Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kwakkelen

Ondanks de fraaie koersstijging van gisteren blijft het trendbeeld van de AEX op de korte termijn neutraal. Wel heeft de opleving van de index ervoor gezorgd dat er een hogere koersbodem is geplaatst in de daggrafiek.

Na die van 11 februari op 425 is er nu een hogere op 434 neergezet. Dat voorkomt het verder verslechteren van het technische beeld. Door de stijging is ook een negatieve kruising van de MACD-indicator voorkomen.

Deze positieve elementen worden goed in evenwicht gehouden door de negatieve. Per saldo blijft daardoor een neutraal koersbeeld achter.

De negatieve elementen in het trendbeeld zijn namelijk het onvermogen van beleggers om in februari de Amsterdamse hoofdgraadmeter boven de weerstandszone 470-480 te tillen, in combinatie met de recente doorbraak van de steunlijn.

Staartje
Vergeet ook niet dat het lange termijn trendbeeld nog steeds negatief is. Op korte termijn is het goed mogelijk dat de opleving van gisteren nog een staartje krijgt. Dat past allemaal in een technisch beeld van een AEX die maar niet echt richting kan kiezen. Van zo'n opleving heb ik overigens niet al te hoge verwachtingen.

Zowel de onderkant van de steunlijn (nu 460) als de weerstandszone 470 480 werpen een te grote blokkade op voor een structurele koersstijging.

Goud en zilver
Goud en zilver bereikten gisteren weer nieuwe hoogtepunten. Goud naderde de magische 1000 dollar. Meerdere keren heb ik er op gewezen dat deze maar ook andere grondstoffen zich in een krachtige en robuuste stijgende trend begeven. In een aandelenklimaat dat op zijn best verder kwakkelt, is het verstandig om verder te kijken.

Op de beurs zijn diverse indexbeleggingsfondsen (trackers) te koop, waarmee op een goedkope en efficiënte manier kan worden geprofiteerd van de aanhoudend positieve vooruitzichten van grondstoffen. Er is namelijk altijd al ergens een bullmarket te vinden. Is het niet in aandelen, dan wel ergens anders.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. dominee 6 maart 2008 09:22
    "Zowel de onderkant van de steunlijn (nu 460) als de weerstandszone 470 480 werpen een te grote blokkade op voor een structurele koersstijging"

    behalve als het ineens toch gebeurd:-)

    Het zijn deze zelfverzekerde uitspraken waarmee de TA-analyst zichzelf minder geloofwaardig maakt in deze turbulente tijden. De laatste weken hebben we niet zelden stellige beweringen nog dezelfde dag zien sneuvelen.

    Het zou goed zijn als de TA analist zijn voorspellingswaarde in een extra indicator zou weergeven: er bestaat vast een verband tussen de grilligheid en de voorspelbaarheid van de indices.

    Gezegende analyses,
    Ds
  2. smith&jones 6 maart 2008 10:12
    TA werkt nou eenmaal niet. Hij zit niet voor niets zelf uitsluitend in beleggingsfondsen. Voorspellingen doen alla, maar het mag geen geld kosten.
    Oh, hij MAG helemaal niet in individuele fondsen beleggen, dat is niet ethisch, nee jammer, hij heeft sterke aanwijzingen wat de markten gaan doen die 65% van de tijd juist zijn maar kan dit niet voor zichzef aanwenden. Jammer, anders hadden we hoogstens nog een ansichtkaart uit Hawaii van hem gehad. Of nee, gelukkig, want nu kunnen wij profiteren van zijn wijsheden.

    Ze weten wel beter en verkopen hun verwarde mix van beursprutteltaal vermengd met wat smeuiige how-to-bluff-your-way-through-MacroEconomics termen in een piepschuimen hamburgerbakje aan de nietsvermoedende afhaalconsument...

    Nu heeft Rene weer iets nieuws ontdekt: de goud-en zilverprijzen stijgen! Dit zelfs al een jaar of 5!

    Tja, TA. WAT was dat ook alweer. Het voorspellen van trends in de grafiek van het een en ander op grond van het verloop van de grafiek in het verleden. De grafiek, de hele grafiek en niets dan de grafiek, ziehier de heilige drieeenheid van TA. Een van de grondleggers van TA had zelfs de ramen van zijn kantoor dichtgeplakt met kranten, om zelfs niet door het weer beinvloed te worden.
    Je kunt je vraagtekens hebben bij die werkwijze, maar het is een werkwijze.

    We zien nu bij Rene een typische, zelfgemaakte opvatting van TA. Het wordt lustig vermengd met overwegingen die weer niets met TA van doen hebben. TA kijkt uitsluitend naar de grafiek. Niet naar de dollar, niet naar het weer buiten, niet naar de kleur van de koffiemok van de RTL4 nieuwslezer. Toch haalt Rene er van alles bij om zijn toekomstige visie te staven. Geheel vrijblijvend uiteraard, wat het kan natuurlijk dat hij ernaast zit, een stochastisch koutje is zo gevat...

    Wanneer zou het interessant worden?
    Als Rene nou eens onomwonden dag-week-maand en /of jaar prognoses geeft voor bijvoorbeld de AEX. Op grond van zuivere TA, want dat was toch de insteek meen ik, en zonder wollige escapes.

    En met een duidelijke repercussie als hij de 50% goed norm ( ik ben mild) niet haalt, bijvoorbeeld die rare kuif afknippen, dan is de eerste winst al binnen!

    Dan moeten wij hier als trouwe IEX bezoekers natuurlijk wel wat tegenover stellen als Rene WEL boven de 50% goed heeft .Suggesties?

    Arriverderci,
    S&J.
  3. [verwijderd] 6 maart 2008 10:47
    TA beweert helemaal niet te kunnen voorspellen. Het vergroot je KANSEN op bepaalde momenten (in de grafiek) op het goed hebben van de richting van de koers in de toekomst (KT, MT danwel LT).

    Bij goed gebruik zit je dan ver boven de 50%. Afhankelijk van de termijn waar je naar kijkt doet René het toch helemaal niet zo slecht.
  4. [verwijderd] 6 maart 2008 10:50
    nee, nee... er zijn verschillende manieren om te handelen, aandelen, beleggingsfondsen, opties, etc..
    Lineair handelen is niet de enige mogelijkheid!!!
    De TA biedt een duidelijke bewegingsanalyse aan, al is het ook niet meer dan dat en zijn het gegevens achteraf.
    Het moet in dit forum niet persé over waarde van het middel gaan, maar wel over meespelende factoren. Het is wel jammer dat men René (in)direct beschuldigd van bedrog, terwijl dit meestal over het gebrek aan kennis van de poster zelf gaat. Maar ja, da's misschien erg Nederlands om te doen!!
  5. smith&jones 6 maart 2008 11:35
    ' Het moet in dit forum niet persé over waarde van het middel gaan, maar wel over meespelende factoren. Het is wel jammer dat men René (in)direct beschuldigd van bedrog, terwijl dit meestal over het gebrek aan kennis van de poster zelf gaat. Maar ja, da's misschien erg Nederlands om te doen!!'

    Dit is wel erg gratuit.
    Bedrog is een term die ik hier nog niet voorbij heb zien komen, en om eea af te doen als 'Nederlands' vind ik nogal uhh ehh ..Nederlands.

    & @ Alaskan Timber: een statistisch hogere kans aangeven op een bepaalde beweging heet 'voorspellen'. Niet voor niets geef ik een succespecentage van meer dan 50% al for granted als een vorm van gelijk, terwijl dat op grond van de statistische rekenmodellen natuurlijk veel te coulant is.

    TA pretendeert wel degelijk op grond van analyse van de bewegingen een statistisch hogere kans aan voortgaande bewegingen toe te kennen. Wanneer iemand hier een TA column start lijkt het me verstandig om het hiertoe te beperken, anders wordt het water zo troebel dat elkeen, de columnist incluis, er weer uit kan vissen wat van zijn gading is. Er wordt al zo ongelofelijk veel lucht verplaatst dat ik hiertegen wil waarschuwen, zeker op een site waar mensen dwars tegen alle disclaimers in wel degelijk hun aan-en verkoopbeslissingen mede baseren op wat er door deze en gene wordt uitgekraamd.

    Zeker door 'professionele' partijen zou er veel eenduidiger gecommuniceerd moeten worden, en de ballen moeten hebben om op te houden met het vage geraaskal En dat Rene het helemaal niet zo slecht doet is totaal niet te onderbouwen, juist omdat het in zijn postings altijd twee kanten op kan, cq de AEX 'iets te bewijzen' heeft. Hij presteerde het onlangs zelfs om bij een volkomen tegengestelde beweging van de AEX tov van zijn 'met statistisch overwicht vermoedelijke' ( zullen we het dan maar noemen), voorspelde beweging, te koppen: 'Ik zei het toch'.

    Dit kan natuurlijk niet, en reduceert het hele verhaal tot nul.
    Daarom,
    als er dan toch aan TA gedaan moet worden, lijkt het mi beter om wat meer eenduidigheid te scheppen en TA toe te passen ipv iets ongedefinieerds dat neerkomt op een flinterdun amalgaam van bekende nieuwsfeiten, persoonlijke opinies en zelfs stemmingswisselingen. Daar heeft de gemiddelde belegger al veel en veel te veel last van.

    Als Rene het zo goed doet, laat hem dan de richting aangeven, met een range, per week oid, en dan kijken we aan het eind van het jaar of hij 'beursdolfijn van het jaar' geworden is, met dito coupe, of dat hij op mijn kosten een weekendje Terschelling gaat doen, zeehondjes kijken.

    mvrgr,
    S&J.
  6. [verwijderd] 7 maart 2008 11:37
    Op zich heeft smith&jones een goed punt, afgezien dan van het afscheren van de kuif.

    De heer Mourik zou bijvoorbeeld ook een model portefeuille aan kunnen maken om hierin te handelen naar zijn eigen visie. Ik zit dan te denken aan bijvoordeeld long en short posities op de Ishares AEX. Dus geen "hefboom werk" met turbo's en opties e.d., Maar gewoon back to basic long en short.

    Dit zou een leuke toevoeging zijn en de helderheid van de onderschreven visie vergroten. Daarnaast is het dan makkelijk voor iedereen om te beoordelen wat de toegevoegde waarde is van zijn visie.

    Mvg FreshStart
  7. [verwijderd] 7 maart 2008 11:53
    quote:

    smith&jones schreef:

    & @ Alaskan Timber: een statistisch hogere kans aangeven op een bepaalde beweging heet 'voorspellen'. Niet voor niets geef ik een succespecentage van meer dan 50% al for granted als een vorm van gelijk, terwijl dat op grond van de statistische rekenmodellen natuurlijk veel te coulant is.

    TA pretendeert wel degelijk op grond van analyse van de bewegingen een statistisch hogere kans aan voortgaande bewegingen toe te kennen. Wanneer iemand hier een TA column start lijkt het me verstandig om het hiertoe te beperken, anders wordt het water zo troebel dat elkeen, de columnist incluis, er weer uit kan vissen wat van zijn gading is. Er wordt al zo ongelofelijk veel lucht verplaatst dat ik hiertegen wil waarschuwen, zeker op een site waar mensen dwars tegen alle disclaimers in wel degelijk hun aan-en verkoopbeslissingen mede baseren op wat er door deze en gene wordt uitgekraamd.

    Zeker door 'professionele' partijen zou er veel eenduidiger gecommuniceerd moeten worden, en de ballen moeten hebben om op te houden met het vage geraaskal En dat Rene het helemaal niet zo slecht doet is totaal niet te onderbouwen, juist omdat het in zijn postings altijd twee kanten op kan, cq de AEX 'iets te bewijzen' heeft. Hij presteerde het onlangs zelfs om bij een volkomen tegengestelde beweging van de AEX tov van zijn 'met statistisch overwicht vermoedelijke' ( zullen we het dan maar noemen), voorspelde beweging, te koppen: 'Ik zei het toch'.

    Dit kan natuurlijk niet, en reduceert het hele verhaal tot nul.
    Daarom,
    als er dan toch aan TA gedaan moet worden, lijkt het mi beter om wat meer eenduidigheid te scheppen en TA toe te passen ipv iets ongedefinieerds dat neerkomt op een flinterdun amalgaam van bekende nieuwsfeiten, persoonlijke opinies en zelfs stemmingswisselingen. Daar heeft de gemiddelde belegger al veel en veel te veel last van.

    Als Rene het zo goed doet, laat hem dan de richting aangeven, met een range, per week oid, en dan kijken we aan het eind van het jaar of hij 'beursdolfijn van het jaar' geworden is, met dito coupe, of dat hij op mijn kosten een weekendje Terschelling gaat doen, zeehondjes kijken.

    mvrgr,
    S&J.
    Wat bij dit soort draadjes vaak door elkaar wordt gehaald is de termijn (KT, MT en LT). René schrijft bijv. voor de KT is de trend neutraal, maar voor de MT danwel LT negatief. Mensen lezen vaak niet goed.

    Dat mensen blind handelen aan de hand van dit soort stukjes valt toch echt niet verwijten aan de schrijver. Dit soort stukjes zijn leuk om te lezen om te zien of je tot de dezelfde conclusie bent gekomen of juist een andere mening hebt.

    Aangaande het erbij halen van andere zaken (bij TA) is eerder goed dan slecht (doe ik zelf ook). Het is bijv. altijd handig om te weten wanneer de cijfers er aan komen, aantallen geschreven opties etc.

    Voorspellen is voor mij, het wordt groen of rood. Bij TA kan je hooguit zeggen de KANS is groot dat we zus of zo gaan aangezien het volume hoog danwel laag is, omdat de DMI licht stijgt danwel bijna verticaal staat etc. Beetje vaag misschien, maar zo zie ik het.
  8. smith&jones 7 maart 2008 12:23
    quote:

    FreshStart schreef:

    Op zich heeft smith&jones een goed punt, afgezien dan van het afscheren van de kuif.

    De heer Mourik zou bijvoorbeeld ook een model portefeuille aan kunnen maken om hierin te handelen naar zijn eigen visie. Ik zit dan te denken aan bijvoordeeld long en short posities op de Ishares AEX. Dus geen "hefboom werk" met turbo's en opties e.d., Maar gewoon back to basic long en short.

    Dit zou een leuke toevoeging zijn en de helderheid van de onderschreven visie vergroten. Daarnaast is het dan makkelijk voor iedereen om te beoordelen wat de toegevoegde waarde is van zijn visie.

    Kijk, dit is wat ik bedoel....

    De visie langs de meetlat, dan wordt het pas leuk en heeft het zin. En als Rene het goed doet ben ik niet te beroerd om dat te erkennen.

    S&J.

  9. smith&jones 7 maart 2008 12:27
    Alaskan Timber schreef:

    'Aangaande het erbij halen van andere zaken (bij TA) is eerder goed dan slecht (doe ik zelf ook). Het is bijv. altijd handig om te weten wanneer de cijfers er aan komen, aantallen geschreven opties etc. '

    Is prima, maar dan is het geen TA.

    Ook bij dit soort bredere visies lijkt het me een goede zaak daar dan minder wollige conclusies aan te verbinden, zodat er een waardeoordeel mogelijk is. Anders weet ik nog zeer velen die even geschikt zijn voor het produceren van een soortgelijke column, en daar geen 'profesionele' pretenties aan verbinden.

    mvrgr,
    S&J.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links