Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Mini-Mario-effect

Dit weekend was de G20 en de uitkomsten hiervan worden belangrijk. Alleen op moment van schrijven is er nog niet bijzonders naar buiten gekomen. Tapering stond op de agenda en ongetwijfeld komt ook Syrië in de discussie voorbij.

Het verhaal is dat er op korte termijn een aanval gaat komen, maar belangrijker is wat de Russen gaan doen. Uiteindelijk zit er niemand op te wachten dat dit conflict uitmondt in een derde wereldoorlog. Maar laten we niet doemdenken. Toch is er iets wat me beangstigt.

Mario Draghi was namelijk iets minder overtuigend in zijn laatste verhaal dan in zijn vorige verhalen. Sowieso zijn er meerdere politici die de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) willen maximaliseren en als dat echt gebeurt is alles wat Draghi zei gewoon bluf en zal de markt niet meer vooruitlopen op zijn beloftes.

Daarnaast is er in zijn home land een dreiging van chaos. De boel kan zo vallen door Berlusconi die in het land veroordeeld is voor belastingfraude en toch in het kabinet wil blijven. Als voorbeeldfunctie?

Olie hielp ons vorige maand naar een licht lagere inflatie, maar deze maand is de olieprijs weer verder opgelopen. Een hogere olie is leuk voor een aandeel als Shell maar voor de burger en de industrie is het zeker geen goed verhaal.

Daarnaast loopt de rente stilletjes op en deze keer ook in Duitsland. Als we naar de German Bund Futures kijken dan zien we lagere koersen en dus een hogere yield. Dit zou gevolgen op de aandelenmarkt moeten hebben.

Ook de TBT (Proshares Ulra short) op de Amerikaanse rente heeft weer een koop gegeven en dus loopt de rente ook daar weer op.

De aandelenindices zijn echter juist opgelopen en als ze verder oplopen dan krijgen we ineens weer koopsignalen. Echter voorlopig kan het een test worden van het steunniveau en dus een soort pullback zijn.

Als we onverhoopt een koopsignaal in de Eurostoxx 50 krijgen door een slot boven de 2813,32, dan moet u goed nadenken of u dit signaal wil gaan volgen.

Het niveau voor een koopsignaal in de CAC 40 is een slot boven de 4061,02. Nu geloof ik er allemaal niet in, maar we hebben om long te gaan nu ook weer een nieuw product: de minifuture. Deze future is ééntiende van een normaal contract.

Op mijn leeftijd kan je met mooi weer heel opgewonden raken van mini’s en zo ben ik dan ook heel opgewonden over de mini-futures op de AEX. De mini-opties geloof ik niet zo in maar een kleinere future kan de omzet fors doen toenemen.

Voor de liefhebbers het Twindicatorniveau in de AEX is 373,80. Het is nog even goed te wijzen op het feit dat de Twindicator in consolidatiefases niet goed werkt.

De Twindicator op de DAX geeft pas bij 8.362,05 een koopsignaal.

Het Twindicatorniveau in de Dow Jones ligt op 15.088,37. Voorlopig wijst alles er nog op dat u short moet zitten.

Om het niet heel saai te maken heb ik voor de S&P 500 maar even de EB-indicator gepakt en die geeft in alle indices nog steeds een verkoopsignaal.

Kijkend naar de VIX blijf ik van mening dat we nog geen echte correctie hebben gezien en dat we dus eigenlijk lager in de aandelen moeten en hoger in de bewegelijkheid.

Per saldo ben ik nog steeds negatief en hou ik nog steeds rekening met een zeer grote val. Wat de tricker wordt, weet ik niet dus mogelijk is het een aanval op Syrië maar ook kan het het beperken van QE zijn.

Vanzelfsprekend moeten we niet te lang tegen de trend in handelen maar mochten we koopsignalen krijgen, dan durf ik niet long zelfs niet met een mini?

NB. Vorige week maakte een lezer een opmerking over de Twindicator op China. Ik had geen bar- (open, high, low, last) grafiek ingeplakt, maar een met alleen de slotprijzen. Daardoor leek het optisch niet gewerkt te hebben.

Hier even een stukje tot maart dit jaar. Er zien wel degelijk heel mooie signalen. Helemaal als u net als ik regelmatig winst pakt en deze indicator combineert.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: indices, China, bundfuture, VIX, bund

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 712,46 06 mei
  -1,68
  -0,24%
 2. CAC 40 6.357,09 06 mei
  +17,62
  +0,28%
 3. DAX 15.196,74 06 mei
  +25,96
  +0,17%
 4. Euro Stoxx 50 3.999,44 06 mei
  -3,35
  -0,08%
 5. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 6. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare