Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bescherm uw beleggingsportefeuille tegen sentimentsverandering

Bescherm uw beleggingsportefeuille tegen sentimentsverandering

Op Wall Street is het vandaag de dag eerder regel dan uitzondering dat all time highs van de belangrijkste indices dagelijks gebroken worden. De AEX-index is hard op weg om de hoogste stand sinds het jaar 2007 te bereiken. Een niveau van 564 punten waarop de AEX kort voor het uitbreken van de financiële crisis noteerde.

Goed nieuws voor beleggers met beleggingsportefeuilles die een long-only strategie hanteren. Op lange termijn dé manier om uw kapitaal te laten groeien.

raex

Klik op de grafiek voor een grote versie

Albert Einstein noemde compounding interest niet voor niets het achtste wereldwonder. Superbelegger Warren Buffett is overigens nog altijd het levende bewijs dat een dergelijke strategie op de lange termijn zeer succesvol is.

 

Euforie niet voor eeuwig

Ik wil natuurlijk middels dit artikel beleggers absoluut niet verkondigen dat het tijd wordt om uw beleggingsportefeuille te verkopen. In tegendeel zelfs, al decennia lang is het de manier om uw kapitaal te laten groeien.

Wel wil ik duidelijk maken dat de huidige euforie op de markten niet voor eeuwig is, al is dat op dit moment waarschijnlijk moeilijk te geloven. Het is daarom mijns inziens helemaal geen gek idee om zo nu en dan, na een dergelijke snelle stijging in de AEX-index, op een goedkope manier uw portefeuille te hedgen. Ook wanneer u van mening bent dat de beurs te hard is opgelopen, kunt u op een goedkope manier inspelen op een daling in de AEX.

Een optiestrategie die ik hiervoor heb ontworpen is een zogenoemde ladder met expiratie op 15 december 2017. Om deze positie in te nemen voer ik de volgende transacties uit:

  • Koop 1: AEX DEC15'17 550 PUT
  • Verkoop 1: AEX DEC15'17 535 PUT
  • Verkoop 1: AEX DEC15'17 520 PUT
  • Prijs: 2 euro

 

raex

Klik op de grafiek voor een grote versie


Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, koop ik de 550 putoptie en schrijf ik zowel de 535 putoptie als de 520 putoptie met expiratie december. Omdat ik meer opties schrijf dan koop, kan ik op een relatief goedkope manier inspelen op een koersdaling in de AEX-index.

De gehele optiecombinatie is tegen een koers van 2 euro in te nemen. Deze relatief lage investering zorgt voor een uitstekende risk/reward verhouding. Mocht de hausse op de Amsterdamse beurs verder doorzetten, dan is het verlies dus ook beperkt tot deze investering.

Ideaalscenario

In het ideaalscenario noteert de AEX-index op expiratie tussen een koers van 520 en 535 punten. In dat geval is de optiestrategie 15 euro waard, ruim zeven maal uw initiële inleg.

Hoogstwaarschijnlijk heeft u in dit scenario al eerder winst genomen, aangezien u ook nog een geschreven 520 putoptie heeft. Toch onderschrijft het wel de goede risk/reward verhouding van de combinatie.

raex

Klik op de grafiek voor een grote versie


In de bovenstaande grafiek is het P&L overzicht op expiratie goed terug te zien. Zoals gezegd ligt het ideaalscenario tussen 520 en 535 punten, een daling van ruim 5% ten opzichte van de huidige koers.

Zelf ben ik echter geen voorstander om te wachten tot expiratie maar neem ik graag tussentijds al winst indien de AEX begint te dalen. Zeker gezien het feit dat de positie onder een stand van 510 punten geld begint te kosten.

Kortom, een leuke strategie om uw beleggingsportefeuille enigszins te beschermen tegen koersdalingen of juist goed om te gebruiken indien u de markt door een negatieve bril bekijkt. Belangrijk is wel dat op tijd winst wordt genomen. Niet alleen om te voorkomen dat de AEX weer herstelt, maar ook omdat u niet het risico wilt lopen dat de index naar beneden doorschiet.

Roy van Santen is werkzaam bij LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Roy van Santen

Sinds 2015 is Roy werkzaam als belegginsspecialist bij LYNX. In zijn dagelijkse artikelen beschrijft hij zijn kijk op de markt en de daarbij behorende beleggingskansen. Roy richt zich op de Amerikaanse en Europese markten en baseert zijn beleggingskeuzes eerst op fundamentele analyse; vrijwel altijd is Roy op zoek naar de ver...

Meer over Roy van Santen

Recente artikelen van Roy van Santen

  1. nov '17 Bescherm uw beleggingsportefeuille tegen sentimentsverandering 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Heinz 11 november 2017 18:32
    quote:

    JansenH5 schreef op 9 november 2017 19:33:

    Bij deze vola opties verkopen, in welke combinatie dan ook, is heel dom. Presenteer ook eens een plaatje op 1 DEC als de vola 10 punten gestegen is, gebeurt vaak bij dalingen.
    Mee eens. Koop er in ieder geval de 500P nog bij. En dan nog kan je je afvragen of deze constructie je wel bescherming biedt tegen een echte daling (antwoord: nee).
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links