Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Bizarre beurs

Slotcall: Bizarre beurs

De AEX (+1,0%) is zojuist gesloten boven de 607 punten en dat betekent dat we dit jaar weer in het groen staan. Het brede beeld is dat de coronagevoelige aandelen de weg omhoog vinden.

Een aardig voorbeeld is Royal Dutch Shell (+5,8%). Het olieconcern is binnen een maand met meer dan 50% opgelopen. Dat zijn uitslagen die bij een voormalige dividend aristocrat niet zijn voor te stellen. Vandaag is het de hogere olieprijs die Koninklijke Olie een handje helpt.

De toppers van dit jaar zijn de verliezers van de dag. Te denken valt aan DSM (-2,3%), Just Eat Takeaway (-1,7%), Wolters Kluwer (-1,4%) en Corbion (-4,6%). Bedrijfsnieuws is er niet, maar deze aandelen staan wel in de uitverkoop.

BAM +22%

De knaller van de dag is bouwer BAM (+22,3%). Er is vanmiddag geweldig nieuws binnengekomen over de zeesluis uit IJmuiden. Jawel, de nieuwe naam van deze prachtige sluis is bekend. Naar aanleiding van 5000 inzendingen van betrokken mensen, heeft de commissie ervoor gekozen om de sluis een hele bijzondere naam te geven. Namelijk: zeesluis IJmuiden.

Tja, dat had een kleuter ook wel kunnen verzinnen. Alle gekheid op een stokje: de echte reden voor de koersstijging van BAM is dat er een enorme beweging gaande is van populaire aandelen naar de achterblijvers.

Verder is het niet uit te sluiten dat de deal van gisteren ook meespeelt. Het emissiespook lijkt verdwenen en dat is goed voor de koers.

ING

De koers van ING (+8,3%) maakt vandaag een aardige vlucht omhoog. Door de komst van goedwerkende coronavaccins kunnen we sneller terug naar het oude normaal. Hierdoor neemt het risico van het aandeel ING af.

Toch zijn er volgens de IEX-Beleggersdesk de nodige risico's. Fikse dotaties aan stroppenpot zijn nog altijd een mogelijkheid. Het is immers niet ondenkbaar dat er volgend jaar de nodige bedrijven kopje onder gaan. 

We ramen de winst per aandeel voor 2021 op €0,80. Daarmee handelt het aandeel tegen een K/W van 10. Of het voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

Alfen

Het aandeel Alfen (-2,6%) heeft de smaak de laatste weken aardig te pakken. Bedrijven die zich richten op duurzame energie winnen in rap tempo aan populariteit. De waardering van deze aandelen is hierdoor stevig opgelopen.

Vanmiddag kwam ik voor Premium met een update langs. Op het forum is niet iedereen er blij mee, maar dat hoort er nou eenmaal bij.

Rentes

De rentes lopen in een brede lijn licht op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt een basispuntje naar -0,48%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 1,0% omhoog en daarmee presteren we een tikje slechter dan de Duitsers (+1,2%) en Fransen (+1,2%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 4,8% en noteert 19,6 punten.
 • Wall Street heeft er zin in vandaag. De Dow Jones en S&P500 stijgen dik 1,5%. De Nasdaq (+1,0%) blijft iets achter.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,187 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-1,8%) en zilver (-1,9%) gaan net als gisteren door het putje.
 • Olie: WTI (+1,9%) en Brent (+4,2%) denderen door.
 • Bitcoin (+4,7%) nadert een all time high.

Het Damrak

Adviezen

 • ArcelorMittal: naar €20 van €16 en kopen - Oddo BHF
 • ArcelorMittal: naar €20 van €18 en kopen - Bank of America
 • Euronext: naar €100 van €102 en houden - ING
 • Heineken: naar €105 van €95 en kopen - Bank of America
 • ING: naar €10 van €9,30 en kopen - UBS
 • NN Group: starten met kopen en €40 - Insinger Gilissen
 • Prosus: naar €112 van €93 en kopen - HSBC
 • Prosus: naar €135 van €110 en kopen - Citigroup
 • Vopak: naar €52 van €53 en kopen - ING

Agenda

25 nov Event Consensus
10:00   EU ECB financiële stabiliteit rapport  
14:30   VS tweede schatting BBP Q3 33,2% QoQ  
14:30   VS weekly jobless claims  
14:30   VS orders duurzame goederen okt 0,4% MoM
14:30   VS handelsbalans okt  
14:30   VS consumentenvertrouwen Michigan nov 78,0
16:00   VS verkoop nieuwe huizen okt 2,8% MoM
16:30   VS wekelijkse olievoorraden  
20:00   VS Fed notulen laatste rentebesluit
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:30 Nieuwe emissie Basic-Fit lijkt aanstaande 4
 2. 11:05 Philips: Koersdoel omhoog
 3. 24 jan Slotcall: Minicorrectie 8

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 R0ME0 24 november 2020 19:59
  FastNeD is een schulden pyramide dus ik snap de uitspraak wel maar ook Tesla maakt wel eens winst, alleen maar op verkoop co2 rechten en niet op de autos maar daar gaat het niet om.

  Oppompen, voldoen aan opname in een index, daardoor nog verder omhoog en verplicht veel vraag, daarvan profiteren en uitladen.

  Briljant, en die arme tracker eigenaren maar verplicht opzadelen met die opgeblazen zooi.

  Misschien dat FastNed ook ergens nog een boekhoudkundige truc kan uithalen maar anders zie ook ik het zeer somber in met die toko.

  Je moet eens kijken wat de omzet is per jaar van FastNed incl die 9 stations en dan alleen kijken naar de rente kosten per jaar.

  Verschrikkelijk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare