Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het betere herwegen

Het betere herwegen

 

Slechts 24 namen zijn er over in het AEX-mandje na de overname van Ziggo. Wat staat onze huisindex de komende tijd te wachten en wat betekent dit voor u wanneer u belegt in AEX-turbo’s, -ETF's of -opties?

Kabelboer Altice lijkt de lege positie invulling te geven bij de decemberherweging. Voor hedging-doeleinden, zullen AEX-ETF-aanbieders dan het aandeel Altice in de slotveiling van 19 december moeten kopen.

Spektakel bij jaarlijkse herweging in maart!

Oud-beurslievelingen Fugro en SBM Offshore stevenen op een AEX-exit af terwijl TNT Express en OCI in de gevarenzone zitten. Vopak maakt op basis van huidige verwachtingen een rentree en ook verzekeraar NN maakt een comeback.

NN (Nationale Nederlanden) was overigens één van de dertien fondsen bij de lancering van de AEX index. Door een overnamebod in aandelen vervangt Klepierre wellicht Corio. Hier is echter nog geen uitsluitsel over.

Als dit niet doorgaat, lijkt het erop dat Aalberts de AEX zal verrijken ten nadele van Corio/Klepierre. Het is raadzaam om rekening te houden met deze mogelijke indexreshuffles. Herinnert u zich nog de price spike in ING eerder dit jaar?

Velen schrijven de de 5% stijging in de slotveiling toe aan de indexherweging en dus aan marktpartijen die ING aandelen moesten inslaan.

Koersverloop ING op 19 september 2014:

 


Christopher Ho is werkzaam als research analist bij AFS Group. Hij heeft geen posities in de in deze column genoemde waarden en de informatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Christopher Ho en AFS Group zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze column.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Christopher Ho

Een van de jongsten op IEX, maar niet de groenste! Beweegt er op het Damrak een aandeel, of valt er iets te melden over een fonds: er is weinig dat Christopher (bouwjaar 1988) van AFS ontgaat. Hij is goed in rekenwerk onder de moterkap: dividenden, emissies et cetera. Ondanks zijn leeftijd heeft Chris al jarenlange ervaring o...

Meer over Christopher Ho

Recente artikelen van Christopher Ho

  1. mrt '15 Shell en het keuzedividend 1
  2. feb '15 KPN & Altice: 1+1=...? 5
  3. jan '15 ASML à 62,59 euro?! 17

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2014 14:46
    NB. De afgelopen jaren vallen er regelmatig fondsen weg van de Amsterdamse beurs; ook index-fondsen. Om die reden worden m.i.v. 2008 de index half-jaarlijks aangepast: naast de normale aanpassing in maart is er voortaan ook een extra aanpassing van de index in september. Inmiddels is de frequentie hiervan verhoogd naar één maal per kwartaal: juni, september en december. Die herziening is met name bedoeld om de index weer aan te vullen tot 25 fondsen, mocht een index op dat moment minder dan 25 fondsen bevatten.
    De regels voor deze interim aanpassing zijn dus anders dan die voor de maart-aanpassing!

    Bron:
    www.behr.nl/koersen/indices

    www.euronext.com/trader/rules/editori...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links