Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Dr. Copper ziek?

Dr. Copper is zelf ziek. Tenminste, daar lijkt het op als u naar de recente prijsontwikkeling van het industriële metaal kijkt. In enkele dagen tijd donderde de koperprijs met 10% naar beneden. Tevens werd de psychologische steun op 3 dollar per pond zonder veel problemen doorbroken.

We moeten terug naar 2010 om een vergelijkbaar lage prijs voor koper te zien. Volgens de theorie luidt dit signaal onheil voor de economie, en dus de financiële markten, maar waarom reageert koper zo anders dan de overige grondstoffen?



Klik op de grafiek voor een grote versie

Want op hetzelfde ogenblik dat de koperprijs fors onder druk staat, koersen de prijzen van granen of edelmetalen vlot hoger. Voor goud staan we zelfs aan de vooravond van een nieuwe cyclische stierenmarkt!

Chinese boom

Enig onderzoek leert ons dat koper in een uitzonderlijke situatie zit. Volgens marktwaarnemers zou het rode metaal vandaag verkocht worden vanwege margin calls. Oftewel, omdat enkele grote spelers niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen of hun positie gedwongen moeten afwikkelen.

Koper, samen met vele andere industriële metalen, werd in de voorbije jaren namelijk massaal gekocht door Chinese bedrijven actief in de infrastructuur. De Chinese economische boom zorgde immers voor een hoge vlucht in bouwactiviteiten en dus een sterke vraag naar de betreffende grondstoffen.

Nu de Chinese economie niet meer zo snel groeit als enkele jaren terug, en bestedingen in de Chinese bouwsector afzwakken, valt de vraag naar koper en andere metalen ook terug.

Hogere garanties

Maar de kopervoorraden werden al die jaren door bouwfirma’s en andere investeerders ook gebruikt als onderpand om leningen los te krijgen bij de Chinese banken. Nu de koperprijs onder druk komt, vragen de banken hogere garanties.

Steeds meer partijen hebben moeite om aan deze verplichtingen te voldoen, waardoor banken geforceerd hun kopervoorraden verkopen om zich in te dekken tegen meer verliezen. Analisten verwachten dat eenderde tot de helft van alle Chinese kopervoorraden gelinkt zijn aan dergelijke financiële constructies, wat de toestand bijzonder fragiel maakt als de koperprijs wankelt.

Dit zorgt voor een double whammy voor koper: de prijsdaling krijgt hierdoor een dubbele impuls. De vraag blijft natuurlijk of dit een uitzonderlijke situatie is, of Dr. Copper daadwerkelijk zwakte bespeurt in de globale economie. Want als de Chinese economie afkoelt, ligt de oorzaak dan ook niet elders?

Haperende motor

We krijgen van diverse indicatoren de nodige signalen dat China geen geïsoleerd probleem is. Zoals u weet, ligt de Europese economie nog steeds op apegapen, met uitzondering van Duitsland, maar ook daar begint de motor te sputteren.

Maar nog belangrijker, de Amerikaanse economie, de sterkhouder van de globale groei, loopt hier en daar scheurtjes op. De belangrijkste voorlopende economische indicatoren (industriële productie, inkomen, werkloosheid, …) beginnen af te zwakken.

Dit vertaalt zich in een topvorming op de Four Big Indicators van Doug Short, die de vier belangrijkste indicatoren verzamelt in een grafiek.

Hoge volatiliteit

De stijging begint af te vlakken en nieuwe toppen kosten steeds meer moeite. De tank is bijna leeg en ik zie niet meteen waar nu nieuwe impulsen voor de economische groei vandaan moeten komen. Vooral niet omdat de Fed vandaag, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, haar monetaire accommodatie afzwakt.

Dit was toch dé benzine voor de Amerikaanse opleving. Het lijkt er steeds meer op dat we ons (opnieuw) vastrijden met de economie. En opnieuw zal de Fed gedwongen worden door de financiële markten om haar monetair beleid aan te passen als de afzwakkende trend zich doorzet en draait naar een economische krimp.

Dr. Copper krijgt mogelijk alsnog gelijk, ook al ligt deze dokter vandaag ook zelf in de ziekenboeg. Wat de uitkomst ook moge worden, als de economische motor een trapje lager schakelt, dan gaan we een periode van verhoogde volatiliteit op de beurzen tegemoet. En dat impliceert overwegend lagere koersen.

Ik blijf erbij dat u best aandachtig kan zijn de komende periode. En vergeet niet om her en der wat van uw stevige winsten te verzilveren. Uw rendement wordt immers pas effectief na de verkoop van een aandeel of fonds.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. nestel 19 maart 2014 08:32
    MOOI ZEG, GOED NIEUWS!

    "De belangrijkste voorlopende economische indicatoren (industriële productie, inkomen, werkloosheid,…) beginnen af te zwakken.

    De WERKLOOSHEID begint af te vlakken... (af te zwakken?)

    IK denk dat er wordt bedoeld WERKGELEGENHEID...

    Klein verschil maar.... ;-)

    Ps Over voorlopers gesproken...

    ASMI en ASML hebben nog nooit zo goed gedraaid...

    DAT zijn echte voorlopers en frontrunners...

    Gaat het hen goed, dan trekt de economie, met een vertraging, dus weer aan.

    Zij leveren nl. de productie machinerieën, die dit herstel zullen vervolledigen.

    nos.nl/artikel/600565-recordomzet-voo...

    Recordomzet voor ASML

    woensdag 22 jan 2014, 07:40 (Update: 22-01-14, 08:03)

    nl.wikipedia.org/wiki/ASML

    De omzet- en winstontwikkeling laat grote schommelingen zien, zie onderstaande figuur.

    De vraag naar halfgeleiders fluctueert op basis van economische en technologische ontwikkelingen.

    Als belangrijke toeleverancier ziet ASML deze schommelingen versterkt terug in de eigen bedrijfsvoering.

    Dit is vooral zichtbaar in de orders die het bedrijf ontvangt

    De koperprijs heeft bijna niks meer met de echte economische groei te maken..

    IS nu een grote speelbal in de Chinese leen industrie... en daar kun je geen peil op trekken
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links