Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX knalt nieuwe jaar in

Als eerste natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat het zowel een gezond als financieel goed jaar mag worden. Vanaf vandaag pak ik mijn liniaal weer op.

Mijn verwachting voor de komende weken tot maanden is een test van de jaartop uit 2011 van 373 punten. En zoals u in mijn verwachtingen voor het gehele jaar hebt kunnen lezen, zal het volgens mij daar niet bij blijven en mogen we in de loop van dit jaar een beweging tot boven de 400 verwachten.

Eind vorig jaar bleef de AEX geruime tijd hangen onder de tweede juli-top van 2011 van 346,85. Met een tiende werd dit niveau zelfs gebroken, maar op de laatste dag van het jaar viel de AEX toch verder terug met een intraday beweging tot onder de 340 punten.

Op weg
Hiermee lijkt voorlopig een hogere kortetermijnbodem te zijn geplaatst bij 339,50. De index bleef hiermee wel ruim boven mijn richtzone van 334,45 – 335,70 die ik aanhield voor een terugval. In deze zone ligt zowel een opwaartse gap als het 50-daags gemiddelde. Of hiermee de definitieve hogere bodem voor de komende weken is geplaatst, is nog niet duidelijk.

Ondertussen schoot de AEX gisteren met een gap boven de 346,85 en test nu de zone 351 – 352. Hier liggen zowel de derde top het tweede kwartaal van 2011 als het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novembercorrectie (van 339,40 naar 319,75 destijds). Een structurele doorbraak en slot hierboven (in de komende dagen), zorgt ervoor dat direct de weg verder wordt opengezet naar 359 tot 363.

Dit zou ook betekenen dat de stijgende toppenlijn opwaarts wordt gebroken en er een volgende versnelling ontstaat. Zolang de AEX onder de 352 blijft, lijkt een kleine terugval realistisch. Hierbij zou hij de ontstane gap tussen 344 en 347 kunnen gaan opvullen. Zolang deze gap deels blijft openstaan in de komende week dan blijft de zeer sterke opwaartse kracht aanwezig en is een doorbraak boven de 352 slecht een kwestie van dagen.

Geen positief signaal
Als we uitgaan van een hogere bodem bij 339,50 en het startpunt van de steile opwaartse beweging bij 319,50 (november) dan is een stijgende bodemlijn te trekken die nu bij 341,10 ligt en dagelijks ruim een halve indexpunt oploopt. Een doorbraak hieronder zou het startsein kunnen betekenen van een ruimere en forsere correctie.

Mijn scenario voor de komende dagen is een tijdelijke top in de zone 351 – 352 (op slotbasis), een beperkte terugval naar maximaal 344 waarna de AEX op weg kan naar 359 tot 363 in de komende weken. Een risico blijft het feit dat de RSI niet boven de 70-grens weet te komen en er sprake is van negatieve divergentie. Ook het feit dat iedereen steeds positiever het nieuwe jaar ingaat, is vanuit een contrair oogpunt geen positief signaal.

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 januari 2013 09:27
    Fijn nieuw jaar gewenst voor allemaal! En een heerlijke lunch voor de winnaars. Ik zat er helaas niet bij, ik ben veel te veel beer om dat te winnen. Even 338,5 geweest en ik kreeg hoop dat de index daar zou blijven, maar helaas.

    Passen we even op voor eind februari/begin maart? Op lange termijn ziet het er positief uit, daar ben ik het zeker mee eens. Maar ik verwacht nog een flinke correctie over ca. 2 maanden. Reden is uiteraard de besluiteloosheid van de politici, ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat men ineens daadkrachtiger is geworden. Iedereen lijkt die fiscall cliff vergeten te zijn, maar over twee maanden komt dat weer helemaal terug. Op korte termijn lijkt me een kleine correctie ook op de plaats. Tot 340 maximaal. Maar ik denk pas volgende week ergens. Het is ook maar de vraag of er zomaar 10 punten af kunnen op dit moment. De grote geldboeren lijken behoorlijk overtuigd van hun gelijk.
80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links