Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Stug door

Fondsenrondje: Stug door

Het positieve sentiment lijkt weer helemaal terug na de Midterm verkiezingen in de VS. De AEX (+0,2%) stijgt vrolijk door en de herbeleggingsindex staat zelfs miniem in de plus dit jaar.

Dit laatste geldt niet voor de DAX (-10,2%) en CAC (-3,1%), want die staan nog steeds flink in de min. Toegegeven, op de Franse beurs worden de dividenden niet herbelegd, waardoor die hiervoor gecorrigeerd rond het nulpunt dobberen.

De Duitsers mogen dit excuus echter niet gebruiken. Vandaag doen onze oosterburen het overigens wel aardig met een winst van 0,2%. Aan de andere kant gaan vrijwel alle Europese beurzen omhoog door het sterke slot van Wall Street gisterenavond.

BAM

Beweging gegarandeerd als BAM (-5,2%) met cijfers komt. De bouwer publiceerde (wederom) teleurstellende cijfers. Pijnlijk is de lage winstmarge van 1,9% die over het gehele jaar wordt geprognotiseerd.

Natuurlijk hadden beleggers hier al rekening mee gehouden, maar het blijven toch bijzonder lage marges. En dat nota bene in tijden van hoogconjunctuur. Een tweede tegenvaller was dat BAM €23 miljoen moest afschrijven op haar grondposities. 

Positief is dat het orderboek met 10% is gestegen en de verwachtingen voor 2018 worden gehandhaafd. Daarnaast worden er geen nieuwe problemen rondom de zeesluis in IJmuiden gemeld. Voor beleggers is het glas helaas halfleeg, getuige koersdaling van het aandeel. 

SIF

SIF (-5,3%) zit sinds het voorjaar in de hoek waar de klappen vallen. In maart noteerden we nog boven de €19, maar daar is inmiddels ruim 20% vanaf gegaan. De derdekwartaalcijfers bewijzen waarom.

De funderingsspecialist van onder andere windmolens belandde afgelopen kwartaal in de rode cijfers. De ebitda ging omlaag van €11,2 miljoen in Q3 2017 naar -€1,1 miljoen in Q3 2018. De productie klapt helemaal in elkaar.

Daar waar een jaar geleden nog voor 59 kiloton aan palen voor windmolens werd geproduceerd, is dit nu nog slechts 19 kiloton. Positiever is het orderboek, want SIF heeft voor 2019 al voor 200 kiloton aan opdrachten binnen gekregen. Kortom, de toekomst ziet er al een stuk zonniger uit.

Marktoverzicht

 • De AEX stijgt 0,2% en presteert daarmee in lijn met overige indices. Negatieve uitschieters zijn er niet.
 • De Amerikaanse futures blijven dicht bij huis.
 • Goud daalt 0,1%. 
 • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (-0,2%) weten het even niet.
 • De euro daalt 0,1% en noteert 1,142 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,59%) en Duitse tienjaarsrente (0,46%) stijgen twee basispunten.

Damrak

 • De verzekeraars zijn de outperformers onder de Nederlandse hoofdfondsen. Aegon (+1,4%), ASR (+1,0%) en NN Group (+0,7%) doen het uitstekend.
 • Ahold (+1,0%) profiteert van allerlei koersdoelverhogingen.
 • ASML (+0,8%) verhoogt de outlook voor 2020. Eerst rekende de chipgigant nog op een omzet van €11 miljard en nu wordt het €13 miljard. Beleggers zijn in ieder geval gematigd positief.
 • Niet schrikken van die -7% op het bord bij Eurocommercial Properties. Het aandeel gaat vandaag €2,15 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd staat het vastgoedfonds 0,8% lager.
 • Het vastgoed ligt echter wel slecht. Unibail Rodamco (-0,8%), Vastned Retail (-0,9%) en met name Wereldhave (-2,7%) liggen slecht.
 • PostNL (-1,3%) gaat weer richting een nieuwe year low.
 • Kiadis (+4,2%) gaat aan kop binnen de ASCX. Het biotechbedrijf heeft drie nieuwe managers aangesteld, genaamd Dirk de Naeyer, Jonathan Sweeting en Marcel Zwaal.
 • Kendrion (-2,8%) krijgt een advies- en koersdoelverlaging van ING om de oren. Het aandeel gaat naar houden van kopen en naar €26,50 van €40.
 • Lokaal straalt Beter Bed (+9,6%) op een koopadvies van KBC.
 • Beleggers in Ajax (+1,5%) kunnen het gelijkspel tegen Benfica wel waarderen.   

Adviezen

 • Ahold Delhaize: naar €25 van €23 (buy) - HSBC
 • Ahold Delhaize: naar €19,10 van €18,50 - Raymond James
 • Ahold Delhaize: naar €23 van €21 - CFRA
 • Beter Bed: naar kopen van houden en naar €6,50 van €7 - KBC
 • DSM: naar €96 van €95 - Barclays
 • Unilever: naar €54 van €53,50 - Barclays
 • Kendrion: naar hold van buy en naar €26,50 van €40 - ING

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

technologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Leon57
0
Vervelend de onverwachte afschrijving bij Bam. Echter als je naar de huidige marge kijkt na Q3 en ziet hoe die zich ontwikkelt op kwartaal basis ( omzet in q3 en dus marge in Q3) dan lijkt het mij reeel te veronderstellen dat de marges volgend jaar ruim boven de 2, en richting 3% of hoger, zal gaan. Daarom lijkt mij de ontwikkeling van het orderbook en de verbetering in werkkapitaal efficiency ( kan nog beter) belangrijker
Helvan'18
0
Het is een sterk staaltje aan zetten ja wat daar gebeurt, en verloopt hetzelfde als pak 'm beet een maand geleden. Het vervolg zal dus niet zo moeilijk moeten zijn, gelijk als waarmee het vergeleken kan worden, is immers een herhaling van zetten waarmee een index groot dan wel klein wordt..
RobDankers
0
BAM zit ongetwijfeld nog met laag ingeschreven opdrachten en zeer sterk gestegen inkoop. Dat loopt er binnenkort uit, zodra de markt afkoelt "slechter" wordt. Dan heeft BAM c.s. nog uit te voeren opdrachten die tegen een betere prijs zijn verkregen terwijl de inkoop (vooral arbeid) weer goedkoper is geworden. Het is een overbekende bouw-cyclus.
Brievenbus
0
Stug door gaat vermoedelijk over de enorme inzet en doorzettingsvermogen van de shorters op PostNL.
PostNL nu bijna op de derde positie van meest geshorte bedrijven.
Hebben we het niet over hier.
En over het feit dat er in A'dam ook een AMX is (vandaag weer bloedrood) al helemaal niet....
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 8 nov 2018 om 17:06:


Stug door gaat vermoedelijk over de enorme inzet en doorzettingsvermogen van de shorters op PostNL.
PostNL nu bijna op de derde positie van meest geshorte bedrijven.
Hebben we het niet over hier.
En over het feit dat er in A'dam ook een AMX is (vandaag weer bloedrood) al helemaal niet....
Ach die shorters.. zitten in je hoofd niet aan het aandeel want ze bestaan niet eens. Je bent op zoek naar verklaringen, en/of schuldigen en weet ze feilloos te vinden, denk je….. Werkt even anders dan dat!
Brievenbus
0
Aha, shorters bestaan niet?
Geen 10% shortpositie in PostNL?

Maar, Sinterklaas bestaat uiteraard WEL! :-)
Helvan'18
0
quote:

Brievenbus schreef op 8 nov 2018 om 19:11:


Aha, shorters bestaan niet?
Geen 10% shortpositie in PostNL?

Maar, Sinterklaas bestaat uiteraard WEL! :-)
Wat jij wilt. Maarja, 10% daar krijg je geen paard mee omver hoor, is minstens 100% voor nodig..
Zit allemaal in je hoofd, net als Sinterklaas ja!..
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technologie

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18 apr Slot: AEX +1,4% 5
 2. 18 apr Buitenland Kort: Apple en Qualcomm
 3. 18 apr Fondsenrondje: Duitse krimp 4

Gesponsorde links