Bitcoin is rustig op weg richting de $26.000;
 • Voor een echte rally (zoals in 2017) is een opwaartse uitbraak boven de bovenste gele lijn nodig, en dat wordt momenteel niet verwacht.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. IEXMadelon 27 oktober 2020 14:09
  quote:

  *direct* schreef op 27 oktober 2020 06:27:


  Je noemt PayPal niet?


  Dag @direct,

  Dat klopt. Omdat het, alweer relatief oud nieuws is en ik dit al reeds in de Cryptocast www.bnr.nl/podcast/cryptocast/1042412... en in mijn YouTube video van 19-10 besproken heb www.youtube.com/watch?v=2hMqbX7yRSI.

  Daarnaast lijkt ze zet van PayPal heel wat, echter kunnen bitcoins alleen aangekocht en verkocht worden via PayPal en niet worden bestuurd of ontvangen. De vraag is daarnaast ook nog of er een 1 op 1 backing zal zijn, of dat er een papieren markt zal ontstaan... zie twitter.com/100trillionUSD/status/131...

  Groet en een mooie week!
  Madelon Vos
 2. PaultW 27 oktober 2020 16:54
  quote:

  IEXMadelon schreef op 27 oktober 2020 14:09:


  [...]

  Dag @direct,

  Dat klopt. Omdat het, alweer relatief oud nieuws is en ik dit al reeds in de Cryptocast www.bnr.nl/podcast/cryptocast/1042412... en in mijn YouTube video van 19-10 besproken heb www.youtube.com/watch?v=2hMqbX7yRSI.

  Daarnaast lijkt ze zet van PayPal heel wat, echter kunnen bitcoins alleen aangekocht en verkocht worden via PayPal en niet worden bestuurd of ontvangen. De vraag is daarnaast ook nog of er een 1 op 1 backing zal zijn, of dat er een papieren markt zal ontstaan... zie twitter.com/100trillionUSD/status/131...

  Groet en een mooie week!
  Madelon Vos


  Madelon, Je hebt helemaal gelijk. Dat JP Morgan zou draaien zat er aan te komen. Maar dat het nu op een fact sheet van de bank zelf staat is zeer relevant. Grootste bank van Singapore DBS gaat een crypto beurs beginnen. En een Indiase bank gaat ook crypto services aanbieden. Ook nieuws van vandaag. Dat was vorig jaar nog ondenkbaar.

  Het kan verkeren. Op naar de 20K.
 3. PaultW 27 oktober 2020 17:22
  quote:

  mrC2 schreef op 27 oktober 2020 17:07:


  het zal mij benieuwen. Het kan ook naar 0. Maar voor degene die ze hebben veel plezier er mee.
  Banken boden in Amerika ook waardeloze hypotheken aan. Dus geen reden om aan te nemen dat bitcoin daarom waarde heeft.


  Olie ging naar 0, werd zelfs even negatief. Dat Bitcoin naar 0 kan werd 10 jaar geleden al gezegd.
  Vooral door de bankiers ;-).

  Banken gingen tien jaar geleden naar 0.
  Bitcoin ging nooit naar 0. Sterker nog, Bitcoin ligt nooit plat. Is er altijd 24/7.

  Dat banken Bitcoindiensten aan gaan bieden geeft aan dat Bitcoin meer mainstream wordt.

  Persoonlijk heb ik daar geen bank voor nodig. Dat is ook de kracht van Bitcoin.

  Long Bitcoin, short the bankers!
 4. forum rang 4 Enzo123 27 oktober 2020 17:27
  quote:

  mrC2 schreef op 11 december 2018 12:52:


  [...]

  Lees dit over twee jaar nog maar eens, kijken wat je er dan van vind...
  Hopelijk heb je er niet teveel geld meer inzitten. Indien wel dan lost het teveel geld zich vanzelf op ;-)  Tsja... 2 jaar geleden wist je heel zeker welke kant het op zou gaan met BTC.. nu misschien iets minder zeker?

 5. forum rang 4 Keinscheisscoins 27 oktober 2020 18:41
  "Tijdens een rally kan de koers zich ontzettend lang in een overbought-gebied bevinden."

  Ja, en de koers kan ook licht terugzakken of even zijwaarts bewegen. Dit om de indicatoren even te laten afkoelen; enkel om ze daarna weer diep in het rood te slaan. Ik vrees dat technische analyse niet erg zinvol is wanneer je lange termijn bullish bent en op principiele gronden bullish bent. Technische analyse is geschikt om ritjes te maken in een trend. Of dat nu een trend op een 5 minuten grafiek is of op de weekgrafiek, je stapt in en je stapt ook weer uit. Idealiter met een leuke winst, anders met een beperkt verlies. Wat je niet doet is een positie opbouwen zodat je na 10 jaar een kruiwagen vol hebt van het spul.
 6. forum rang 4 Enzo123 28 oktober 2020 12:12
  Het meest waarschijnlijke scenario lijkt me dat er nu even geworsteld gaat worden met de oude top uit 2019 (13900) en dat er even een adempauze komt. Lijkt me niet meer dan normaal na deze stijging. Dan krijgen we hier weer een hoop geschreeuw van 'gaat naar 0' en kunnen we daarna weer verder omhoog. Een nieuwe ATH dit jaar wordt lastig, maar niks is onmogelijk bij BTC. Ik wacht het rustig af.
 7. forum rang 4 Enzo123 29 oktober 2020 13:14
  Hier nog een aardige quote uit 2018:
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  quote:

  Dee Electric schreef op 11 december 2018 12:15:


  @Twijfels: prachtige analyse en kan mij in alles vinden wat u zegt.
  Bovendien vergeten veel mensen dat de vorige dips niet na een wereldwijde hype was maar lokaal.
  Daarom is de dalende trend deze keer wel degelijk de weg omlaag, ik zie niet dat er vertrouwen (ja, naïeve volgers) wordt gebouwd voor een bodem of steun.
  Bodem of steun suggeert namelijk dat er back-up is van iets of iemand.
  Zolang dat niet duidelijk is is het enkel manipulatie.
  Er is werkelijk NIETS voorspelbaar aan cryptovaluta en dat wordt alleen maar erger.
  Ik ben trouwens wel blij dat nu die irritante schreeuwers, het klootjesvolk, met hun "tonnen" aan geïnvesteerd vermogen nu eindelijk eens verdwenen zijn.
  Sterkte!
  "To the moon!!!"....ja, en nu weer met beide beentjes terug op aarde.

  Mvg Dee.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  tja de 'irritante schreeuwers' en 'naïeve volgers' van toen hebben er toch weer lekker aan verdiend...
 8. forum rang 4 Enzo123 29 oktober 2020 13:41
  Voor de liefhebbers: dit hele draadje is eigenlijk het lezen waard, vermakelijk en hilarisch om te lezen hoe sommige mensen zichzelf belachelijk maken, en tegelijkertijd leerzaam. Lees hoe de massa reageert als er bloed door de straten vloeit. Als deze posters destijds BTC hadden gekocht, stonden ze nu op zo'n 160% winst. Nog te zwijgen over wat er de komende jaren nog gaat gebeuren.
  In dit draadje gaf ik zelf overigens aan dat ik in 2020 een nieuwe ATH verwachtte, dus ik zat er waarschijnlijk zelf ook wel enigszins naast.

  www.iex.nl/Crypto/288798/Prijsanalyse...
 9. Superteam 29 oktober 2020 19:48
  quote:

  Enzo123 schreef op 28 oktober 2020 12:12:


  Het meest waarschijnlijke scenario lijkt me dat er nu even geworsteld gaat worden met de oude top uit 2019 (13900) en dat er even een adempauze komt. Lijkt me niet meer dan normaal na deze stijging. Dan krijgen we hier weer een hoop geschreeuw van 'gaat naar 0' en kunnen we daarna weer verder omhoog. Een nieuwe ATH dit jaar wordt lastig, maar niks is onmogelijk bij BTC. Ik wacht het rustig af.


  ik verwacht dat de oude ATH begin 2021 gebroken gaat worden. langetermijn blijf ik uitermate bullish. Waar ik een beetje mee zit is dat Bitcoin een 4 jaar cycle heeft (vanwege halving). Dwz een correctie in 2014/2015 Na de top van 2013 en een correctie in 2018/2019 Na de top van eind 2017. Deze lijn doortrekkend zou je een top eind 2021 kunnen verwachten en een correctie in 2022/2023. Wat ga je dan doen in 2022/2023 'gewoon blijven hodl-en' omdat je lange termijn bullish bent of toch bijv. de helft verkopen voor stablecoins en bitcoin in 2024 weer terugkopen. Hoe kijk jij hier tegen aan? Eea ook omdat de correcties (80%) niet mals kunnen zijn.
 10. forum rang 4 Enzo123 30 oktober 2020 08:50
  quote:

  Superteam schreef op 29 oktober 2020 19:48:


  [...]

  ik verwacht dat de oude ATH begin 2021 gebroken gaat worden. langetermijn blijf ik uitermate bullish. Waar ik een beetje mee zit is dat Bitcoin een 4 jaar cycle heeft (vanwege halving). Dwz een correctie in 2014/2015 Na de top van 2013 en een correctie in 2018/2019 Na de top van eind 2017. Deze lijn doortrekkend zou je een top eind 2021 kunnen verwachten en een correctie in 2022/2023. Wat ga je dan doen in 2022/2023 'gewoon blijven hodl-en' omdat je lange termijn bullish bent of toch bijv. de helft verkopen voor stablecoins en bitcoin in 2024 weer terugkopen. Hoe kijk jij hier tegen aan? Eea ook omdat de correcties (80%) niet mals kunnen zijn.

  BTC beweegt inderdaad in (volatiele) cycli waarbij grote correcties optreden. Ik ben zeker van plan om bij de eerstvolgende top behoorlijk wat winst te nemen, ook om een aantal persoonlijke doelen te verwezenlijken. Ik ben dan nog steeds LT bullish, maar je zegt het al, de correcties zijn behoorlijk. Dus af en toe winst nemen tijdens de hype (en eventueel) weer terugkopen op lagere koersen is m.i. gewoon verstandig.
  Het patroon dat we langzamerhand zien is dat BTC en Ethereum de grote platforms zijn waarop de rest van de cryptowereld bouwt. Defi is niet meer dan een zooitje ERC20 tokens op de Ethereum Blockchain.
  Veel andere alts zijn sidechains of kopieën van de BTC Blockchain.
  De Alts bewegen ook in cycli, alleen zijn die cycli nog veel volatieler dan die van BTC. Er valt dus nog een hoop te verdienen de komende jaren.
 11. KeepUpBoomer 30 oktober 2020 13:26
  Ik merk dat de aandacht hier alleen op Bitcoin is.
  Bitcoin is niets meer dan een gedecentraliseerde (en de vraag is of je dit wil gedecentraliseerd wil noemen) grootboekjournaal.

  Revolutionair in denken, maar beperkt in uitvoering.
  De problemen (schaalbaarheid, beperktheid in DeFi, PoW protocol i.p.v. DPoS.) bieden geen lange termijn toekomst perspectief behalve dat jij en ik bepalen wat de waarde ervan is. Dat laatste kunnen wij doen tot het einde der tijden, maar dan investeer ik liever in een blockchain platform die de toekomst enabled.
 12. forum rang 4 Enzo123 30 oktober 2020 16:23
  quote:

  KeepUpBoomer schreef op 30 oktober 2020 14:40:


  Als dit je beeld is dan kan je je beeld verbreden door te kijken naar PoS en DPoS, protocollen.
  Worden zeker niet op BTC en ETH protocollen gebouwd.

  Je haalt zaken door elkaar denk ik. Als je met PoS en DPoS de Proof of Stake en Delegated Proof of Stake algoritmen bedoelt- Ethereum draait op het PoS algoritme. Of beter gezegd, de bedoeling is dat Ethereum PoS gaat worden, want het is nu nog PoW. Sterker nog, Buterin, de grondlegger van Ethereum, heef PoS min of meer bedacht.
  PoS heeft zich echter nog niet bewezen t.o.v. PoW. De vraag is of Ethereum wel ooit PoS zal worden.

  Ik draai al wat langer mee dan vandaag in Crypto, heb heel wat Alts voorbij zien komen, helaas is toch gebleken dat de meeste Altcoins pump-en-dump schemes zijn, met als doel meer BTC te verzamelen. Vandaag is Defi de hype (of gisteren eigenlijk, nu alles weer in elkaar gestort geloof ik), morgen is het weer wat anders.
  Er zijn zeker enkele goede initiatieven bij. Ik zie BTC meer als 'Store of Value' en voor het doen van macro betalingen, daarnaast zullen waarschijnlijk andere cryptos gebruikt worden voor micro betalingen en andere doeleinden.
 13. KeepUpBoomer 30 oktober 2020 16:44
  quote:

  Enzo123 schreef op 30 oktober 2020 16:23:


  [...]
  Je haalt zaken door elkaar denk ik. Als je met PoS en DPoS de Proof of Stake en Delegated Proof of Stake algoritmen bedoelt- Ethereum draait op het PoS algoritme. Of beter gezegd, de bedoeling is dat Ethereum PoS gaat worden, want het is nu nog PoW. Sterker nog, Buterin, de grondlegger van Ethereum, heef PoS min of meer bedacht.
  PoS heeft zich echter nog niet bewezen t.o.v. PoW. De vraag is of Ethereum wel ooit PoS zal worden.

  Ik draai al wat langer mee dan vandaag in Crypto, heb heel wat Alts voorbij zien komen, helaas is toch gebleken dat de meeste Altcoins pump-en-dump schemes zijn, met als doel meer BTC te verzamelen. Vandaag is Defi de hype (of gisteren eigenlijk, nu alles weer in elkaar gestort geloof ik), morgen is het weer wat anders.
  Er zijn zeker enkele goede initiatieven bij. Ik zie BTC meer als 'Store of Value' en voor het doen van macro betalingen, daarnaast zullen waarschijnlijk andere cryptos gebruikt worden voor micro betalingen en andere doeleinden.


  PoS is inderdaad Proof-of-Stake. Als je denkt dat dit zich nog niet bewezen heeft dan kan je kijken naar: eprint.iacr.org/2016/889.pdf. Of naar het research bedrijf IOHK (nu genaamd IOG) waarvan de papers zijn.
  En Ethereum draait helemaal niet op PoS zoals je jezelf corrigeerde. ETH 2.0 heeft nog zoveel beginselen fout dat de vraag inderdaad is of ETH ooit PoS zal worden.

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links