Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurs Vandaag: Helaas -1,38%

Update 17:40 uur: Slot

Bah, de AEX stapt op de valreep met -0,4855% met een heel verkeerd been het weekend in. Onze wispelturige dame is vast narrig en jaloers dat niet zíj de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. Of het is de Buienradar. Maakt ook niet uit. De index deed deze week -1,38% en staat dit jaat (exclusief dividend) op +4,95%.

Zekerheid is er nooit, maar het is niet waarschijnlijk dat Wall Street vanavond wild wordt. Zeker niet met zo'n drukke cijferweek in het vooruitzicht. Bedankt deze week voor uw vele bezoek en reacties, prettig weekend en in prinicpe tot maandag. Tenzij er dit weekend breaking news is, want dan leest u dat hier.


Update 17:00: Bomvolle agenda

At your service! De agenda voor volgende week staat alweer klaar in de IEX One Monitor (midden onderaan). De consensusverwachtingen hoest ik er zondag wel in. De highlights:

 • Een tsunami aan Amerikaanse KW3-cijfers van vooral banken, farma en tech stormt op ons af
 • Er zijn ook een handvol Nederlandse fondsen en Europese grootmachten
 • Let op de Amerikaanse New York en Philadelphia Fed indices en huizenmarktcijfers
 • Dan is er nog een tv-debat tussen twee Amerikanen die o zo graag president willen worden
 • Het cijfer van de week komt denk ik donderdag om 04:00 uur uit: het Chinese BBP-cijfer over KW3

OK, dat is naar mijn bescheiden smaak meer een getal dat Beijing naar eigen goeddunken uit de hoge hoed tovert, maar we hebben er wel mee te maken.


Update 16:00 uur: Michigan vol op 't orgel

83,1! Beursjes up, want het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan valt reuze mee. Hoogste niveau in vijf jaar! Het blijft de giller van de beurs, hoor. Ik herhaal het eens te meer: dit is een enquête onder op de kop af 500 Amerikanen, waarvan er toch dik 300 miljoen rondstuiteren.

En dan zo'n markimpact... Ongelooflijk.


Update 15:45: Is het Akzo of Shell?

Now you do the maths! Let op als u straks de beursverslagen leest en AkzoNobel de schuld krijgt dat de AEX daalt, zoals het er nu uitziet. Dat mag best hoor, want met een indexweging van momenteel 3,9% kunt u het fonds met nu -5,63% op het bord gewoon verantwoordelijk stellen voor die -0,17% nu van de AEX.

Voor hetzelfde geld kunt u ook Royal Dutch Shell met nu -0,58% en een indexweging van 14,4% aanwijzen als boosdoener van die AEX-daling. U begrijpt de boodschap. Dat u niet denkt dat de index zónder AkzoNobel een mooie plus had gedaan. Daarvooris de impact van dit fonds op de index veel te beperkt.


Update 15:30 uur: Jobless shame!

"Ja ho eens even", reageerde een lezer van dit blog gisteren op de weekly jobless claims (uitkeringsaanvragen van nieuwe werklozen) van maar 339,000 van gisteren. "Er deed één staat niet mee en als dat nou bijvoorbeeld nét Californië is, dan klopt er niks van die 339.000." Check het in mijn blog van gisteren en de reacties daarop.

Wat blijkt nu?

Spijker

Kop

Raak

Business Insider heeft uitgezocht dat het inderdaad Californië was, zodat die 339.00 eigenlijk 355.000 à 365.000 had moeten zijn. Dat zien we volgende week donderdag 14:30 uur, als de nieuwe jobless claims uitkomen en het cijfer van deze week wordt bijgesteld. Alleen de markt reageert altijd op het nieuwe en nooit op het oude getal.


Update 15:15: Hoezo begrotingstekort :-)

Opvallende consensus voor het Amerikaanse begrotingstekort over september dat vanavond bekend wordt gemaakt. Er is zelfs iemand die een overschot van 77 miljard dollar verwacht. Blijkbaar is september een maand dat er veel geld binnen komt en er weing uitgaat. Want dat tekort is echt niet weg, hoor!


Update 13:30: Griekse Beurspret 2012

Niet te geloven! Voorbeurs vertel ik u al dat Coca Cola Hellenic Bottling, verreweg het grootste Griekse beursbedrijf, Athene voor Londen verruilt. En de gifbeker moet helemaal leeg, blijkbaar:

"JPMorgan Cazenove upgrades Coca-Cola Hellenic to overweight from neutral, and target to EUR20 from EUR13.50" (Dow Jones)

Toch mag het de Griekse Beurspret 2012 niet drukken. Hoppa, de ASE Index staat alweer +3,48% hoger. Hoe was de beurswijsheid ook alweer? De mooiste bloempjes groeien aan de rand van de diepste, diepste ravijnen.


Update 13:10: Cijfers grootstbanken  

"JPMorgan Third-Quarter EPS $1.40 vs $1.24", kopt CNBC. De pre-market koers kunt u ook op die site bijhouden, als u echt niets wilt missen.

Over een klein uurtje duikt daar ook Wells Fargo op. Voor de goede orde: met een market cap van 159,8 miljard dollar (JPM) en 185,8 miljard dollar (WF) zijn dit de twee grootste Amerikaanse banken. Wereldwijd zijn het de nummers één en drie. HSBC is nummer twee met ongerekend 175,9 miljard dollar aan de beurshaak. 

Op het Damrak (en ook elders in Europa als ik snel rond kijk) maken de cijfers van deze financiële supermachten vooralsnog weinig indruk:


Update 12:00: Waar is iedereen?

Gaat u maar lekker lang lunchen, want met uitzondering van AkzoNobel is de beursvloer angstvallig leeg. Check die volumes maar in de laatste kolom. Om 13:00 en 14:00 uur komen JPMorgan Chase en Wells Fargo met hun KW3-cijfers (en schandalen?) door. Wie weet gaan de financials dan nog wat wieberen.

Over Akzo gesproken, RBS's Jim Tehupuring heeft een contrair handelsidee:


Update 11:45: Ho ho Sligro!

It wasn't me, maar wie dan wel. Voor de draad ermee: wie heeft die 12.448 stukjes Sligro - drie keer de dagelijkse omzet - om 09:58 uur gekocht?


Update 11:15: nEUBelprijs!

Is AkzoNobel CEO Ton Büchner soms hier helemaal ziek van? De Nobelprijs voor de Economie was nét iets te veel eer :-) De Nobelprijs voor de Vrede is natuurlijk ook mooi meegenomen voor de EU. Denk er het uwe van, ik vind dit wel een amusant commentaar:


Update 10:15 uur: Zwitsers krediet goud en zilver

Goudkevers en zilvermeeuwen opgelet, Credit Suisse poetst volgens Dow Jones haar koersdoelen wat op. Dat wil zeggen, de price tragets voor 2014 liggen lager dan die voor 2013:

 • *Credit Suisse Ups 2013 Gold Forecast +7% to $1,840/oz
 • *Credit Suisse Ups 2014 Gold Forecast +17% to $1,750/oz
 • *Credit Suisse Raises 2013 Silver Forecast +13% to $33.10/oz
 • *Credit Suisse Ups 2014 Silver Forecast +24% to $31.40/oz

Update 9:45: Als 'n Duveltje

Onze zuiderburen zitten al vroeg aan de toog vandaag. Nú om precies te zijn, als de handel in Duvel Moortgat los gaat. Handel opgeschort en wel hierom. Uit de Tijd:

Opmerkelijk dat het fonds nu van de beurs wordt gehaald na zo'n rush. Meestal doen opkopers dat als bij wijze van geen hond de aandelen nog wil hebben, ofwel het naar de mening van de opkopers ondergewaardeerd is. Wat ziet/weet/wil de familie Moortgat in het bedrijf/aandelen dat beleggers niet zien/weten/willen?

Anyway, zelf vind ik die Duvels veel te... vers. Paar maandjes bewaren en dan smaken ze al een stuk beter. Net als de Westmallekes. Er gaat  natuurlijk niets boven de échte Westvleteren 12, maar helaas: mijn bakske is weer leeg :-(


Update 9:10: Conviction List ABN Amro

ABN Amro heeft zes Neederlandse aandelen in de aanbieding en zet er vijf bij het grof vuil: de conviction list, zoals dat zo mooi heet:

Krijgt u de nog de koersdoelen van ABN Amro:


Update 8:45: Millimeterwerk

Laat ik hier maar een traditie van maken zo rond 8:45 uur: de mystery box! Futures een klein tikkie hoger, meer chocolade kan ik er echt niet van maken.

Hier is dat Morgan Stanley rapport over Akzo Nobel waar Corné van Zejl het over heeft in de posting hieronder. 


Update 8:30 uur: Oh Akzo

Let op uw AkzoNobelletjes die wellicht een tik krijgen, volgens deze charmant kalende en snorrende meneer, waarvan ik dacht dat hij IEX had verlaten :-)


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

De AEX staat deze week op -0,90% en voorbeurs ziet het er niet naar uit dat dit verlies in een vloek en een zucht wordt uitgepoetst. Niet veel, niet erg, maar toch staan de futures weer vervelend te hangjongeren op het Damrakpleintje. Heel irritant. Want ga er maar eens wat van zeggen :-)

Let op uw technologie, want AMD gaf nabeurs Wall Street een winstwaarschuwing en ging in de officieuze handel After Hours een hoestende -9,37% onderuit. Let dus op de ASML'en van deze wereld vandaag. Dinsdag nabeurs New York cijfert Intel en en woensdag voorbeurs Veldhoven. Oh ja, Apple deed exact -2,00%.

Officieel is het een bankenvandaag, want de twee grootste Amerikanen komen rond luchtijd door met hun KW3's (en updates over alle schandalen, boetes, lopende onderzoeken en andere ellende die hen achtervolgen?): JPMorgan Chase en Wells Fargo. In de lage landen komt Arseus als eerste met een trading update door.

Dertig jaar

Verder nog? Het IMF prietpraat in Japan, Duitsland probeert een dertigjarige lening te verpatsen - ik ben benieuwd naar de belangstelling hierrvoor - en vlak voor de vrijdagmiddagborrel is er stand-up comedian consumentenvertrouwen van de Universiteit Michigan. Deze enquête onder slechts 500 mensen neem ik niet serieus.

Dan nog even dit, een favoriet raadseltje van mij om te illusteren wat voor non-economie Griekenland heeft luidt: wat is het grootste Griekse beursbedrijf? Coca Cola Hellenic Bottling dus, een simpele bottelarij. Das war einmal. Het bedrijf pakt z'n biezen naar Londen. OK, gauw naar de koersen.

 • De futures openen zonder al te veel erg, zoals de Vlamingen zo mooi zeggen en verrassend voor mij: de Nasdaq 100 future plust ondanks AMD
 • In Azië bewegen de koersen tussen -0,20% en +0,52%, gewoon non-handel. Goed nieuws is dat China en Japan over die roteilandjes gaan praten
 • EUR/USD doet echt echt héél erg haar best ergens in de 1,29'ers. Hou vol
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent plussen voorzichtig

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Rare jongens, die Amerikanen. de S&P 500 staat dit jaar op een schitterende +14,15% (en daar komt nog zo'n +2% dividendrendement bij) , maar ze blijven maar bearish. Volgens de boekjes zouden ze euforisch moeten zijn.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 09:30 Nederland: handelsbalans augustus
 • 11:00 EU: industriële productie augustus (consensus: -0,4%)
 • 11:30 Duitsland: obligatieveilingen
 • 14:30 VS: inflatie (PPI) september (consensus: +0,7%)
 • 15:55 VS: consumentenvertrouwen Universiteit Michigan oktober (consensus: 78,3)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 26 feb BeursVandaag: De Uitdaging 12
 2. 25 feb Dag om over na te denken in New York
 3. 25 feb Stock vs bonds op Wall Street! 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 12 oktober 2012 11:01
  Ik heb begrepen dat de Griekse Coca Cola bottelaar een weging van 25% heeft in de Griekse index, dus het is ook veruit het grootste beursgenoteerde bedrijf in Griekenland. Er zijn ook nog een paar grote Griekse reders genoteerd in Londen en New York.

  En die Amerikanen zijn net gewone mensen. Ze worden natuurlijk pas weer bullish als het eigenlijk al te laat is.
 2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 12 oktober 2012 12:51
  TJA, AKZO en zo. Toch een mooi bedrijf. 50 jaar geleden keek ik als scholier uit de trein dagelijks naar die vesting in Ede. Nu zijn het nog kale gevels, in de hoop op een mooiere (privé-)toekomst.
  Lullig dat je AKZO-Nobel verbindt met een Nobelprijs.

  Al moet ik zeggen dat het Nobel-committee nu een precedent schept. Door de prijs toe te kennen aan een grote club.
  Dat kunnen ze dan ook in de toekomst doen aan het CERN, en aan de honderden die daar het Higgs-deeltje ontdekten. Ook fysica wordt steeds meer het werk van velen...

  Tenslotte, ik blijf erbij: gisteren ontsloot je een 'work of art': de nieuwste Mondriaan.
  Zie bijlage. Ik vind echt dat dit in Den Haag moet gaan hangen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 651,26 26 feb
  -13,22
  -1,99%
 2. Akzo Nobel 85,560 26 feb
  -0,900
  -1,04%
 3. ASML Holding 465,350 26 feb
  -9,600
  -2,02%
 4. Boskalis Westminster Koninklijke 25,480 26 feb
  -0,360
  -1,39%
 5. CS GROUP N 13,125 26 feb
  -0,225
  -1,69%
 6. DSM Koninklijke 136,550 26 feb
  -2,150
  -1,55%
 7. Fagron 19,770 26 feb
  -0,330
  -1,64%
 8. Gold World Spot (USD) 1.733,46 26 feb
  -36,80
  -2,08%
 9. ING Groep 9,039 26 feb
  -0,189
  -2,05%
 10. JPMorgan Chase & Co 147,100 26 feb
  -4,080
  -2,70%
 11. Royal Dutch Shell A 16,904 26 feb
  -0,580
  -3,32%
 12. Silver World Spot (USD) 26,68 26 feb
  -0,80
  -2,91%
 13. Sligro Food Group 19,800 26 feb
  -0,040
  -0,20%
 14. TKH Group 41,320 26 feb
  -0,420
  -1,01%
 15. Wells Fargo & Co 36,170 26 feb
  -1,390
  -3,70%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare