Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VK: May verliest meerderheid

VK: May verliest meerderheid

Update 10:00 uur

De Britse premier Theresa May gaat een moeilijke dag tegemoet vandaag. Zij heeft twee maanden geleden besloten om verkiezingen uit te schrijven om een groter mandaat te krijgen.

Het liep echter faliekant anders: de meerderheid die de Conservatieven in het Lagerhuis hadden, zijn ze kwijt. De Conservatieven (Tories) zijn nog wel de grootste partij maar zullen moeten samenwerken met een andere partij om een meerderheid te krijgen.

Inmiddels staat het Britse pond 2% lager ten opzichte van de dollar en 1,5% ten opzichte van de euro. 

De gevolgen voor de Britse politiek zijn op dit moment nog niet te overzien. Theresa May ligt onder druk om op te stappen, of ze hieraan gehoor geeft is een tweede. Een ander punt is de Brexit. May wilde een groter mandaat om de Brexit uit te kunnen voeren. Dat is niet gelukt. 

Hoe het dan wel met de Brexit moet is een tweede. Niet uit te sluiten zijn nieuwe verkiezingen later dit jaar of zelfs een nieuw referendum. Alle kaarten liggen nog op tafel.  


Morgen gaan de Britten naar de stembus. Het gaat om de 650 zetels voor het Lagerhuis, ook wel de House of Commons genoemd. De verkiezingen zouden eigenlijk pas in 2020 gehouden moeten worden.

Theresa May vond echter de huidige meerderheid in het parlement voor de Conservatieven te klein om met voldoende steun de Brexit te realiseren. Op 18 april maakte ze daarom bekend vervroegde verkiezingen uit te schrijven. 

Wat meer steun zou May goed uitkomen en kort na het uitschrijven ervan werd haar vermoeden bevestigd: de Conservatieven zouden op een grote overwinning kunnen rekenen.

 

 

Maar gaandeweg het proces brokkelde de voorsprong af en kwam de afgeschreven Labourleider Jeremy Corbyn terug in de wedstrijd. De laatste peiling gaat uit van een gematigde overwinning voor May en haar Conservatieven. 

 

 

Voor wat het waard is, want recente peilingen in Engeland (Brexit) zaten er volledig naast en daarom wordt er dit keer met de nodige voorzichtigheid mee omgegaan.   

De Britse media weet het ook niet maar schetst wel een aantal verschillende uitkomsten. Het meest waarschijnlijke is dat de Conservatieven onder leiding van Theresa May hun meerderheid wat uitbouwen, maar zeker is er nog niets.

Kleinere meerderheid May

Wanneer de Conservatieven onverhoopt (de campagne verliep niet helemaal zoals gewenst) met een kleinere meerderheid uit de strijd komen dan men momenteel heeft pakt dat slecht uit voor premier May.

Zij kan dan wel aanblijven als premier, wordt haar positie toch danig verzwakt. Ze moet dan uitleggen waarom ze ondanks die krappere of zelfde meerderheid toch de Brexitplannen kan uitvoeren. De verkiezingen waren immers bedoeld omdat ze met zo'n geringe meerderheid zich onvoldoende gesteund vond. 

Dat probleem wordt nog groter als ze helemaal geen meerderheid weet te verwerven. De Britten noemend dat een 'hung parliament', wat inhoudt dat er samengewerkt moet worden met andere partijen. 

Overwinnning Corbyn

Het meest onwaarschijnlijke scenario is dat Labour de verkiezingen wint. Daar gaat niemand van uit, maar onmogelijk is het niet. Labour heeft veel steun onder jonge kiezers, die volgens The Economist the laziest voters zijn. Zo werd immers ook de Brexit verloren. 

De grote vraag is natuurlijk wat er met de Brexitplannen gaat gebeuren. Momenteel eten de Britten van twee walletjes: de interne markt is nog beschikbaar, en de devaluatie van de pond heeft de concurrentiepositie van de Britten flink verstevigd. 

Import is duurder geworden, zodat producten van eigen bodem voordeliger zijn. 

Non-event?

Door de financiele markten wordt deze verkiezing, in tegenstelling tot de angst voor eerdere Europese verkiezingen als in Nederland en Frankrijk, voorlopig als een non-event behandeld. 

Van de getuigenis van ex-FBI directeur James Comey wordt meer spektakel verwacht morgen. De vraag is of dat terecht is. 

Wanneer premier May niet de gewenste grotere meerderheid krijgt, wordt het politieke steekspel rond de Brexit alleen maar onduidelijker. Wie weet komt dan op termijn de hele Brexitbeslissing wel weer op de agenda. 

Morgenavond om 10.00 uur onze tijd zullen de eerste exitpolls worden gepubliceerd. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juni 2017 23:30
    quote:

    Verkruimel schreef op 7 juni 2017 18:49:

    "Wanneer de Conservatieven onverhoopt met een kleinere meerderheid uit de strijd komen"

    Wie hoopt dat niet? Nico Inberg of de conservatieven? Ik neem aan die laatsten, maar normaliter wijst het woord "(on)verhoopt" terug naar de spreker of schrijver van de zin waar het in staat.
    Het woord onverhoopt, ik heb het even nageslagen in de Dikke Van Dale, betekent niet zozeer 'dat men het niet hoopt', maar meer verrassend, of ook wel 'zó als men niet had durven hopen.

    Bijgevoegd een afbeelding van de Dikke Van Dale online, ik heb er speciaal een (weliswaar gratis) proefabonnement voor moeten afsluiten.

  2. Belegde boterham 8 juni 2017 14:53
    quote:

    NicoInberg schreef op 7 juni 2017 23:30:

    [...]

    Het woord onverhoopt, ik heb het even nageslagen in de Dikke Van Dale, betekent niet zozeer 'dat men het niet hoopt', maar meer verrassend, of ook wel 'zó als men niet had durven hopen.

    Bijgevoegd een afbeelding van de Dikke Van Dale online, ik heb er speciaal een (weliswaar gratis) proefabonnement voor moeten afsluiten.

    Iex onverhoopt weer eens leerzaam ;)

  3. Brievenbus 9 juni 2017 10:43
    Yep, en daarom heb je kranten, die lezen we, tenminste, volwassenen doen dat, en sites die over beleggen gaan.
    Op het moment dat de redactie van IEX alleen nog maar over politiek schrijft en niet over beleggen is er toch echt wat mis....
    Ja, het is makkelijker, anders moet je ingewikkeld gaan schrijven op de aanval op de 23,50 die men net zonder omzet bij Shell geprobeerd heeft, nee, dan kan je simpeler wat knippen en plakken over May....
  4. Verkruimel 9 juni 2017 21:13
    Dat is de bijvoeglijke betekenis - in het artikel wordt het als bijwoord gebruikt. Als bijwoord is het altijd tegen de hoop ingaand in negatieve richting. Ook bijvoeglijk is de gewone betekenis negatief, dus met Van Dales "durven hopen" ben ik het niet helemaal eens.

    Ik neem aan dat '˜' (het 'ongeveer gelijk'-teken) hier "is ruwweg gelijk aan" betekent, en dat klopt wel weer - maar dat "ruwweg" slaat dan toch op die in het woord verwoorde hoop, die ontbreekt in het begrip "verrassend".

    Een kenmerkend gebruik zou zijn: "en als het onverhoopt breekt hebben we nog een reserve-exemplaar".

    Het gratis on-linewoordenboek van Van Dale geeft precies de mening die ik ken:
    quote:

    http://vandale.nl schreef:

    on·ver·hoopt (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
    wat niet wordt gehoopt: mocht hij onverhoopt niet kunnen komen
    Het is de ontkenning van 'verhoopt', dat enkel als bijvoeglijk naamwoord gebruikt kan worden, maar dat woord staat dan weer niet in het gratis woordenboek.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links