Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Beurzen kerngezond

Slot: Beurzen kerngezond

Het leek vanochtend een heel beroerde dag te worden, maar uiteindelijk blijft de schade voor de AEX (-0,4%) redelijk beperkt. Het is vooral het coronavirus dat het sentiment drukt.

De Aziatische beurzen krijgen de grootste klappen te verwerken. In China viel een vierde dode door het virus, waardoor er de vrees is dat het zich verder zal verspreiden. Corné van Zeijl laat u met behulp van een tweet zien dat virussen de markt wel vaker in hun greep hebben.

In 2003 ging de markt er eventjes 10% door omlaag. Alleen herstellen aandelen uiteindelijk altijd van dit soort klappen. Aangezien iedereen dit weet, zullen ook minder beleggers hun stukken van de hand doen. Daardoor zien we dat de bewegingen op de financiële markten geringer worden, en het herstel sneller volgt.

ASML morgen in de schijnwerpers

Daarom verbaast het mij niet dat we een deel van het verlies aan het einde van handelsdag goedmaken. ASML (+0,2%) speelt hierin ook een rol, aangezien de chipmachinegigant het volledige openingsverlies terugwint. 

ASML heeft een indexgewicht van 17,8% dus dan wordt de AEX automatisch mee omhoog gesleurd. Laten we hopen dat deze beweging een voorbode voor de cijfers van morgen is. In het liveblog vind u al een kleine vooruitblik.

De cijfers zullen wel weer goed zijn, evenals de outlook. Dat zijn we immers van het management gewend. Toch zal het mij niet verbazen als er morgen winstnemers in de markt komen. ASML koerst rondom een all time high en is met een K/W van 31 historisch hoog gewaardeerd.

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Heffingen blijven in stand

De Amerikaanse president meldde vandaag op het World Economic Forum in Davos dat we niet hoeven te rekenen op een verlaging van de importheffingen op Chinese goederen. Ten minste, op korte termijn. Mocht de tweede fase van een handelsdeal worden getekend, dan wordt hier pas over gesproken.

Trump heeft al eerder laten weten dat zo'n deal pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal plaatsvinden. Hier valt iets voor te zeggen, aangezien Trump tijdens de campagne geen trammelant wil met China. Anderzijds gokken de Chinezen weer op een Democratische president.

Dat maakt het voor hen waarschijnlijk gemakkelijker om tot een deal te komen. Kortom, de komende negen maanden zal de status quo nog even aanhouden. 

Rentes

Risk-off in de rentemarkt. De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn hard omlaag. Met name de rentes van de sterke eurolanden dalen fors. De Nederlandse yield zakt vier basispunten naar -0,16%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee blijven we de Fransen (-0,5%) voor. Net als gisteren is de DAX de 'positieve uitschieter' met een plus van 0,1%.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 7,7% en noteert 11,8 punten.
 • Wall Street blijft goed liggen. De Nasdaq gaat zelfs een fractie omhoog. Tesla (+6,6%) helpt een handje.
 • De euro zakt 0,01% en noteert 1,110 ten opzichte van de dollar. 
 • Van goud (-0,4%) had ik vandaag meer verwacht.
 • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,8%) hebben er ook niet bepaald zin in.
 • Bitcoin (-0,4%) weet geen duidelijke richting te kiezen. 

Het Damrak

 • Galapagos (+2,6%) heeft geen medicijn voor het coronavirus, maar zet wel eventjes een nieuwe all time high op het bord.
 • Heineken (-2,9%) gaat omlaag door het bericht dat de bierverkopen in Vietnam met een kwart zijn gedaald. Dit is het gevolg van strengere regels voor drankrijders. Blijkbaar was het in Vietnam heel normaal om met een biertje achter het stuur te zitten. 
 • Prosus (-2,2%) volgt de lijn van Tencent (-3,6%). Dat daalt als gevolg van het coronavirus.
 • ABN Amro (-2,6%) heeft last van de tegenvallende outlook van UBS. De Zwitserse bank sneed vanochtend in de winstprognose voor de komende jaren. ING (-0,8%) houdt de schade aanmerkelijk beter beperkt.
 • ArcelorMittal (-2,6%) gaat op dit soort dagen altijd omlaag.
 • Altice (+1,8%) profiteert van een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Het aandeel gaat naar €9,50 van €8 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • ASMI (+1,9%) wordt op de kooplijst van Bank Degroof gezet.
 • Corbion (+2,8%) springt er op een redelijk volume positief uit. Groot nieuws kunnen we niet vinden.
 • Pharming (+1,6%) maakte vanochtend bekend dat een nieuwe productiefaciliteit is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap.
 • Alfen (+2,3%) sluit ook op een nieuwe hoogste koers ooit. Het aandeel ging met moeite voor een tientje naar de beurs, maar inmiddels is de koers ruimschoots verdubbeld.

Adviezen

 • Adyen: naar €1042 van €650 en kopen - Kempen
 • Altice: naar €9,50 van €8 en kopen - Deutsche Bank
 • ArcelorMittal: naar €19 van €18,50 - JP Morgan Cazenove
 • ASMI: naar kopen van houden en naar €160 - Bank Degroof
 • Fagron: naar €19,50 van €18,50 en houden - ING
 • Marel: naar €5,10 van €5,50 - Citigroup
 • Relx: naar kopen van houden - Citigroup
 • Royal Dutch Shell: naar €33,50 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • Sligro: naar €31 van €24 en kopen - ING

 De dag van morgen

22 jan Event Consensus
06:30   Nederland consumentenvertrouwen jan  
08:00   ASML Q4-cijfers  
13:00   Johnson & Johnson Q4-cijfers  
16:00   VS verkopen bestaande woningen dec 5,42M
18:00   Hal Trust: Melding intrinsieke waarde  
22:00   Texas Instruments Q4-cijfers  
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 03 dec Slotcall: Kleine tegenvaller 3
 2. 03 dec Aedifica: Gedaalde koers biedt kansen 6
 3. 02 dec Slotcall: Sterke beurs 2

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mr Greenspan. 21 januari 2020 20:02
  De beurs herstelde van de SARS angst toen bleek dat de uitbraak onder de controle was. Dat wil niet zeggen dat deze uitbraak ook mee zal vallen. Hoe meer er wordt gereisd hoe sneller het zal verspreiden. Misschien dat Heineken daardoor ook wat meer daalde, mocht het virus toch voor problemen zorgen dan zal o.a. de horeca-sector (cafe's festivals etc) daar veel last van krijgen.
 2. forum rang 8 ff_relativeren 21 januari 2020 21:40
  Donald Trump herhaalt in Davos zijn dreigement om 25% importtarief te heffen op Europese wagens :

  Last week, The Washington Post reported that Trump threatened to slap a 25% tariff on European autos if Germany, France and Britain did not accuse Iran of breaking the terms of the 2015 nuclear deal.

  President Donald Trump said Tuesday that he is not bluffing about the possibility of slapping tariffs on European cars.

  “They know that I’m going to put tariffs on them if they don’t make a deal that’s a fair deal,” the president told The Wall Street Journal about ongoing trade negotiations with the European Union.


  bron : www.cnbc.com/2020/01/21/trump-says-he... .
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare