Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Olie ploft

Slot: Olie ploft

Het nieuws van de dag is dat de olieproductie sneller wordt verhoogd dan gedacht. Gevolg is dat de olieprijs 5% keldert. Royal Dutch Shell (+0,1%) blijft overigens goed liggen.

Sowieso is het een dag dat u vooral defensieve aandelen in portefeuille moet hebben. Relx (+2,8%) en Unilever (+1,4%) trekken de de AEX (+0,3%) omhoog. Zoals zo vaak bij sterke bedrijven kunnen we geen nieuws vinden.

De verschillen zijn groot want het cyclische spul gaat helemaal aan puin. ArcelorMittal (-3,4%) en AMG (-3,3%) worden ouderwets in de kliko gegooid. Risk-off op de aandelenmarkt dus. Het gekke is dat de rentes juist licht stijgen.

De laatste jaren zagen we dat wanneer risicovolle aandelen dalen, de vergoedingen op tienjaars staatspapier ook omlaag gaan. Misschien een signaal dat de rentemarkt aan het uitbodemen is. Het blijft lastig voorspellen.

Vorige week dacht ik nog dat cyclische aandelen op korte termijn een mooi ritje zouden maken. Vandaag gebeurt precies het tegenovergestelde. Dat hoort er bij beleggen nou eenmaal bij. Soms zitten we er gewoon goed naast. 

SBM Offshore onder vuur

Naast door de kelderende olieprijs staat SBM Offshore (-1,9%) onder druk omdat er Kamervragen worden gesteld naar aanleiding van de beruchte televisie-uitzending van Zembla. De oliedienstverlener heeft een giftig oud schip laten slopen in India, waardoor de gezondheid van werknemers in het geding kwam.

Ondanks SBM Offshore volgens de letter van de wet juist heeft gehandeld, is het makkelijk schieten voor de politiek. Het bedrijf heeft in de media op zijn zachtst gezegd geen geweldig imago. Reden genoeg voor PVDA-Kamerlid Kirsten van den Hul om opheldering te vragen aan de minister.

De gestelde vragen aan de minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag,leest u in de onderstaande tweet.

Rentes

De rentes lopen in een brede lijn op. Alleen de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt duidelijk weg. Voor de rest zijn de uitslagen redelijk beperkt.

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,3% en daarmee behoren we tot de beste Europese indices van de dag. De Duitsers (-0,1%) zakken zelfs iets weg.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 1,0% omhoog en noteert 14,0 punten.
 • Wall Street blijft dicht bij huis. De Nasdaq stijgt 0,1%, maar dan hebben we het wel gehad.
 • De euro klimt maar liefst 0,5% en noteert 1,106 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,3%) stijgt tot boven de $1.500. 
 • Olie: WTI (-4,9%) en Brent (-5,1%) gaan door het putje.
 • Bitcoin (-0,9%) is in mineur. De laatste weken is er geen beweging in te krijgen.

Het Damrak

 • Als u een mandje hebt met aandelen Heineken (+1,5%), Relx (+2,8%) en Unilever (+1,4%) daarin, dan bent u spekkoper. 
 • De Nederlandse grootbanken ABN Amro (-2,7%) en ING (-1,9%) krijgen flink op hun broek. 
 • Winkelvastgoed moet u ook even niet hebben. Met name Wereldhave (-1,6%) en Vastned (-1,8%) gaan hard omlaag.
 • Adyen (+1,9%) ging in januari als een speer, maar beweegt sindsdien zijwaarts. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met de tegenvallende tweedekwartaalcijfers. De waardering is hoog en als de groei dan tegenvalt, is de meeste fantasie er wel uit.
 • Het ene vastgoedfonds is de andere niet. WDP straalt met een prachtige plus van 3,0%. 
 • Wat is ASMI (+1,3%) toch een geweldig aandeel. De koers is dit jaar ruim verdubbeld. Mijn complimenten aan de mensen die continu zijn blijven zitten. 
 • Besi (+1,3%) gaat ook lekker trouwens. Chipper KLA liet zich positief uit tijdens de investeerdersdag.
 • Dat geldt niet voor TomTom (-3,5%). Anderzijds is er sinds begin mei ruim 50% bij gekomen. Klaag dus vooral niet over een slechte dag. Hoewel, daarvoor hebben we natuurlijk het forum bij IEX:)
 • Het volume droogt op bij Basic-Fit (-1,9%). Als er dan iemand is die graag van zijn stukken af wil, kan het hard gaan.
 • PostNL (-0,5%) harkt €300 miljoen binnen tegen een bizar lage rente van 0,63%. Vanmiddag kwam de IEX Beleggersdesk langs met een update.
 • Bij Ajax (+0,8%) worden de messen geslepen. Vanavond om 21.00 uur spelen de Amsterdammers hun eerste poulewedstrijd in de Champions League. Kan het succes van vorig jaar herhaald worden?

Adviezen

 • DPA: naar €1,80 van €1,70 en kopen - NIBC
 • DSM: naar €125 van €115 en houden - KBC
 • ABN Amro: naar €23,90 van €23 - KBW
 • ING: naar outperform van market perform en naar €13,10 van €11,90 - KBW

De dag van morgen

18 sep Event Consensus
01:50   Japan export aug -10,9%
01:50   Japan import aug -11,2%
10:30   VK inflatie CPI aug 1,9%
14:30   VS verkopen nieuwe woningen aug 1,25M
20:00   Fed rentebesluit 1,75%-2%
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Op een aanslag, of twee, positief reageren, op een olieproductie die sneller wordt verhoogd dan gedacht negatief. Zie je nou niet dat er iets niet klopt?.., strookt in ieder geval niet met hoe een mens normaliter z'n reactie de vrije loop laat..
Jullie koppelen, en denken, te veel!..BIUSEE
0
nou, die koopadviezen voor banken zetten wel zoden aan de dijk. Allemachtig wat doen die ABN AMRO en ING het slecht.
Sorong
0
quote:

Snugger schreef op 17 sep 2019 om 20:17:


Op een aanslag, of twee, positief reageren, op een olieproductie die sneller wordt verhoogd dan gedacht negatief. Zie je nou niet dat er iets niet klopt?.., strookt in ieder geval niet met hoe een mens normaliter z'n reactie de vrije loop laat..
Jullie koppelen, en denken, te veel!..

En u mag wel iets meer denken.
Met positief/negatief heeft dit weinig te maken.

Beperking productie en onzekerheid leidde tot hogere olieprijs ('positief' in uw vocabulaire) en berichten dat het allemaal zo'n vaart niet loopt en dat de productie snel weer op niveau zal zijn, doen die olieprijs weer dalen ('negatief' volgens u).
Snugger
0
Ik snap werkelijk niets van je verhaal. En bovendien moet je niet bij mij zijn maar bij de auteur want die zag immers redenen voor stijging dan wel daling..
holenbeer
0
quote:

Snugger schreef op 18 sep 2019 om 02:13:


Ik snap werkelijk niets van je verhaal. En bovendien moet je niet bij mij zijn maar bij de auteur want die zag immers redenen voor stijging dan wel daling..

Die redenen zijn er. En jij labelt met negatief en positief, de opmerking ging niet over de redenen. Je bent vast een bot.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 14 okt Slot: Positief einde
 2. 14 okt Fondsenrondje: Afkoelen 2
 3. 11 okt Slot: Week van de handelsbesprek... 7

Gesponsorde links