Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Shoppen in China

IEX neemt u mee naar China. Ja, we weten dat er een eurocrisis woedt en daar blijft u ook van alles over lezen op deze site, maar ondertussen is er meer aan de hand in de wereld. De opkomst van Azië gaat onverminderd verder, dat weet u ongetwijfeld, maar zeg nu eens eerlijk, wat weet u nu eigenlijk van de Chinese aandelenmarkt? 

We zijn blij dat we in de persoon van Chien Wang van het Asian Century Fund een echte Azië-specialist hebben gevonden, die u de komende tijd gaat helpen om wat meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden op - en de eigenaardigheden van - de Chinese aandelenmarkt. Welkom op IEX!
Redactie IEX


In Europa zijn alle ogen gericht op de schuldencrisis in de eurozone. Logisch, want hoe hiermee omgegaan wordt zal grote gevolgen hebben voor 11 miljoen Grieken en 331 miljoen inwoners van de Eurozone.  Ondertussen speelt op de achtergrond een andere ontwikkeling, die op zijn minst 1,3 miljard mensen zal beïnvloeden, namelijk de vertraging van de Chinese economie.

Dat de Chinese economie afkoelt, deels ook gestimuleerd door de Chinese overheid, is een feit. Sinds 2008, toen de kredietcrisis in volle gang was, heeft de Chinese overheid geprobeerd haar eigen economie op gang te houden door infrastructuurbestedingen te vergroten en het lenen van geld goedkoop te houden.

Als gevolg daarvan bleef de Chinese economie hard groeien en werden Europa en Amerika geholpen in hun economisch herstel. Dit herstel kwam echter met een prijs: de Chinese inflatie steeg van grofweg 2% in medio 2009 naar 5,5% in oktober 2011. Met in het achterhoofd de jaren negentig, toen de Chinese overheid de inflatie niet aanpakte en het officiele inflatiecijfer opliep tot  27,7%, is China er beducht op om deze keer niet dezelfde fout te maken. 

Grote crisis in aantocht?
Wat is nu aan de hand? Sommige slimme investeerders menen dat China een bubbeleconomie is. De afgelopen jaren zijn activa, denk aan onroerend goed en grondstoffen, sterk in waarde gestegen. Deze slimme investeerders denken dat dit hoofdzakelijk op basis van speculatie is gebeurd en niet vanwege fundamentele redenen.

Als de economie vertraagt, omdat de overheid de inflatie wil aanpakken en de vertraging in de economische groei niet gematigd zou verlopen dan kan dit leiden tot een sterke daling van activa. En potentieel, in een doemscenario, tot een grote crisis in de Chinese huizenmarkt en aandelenmarkt. Dit scenario is wat economen een “harde landing” van de Chinese economie noemen. 

Sommige beleggingsfondsen speculeren op dit scenario en er bestaan zelfs al enkele China “short only” fondsen. Nu is het uiteraard de uitdaging voor de Chinese overheid om dit scenario te vermijden en ervoor te zorgen dat er een “soft landing” komt: een gelijkmatige rustige afzwakking van de Chinese economie.

Koersen gehalveerd
Het tempo waarmee de Chinese economie vertraagt is van immens belang voor de rest van de wereld. Nu de westerse economien nog niet hersteld zijn, zou een harde landing van China grote negatieve consequenties hebben voor de rest van de wereld.

Maar of die landing nu hard of zacht zal zijn: voor beleggers die geloven in de toekomst van China is dit een mooi instapmoment. Op dit moment is een doemscenario voor de Chinese economie deels ingeprijsd. Dit is goed te zien aan de scherpe daling in de koersen van Chinese aandelen, zoals bijvoorbeeld de CSI 300 index, samengesteld uit de grootste 300 bedrijven genoteerd op de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

De stand van de CSI 300 index is gedaald van 5717 begin januari 2008 naar 2750 op dit moment - maar liefst een halvering van de koersen. Aan de andere kant is over dezelfde periode de omzet per aandeel gestegen is van 1480 CNY naar 2165 CNY zodat de koers/omzet ratio gedaald is van 3,86 naar het huidige 1,27. Deze daling in de koers/omzet ratio is voornamelijk toe te rekenen aan veel lagere groeiverwachtingen. 

Veiligheidsmarge inbouwen
Ik denk dat op de langere termijn de fundamenten voor de Chinese economie nog steeds goed zijn en dat het een zachte landing zal worden, vooral omdat dat de Chinese overheid zeer alert is op het voorkomen van een harde landing en onconventionele preventieve maatregelen heeft genomen die de economie met zachte hand moeten corrigeren.

Je moet daarbij denken aan het verlagen van het maximum aan kredietverstrekkingen voor banken en het verbod op aanschaf van tweede woningen. Ook de lichte daling in het consumenteninflatiecijfer van 6,5% in juli naar 5,5% in oktober geeft ruimte om minder te hoeven verkrappen, waardoor de kans op een harde landing afgenomen is.

Dan is vraag twee: hoe kunnen beleggers een veiligheidsmarge inbouwen om eventuele tussentijdse klappen op te vangen? Dat kun je he beste doen met een goede aandelenkeuze, die juist die bescherming biedt. Op het moment komen daarvoor in aanmerking:

 • sectoren die profiteren van consumptieve bestedingen in een groeiende middenklasse
 • bedrijfsmodellen die niet cyclisch van aard zijn
 • ijzersterke balansen en (zo goed als) schuldenvrije ondernemingen
 • antrekkelijke waarderingen.

In de afgelopen maanden zijn Chinese aandelen hard afgestraft en dat biedt volop kansen om sterke bedrijven op te pikken tegen bodemprijzen. In mijn volgende columns zal ik wat dieper ingaan op die speurtocht. 


Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century Fund, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. In de portefeuille van Asian Century zitten met name instrumenten die binnen deze visie passen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Column door: Chien Wang

Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century-fonds, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. Wang is econometrist en werkte als portfolio manager en analist bij onder andere Robeco, Dresdner VPV en de Rabobank.

Meer over Chien Wang

Recente columns van Chien Wang

 1. okt '12 Chinese zonne-energie 16
 2. sep '12 Voorloper Azië 1
 3. jul '12 Verder dan de Hang Seng

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 handyman6 16 november 2011 12:36
  Een harde landing ,natuurlijk ,want ook al ziet het frontplaatje er best leuk uit, de onderliggende feiten zijn dat niet:
  - de hoeveelheid (slechte) leningen die op de bankbalansen staan ,is giganties.
  -de officieuze inflatie is nu al 10 % of meer.India officieel:9,4%.
  -er staan al jaren hele nieuwbouw wijken leeg:46 miljoen appartementen,die niks opleveren,maar de speculanten wel geld kosten.
  -dat de Chinese indices niet veel harder afstorten,komt door de regeringsondersteuning die het reguleert,vrees ik.PPTeam,dus.


  De sell-off moet nog komen ,denk ik,en dan gaan we weer omhoog:tot op heden is er slechts afgeroomd...mee eens:2013? grH6
 2. forum rang 6 !@#$!@! 16 november 2011 12:41
  Hoe mensen toch geloof houden in de Chinese Overheid is mij werkelijk een groot raadsel. Nog NOOIT is het een overheid gelukt om economisch succes te hebben op lange termijn door regulering en planning.
  De grote misallocatie van kapitaal is ook China natuurlijk gewoon een feit, juist door deze overheid.
  Ook deze keer is het niet anders. Vraag is natuurlijk alleen wanneer en hoe erg, net als de economie is dat niet te sturen en te voorspellen.
 3. geobeo 16 november 2011 13:34
  quote:

  !@#$!@! schreef op 16 november 2011 12:41:


  Hoe mensen toch geloof houden in de Chinese Overheid is mij werkelijk een groot raadsel. Nog NOOIT is het een overheid gelukt om economisch succes te hebben op lange termijn door regulering en planning.
  De grote misallocatie van kapitaal is ook China natuurlijk gewoon een feit, juist door deze overheid.
  Ook deze keer is het niet anders. Vraag is natuurlijk alleen wanneer en hoe erg, net als de economie is dat niet te sturen en te voorspellen.


  1 groot verschil met de Nederlandse overheid: ze hebben in China bijna alleen maar ingenieurs in de regering. Die hebben toch een tandje of 234982034820 meer feeling met "oorzaak - gevolg" en "het echte probleem - de echte oplossing" waar het uiteindelijk om gaat. Met onze Gamma en rechten mannetjes in de politiek hebben wij dat in Nederland absoluut niet (vroeger in de VOC tijd overigens bijvoorbeeld wel).

  Verder heb je economisch vast gelijk, maar ik zou als China zijnde niet zo bang zijn. Misschien komt er een crash, maar die heeft niet meer concequenties dan "een crash" op de beurzen en op de huizemarkt. In Europa betekend een volgende crash waarchijnlijk einde van de Euro, hervormingen van de valuta (extreem duur), wellicht in meer of mindere mate het einde van de EU, door de ondraagbare overheidsuitgaven: depressie en !wellicht! nog een oorlogje. In andere woorden: een compleet nieuw Europa met een zeer harde reset.
 4. humansRunderrated 16 november 2011 13:35
  quote:

  !@#$!@! schreef op 16 november 2011 12:41:


  Hoe mensen toch geloof houden in de Chinese Overheid is mij werkelijk een groot raadsel. Nog NOOIT is het een overheid gelukt om economisch succes te hebben op lange termijn door regulering en planning.
  De grote misallocatie van kapitaal is ook China natuurlijk gewoon een feit, juist door deze overheid.
  Ook deze keer is het niet anders. Vraag is natuurlijk alleen wanneer en hoe erg, net als de economie is dat niet te sturen en te voorspellen.  Precies, de inefficientie is enorm, ze plannen onder andere een hogesnelheids trein netwerk (die echt overal waar ze gemaakt worden geld vernietigers zijn), groter dan dat van alle andere landen in de wereld tezamen. 50 miljoen nieuwbouw woningen gebruiken geen water of electriciteit. En er is per Chinees 25 m2 kantoorruimte beschikbaar.

  Je kan de parallel trekken met Rusland. Wat niet veel mensen weten is dat na de 2de WO Rusland in de eerste 15-20 jaar Rusland sneller groeide dan de VS. Zo'n planeconomie werkt lekker makkelijk, je kwakt gewoon een boel infrastructuur neer en je GDP springt omhoog. In de tussen tijd beginnen inefficienties er in te sluipen, corruptie, bureaucratie en geen ROI.

  Het is de grootste economische illusie van de moderne tijd dat wij eens te meer zijn gaan denken dat de overheid van China een kracht is, en geen zwakte. Dat top down beter zou werken dan bottom up.

  In 2012-2015 staan het opleveren van enkele vd grootste skyscrapers vd wereld geplant in China, en het zal niet de eerste keer zijn dat dat samen gaat met een enorme recessie (zie de Skyscraper index)
 5. [verwijderd] 16 november 2011 14:16
  Een goede rechtvaardige heerser met het algemeen belang voorop staand, met verstand van (econmische en sociale zaken) is beter dan een average democratie en al helemaal in moeilijke tijden gaat dit op.
  Of china een goede heerser heeft dat moet nog blijken. Zij kan in ieder geval heel goed afkijken van het westen wat ze NIET moeten doen, deze laatste decennia
 6. forum rang 6 !@#$!@! 16 november 2011 16:56
  quote:

  geobeo schreef op 16 november 2011 13:34:


  In Europa betekend een volgende crash waarchijnlijk einde van de Euro, hervormingen van de valuta (extreem duur), wellicht in meer of mindere mate het einde van de EU, door de ondraagbare overheidsuitgaven: depressie en !wellicht! nog een oorlogje. In andere woorden: een compleet nieuw Europa met een zeer harde reset.


  Ik geloof juist andersom. In europa gaat er niet veel veranderen, je krijgt dat mensen een andere gezondere instelling krijgen en minder op de kosten van de staat kunnen leven en teren, maar verder zie ik nog niet heel veel veranderen.
  In China daarentegen heb je 1,3 mld ! mensen die bij elkaar gehouden worden door een "communistische" staat en die wordt getolereerd door een hoge economische groei. Zo gauw deze wegvalt gaat de nu al morrende bevolking en grote onderdrukte minderheden hun stem laten horen. Dan komen we pas echt te weten hoe groot de macht van de Chinese overheid is. Misschien heeft die dan behoefte aan een buitenlandse vijand om de interne problemen het hoofd te bieden, al hoop ik dat de economieen intussen zo ver zijn dat we daarvoor teveel afhankelijk zijn van elkaar om zo'n strategie niet meer lonend te laten zijn. Maar dan wil ik nog wel eens zien of alle gebieden bij China zullen blijven, of hoe gebieden meer autonomie zullen krijgen.
 7. forum rang 6 !@#$!@! 16 november 2011 16:59
  quote:

  Dom-dom schreef op 16 november 2011 14:16:


  Een goede rechtvaardige heerser met het algemeen belang voorop staand, met verstand van (econmische en sociale zaken) is beter dan een average democratie en al helemaal in moeilijke tijden gaat dit op.
  Of china een goede heerser heeft dat moet nog blijken. Zij kan in ieder geval heel goed afkijken van het westen wat ze NIET moeten doen, deze laatste decennia


  Dat moet helemaal niet blijken. 100% onmogelijk dat een mens tot zoiets in staat is. Daarvoor is het economisch systeem veels te ingewikkeld met ontelbaar veel factoren waar je rekening mee dient te houden. Vandaar dat men het maar overlaat aan de vrije markt.
  Voor een democratie geld hetzelfde, daarom ben ik ook voor invoering van een directe democratie. Helaas zijn er nog te weinig mensen die zoiets durven in dit land.
 8. forum rang 6 !@#$!@! 16 november 2011 17:14
  als je het over de duivel hebt:

  www.bnr.nl/meernieuws/256297-1111/oba...
  De VS gaan in het noorden van Australië een nieuwe legerbasis bouwen en duizenden mariniers stationeren. Een reactie op de groeiende macht van China in de regio, waar de spanningen langzaam maar zeker oplopen.
 9. humansRunderrated 16 november 2011 17:36
  @!@#$!@!
  Helemaal mee eens.
  Oorlog is voor individueen nooit lonend geweest. Daarom zijn er (praktisch) nooit oorlogen geweest tussen 2 democratieen. De risico-baten analyse van oorlog is voor een individu nl makkelijk zat, de baten zijn minimaal, de risico’s veel en veel te groot. Alleen wanneer bepaalde machthebbers die zelf de risico’s niet dragen, maar wel de baten ontvangen, kun je oorlog verwachten.
  Een ander zwak punt van China is dat ze maar 1 kust hebben. Dat zal altijd leiden tot ongelijkheden binnen het land en frictie’s tussen bevolkingsgroepen.

  Voor een uitstekend boek over de onmogelijkheid van de alwetende bureaucraat en de kracht van bottom up raad ik The Rational Optimist: How Prosperity Evolves van Matt Ridley aan.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: China
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare