Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Frankrijk en AkzoNobel

Vooruitblik: Frankrijk en AkzoNobel

Volgende week zondag 23 april vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. Het heeft weinig impact op de beurs zo te zien, de brede indices bewegen nauwelijks en lijken immuum voor wat voor slecht nieuws dan ook.

Zelfs de strapatsen van Donald Trump zijn niet in de koersen terug te zien. Eind vorig jaar werden de diverse Europese verkiezingen, en dan vooral de Franse, als de grootste risicofactor voor de beurs gezien. Welnu, volgende week zondag is het zover.  

De kanshebbers in Frankrijk

De twee grootste kanshebbers in Frankrijk zijn momenteel Marine Le Pen, u kent haar ongetwijfeld, en de nieuwe man Emmanuel Macron. Macron was minister in het kabinet van President Hollande, maar richtte vorig jaar zijn eigen partij (En Marche!) op.

Onderstaand ziet u de 5 belangrijkste kandidaten. In totaal doen 11 mensen een gooi naar het presidentschap. 

 

 

Holger praat ons bij over de laatste stand van zaken.  Hamon (de socialistische kandidaat) lijkt kansloos, net als Fillon (conservatieven) die van het ene schandaal in het andere rolt.   

 

 

Ook in Frankrijk gaat de aandacht vooral uit naar de extremen. Op rechts natuurlijk Marine Le Pen, die stationair een kwart van de kiezers achter zich weet. Ik moet altijd aan de vrouw van Jean-Marie Pfaff denken als ik haar zie.

Ter linkerzijde komt Jean -Luc Melenchon op, een soort communist die vooral de pest heeft aan zakenbankiers en Brussel. De plannen van Melenchon behelsen o.a. een 32-urige werkweek, een lagere pensioenleeftijd, hoger minimumloon, meer sociale zekerheid en hogere belasting voor de rijken. 

Dit pretpakket valt logischerwijs in goede aarde bij een groot gedeelte van de linkse achterban en Melenchon heeft daarmee de andere linkse kandidaat, Benoit Hamon, alvast van de kaart geveegd. 

Dat zijn opkomst met argusogen bekeken wordt zien we aan de waarschuwende woorden van de Duitse minister Wolfgang Schauble. Hij is bang dat zowel Le Pen als Melenchon de eerste ronde overleven en de Fransen straks op 7 mei moeten kiezen uit twee 'kwaden'. 

 

 

De keuze die dan resteert is er één tussen extreem links en extreem rechts. Extreem is nooit goed, tenminste niet voor de beurs, en omdat beiden de pest aan Brussel hebben is een Frexit dan een kwestie van tijd. Zover is het nog echter nog lang niet. 

Meest waarschijnlijke scenario: Macron

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de centrumpoliticus Emmanuel Macron Marine Le Pen naar de tweede ronde vergezelt. Dan zou het in de tweede ronde een koud kunstje zijn voor de gematigde Macron om Le Pen met behulp van de overige kiezers te verslaan.

Macron is een uitgesproken eurofiel, en dat zou de Duits-Franse as in Europa een flinke boost geven.

 

 

Hoewel Macron van origine een linkse signatuur meedraagt werpt hij zich de laatste jaren steeds meer op als een liberaal econoom die vooral het bedrijfsleven rugwind wil geven. 

In 2012 nam Francois Hollande hem mee naar het Elysée en in 2014 werd hij minister van Economie. In die tijd voerde hij strijd met zijn linkse achterban om de Wet-Macron in te voeren, een wet die het bedrijfsleven net wat meer armslag gaf.

Doordat hij genoeg had van het links-rechts denken richtte hij in 2016 zijn eigen beweging op, En Marche!, waarmee hij zich in november vorig jaar kandideerde voor het presidentschap.

Macron krijgt veel steunbetuigingen van allerlei bekende Fransen, heeft de media op zijn hand en heeft zich openlijk afgekeerd van het socialisme. Hij heeft een boek geschreven (Révolution) waarin hij zijn denkbeelden uiteen zet.

Voor Brussel is hij de gedroomde winnaar. Saillant detail is dat de nog jonge Macron, hij wordt in december 40, getrouwd is met een 24 jaar oudere vrouw. U ziet haar hier op de foto. Ze is niet de jongere zus van Hans Jorritsma, maar heet Brigitte Trogneux, werd afgelopen donderdag 64 jaar en heeft 3 kinderen en 7 kleinkinderen.

 

 

Onze Jessias heeft elke vrijdag een papa-dag, maar Macron zal straks dus een paar opa-dagen moeten inplannen.

Brigitte was de lerares Frans van Macron. Ik wed dat de kleine deugniet destijds altijd voor in de klas zat. En geef 'm es ongelijk. Toen Emmanuel op z'n achttiende naar Parijs ging om te studeren kwam ze al snel achter hem aan. 

 

 

We gaan het meemaken volgende week. Brexit en Trump waren grote verrassingen voor de beurs, wie weet kunnen ook de Fransen voor een stunt zorgen. De tweede ronde is op 7 mei. 


De week van Ton Büchner (AkzoNobel)  

Laten we verder vooruit kijken naar de volgende beursweek. Het cijferseizoen (KW1) gaat weer beginnen met niet de minste bedrijven. Deze week komen o.a. ASML, Heineken, TomTom (woensdag), Unilever (donderdag) en Philips Lighting (vrijdag) met hun kwartaalrapportages.

Blikvanger deze week zal de presentatie van Akzo zijn inzake de nieuwe strategie van het bedrijf. Akzo heeft een bod van 90 euro ontvangen van een concurrent (PPG) en weigert vooralsnog met het bedrijf in gesprek te gaan.  

Ongetwijfeld is er geen enkel strategisch plan te bedenken dat zo gemakkelijk de koers van 65 naar 90 euro weet te transporteren als het plan van PPG, maar dat is nou net wat Akzo niet wil.   

Paul en Gordon (zijn zoon) Singer van Elliott Advisors doet nu het vuile werk voor PPG, maar ik betwijfel of PPG zo blij is met de bemoeienis van de Amerikaanse hedge fund managers. Ongewild en onterecht wordt PPG daarmee in het hoekje van de aasgieren geplaatst.

 

 

Dat komt Akzo natuurlijk mooi uit, maar de waarheid is anders. Ik kopieer daarom nog maar eens een stukje uit het eerste artikel over Akzo dit jaar, toen PPG voor het eerst in beeld kwam.  

Pittsburgh Plate Glass

PPG is een verfproducent die net als Akzo in alle grote markten vertegenwoordigd is. U hebt ongetwijfeld wel eens één van hun producten gekocht. Ze verkopen verf van de merken Histor, Rambo en Sigma.

Het bedrijf werd opgericht in 1883 als Pittsburgh Plate Glass. PPG heeft een indrukwekkend trackrecord qua dividend. Het verhoogt volgens de eigen CEO al 46 jaar op rij het dividend en is daarmee één van de officiele dividend aristocrats uit de S&P500.

CEO in Delfzijl 

Vorig jaar november was de CEO, hier ziet u hem bij de presentatie van de 2016 jaarcijfers, even in Delfzijl. Niet voor de beruchte Pinksterfeesten, maar om een nieuwe fabriek van 30 miljoen dollar te openen. 

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

McGarry gaf een interview aan het FD en u moet dat zeker lezen als u meer wilt begrijpen van PPG. PPG heeft van overnemen bijkans een levensstijl gemaakt. McGarry zelf daarover in dat FD-interview:

 

PPG is een overnamemachine?

‘Sinds 2001 meer dan 65 overnames. We zijn constant op zoek. En we zijn er erg goed in. We hebben ook een draaiboek, dat bekend is in het hele bedrijf. Daarmee kunnen we nieuwe bedrijven snel en naadloos integreren binnen PPG. Van de te verwachten synergie realiseren we 90% in minder dan een jaar tijd.'

'We kochten AkzoNobels lakkenactiviteiten in de VS in 2012. Binnen twee jaar hebben er structureel bijna $200 mln aan kosten uitgesneden.’

 

De winst die PPG maakt spreekt daarbij boekdelen en daar kan Akzo dan weer wat van leren. De bedrijven lijken erg op elkaar qua grootte en omzet. Zoek de verschillen: 

 

 

                      AkzoNobel

 

                  PPG

 

Market Cap (mrd. euro) 16,2 24,6
Omzet (mrd. euro) 14,2 14,0
Werknemers 46.000 47.000
Onderliggende nettowinst (mln. euro) 970 1462
Koerswinstverhouding 16,6 16,9
Dividendrendement 2,5% 1,6%
Marktwaarde/omzet 1,15 1,75

 

Evenveel werknemers, zelfde omzet, alleen is PPG veel winstgevender. Dat uit zich dan ook in een veel hogere beurswaardering. Kijk ook naar de marktposities van de beide partijen: 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

PPG in Nederland

PPG is al stevig geworteld in Nederland, met welgeteld 1326 medewerkers verdeeld over een zestal vestigingen.

 

mcgarry


U kent PPG misschien niet rechtstreeks, maar wie wel eens een bouwmarkt ingesleurd wordt zal ongetwijfeld de merken kennen die het bedrijf voert. De bekendste zijn Histor, Rambo, Sigma, Brander en ProGold.

Histor is in 1949 bedacht door Albert van Wersch, toenmalig directeur van Varossieau, een verffabriek uit Alphen aan de Rijn met roots terug tot 1795. De merknaam Sigma is afgeleid van de eerste letter van de Zaanse verffabrikant Pieter Schoen, opgericht in 1722. 

Beide bedrijven werden in de jaren '70 samengevoegd door het Belgische Petrofina tot Sigma Coatings en in 2008 opgeslurpt door PPG Industries. Ook het merk Rambo bestaat al een jaar of 50 en is volgens de leverancier 'puur Nederlands'. In dit reclamespotje van Rambo valt de term (oud-)Hollands met enige regelmaat.  

 

 

PPG is een overnamemachine. Kort na oprichting van PPG in 1883 kocht het al snel concurrenten op om te kunnen groeien. De laatste decennia is het helemaal op oorlogspad. De overnames van de laatste jaren, uit een presentatie van PPG van afgelopen november:

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Wellicht dat hier nog wat pijn zit bij Akzo.  U ziet dat het eerste punt wat genoemd wordt bij de overname van AkzoNobel's Amerikaanse en Canadese activiteiten staat:

 

  • Strong return on investment due to price paid  

 

Met andere woorden, we hebben AkzoNobel hier goed te grazen gehad. In 2012 dacht Akzo dat het de strijd om Noord-Amerika nooit zou winnen en verkocht daarom die tak aan PPG. PPG betaalde daar destijds 1,05 miljard dollar voor.   

Mocht Akzo PPG een hak willen zetten door zelf op overnamepad te gaan dan kan het gaan shoppen bij de 'Next 15 Leading Regionals'. De andere twee groteren, Sherwin Williams en Valspar, gaan momenteel ook samen. 

Sherwin Williams betaalt 9,3 miljard dollar voor het kleinere Valspar. Die deal had vorige maand al rond moeten zijn, ware het niet dat Sherwin Williams een bedrijfsonderdeel moest verkopen. Dat liep wat vertraging op.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Met de overname van Akzo slaat PPG in ieder geval een grote slag in de gefragmenteerde verfmarkt. Aanstaande woensdag is het dus zover, dan komt Akzo met haar eigen strategisch plan.

Om 07.00 uur presenteert AkzoNobel de eerstekwartaalcijfers en om 08.00 uur wordt vervolgens het Masterplan gepresenteerd, met een uitleg daarvan in Londen van 11 tot 14 uur, gevolgd door een persconferentie om 14.30 uur.

Presentatie in Londen

Dat valt me dan tegen dat ze dat niet in Amsterdam of Arnhem doen, maar in Londen. Zeker als je te pas en te onpas de geuzennaam #DutchPride hanteert. Hier vindt u alle details over het programma woensdag. Uiteraard kunt u e.e.a. ook gewoon via onze website volgen. 

Elders op deze site vindt u een opiniestuk waar de bescherming van Nederlandse bedrijven ter discussie wordt gesteld. Van mij mag er best goed gekeken worden naar het maatschappelijk nut voor een samenleving van grote overnames, maar in het geval van AkzoNobel is dat minder relevant. 

Dan vond ik PostNL en Unilever toch een iets ander verhaal. PostNL verricht een soort nutsfunctie in Nederland, PPG is geen Kraft Heinz en het bod op Akzo houdt een flinke premie op de beurskoers in.

Dan is het vreemd om te stellen dat die 90 euro een significante onderwaardering van het aandeel is, hoe zo'n moeilijke periode je ook achter de rug hebt. Het verschil is simpelweg te groot.

Het is gewoon het verhaal van eten of gegeten worden. Akzo wilde net zelf aan tafel schuiven, tot het op het bord van de concurrent belandde. Als de prijs dan goed is, moet je het misschien gewoon doen. 

Update: inmiddels heeft PPG een open brief op haar website gezet waarin ze nogmaals Akzo oproept in gesprek te gaan. Het lijkt vooral bedoeld om de bezwaren die Akzo noemt, en gaat noemen aanstaande woensdag, alvast voor Buchners voeten weg te maaien. 

U kunt de brief hier, in het Nederlands, lezen. 


Rest mij nog de agenda te plaatsen. Bij deze. Vrolijk Pasen allemaal en tot dinsdag.    

17 apr        Event Consensus

00:00 Beurzen Europa dicht ivm Tweede Paasdag

04:00 China BBP KW16,8%

14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index apr15,00

16:00 VS NAHB huizenmarktindex apr

22:00 Netflix KW4-cijfers

18 apr        Event Consensus

08:00 Danone KW1-cijfers

09:00 Ahold Delhaize notering 0,57 euro ex-dividend

09:00 KPN notering 0,07 euro ex-dividend

09:00 Wessanen notering 0,12 euro ex-dividend

11:00 Aalberts AVA

14:00 Neways AVA

14:00 PostNL AVA

14:00 Bank of America Merril Lynch KW1-cijfers

14:00 Harley-Davidson KW1-cijfers

14:00 United Health KW1-cijfers

14:00 Johnson & Johnson KW1-cijfers

14:00 Goldman Sachs KW1-cijfers

14:30 VS building permits mar1,255M

14:30 VS housing starts mar1,260M

15:15 VS industriële productie mar

18:00 L'Oreal KW1-cijfers

22:00 IBM KW1-cijfers

19 apr        Event Consensus

08:00 AkzoNobel KW1-cijfers

08:00 ÀkzoNobel Capital Markets Day

08:00 ASML KW1-cijfers

08:00 Heineken KW1-cijfers

08:00 Vopak KW1-cijfers

08:00 RELX KW1-cijfers

08:00 TomTom KW1-cijfers

09:00 SBM Offshore notering 0,23 euro ex-dividend

10:00 Vopak AVA

11:00 EU inflatie CPI mar0,8% MoM

13:30 RELX AVA

14:00 BlackRock KW1-cijfers

14:00 Morgan Stanley KW1-cijfers

15:00 BAM AVA

16:30 VS weekrapport olievoorraden

22:00 American Express KW1-cijfers

22:00 Core Laboratories KW1-cijfers

22:00 eBay KW1-cijfers

22:00 Qualcomm KW1-cijfers

22:30 Rio Tinto KW1-cijfers

20 apr        Event Consensus

06:30 Nederland consumentenvertrouwen

08:00 Unilever KW1-cijfers

08:00 NSI KW1-cijfers

08:00 Arcadis KW1-cijfers

08:00 DPA KW1-cijfers

08:00 Sligro KW1-cijfers

08:00 Duitsland inflatie PPI mar0,1% MoM

08:00 Nestlé KW1-cijfers

08:00 Saipem KW1-cijfers

08:00 Schneider Electric KW1-cijfers

09:00 Neways notering 0,34 euro ex-dividend

09:00 PostNL notering 0,12 euro ex-dividend

09:00 Aalberts notering 0,58 euro ex-dividend

11:00 Wolters Kluwer AVA

13:00 DPA AVA

13:00 Vastned AVA

13:30 Heineken AVA

14:00 Verizon KW1-cijfers

14:00 PPG KW1-cijfers

14:00 Nucor KW1-cijfers

14:30 VS Philadelphia Fed Index apr25,0

14:30 VS jobless claims

16:00 EU consumentenvertrouwen mar-4,5

16:00 VS leading indicators mar0,4% MoM

18:00 Brill KW1-cijfers

18:00 ASMI KW1-cijfers

22:00 Visa KW1-cijfers

22:00 Mattel KW1-cijfers

21 apr        Event Consensus

02:30 Japan flash manufacturing PMI apr

08:00 Philips Lighting KW1-cijfers

08:00 Wessanen KW1-cijfers

08:00 Wereldhave KW1-cijfers

08:00 Reckitt Benckiser KW1-cijfers

09:00 BAM notering 0,09 euro ex-dividend

09:00 Vopak notering 1,05 euro ex-dividend

09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI apr53,0

09:00 Frankrijk flash services PMI apr57,5

09:30 Duitsland flash manufacturing PMI apr58,0

09:30 Duitsland flash services PMI apr55,5

10:00 EU flash manufacturing PMI apr56,0

10:00 EU flash services PMI apr56,3

11:00 Wereldhave AVA

13:30 Groothandelgebouwen AVA

14:00 Esperite BAVA

14:00 NSI AVA

14:00 General Electric KW1-cijfers

14:00 Honeywell KW1-cijfers

14:00 ManpowerGroup KW1-cijfers

14:00 Schlumberger KW1-cijfers

15:45 VS flash manufacturing PMI apr53,5

15:45 VS flash services PMI apr53,0

16:00 VS verkopen bestaande woningen mar5,55M

16:00 Optie expiratie


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. hap 16 april 2017 16:04
    quote:

    blowvis schreef op 16 april 2017 10:16:

    Nico je bent er weer vroeg bij en dat met de paas. Ik ga voor Macron een geheel nieuwe richting voor de fransen een soort D66.Zal wel geen stembiljet krijgen denk ik terwijl het me toch aangaat. Nog een prettige dag verder. grt.
    Jeugdig optimisme wint het honderd op honderd keer van oudbakken bozigheid (of van corrupte ellenbogenwerkers, for that matter).

    Die Fillon met zijn toespraak dat de corruptie a la Sarkozy niet was voorgekomen onder De Gaulle is echt volledig door het ijs gezakt.
  2. forum rang 5 adritromp 17 april 2017 09:09
    quote:

    macthamac schreef op 16 april 2017 11:28:

    we moeten groningen zo snel mogelijk de zee in duwen.

    en als het even kan, walonië annexeren. omdat het kan, omdat het mag! ik vind dat wij ook eens onze spierballen moeten laten zien. en vlaanderen laten voor wat het is. kunnen we lachen :)
    Graag, gewoon een mooi eiland je voor de kust. En niet te vergeten het rijkste stukje van Europa
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links