Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak

Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak

Wauw, 2020 was een jaar om nooit te vergeten. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen wereldwijd. Het was een jaar waarin de wereld te maken kreeg met drastische maatregelen in verband met een pandemie. Maar 2020 was ook het jaar waarin ‘the perfect storm’ ontstond.

Een storm waar ik in deze columns, vaker dan u wellicht hoopte, over geschreven heb. Deze storm kenmerkte zich door economische onzekerheid, drastische hulppakketten en stijgende werkloosheid, Deze ‘perfect storm’ is waar bitcoin voor gemaakt was en nog steeds is.

Het ging goed fout

Want, ik heb het vaak genoeg herhaald: tussen de regels van het in 2008 gepubliceerde whitepaper leest u dat bitcoin niet zomaar gecreëerd is als betaalmiddel - bitcoin is gecreëerd omdat de bedenker zag dat het fout ging met het huidige geldsysteem. Het ging goed fout. Het was - in mijn ogen - dan ook niet voor niks dat Satoshi Nakamoto de whitepaper vlak na de val van Lehman Brothers op 15 september 2008 verspreidde.

En juist nu, in 2020, waarin we leven met negatieve rente, economische neergang, een jaar waarin 21% van de totale geldhoeveelheid bijgeprint moest worden om de wereldeconomie te redden, juist nu… is bitcoin nodig, meer dan ooit. Met zijn decentrale karakter, zonder tussenkomst van een derde partij (een bank) is bitcoin van niemand, maar toch ook van iedereen.

Forse koerscorrectie

Maar, met een koersstijging van 230% sinds begin dit jaar zou je bijna vergeten dat het voor bitcoin een behoorlijk spannend jaar was.

De koers van bitcoin stond begin dit jaar op $7.000. Kort daarna begon deze te stijgen toen de pandemie in China haar intrede deed, om rond de $10.000 weerstand te vinden. Totdat in maart de gevolgen van de coronapandemie hard duidelijk werden, er een liquiditeitscrisis ontstond én men massaal al zijn assets verkocht, waaronder ook bitcoin.

Hierdoor dook de koers fors naar beneden, naar $3.480. Om daarna, toen de rust wederkeerde, langzaamaan te stijgen richting een nieuwe top van $24.000. Bitcoin lijkt de perfect storm te overwinnen.

Wat was de reden van deze koersstijging? De bakker en de kapper hebben het immers deze keer niet over bitcoin. Nee, deze stijging is fundamenteel anders dan de koersstijging van bitcoin in 2017: het grote geld heeft de weg naar bitcoin gevonden.

Het ene na het andere hedgefund stapt in én ook grote bedrijven waaronder Square en Microstrategy kozen ervoor om hun liquiditeiten van honderdenden miljoenenen om te zetten van de aan inflatie onderhevige dollar in een hedge tegen het monetair systeem: bitcoin.

Een echte asset class

In 2020 is bitcoin geëvolueerd tot een echte asset class, die prachtig naast goud en zilver kan bestaan. Bitcoin is ontzettend schaars, heeft intrinsieke waarde door het Proof Of Work Protocol en overstijgt daardoor alle verwachtingen.

Een schril contrast met de euro of de dollar, die wij waarde geven door ons vertrouwen in de munten en de inmenging van de centrale banken, die er op hun beurt een potje van maken. Eigenlijk is de euro of de dollar wat de gek ervoor geeft. Geef mij maar die bitcoin.

Bitcoin als safe haven

Deze week feliciteerde mijn fijne collega AJEE mij via Twitter met de koerswinst. Iets wat niet voelde als overwinning. Bitcoin heeft pas echt gewonnen als naar mijn mening de fundamentele problemen die Satoshi Nakamoto in 2008 reeds herkende zijn opgelost. En daar zijn we nog lang niet.

Tot die tijd verwacht ik dat meer en meer mensen, ondernemingen, grote institutionele beleggers en zelfs banken hun heil zullen vinden in bitcoin als safe haven in tijden van economische onrust en wellicht in de toekomst zelfs als betaalmiddel.

Afscheid

En nee, dit is geen pitch voor bitcoin. Dit is mijn afscheidsbrief aan u, lezer. Het is voor bitcoin de tijd waarin die floreert. Voor mij is het nu de tijd om te werken áán mijn bedrijf, in plaats van vóór mijn bedrijf. Het is tijd om verder te gaan.

Maar. Vanuit hier wil ik dan ook mijn dankbaarheid uitspreken naar u, lezer. Naar het feit dat u mij, sinds 2016 wist te omarmen en mij het vertrouwen gaf om iedere week voor u te mogen publiceren.

Ik heb er lange tijd van mogen genieten en nu is het tijd om verder te groeien. 2020 was een jaar om nooit te vergeten, maar ook voor 2021 staan er prachtige dingen op de planning, waarin bitcoin en vermogensopbouw de hoofdrol spelen. Dit afscheid is dan ook niet definitief.

Dat betekent dat u mijn hoofd niet meer zal zien op de hoofdpagina van IEX.nl. Zoals u weet, ben ik zeer actief content aan het maken, en dat blijft zo. U kunt mij dan ook volop blijven volgen op Twitter en op YouTube. In de loop van 2021 zullen daar nieuwe producties op verschijnen.

'PlanB'

Aanstaande vrijdag gaan we met een knaller dit jaar uit en spreken we met een wel heel bijzondere gast, namelijk the one and only ‘PlanB’, over de bitcoin(r)evolutie. Ik moedig u dan ook van harte aan om vrijdag om 12:00 CET voor de buis te zitten en samen met mij en PlanB het nieuwe jaar tegemoet te gaan.

Voor nu sluit ik af en dank ik iedereen die trouw mijn columns gelezen heeft en dank ik IEX voor het vertrouwen. Voor nu, bedankt en tot ziens!

Hier vindt u een link naar het filmpje:

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

85 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. k2es 23 december 2020 14:01
  Nou, voor een bitcoin geldt zeker dat die waard is wat de gek er voor geeft. Ze zijn dan wel zogenaamd "zeldzaam" (in hoeverre kun je daar echter spreken als er miljoenen van zijn, dat lijkt mij verre van zeldzaam) , iets produceren doen ze niet, maar ze kosten wel erg veel energie en zouden om die laatste reden vermeden moeten worden. Daarnaast zijn er miljoenen bitcoins spoorloos verdwenen, dus veilig zijn ze ook niet.
 2. Superteam 23 december 2020 14:16
  Ai dat is nou jammer! Ik heb genoten van al je bijdragen op iex en de daarbij horende discussies van de forum-leden. Dank daar voor! Ik ben benieuwd in hoeverre iex een waardig opvolger voor je kan vinden.... Ik vrees echter, kijkend naar de reacties van AJK over bitcoin, dat het hierbij ophoudt.

  Succes met je podcasts en met je youtube kanaal. Erg leuk (bijv. die met Willem Middelkoop) en de beste wensen voor 2021!
 3. [verwijderd] 23 december 2020 17:06
  quote:

  k2es schreef op 23 december 2020 14:01:

  Nou, voor een bitcoin geldt zeker dat die waard is wat de gek er voor geeft. Ze zijn dan wel zogenaamd "zeldzaam" (in hoeverre kun je daar echter spreken als er miljoenen van zijn, dat lijkt mij verre van zeldzaam) , iets produceren doen ze niet, maar ze kosten wel erg veel energie en zouden om die laatste reden vermeden moeten worden. Daarnaast zijn er miljoenen bitcoins spoorloos verdwenen, dus veilig zijn ze ook niet.
  Serieus of je trolt voor de lol?
 4. forum rang 4 Keinscheisscoins 23 december 2020 17:44
  quote:

  36 Investments schreef op 23 december 2020 17:06:

  [...]
  Serieus of je trolt voor de lol?
  Nee, hij meent het. Meestal zegt hij ook nog dat bitcoin alleen interessant is voor criminelen. Ach ja, er zijn altijd mensen die wat meer begrijpen en die wat minder begrijpen. Zal wel nooit veranderen. Overigens had ik al het idee dat er zoiets zat aan te komen bij Madelon. We wensen haar succes, maar ik vraag mij wel af hoe het verder gaat met de crypto verslaggeving op IEX.
 5. Superteam 23 december 2020 19:54
  De ontwikkelingen gaan maar door!

  "Tokenized stocks are one of the newest digital assets now available all over the world. These tokenized versions of stock shares are great for a few reasons:

  You can buy just a piece of a stock instead of having to buy an entire stock
  It’s much easier and cheaper to buy and sell Tokenized Stocks vs. real stocks depending on where you live
  Unlike the Stock Market, you can trade Tokenized Stocks 24/7"
 6. forum rang 4 Enzo123 24 december 2020 09:56
  alias=mrC2 id=13026913 date=202012231340]
  Madelon bedankt. Ik neem aan dat je alleen nog maar hoeft te werken voor de lol. Want financieel zou je nu toch al helemaal binnen moeten zijn.

  [/quote]
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Madelon zal er in ieder geval goed aan verdiend hebben. Net als iedereen die niet heeft verkocht de afgelopen jaren.
  Zelfs als je op de ATH in 2018 hebt gekocht, zou je nu zo'n 19% winst hebben. Moeilijk te verwerken blijkbaar voor mensen die geen BTC hebben in in 2018 niets anders deden dan zure opmerkingen maken:

  quote:

  mrC2 schreef op 11 december 2018 12:52:

  [...]

  Lees dit over twee jaar nog maar eens, kijken wat je er dan van vind...
  Hopelijk heb je er niet teveel geld meer inzitten. Indien wel dan lost het teveel geld zich vanzelf op ;-)

 7. forum rang 8 Branco P 24 december 2020 14:56
  Als het flink mis gaat in 2021 met Bitcoin, en dat zou helemaal niet zo verwonderlijk zijn, dan wil je natuurlijk niet meer zo aanwezig zijn op dit soort websites met foto en al. Even afwachten ook of IEX volgend jaar wel nog zo veel aandacht aan Bitcoin gaat geven. Als het misgaat en de lucht loopt uit het piramidespel, dan wil je daar niet al te direct meer mee in verband gebracht worden, lijkt mij. Maar goed, uiteindelijk is degene die investeert natuurlijk nog altijd verantwoordelijk voor zijn eigen investeringsbeslissing.
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 24 december 2020 15:25
  quote:

  Branco P schreef op 24 december 2020 14:56:

  Als het flink mis gaat in 2021 met Bitcoin, en dat zou helemaal niet zo verwonderlijk zijn, dan wil je natuurlijk niet meer zo aanwezig zijn op dit soort websites met foto en al. Even afwachten ook of IEX volgend jaar wel nog zo veel aandacht aan Bitcoin gaat geven. Als het misgaat en de lucht loopt uit het piramidespel, dan wil je daar niet al te direct meer mee in verband gebracht worden, lijkt mij. Maar goed, uiteindelijk is degene die investeert natuurlijk nog altijd verantwoordelijk voor zijn eigen investeringsbeslissing.
  Ik weet niet of je het hebt meegekregen maar het gaat al flink mis. Niet zozeer met bitcoin maar wel met een heleboel andere zaken. De wereldeconomie ligt al bijna een jaar stil, of draait op zijn minst op halve kracht. Overheden delen griezelige hoeveelheden geld uit, die ze allemaal uit het niets creeeren. Desondanks, of juist dankzij, maken financiele markten roodgloeiend de ene top na de andere. De rente is al een tijdje de facto negatief, wat eigenlijk helemaal niet kan. Staatsobligaties bubbelen dan ook buiten elke proportie na een bullrun sinds de jaren 80. Daar heb je blijkbaar geen enkel probleem mee. Je ziet daar hoegenaamd geen risico's. Nee, je wilt mensen graag waarschuwen voor bitcoin, zo ongeveer de enige asset klasse die ze niet kunnen verkloten.
 9. IntimRassiert 25 december 2020 10:35
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 24 december 2020 15:25:

  [...]

  Ik weet niet of je het hebt meegekregen maar het gaat al flink mis. Niet zozeer met bitcoin maar wel met een heleboel andere zaken. De wereldeconomie ligt al bijna een jaar stil, of draait op zijn minst op halve kracht. Overheden delen griezelige hoeveelheden geld uit, die ze allemaal uit het niets creeeren. Desondanks, of juist dankzij, maken financiele markten roodgloeiend de ene top na de andere. De rente is al een tijdje de facto negatief, wat eigenlijk helemaal niet kan. Staatsobligaties bubbelen dan ook buiten elke proportie na een bullrun sinds de jaren 80. Daar heb je blijkbaar geen enkel probleem mee. Je ziet daar hoegenaamd geen risico's. Nee, je wilt mensen graag waarschuwen voor bitcoin, zo ongeveer de enige asset klasse die ze niet kunnen verkloten.
  Je hebt de rol over genomen van Paul, in het overtuigen van anderen.

  Heel simpel, je ziet het of je ziet het niet. En al die roepers maken mijn dag nog beter, hoe extremere uitspraken hoe mooier.

  Is er ooit onderzoek gedaan naar de mate van roepen en het vermogen dat je bezit. Een negatieve correlatie zou ik niet uitsluiten :)
 10. Prins M 26 december 2020 07:49
  Madelon super bedankt voor je bijdrage over Bitcoin de afgelopen jaren , ik snap niet dat IEX je laat gaan. Ik hoop dat er een goede vervanging voor je komt. Nou ik ga door met mijn maandelijkse sparen in BTC, ook al ga je weg bij IEX. Nou meid het ga je goed en nog een dikke kus en en nog een hele fijne kerst!
 11. geobeo 26 december 2020 11:06
  quote:

  Prins M schreef op 26 december 2020 07:49:

  Madelon super bedankt voor je bijdrage over Bitcoin de afgelopen jaren , ik snap niet dat IEX je laat gaan. Ik hoop dat er een goede vervanging voor je komt. Nou ik ga door met mijn maandelijkse sparen in BTC, ook al ga je weg bij IEX. Nou meid het ga je goed en nog een dikke kus en en nog een hele fijne kerst!
  Ik snap wel dat ze IEX laat gaan. Al decennia lang een flut website waar Madelon tussen de "beleggers in de ban van xxx" AFN copy-paste bullshit staan. Niet dat TA meer is dan gokken, maar goed.

  En dan hebben we het nog niet over het feit dat de website al decennia lang: sloom en buggy is. Probeer je comment eens 2x te wijzigen. Probeer eens 2x quotes te gebruiken.

  20 jaar geleden kreeg de gemiddelde puber-nerd het al voor elkaar dit fatsoenlijk werkend te programmeren in forum software. IEX (met een serieuze omzet) krijgt dit anno 2020 nog steeds niet voor elkaar.

  Het voelt allemaal enorm amateuristisch. Tijd om de carrière van financiële waarzegster naar een ander niveau te tillen. Ik snap dat wel :) Het merk Miss Bitcoin is meer waar dan "columnist op IEX" en dat weet ze zelf ook heel goed.
85 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links