Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX -0,5%

Slot: AEX -0,5%

Het is de eerste week dit jaar dat de AEX (-0,5%) een klein minnetje moet noteren. Tegenvaller, want vrijwel alle Europese indices gaan wel gewoon omhoog.

Het was de week van de inkoopmanagersindices. Vooral het Chinese krimpcijfer voor de industrie viel lelijk tegen. Ook Duitsland presteerde met een stand van 47,6 beroerd. Beurzen negeren de tegenvallende data en gaan ervan uit dat het in de loop van dit jaar beter wordt.

Zo slecht gaat het ook weer niet. In Frankrijk, Nederland en de VS zagen we gewoon groeicijfers voor de industrie. Daar komt bij dat de rente nog altijd 0% is en de kerninflatie laag. Misschien wel reden voor de Europese Centrale bank om een nieuwe ronde van stimulering aan te kondigen.

De Belgische krant De Tijd speculeert hier wel op. De afgelopen tijd hebben meerdere bestuurders van de ECB al aangegeven dat erover wordt gediscussieerd. 

China aan kop

De Shanghai Composite speerde er vandoor met een plus van 6,8%. Begin deze week sijpelde er weer wat positieve berichten door omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China, en dan kan het hard gaan.

De uitslagen van de Europese beurzen vallen mee. De Duitsers (+1,2%) doen het deze week niet onaardig, waardoor het jaarrendement van de oosterburen (+9,9%) bijna gelijk is aan die van ons. De AEX herbeleggingsindex staat ondanks deze matige week year to date 10,8% in de plus. Nog altijd een prachtige start van het jaar.   

 

Indices

Rentes

Vandaag gebeurde er niet zoveel in renteland, maar gedurende de week liepen de vergoedingen van Nederlands tienjaars staatspapier gestaag op. Op dit moment bedraagt de yield 0,29%. Overigens is de datafout van Reuters nog niet opgelost. Hier kunnen wij helaas niets aan doen.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -0,5%
  • AEX deze maand -0,5%
  • AEX dit jaar +10,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +10,8% 

AEX

Vorige week nog de grote winnaar, nu de grootste verliezer. Relx daalt 8,4% doordat de Universiteit van California haar abonnement op Elsevier niet verlengde. Deze universiteit is goed voor 10% van het aantal gepubliceerde Amerikaanse artikelen. Het FT meldt dat het om een contract gaat van $11 miljoen.

Verder stond Unilever (-3,6%) onder druk doordat Beiersdorf met slechte cijfers op de proppen kwam. Ook de dramaresultaten van Kraft Heinz zullen enige impact hebben gehad. Daarentegen gaat het gekke Altice door het dak met een winst van 13,0%.

Ook de grootbanken ING (+5,3%) en ABN Amro (+3,0%) kenden een goede week. De stijgende rentes zullen ongetwijfeld een positieve rol hebben gespeeld.

AEX

AMX

Een zilveren medaille met een zwart randje. PostNL eindigt door de bekendmaking van de overname van Sandd weliswaar op de tweede plaats in het lijstje stijgers, maar toch valt die plus van 4,5% mij enigszins tegen. Maar goed, ik ben zelf aandeelhouder dus misschien kijk ik er wel stiekem met een gekleurde bril naar.

Het was een roerige week voor Air France-KLM. De eerste drie dagen ging het door de kooplust van de Nederlandse staat crescendo, maar na de bekendmaking van het belang ging het aandeel onderuit. Per saldo blijft de schade beperkt met een min van 2,1%.  

 

AMX

ASCX

Ik ben nog niemand tegengekomen die het aandeel in bezit heeft, maar de absolute uitblinker is Kasbank met een plus van 103,3%. Het Franse Caceis, onderdeel van het grote Credit Agricole, biedt €12,75 per aandeel. Dit betekent een megapremie van 110% ten opzichte van de koers van afgelopen vrijdag.

Zonder nieuws mogen de aandeelhouders van Pharming (+13,2%) wel een champagnefles openslaan. Dat geldt niet voor de beleggers in Alfen (-14,3%). Sinds de jaarcijfers staan de verkopers in de rij om het aandeel van de hand te doen. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Machiavelli 1 maart 2019 18:02
    Volgens mij is BAM de winnaar van de week binnen de AMX, althans volgens je eigen lijstje Niels;)

    AMX
    Een zilveren medaille met een zwart randje. PostNL is door de bekendmaking van de overname van Sandd weliswaar de winnaar van de week binnen de AMX, maar toch valt die plus van 4,5% mij enigszins tegen. Maar goed, ik ben zelf aandeelhouder dus misschien kijk ik er wel stiekem met een gekleurde bril naar.
  2. Niels Koerts 1 maart 2019 21:51
    quote:

    Aphrodite01 schreef op 1 maart 2019 18:02:

    Volgens mij is BAM de winnaar van de week binnen de AMX, althans volgens je eigen lijstje Niels;)

    AMX
    Een zilveren medaille met een zwart randje. PostNL is door de bekendmaking van de overname van Sandd weliswaar de winnaar van de week binnen de AMX, maar toch valt die plus van 4,5% mij enigszins tegen. Maar goed, ik ben zelf aandeelhouder dus misschien kijk ik er wel stiekem met een gekleurde bril naar.
    Beste Aphrodite01,

    Op het slot haalde BAM postNL nog eventjes in. Dat was mij even ontgaan. Bij deze is het aangepast.

    Fijn weekend toegewenst!

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. Niels Koerts 1 maart 2019 21:54
    quote:

    gva380 schreef op 1 maart 2019 18:04:

    De 10 jaars NL staatslening hield van 0,39 is niet fout. Reuter neemt de laatste 10 jaars lening en deze loopt tot 15 juli 2029 en heeft dus een looptijd van 10 jaar plus 5 maanden.
    Beste GVA 380,

    Bedankt voor uw reactie.

    U zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Ik ga het uitzoeken.

    Alvast een fijn weekend toegewenst!

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts

  4. [verwijderd] 2 maart 2019 14:32
    quote:

    gva380 schreef op 1 maart 2019 18:04:

    De 10 jaars NL staatslening hield van 0,39 is niet fout. Reuter neemt de laatste 10 jaars lening en deze loopt tot 15 juli 2029 en heeft dus een looptijd van 10 jaar plus 5 maanden.
    Er is maar éen 10 jaars Staats obligatie.., en waarschijnlijk heeft die die aflooptijd.
    Is inderdaad niet fout, de 0,39%, heb het maar even verderop gezocht, tradingeconomics.com/netherlands/gove...
    Het loont meer om deze obligatie te lijf te gaan met futures dan dat je het moet hebben van de rente!

    Als Reuters haar data stream niet op orde zou hebben kunnen ze wel opdoeken, er zijn er genoeg die er gebruik van maken, dus twijfelen hoeft niet!..
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links