Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: En weer terug

Gisteren bleek eens te meer dat momenteel het stijgingspotentieel van de AEX uiterst beperkt is. Nadat de index zich in de afgelopen dagen boven de zone 352 - 353 wist te handhaven, sprak ik gisteren voorzichtig van een korte opleving naar 356.

Nadat de graadmeter inderdaad dit niveau in de ochtenduren had aangetikt, zakte de index weer terug om voor de tweede achtereenvolgende dag de handelssessie met miniem verschil af te sluiten.

Toch zijn de test van de weerstand rond 356, de vorming van een reversal day en de ontwikkeling van negatieve divergentie in de relevante indicator voor mij belangrijke gegevens om te blijven twijfelen aan de stijgingskansen van de graadmeter.

Risising wedge
U weet het, sinds begin dit jaar fluctueert de AEX zijwaarts in een bandbreedte van zegge en schrijve zes indexpunten. Omdat de graadmeter gisteren de bovenkant van deze zone op het koersbord zette, lijkt nu het meest waarschijnlijke scenario een terugval naar de onderkant op 349. Als laatste herhaal ik mijn slotopmerking uit mijn analyse van gisteren.

Dat de eerste poging van de AEX is mislukt om uit het rising wedge koerspatroon te breken is mislukt, betekent niet dat de risico’s die dit met zich meebrengt spoorslags zijn verdwenen. U ziet mij daarom in de komende dagen vast nog wel eens een keertje naar dit patroon verwijzen.

Total: 154,85 euro
Het koersverloop van Total is aanleiding voor mij om in de komende periode voorzichtigheid te betrachten. Als ik de grafiek sinds eind september bekijk, dan valt mij op dat zich een duidelijk patroon van lagere toppen en bodems ontwikkelt. De bovenkant van het trendkanaal dat is ontstaan fluctueert momenteel net boven het huidige koersniveau.

Bovendien vind ik rond de zone van 164 euro een aantal oude toppen en bodems terug. Nu de koers weer tot onder dit koersniveau is gezakt, ga ik er van uit dat deze nu als horizontale weerstand gaan fungeren. De reversal day die gisteren is gevormd, is ook een teken dat de koers waarschijnlijk de beweging sinds eind september voortzet.

Dit impliceert een nieuwe daling voor Total binnen het huidige, neerwaartse trendkanaal. De onderkant fluctueert momenteel rond 154,85 euro. In deze zone zijn in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar tevens een aantal bodems gezet, die nu als vangnet kunnen fungeren.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. Total 27,055 17:38
    -1,025
    -3,65%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare