Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Iedereen rijk!

Ik zag donderdag op CNBC een Amerikaanse analist en op diezelfde dag Super Mario Draghi, die dezelfde suggestie gaven. Hoewel de een wat subtieler was dan de ander was de boodschap als het experiment in Japan daadwerkelijk werkt dan gaan we het wereldwijd toepassen.

De Japanners zijn druk met een turbo super QE. Nu voeren we allemaal in de wereld de Japanse strategie van schulden verder op laten lopen en onze eigen staatsschuld opkopen om de rente te beïnvloeden. Maar allemaal hebben we last van deflatie-effecten die hier een gevolg van zijn.

Nu geven de Japanners extra gas en hinten op (of doen ze het echt?) kopen van ETF’s en andere aandelen. Door aandelen te kopen gaan de indices omhoog en trekt de economie aan... immers zo wordt het altijd verteld: als de aandelen omhoog gaan dan groeit te economie en... wordt iedereen rijk!

Iedereen rijk
Als u gelooft dat het werkt, dan moet u vooruitlopend op deze acties vol in de Eurostoxx 50, AEX, DAX en andere grote Europese indices want er zijn maar weinig aandelen die de overheden kunnen kopen zonder een te snel effect te hebben.

Het idee is dat iedere burger denkt dat het goed gaat in de economie en dus geld uitgeeft waardoor het uiteindelijk echt goed gaat. Nu heb ik een paar weken gelden bij BNR ook gepleit voor maatregelen die onze economische “concurrenten” nemen. Dus als de Amerikanen in de sloot springen moeten wij er achteraan.

Japan koopt na obligatie nu waarschijnlijk ook aandelen en het is ook niet geheel toevallig dat de Dow Jones op een all-time high staat of wel? We zullen het wel zien. Ik ben maar een eenvoudige fondsbeheerder; laat de slimmeriken dit maar bedenken.

Als eenvoudige jongen kijk ik naar grafieken en helemaal naar candlesticks. Dus als ik naar de Japanse Nikkei 225 kijk, moet ik ook de Japanse candlegrafiek bekijken…

Even inzoomen In de beweging van vrijdag zie ik een hamerpatroon bovenin de trend. Dat zou een draai omlaag moeten geven. Maar ik maak deze column in het weekend en dus weet ik morgen (maandag) pas of het echt volgens de theorie gewerkt heeft.

Japan zou dus maandag omlaag moeten maar tot nu toe kocht de Bank of Japan alles wat los en vast zit.

Juist geen inflatie
Hoe gaan we dit ooit terugdraaien? De obligaties zijn schuld aan jezelf en dus uiteindelijk lost dat zichzelf op aan het einde van de looptijd als je gaat aflossen. Natuurlijk gaat wel de rente keihard omhoog als je zelf stopt met het kopen van de obligaties.

Bij obligaties werkt het namelijk zo: hoe meer vraag hoe hoger de koers van een obligatie en dus hoe lager de effectieve rente. Maar als we hogere rentes krijgen kun je dit ook uitleggen dat je inflatie-angst krijgt en de japanners willen graag inflatie.

Als obligatiebelegger (defensieve belegger) wilde je juist geen inflatie of hogere rente omdat de koers van je obligatie dan omlaag gaat en dus je waarde van je portefeuille omlaag gaat. Dus alle Japanse pensioenfondsen die in bonds zitten zullen als er echt inflatie ontstaat hier heel erg last van krijgen.

Valutaoorlog
Maar inflatie is beter dan deflatie en schulden zijn een perfecte hedge tegen inflatie. Maar al die spelletjes met de rente en de aandelen geven grote effecten in de valuta. Als exportland wil je graag je valuta zo laag mogelijk hebben. Jouw producten zijn dan in het buitenland relatief goedkoop.

We noemen het sturen van je valuta ook wel een valutaoorlog en de Japanners hebben een soort modern Pearl Harbor-aanval gedaan op de dollar en op de euro. Uiteindelijk zijn de Amerikanen en de Europeanen niet blij met dit soort truckjes.

Nu kunnen wij Dijsselbloem wel weer vragen om de euro omlaag te praten maar het moet dan niet te tijdelijk zijn.

De euro is bijvoorbeeld veel te sterk ten opzicht van de yen. Nu is de dollar voor ons belangrijker maar voor de Amerikanen is Japan een belangrijke concurrent.

Nationaliseren
Maar los van de valutaeffecten Hoe kun je als je aandelen koopt deze deal weer terugdraaien? Als je gewoon tijdelijk plunge protection-acties houdt zoals de Amerikanen dit steeds deden dan heb je eerst even steun tijdens de paniek maar zullen de aandelen daarna weer de markt in gaan als het iets rustiger is.

Maar doen we dit op meer structurele basis en houden we de posities jaren vast, zoals de Jappers dat hebben aangekondigd dan is de enige optie dat we gewoon alle bedrijven nationaliseren om het probleem op lange termijn bij verkoop weer op te lossen. Toch?

En wie gaan profiteren van het opkopen van de aandelen, natuurlijk kunnen we de onwettende burgers wijsmaken dat het probleem opgelost is en dat de beurs vooruitloopt op de economie en dat dus iedereen zijn geld maar weer moet gaan uitgeven.

Waarschijnlijk zijn het toch de CEO’s die met opties het meest kunnen profiteren. Maar genoeg gefantaseerd, even een leuk staatje

Japan staat zelfs boven Zimbabwe en Griekenland. Een prestatie op zich. Maar ondertussen hadden ze ook iets tegenvallende werkloosheidcijfers en dus ging het  flink omlaag. Ik maakte zowaar weer een keer winst met een beschermingsput.

De EB-indicator heeft dus een verkoop gegeven en ook de Twindicator gaf een verkoop. Toch houd ik er rekening mee dat de AEX eerst iets herstelt alvorens het nog verder omlaag gaat. Maar het is goed te weten dat de trend omlaag is.

Ik zou zelf het liefst zien dat we even terug gaan naar de 320. Maar eigenlijk zou Amerika harder moeten dalen dan wij.

De Duitse DAX had net als wij een verkoopsignaal en ook de Duitsers hebben bewezen harder te bewegen in een correctie dan wij steeds doen. Wij doen omhoog nauwelijks mee en dus vraag ik me af of we omlaag hard zullen gaan.

Zeker als u ook denkt dat 320 tot de mogelijkheden behoort dan zou u eigenlijk eens naar de DAX moeten kijken.

De Eurostoxx 50 heeft ook een verkoopsignaal maar zit in een steunzone.

De Dow laat een hamer zien en in de EB-indicator lijkt er een kruising aan te komen zeker als het iets lager gaat, komt hij vanzelf. Voor de daling moeten we dus meer naar het buitenland kijken.

De S&P 500 heeft nog geen probleem maar als de Dow gaat, gaat de S&P zeker mee.

China heeft een verkoopsignaal in de index. Ik heb even geen positie in China.

Grappig om te zien is dat de volatility en dus de VIX per saldo nog weinig tot niets doen. De volatility staat nu op 14,54 als de problemen in de aandelen echt aanhouden zou deze index zeker omhoog moeten. Er zijn turbo’s en andere producten op om hier wat mee te doen.

Mijn motto voor de lange termijn is: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Maar dat kan dus nog even duren. Op korte termijn kunt u even een gokje wagen op de Dow Jones turbo short en vast winst in uw short op de AEX nemen.

Ik speel het spel dus steeds voor de korte termijn omdat het langetermijnspel moeilijk voorspelbaar is in tijd. Als Europa de Japanse truc uithaalt gaat het eerst omhoog en dan omlaag.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2013 10:49
    Tja, als ze em zelf sturen dan kan dat prima. De vraag is meer wat het ze gekost heeft. Als de ECB gaat drukken kunnen ze de AEX ook binnen de maand op 400+ zetten, maar worden we daar blij van? Van de ene kant wel, inflatie is een economie-promotor, investeren wordt aantrekkelijker, en iedereen wordt 'gelijk' gepakt (alle prijzen gaan omhoog), maar van de andere kant loop je er ook gruwelijke risicos mee als de lonen niet net zo hard meestijgen (wat het effect weer verwatert), omdat er dan hele groepen mensen per saldo achteruit gaan, en dus klem komen te zitten.
  2. kolenboer 8 april 2013 13:23
    Ik vind dat Japan het maar op een erg omslachtige manier doet. Waarom niet iedereen elk maand dag een miljoen of een miljard Yen geven? En dan elk maand 1 miljoen Yen meer dan de vorige maand?

    Geld drukken leid onherroepelijk tot je financiele ondergang, gaat ook met Japan gebeuren.
  3. [verwijderd] 8 april 2013 13:25
    Inflatie een economie-promotor...De schuld van Japan wordt veelal gebagatelliseerd door de stellen dat de binnenlandse spaargelden die schuld dekt. Maar bij een inflatie worden spaargelden minder waard, dus verhoudingsgewijs schiet je er niets mee op. Sterker nog, Japanners die zien dat hun spaargeld minder waard wordt gaan echt niet ineens spenderen. Ze zetten het om in andere, valuta of waardevaste middelen. Tenminste, degenen die niet zo goedgelovig zijn en die snappen dat een hogere beurs feitelijk niets zegt over de staat van de economie van een land.

    Japanners stoppen al met geld uitgeven zodra er 1 politicus openlijk filosofeert over het verhogen van de BTW met enkele procenten, nu is deze nog naar ik meen, 5%. Er vinden geen structurele hervormingen plaats. De bureaucratie is hardnekkig, vrijwel onuitroeibaar.

    Volgens mij getuigt het ook een beetje van wereldvreemd gedrag dat je denkt ongestraft je munt te kunnen laten zakken. De rest van de wereld blijft zeker gewoon toekijken...?
  4. [verwijderd] 8 april 2013 13:35
    Prima analyse Frank/Cees; jij schept alvast enig innovatief licht in onze duisternis!

    Elk land in een 'prisoners dilemma', zoals Japan, dient 'iets' te doen. Zo hebben ook Amerika en Europa haast evidente problemen, die men voorlopig toch liever (beheersbare) 'uitdaging' plegen te noemen.

    Ook Frankrijk heeft een scherp kijk op geschiedenis: "l'histoire se répète".

    Deze week werd een boeiende column geplaatst, waarbij 'Marktconforme eufemismen' en Sustainocracy (the new democracy) centraal staan. Wij dienen, op enig moment, samen te zoeken naar een acceptabele compromis tussen de collectieve criminaliteit versus het (on)vermogen van politici en beleggers.

    www.commercieelexcelleren.com/columns...
  5. [verwijderd] 8 april 2013 13:46
    quote:

    FrancisFox schreef op 8 april 2013 10:49:

    en iedereen wordt 'gelijk' gepakt (alle prijzen gaan omhoog)
    Uhm ja. Niet dus. Neem de inflatie van de afgelopen 10 jaar.

    Energie bijvoorbeeld. De prijs hiervan is schrikbarend gestegen en is voor iedereen ongeveer gelijk. Een gezin met een kleiner huurhuis heeft misschien iets minder stroom verbruikers in huis maar kan zich geen moderne energie zuinige apparatuur veroorloven. Juist een artikelen groep die alleen maar goedkoper is geworden. Kortom. De inflatie voor het gezin met een laag inkomen is veel hoger dan die voor een gezin met een hoog inkomen. "vaste lasten" zijn heel veel duurder geworden en luxe artikelen een stuk minder en vaak zelfs goedkoper.
  6. [verwijderd] 8 april 2013 14:02
    blaaskaak: da's niet alleen omdat de euro duurder wordt, maar heeft ook het nodige te maken met belastingen op energie, en kartelvorming. Verder is energiezuinig spul zo duur ook weer niet (en desnoods leen je ervoor, da's beter dan lenen voor een nieuwe TV, want die betaalt zichzelf niet terug). Oh en ja, als je gemiddeld meer gaat betalen betekent dat ook dat je ergens anders moet bezuinigen. Ik heb die quootjes niet voor niets om 'gelijk' gezet, iedereen betaalt 10% meer voor z'n stroom, maar dat betekent bepaald niet dat dat hetzelfde effect heeft op mensen.

    bearishbull: yup, beide gaan gewoon 10% meer betalen voor de volgende TV :P (en de rente op je lening zal ook leuk oplopen, zeker bij constante inflatie)

    Kolenboer: die aandelen kopen doen ze al, dat is't em juist, maar botweg geld geven aan Sjon Bierkrat helpen ze zichzelf niet mee uit de problemen. Het gaat ze minder om de economie dan om hun eigen kredietwaardigheid, en die vijzelen ze een beetje op door al hun eigen schuld 'op te kopen'.
  7. kolenboer 8 april 2013 14:21
    quote:

    FrancisFox schreef op 8 april 2013 14:02:

    blaaskaak: da's niet alleen omdat de euro duurder wordt, maar heeft ook het nodige te maken met belastingen op energie, en kartelvorming. Verder is energiezuinig spul zo duur ook weer niet (en desnoods leen je ervoor, da's beter dan lenen voor een nieuwe TV, want die betaalt zichzelf niet terug). Oh en ja, als je gemiddeld meer gaat betalen betekent dat ook dat je ergens anders moet bezuinigen. Ik heb die quootjes niet voor niets om 'gelijk' gezet, iedereen betaalt 10% meer voor z'n stroom, maar dat betekent bepaald niet dat dat hetzelfde effect heeft op mensen.

    bearishbull: yup, beide gaan gewoon 10% meer betalen voor de volgende TV :P (en de rente op je lening zal ook leuk oplopen, zeker bij constante inflatie)

    Kolenboer: die aandelen kopen doen ze al, dat is't em juist, maar botweg geld geven aan Sjon Bierkrat helpen ze zichzelf niet mee uit de problemen. Het gaat ze minder om de economie dan om hun eigen kredietwaardigheid, en die vijzelen ze een beetje op door al hun eigen schuld 'op te kopen'.
    Zinloos, je hoeft alleen maar naar de VS te kijken. De voedselbonnen lopen direct op met de geldpers. Van geld drukken wordt je alleen armer en echt niet rijker. Wat heb je eraan als je 20% meer verdiend en je munt is 20% minder waard? Wordt je dan armer of rijker? Wat denk je dat het voor de bevolking betekent/ Die gaan ineens veel meer voor betalen. Leuk is dat.

    Men is zo dom om te denken dat je van geld drukken rijker wordt. Dat is de trend tegenwoordig, kom je geld tekort? Druk je toch even wat bij? Om dan wat zuiniger te gaan leven komt niet op bij die mensen. Moeten die Amerikanen dan nog meer gaam conusmeren? Moeten ze op Black Friday elkaar afmaken om wat te kopen? Moten ze nog vetter worden dan ze al zijn? Moeten ze in plaats van elk jaar een TV elke half jaar een TV?

    Noem mij eens een land op waar de bevolking beter is geworden van de geldpers? gewoon een zinloze zielige bedoeling, andere woorden heb ik er niet voor.

  8. forum rang 4 Willempie3 8 april 2013 14:48
    Japan roept dat ze de deflatie willen bestrijden. Daarom gaat men nu de geldhoeveelheid verdubbelen. Wat een onzin: Je gaat je geldhoeveelheid met 100 procent laten stijgen omdat de deflatie zogenaamd zo erg is. Hoe hoog is die deflatie eigenlijk ?
    Niet meer dan 1 of 2 procent per jaar. Vervelend, maar niet rampzalig.
    De werkelijke reden van deze enorme bijdruk-operatie is doodsimpel:
    Er zijn steeds minder kopers van Japanse staatsschuld bij de huidige ultra-lage rente. Daarom moeten de Japanners dit wel doen. Anders zou de rente te veel oplopen. Grootschalige QE maakt de obligaties natuurlijk nog onaantrekkelijker. Vandaar ook de verdubbeling van het programma vorige week. Want eind vorig jaar was er natuurlijk al een groot QE-programma aangenomen door de regering Abe. Ik denk dat de kans levensgroot is dat er over een paar maanden nog veel meer QE nodig is om Japanse staatsobligaties op te kopen. Het zou goed kunnen dat er dan, behalve het gehele begrotingstekort ook nog alle oversluitingen van Japanse staatsschuld bijgedrukt moeten worden. Dan praat je al snel over 25 procent of meer van het BNP aan QE per jaar.
    Daarna dumpt natuurlijk iedereen zijn Japanse obligaties en Yens en zal hyperinflatie in Japan een feit zijn. Simpelweg omdat het vertrouwen in de munt zal verdwijnen als er zoveel van wordt bijgedrukt. Dit zal veel investeerders aan het denken zetten die in staatsobligaties zitten van landen die nu nog AAA of AA-ratings en rond de 100 procent schuld hebben. Voor je het weet loopt de wereldwijde bond-bubble dan leeg.
    En ja, dat is niet goed voor aandelen, want het betekent natuurlijk een economische neergang waarbij de Eurocrisis en Lehman-brothers niet veel voorstellen.

    W3
  9. kolenboer 8 april 2013 15:02
    quote:

    Willempie3 schreef op 8 april 2013 14:48:

    Japan roept dat ze de deflatie willen bestrijden. Daarom gaat men nu de geldhoeveelheid verdubbelen. Wat een onzin: Je gaat je geldhoeveelheid met 100 procent laten stijgen omdat de deflatie zogenaamd zo erg is. Hoe hoog is die deflatie eigenlijk ?
    Niet meer dan 1 of 2 procent per jaar. Vervelend, maar niet rampzalig.
    De werkelijke reden van deze enorme bijdruk-operatie is doodsimpel:
    Er zijn steeds minder kopers van Japanse staatsschuld bij de huidige ultra-lage rente. Daarom moeten de Japanners dit wel doen. Anders zou de rente te veel oplopen. Grootschalige QE maakt de obligaties natuurlijk nog onaantrekkelijker. Vandaar ook de verdubbeling van het programma vorige week. Want eind vorig jaar was er natuurlijk al een groot QE-programma aangenomen door de regering Abe. Ik denk dat de kans levensgroot is dat er over een paar maanden nog veel meer QE nodig is om Japanse staatsobligaties op te kopen. Het zou goed kunnen dat er dan, behalve het gehele begrotingstekort ook nog alle oversluitingen van Japanse staatsschuld bijgedrukt moeten worden. Dan praat je al snel over 25 procent of meer van het BNP aan QE per jaar.
    Daarna dumpt natuurlijk iedereen zijn Japanse obligaties en Yens en zal hyperinflatie in Japan een feit zijn. Simpelweg omdat het vertrouwen in de munt zal verdwijnen als er zoveel van wordt bijgedrukt. Dit zal veel investeerders aan het denken zetten die in staatsobligaties zitten van landen die nu nog AAA of AA-ratings en rond de 100 procent schuld hebben. Voor je het weet loopt de wereldwijde bond-bubble dan leeg.
    En ja, dat is niet goed voor aandelen, want het betekent natuurlijk een economische neergang waarbij de Eurocrisis en Lehman-brothers niet veel voorstellen.

    W3
    Amen
  10. [verwijderd] 8 april 2013 15:06
    @kolenboer Ik sta zojuist helaas slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving met een trage internetverbinding op een Windows xp home desktop computer die nodig aan een vervanging toe is op het punt weg te gaan, maar het op de een of andere manier door deskundige brandweerlieden die hiervoor doorgeleerd hebben bereiken van een gecontroleerde, niet gierend uit de hand vliegende inflatie die voor een economie gezonder is dan een deflatie waardoor het op termijn zou kunnen gebeuren dat landen van een ondragelijke schuldenberg worden verlost is alleszins beter dan dat de opkomende BRIC-landen alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone na een mogelijke vrije val van de euro wegens het ontbreken van vertrouwen in de Euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een bodemprijs opkopen, zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens van Hamburg en Rotterdam, en de suffering people van de eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises in een monetaire crisis in de rij van de gaarkeukens van deze opkomende landen kunnen staan, waar niet iedereen in de Eurozone op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als gevolg van een overeengekomen muntunie met weeffouten zoals de weeffout om geen politieke afspraken overeen te komen warm voor loopt.
  11. kolenboer 8 april 2013 15:21
    quote:

    Theo Benschop schreef op 8 april 2013 15:06:

    @kolenboer Ik sta zojuist helaas slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving met een trage internetverbinding op een Windows xp home desktop computer die nodig aan een vervanging toe is op het punt weg te gaan, maar het op de een of andere manier door deskundige brandweerlieden die hiervoor doorgeleerd hebben bereiken van een gecontroleerde, niet gierend uit de hand vliegende inflatie die voor een economie gezonder is dan een deflatie waardoor het op termijn zou kunnen gebeuren dat landen van een ondragelijke schuldenberg worden verlost is alleszins beter dan dat de opkomende BRIC-landen alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone na een mogelijke vrije val van de euro wegens het ontbreken van vertrouwen in de Euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een bodemprijs opkopen, zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens van Hamburg en Rotterdam, en de suffering people van de eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises in een monetaire crisis in de rij van de gaarkeukens van deze opkomende landen kunnen staan, waar niet iedereen in de Eurozone op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als gevolg van een overeengekomen muntunie met weeffouten zoals de weeffout om geen politieke afspraken overeen te komen warm voor loopt.
    geen vertrouwen in de euro? De markt heeft blijkbaar meer vertrouwen in de euro dan in de yen. Die is niet voor niks 30% gedaald.
  12. [verwijderd] 8 april 2013 15:40
    @kolenboer Als de markt in de euro schulden- en vertrouwenscrisis de eerstvolgende 80 jaar vertrouwen in de euro heeft, is er in de souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld betrokken "souvereine" lidstaat Nederland niets om je al dan niet in strijd met artikel 1 van de grondwet “scorend” in naam van de vrijheid druk om te maken, aangezien het vertrouwen gewoon al die tijd aanwezig was, en al helemaal geen drukte als de betreffende “souvereine” lidstaat als land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld vroeg of laat links- of rechtsom aan de voorwaarden van de niet als zakkenvullers in naam van de vrijheid “scorend” te verketteren hoofdkantoren in Brussel en Frankfort voldoet.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.