Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese zonne-energie

Zonnepanelen kennen een veelbelovende toekomst. Electriciteit opwekken via zonnepanelen is concurrerend ten opzichte van gewone stroom voor consumenten in westerse landen met hoge belasting op energieverbruik. Echter, zonnepanelenfabrikanten hebben het op dit moment zwaar, vooral vanwege toegenomen concurrentie vanuit China.

Als gevolg van enorme capaciteituitbreiding is er overcapaciteit in de industrie ontstaan en is de winstgevendheid sterk gedaald. De capaciteitsuitbreidingen zijn mogelijk gemaakt door steun van lokale overheden en goedkope leningen van staatsbanken. Voor investeerders is de zonnepanelenindustrie een duidelijk voorbeeld van de manier waarop China het lot van sectoren kan bepalen.

Sinds 2004 is de verkoop van zonnepanelen grofweg vertwintigvoudigd. Waarom?

  1. De stijging van de olieprijs in de afgelopen jaren heeft doen beseffen dat de productie van olie beperkt is. De hoge olieprijs drijft de kosten voor bedrijven en consumenten sterk op en is slecht voor economische groei. De olieafhankelijkheid moet verminderd worden en het is noodzakelijk om te zoeken naar alternatieve vormen van energie.
  2. Landen en consumenten worden meer milieubewust. In 1997 is het Kyotoprotocol opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als groene energie is zonne-energie populair onder consumenten en politici. Meerdere landen stimuleren het gebruik van zonnepanelen met subsidies.
  3. Technologische vooruitgang zorgt ervoor dat zonne-energie rendabel is. Nieuwe technieken en schaalvergroting  zorgen ervoor dat de zonnepanelen meer energie produceren en tegelijker tijd de productiekosten dalen. Vanwege schaalvoordelen zijn de productiekosten exponentieel afgenomen en is in sommige westerse landen “grid parity” bereikt: voor de consument wordt het net zo voordelig om electriciteit via zonnepanelen af te nemen als via het gewone netwerk.


Chinese panelen
De toekomst van zonne-energie ziet er dus veelbelovend uit. Vooral het feit dat zonne-energie qua kosten kan concurreren met gewone stroom weegt zwaar. Lang heeft Duitsland de wereldwijde vraag naar zonnepanelen bepaald. In Amerika, China en Italie groeit de vraag nu ook. Op de korte termijn is dit gunstig voor fabrikanten.

Chinese bedrijven hebben zich ook gericht op de productie van zonnepanelen. Hoewel het private bedrijven zijn, hebben Chinese zonnepanelenfabrikanten de afgelopen jaren leningen kunnen krijgen tegen gunstige voorwaarden. Deze leningen zijn verstrekt door China Development Bank of door lokale overheden in hun drang om de locale economie te stimuleren en werkgelegenheid te creeren.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij Suntech Power, wereld's grootste zonnepanelenproducent naar omzet gemeten. Hiernaast hebben sommige Chinese overheden kapitaal verstrekt in ruil voor een aandelenbelang. Een voorbeeld is de gemeente Xinyu, die via een investeringsmaatschappij onlangs een 20%-belang heeft ingenomen in LDK Solar. Dankzij goedkoop krediet hebben Chinese producenten de productiecapaciteit sterk kunnen verhogen. Bovendien kennen Chinese fabrikanten lagere productiekosten in vergelijking met hun westerse concurrenten.

Subsidies en overcapaciteit
Door de forse uitbreidingen in Chinese productiecapaciteit is er dus sprake overcapaciteit. Momenteel wordt de productiecapaciteit geschat op 100GW waar de jaarlijkse vraag 30GW tot 50GW wereldwijd bedraagt. Een prijzenoorlog is het gevolg, waarbij Amerika en Europa door middel van invoerheffingen en anti-dumping-regels proberen eigen bedrijven te beschermen.

Een extra tegenvaller is dat er momenteel subsidies herzien worden. Duitsland, bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk op korte termijn subsidies korten met 20% to 30%. In Nederland lopen bestaande subsidieregelingen dit jaar af en er zijn nog geen nieuwe subsidies aangekondigd. Veel fabrikanten zijn vanwege de prijzenoorlog en overcapaciteit niet meer winstgevend. Het businessmodel voor Amerikaanse en Europese fabrikanten is veranderd met de opkomst van Chinese concurrenten.

Het meest bekende voorbeeld van bedrijven die hier slachtoffer van worden is Q-Cells, ooit Duitsland's grootste zonnepanelenproducent. Ook Chinese producenten hebben het zwaar. Hierbij speelt mee dat in de goede jaren zij teveel leningen hebben genomen en zo de balans hebben laten verslechteren. In de huidige omstandigheden zijn zij genoodzaakt om te snijden in de productiecapaciteit en schulden te saneren met behulp van de lokale overheden.

Zonnige toekomst
Zo heeft Suntech de capaciteit met 40% verlaagd en de gemeente Wuxi gevraagd om herstructurering van bestaande leningen. De Chinese centrale overheid probeert te helpen door een gedeelte van de zonnepanelen op te kopen en aan te sluiten op het landelijke electriciteitsnetwerk. Echter, de centrale overheid is niet van plan om verdere steun te bieden en ziet liever de industrie haar eigen problemen oplossen door middel van faillissementen en consolidatie.

Kortom: in eerste instantie leken de zonnepanelenfabrikanten de grote winnaars. Met de opkomst van Azie is de situatie veranderd van een winstgevende groeimarkt naar een industrie met hevige concurrentie. Niet alleen westerse bedrijven zijn uiteindelijk het slachtoffer geworden maar ook Aziatische bedrijven zelf. De uiteindelijke winnaar is de consument en het milieu. Op de langere termijn, wanneer de industrie geherstructureerd is, ziet de toekomst er nog steeds zonnig uit.


Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century Fund, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. In de portefeuille van Asian Century zitten met name instrumenten die binnen deze visie passen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chien Wang

Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century-fonds, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. Wang is econometrist en werkte als portfolio manager en analist bij onder andere Robeco, Dresdner VPV en de Rabobank.

Meer over Chien Wang

Recente artikelen van Chien Wang

  1. okt '12 Chinese zonne-energie 16
  2. sep '12 Voorloper Azië 1
  3. dec '11 Recept voor China 4

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Woudsehoeve 25 oktober 2012 15:49
    De enige goede investering is op dit moment zelf zonnepanelen op je dak leggen. De TVT is nu korter als 8 jaar en de levensduur zeker 30 jaar. M.a.w. je betaald nu nog 8 jaar hetzelfde en dan 22 jaar niets..... (Alleen de vervanging van de omvormer na 10 tot 15 jaar).
    Dan heb je een mooie inflatie bestendige laag risico investering.
    Het is waarschijnlijk dat na de shake-out prijzen zullen stijgen, wacht niet te lang.
    Laat je wel goed en door meerdere bedrijven adviseren/offreren, er zijn veel "cowboys" in de markt waaronder de grote energie maatschappijen.

    Full disclosure : Ik heb zelf 48 panelen op mijn dak liggen welke minimaal 10.000kWh per jaar opwekken zonder enig onderhoud (15k investering en 2k p/j retour).

    Waarschuwing: Niet iedereen heeft een geschikt dak. Het investeren in zonnepanelen kan leiden tot een verslaving, je wilt er altijd meer!
  2. forum rang 7 handyman6 25 oktober 2012 15:52
    Helemaal niet zonnig...Siemens bv is er niet voor niks uitgestapt..wil je het halve land dan vol hebben staan met zonneschermen ,zoals nu al in vele weilanden in Duitsland het geval is?
    De infrastruktuur voor al die schermen,mn in steden, wordt al jaren onderschat en zal net zo'n rotzooi geven als vroeger al die TV antennes op de daken en/of schotels in de galerijflats.
    En dan moet je ook nog afwachten of de traditionele grote energie bobo's geen spaken in alternatieve energie steken:vast wel!
    H6
  3. [verwijderd] 25 oktober 2012 17:30
    Niets mis met het volbouwen van daken met zonne panelen.

    Het punt is dat men weinig creatief is met de ontwerpen tot nu toe, wat een ander straatbeeld geeft dan wat men tot nu toe gewend is.

    Ook de combinatie van een zonneboiler en PV panelen zou positief werken voor beiden.
    Hitte van de PV panelen werken negatief op het vermogen wat deze afgeven, deze hitte kan je gebruiken om water voor te verwarmen, voordat ze de zonneboiler ingaan. Het voordeel is dat het vermogen van de PV panelen omhooggaat en de zonneboiler geeft een hoger rendement door het voorverwarmd water.
    De initiele ontwikkelings- en productie kosten zullen hoog zijn, maar het ís mogenlijk.

    Omdat er te veel belangen (geld) spelen met olie en energievoorziening, wordt de ontwikkeling van goede alternatieven niet omarmd.

    Zelf heb ik zonne boiler en dat bespaard me veel gas.

    ** Hier zijn veel restricties m.b.t. het opwekken van stroom, dat kan in Nederland en andere Europese landen ook komen.

    Groeten,
    Ozzy
  4. Woudsehoeve 25 oktober 2012 18:08
    Lekker positief Handyman6, laten we gewoon al die kolen, olie en gas maar opstoken totdat we geen leefbare wereld meer over hebben..... We MOETEN een alternatief hebben voor het opwekken van stroom, die ik, jij en je medemens zo graag gebruiken. Veel daken zijn amper in zicht, en perfect te gebruiken voor decentrale opwek. Al die snelwegen, kantoorgebouwen, auto's etc, zijn ook niet mooi, ik zie liever alleen bomen en gras, maar ja dan leefden we nog allemaal in een gras plaggen hut en werden we niet ouder als 40 jaar ....
  5. Woudsehoeve 25 oktober 2012 18:14
    quote:

    OzzyO schreef op 25 oktober 2012 17:30:

    Niets mis met het volbouwen van daken met zonne panelen.

    Het punt is dat men weinig creatief is met de ontwerpen tot nu toe, wat een ander straatbeeld geeft dan wat men tot nu toe gewend is.

    Ook de combinatie van een zonneboiler en PV panelen zou positief werken voor beiden.
    Hitte van de PV panelen werken negatief op het vermogen wat deze afgeven, deze hitte kan je gebruiken om water voor te verwarmen, voordat ze de zonneboiler ingaan. Het voordeel is dat het vermogen van de PV panelen omhooggaat en de zonneboiler geeft een hoger rendement door het voorverwarmd water.
    De initiele ontwikkelings- en productie kosten zullen hoog zijn, maar het ís mogenlijk.

    Omdat er te veel belangen (geld) spelen met olie en energievoorziening, wordt de ontwikkeling van goede alternatieven niet omarmd.

    Zelf heb ik zonne boiler en dat bespaard me veel gas.

    ** Hier zijn veel restricties m.b.t. het opwekken van stroom, dat kan in Nederland en andere Europese landen ook komen.

    Groeten,
    Ozzy
    De "hybride" panelen bestaan al. Het nadeel is dat een thermisch zonnepaneel altijd een hoge temperatuur moet hebben voor een goede overdracht aan de boiler. En dat is nu net wat we met de elektrische panelen niet willen. Het idee lijkt leuk maar wordt pas interessant als er elektrische panelen komen die juist goed werken bij hoge temperaturen.

    Maar ik ben ook wel van mening dat je zonnepanelen wel een beetje "netjes" moet neer leggen en niet in een of ander raar patroon (of is het dan kunst ...)
  6. forum rang 10 voda 25 oktober 2012 20:44
    Het is zo simpel... En technisch mogelijk...

    Space Solar Power
    Limitless clean energy from space

    Space Solar Power Library


    October 2007 SBSP Report


    Links - Websites

    •Links - Articles (updated regularly)

    Videos


    Released November 14: The First International Assessment of Space Solar Power: Opportunities, Issues and Potential Pathways Forward

    About Space Solar Power (SSP, also known as Space-Based Solar Power, or SBSP):

    The United States and the world need to find new sources of clean energy. Space Solar Power gathers energy from sunlight in space and transmits it wirelessly to Earth. Space solar power can solve our energy and greenhouse gas emissions problems. Not just help, not just take a step in the right direction, but solve. Space solar power can provide large quantities of energy to each and every person on Earth with very little environmental impact.

    The solar energy available in space is literally billions of times greater than we use today. The lifetime of the sun is an estimated 4-5 billion years, making space solar power a truly long-term energy solution. As Earth receives only one part in 2.3 billion of the Sun's output, space solar power is by far the largest potential energy source available, dwarfing all others combined. Solar energy is routinely used on nearly all spacecraft today. This technology on a larger scale, combined with already demonstrated wireless power transmission (see 2-minute video of demo), can supply nearly all the electrical needs of our planet.

    Another need is to move away from fossil fuels for our transportation system. While electricity powers few vehicles today, hybrids will soon evolve into plug-in hybrids which can use electric energy from the grid. As batteries, super-capacitors, and fuel cells improve, the gasoline engine will gradually play a smaller and smaller role in transportation — but only if we can generate the enormous quantities of electrical energy we need. It doesn't help to remove fossil fuels from vehicles if you just turn around and use fossil fuels again to generate the electricity to power those vehicles. Space solar power can provide the needed clean power for any future electric transportation system.

    While all viable energy options should be pursued with vigor, space solar power has a number of substantial advantages over other energy sources.

    Advantages of Space Solar Power

    Unlike oil, gas, ethanol, and coal plants, space solar power does not emit greenhouse gases.


    Unlike coal and nuclear plants, space solar power does not compete for or depend upon increasingly scarce fresh water resources.


    Unlike bio-ethanol or bio-diesel, space solar power does not compete for increasingly valuable farm land or depend on natural-gas-derived fertilizer. Food can continue to be a major export instead of a fuel provider.


    Unlike nuclear power plants, space solar power will not produce hazardous waste, which needs to be stored and guarded for hundreds of years.

    Unlike terrestrial solar and wind power plants, space solar power is available 24 hours a day, 7 days a week, in huge quantities. It works regardless of cloud cover, daylight, or wind speed.

    Unlike nuclear power plants, space solar power does not provide easy targets for terrorists.

    Unlike coal and nuclear fuels, space solar power does not require environmentally problematic mining operations.

    Space solar power will provide true energy independence for the nations that develop it, eliminating a major source of national competition for limited Earth-based energy resources.

    Space solar power will not require dependence on unstable or hostile foreign oil providers to meet energy needs, enabling us to expend resources in other ways.

    Space solar power can be exported to virtually any place in the world, and its energy can be converted for local needs — such as manufacture of methanol for use in places like rural India where there are no electric power grids. Space solar power can also be used for desalination of sea water.

    Space solar power can take advantage of our current and historic investment in aerospace expertise to expand employment opportunities in solving the difficult problems of energy security and climate change.

    Space solar power can provide a market large enough to develop the low-cost space transportation system that is required for its deployment. This, in turn, will also bring the resources of the solar system within economic reach.

    Disadvantages of Space Solar Power

    High development cost. Yes, space solar power development costs will be very large, although much smaller than American military presence in the Persian Gulf or the costs of global warming, climate change, or carbon sequestration. The cost of space solar power development always needs to be compared to the cost of not developing space solar power.

    Requirements for Space Solar Power

    The technologies and infrastructure required to make space solar power feasible include:

    Low-cost, environmentally-friendly launch vehicles. Current launch vehicles are too expensive, and at high launch rates may pose atmospheric pollution problems of their own. Cheaper, cleaner launch vehicles are needed.


    Large scale in-orbit construction and operations. To gather massive quantities of energy, solar power satellites must be large, far larger than the International Space Station (ISS), the largest spacecraft built to date. Fortunately, solar power satellites will be simpler than the ISS as they will consist of many identical parts.


    Power transmission. A relatively small effort is also necessary to assess how to best transmit power from satellites to the Earth’s surface with minimal environmental impact.

    All of these technologies are reasonably near-term and have multiple attractive approaches. However, a great deal of work is needed to bring them to practical fruition.

    In the longer term, with sufficient investments in space infrastructure, space solar power can be built from materials from space. The full environmental benefits of space solar power derive from doing most of the work outside of Earth's biosphere. With materials extraction from the Moon or near-Earth asteroids, and space-based manufacture of components, space solar power would have essentially zero terrestrial environmental impact. Only the energy receivers need be built on Earth.

    Space solar power can completely solve our energy problems long term. The sooner we start and the harder we work, the shorter "long term" will be.

    etc.

    www.nss.org/settlement/ssp/
  7. forum rang 6 !@#$!@! 25 oktober 2012 22:15
    Voor de liefhebbers, artikel over de chinese solarindustrie
    chovanec.wordpress.com/2012/10/10/npr...

    K. Now wait a minute. That was such a crazy story I want to make sure I understand it. You’re saying there’s a major Chinese solar company that set up another company and used borrowed money to buy solar panels – solar equipment – from itself and now is having a little trouble paying back the loan?

    CHOVANEC: Yes. Not as unusual as you might think it in China – these kind of manufactured sales. Essentially what happened was there was a fund that they set up in Europe. Suntech owned about 90 percent of it, so effectively controlled it – it was essentially a subsidiary. That company bought solar panels to use in various projects in Europe. They borrowed money from China Development Bank. The parent company, Suntech guaranteed it. The total amount of the loan was $689 million, and it turns out that the collateral backing that loan just doesn’t exist. And a lot of analysts looking at that company basically say that that’s enough to push Suntech into bankruptcy.

    Of course, since the Chinese government can’t allow that to happen, they’re going to have to step in and bail that company out as well.
  8. forum rang 7 handyman6 26 oktober 2012 14:22
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 25 oktober 2012 18:08:

    Lekker positief Handyman6, laten we gewoon al die kolen, olie en gas maar opstoken totdat we geen leefbare wereld meer over hebben..... We MOETEN een alternatief hebben voor het opwekken van stroom, die ik, jij en je medemens zo graag gebruiken. Veel daken zijn amper in zicht, en perfect te gebruiken voor decentrale opwek. Al die snelwegen, kantoorgebouwen, auto's etc, zijn ook niet mooi, ik zie liever alleen bomen en gras, maar ja dan leefden we nog allemaal in een gras plaggen hut en werden we niet ouder als 40 jaar ....
    Nou,je dient wel realisties te blijven over de mogelijkheden op grote schaal,als belegger in duurzame produkten en hun bedrijven.
    Hoe graag ik ook de wereld en masse:ik stem al eeuwen groen, zie omschakelen naar duurzaam,blijken er nog zoveel haken en ogen aan massaliteit te kleven,dat gerenommeerde multi's er (nog)niet aan willen;ik als belegger dan ook niet.
    Alleen al de klachten van Duitse brandweerlieden ,die zo'n panelen-dak niet kunnen blussen ,zonder levensgevaar,spreekt boekdelen:je kan niet blussen zonder electrocutie gevaar,want je kan ze op korte termijn niet uitzetten,blijkt! Opslagbatterijproblemen,stroomretourverkoopplafonds,materiaalproblemen ,onderhoud,diefstal..etcetc.
    grH6
  9. forum rang 7 handyman6 26 oktober 2012 18:03
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 oktober 2012 15:56:

    Je moet niet denken in problemen, je moet denken in kansen.

    Als men je 100 jaar geleden de auto als uitvinden had gepresenteerd, met alle voetgangerdoden, botsingen, letsels, milieuvervuiling etc etc Had je er dan ook in geinvensteerd ?
    Problemen zijn er altijd en overal.
    Als ik +-3 jaar geleden niet was uitgestapt bij Q cells,Vestas en aanverwante broeders was ik nu blut geweest...je moet ook in rendement/risico's denken en machtsverhoudingen bestaande energie bobo's,koopbare politici etcetc om met je porto jaarlijks op winst uit tekomen...met idealen,ALLEEN, verdien je als belegger meestal niks,ook al heb je 100x gelijk hoe de wereld er beter uit zou kunnen zien,vraag maar aan Groen links.
    Fijn weekend..H6
    ps..enne,als grote multi's voorlopig geen kansen zien in groen,duurzaam,moet ik dan eigenwijs zijn? ;-))
  10. forum rang 6 !@#$!@! 26 oktober 2012 18:48
    ah, als belegger. Ja als belegger brand ik mijn vingers er voorlopig ook niet aan :-) Al blijf ik overtuigd dat zonne-energie de toekomst is en ik met een schuin oog naar een goed instap-moment kijk, mijn gevoel zegt echter dat dat nog wel ff kan duren met de huidige wereldeconomie.
  11. forum rang 6 haas 27 oktober 2012 10:39
    Hier schijnt vandaag de zon ook:)

    CV van Intergas , 15 jaren oud,in huis van 15 jaren oud,,hoekwoning,zijmuur op Oost ,nooit problemen gehad.

    huis heeft plat dak,maar geen zonnepanelen voor mij op dak:)

    wordt deze mnd vervangen door nwe CV:
    ---------------------------------------------------------------
    Intergas
    Kombi Kompakt HR 28 CW4

    www.perfectiewarmte.nl/webshop/PRODUC...

    ---------------------------------------------------------------
  12. forum rang 4 s.lin 5 januari 2013 19:36
    'Europa gaat maatregelen nemen tegen Chinese fabrikanten van zonnepanelen'
    zaterdag 5 januari 2013 16:38
    Europese fabrikanten verwachten dat de Europese Unie binnenkort maatregelen gaat nemen tegen bedrijven die zonnepanelen tegen 'dumpprijzen' verkopen. Vanaf mei zou het dan met name voor Chinese fabrikanten moeilijker worden om goedkoop zonnepanelen te verkopen.

    Dat zegt het bedrijf Solarworld tegen Bloomberg. De Duitse zonnepanelenfabrikant diende mede namens meer dan twintig andere fabrikanten een klacht indiende bij de Europese Unie. Het belangrijkste punt in de aanklacht is dat Chinese producenten van zonnepanelen de Europese markt overspoelen met producten die naar verluidt onder de kostprijs worden verkocht. De fabrikanten kunnen dit doen omdat ze gesubsidieerd worden door de Chinese overheid.

    Volgens Solarworld zouden de anti-dumpmaatregelen al vanaf mei of juni in de EU in kunnen gaan, waardoor de prijzen van Chinese zonnepanelen waarschijnlijk hoger worden. Details over hoe de maatregelen eruit gaan zien zijn echter nog niet bekend. Wel is het aannemelijk dat het doel is om Europese bedrijven concurrerender maken. Mochten de berichten kloppen, dan lijkt het erop dat de EU naar de aanklacht van de Europese zonnepanelenbedrijven heeft geluisterd.

    De Europese Commissie stelde enige tijd geleden een onderzoek in naar de prijsstrategie van Chinese zonnepaneelfabrikanten. De EC wilde daarmee uitzoeken of er daadwerkelijk zonnepanelen onder de kostprijs worden verkocht. Officieel heeft de commissie nog geen berichten naar buiten gebracht over de resultaten van het onderzoek.

    tweakers.net/nieuws/86446/europa-gaat...
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links