Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Favoriete scenario

De laatste handelsdagen van het jaar zijn aangebroken en de vraag is of de AEX binnenkort eerst de zone 351 – 352 zal halen, of toch eerder tijdelijk zal toppen. Dit tweede scenario is zoals u weet mijn favoriete scenario voor de komende weken.

Ik ben zeker niet negatief voor de komende maanden, maar normale terugvallen van enkele procenten voor de vorming van de hogere bodems is een normale ontwikkeling binnen een stijgende trend en vanaf medio november met een dieptepunt van 319,75 is de AEX zonder terugvallen opgelopen naar de huidige niveaus.

Dergelijke steile stijgingen zijn zeldzaam en worden op een gegeven moment deels gecorrigeerd. Ondanks dat de dalingen in de afgelopen dagen uitbleven (slechts een paar punten) blijf ik bij mijn mening dat de tijd hiervoor rijp is. Gisteren werd opnieuw het jaarrecord aangescherpt tot bijna 346 en hij bleef hiermee ongeveer een punt onder een van de juli-toppen van vorig jaar van 346,85.

Terugvalniveau
Toch is te zien dat de stijging aan het afvlakken is. De scherpe opgaande randjes zijn verdwenen. Eerste verslechtering treedt op onder de bodem van de afgelopen dagen van 342,50. Zolang de AEX daarboven blijft, lijkt er slechts consolidatie op een hoog niveau op te treden (correctie in de tijd).

Onder de 342,50 kan een neerwaartse versnelling worden gestart. Er zijn dan nog steunpunten te vinden bij de voormalige jaartop van 340,20 en de gevormde gap tussen 334,45 en 335,70. Vlak daaronder (334,10) ligt verder nog het 50-daags gemiddelde. Dit lijkt het maximale terugvalniveau te kunnen worden voor de komende weken voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Na een dergelijke terugval houd ik rekening met een opwaartse beweging tot ruim boven de 350 in de eerste maanden van 2013. Mijn doel voor het eerste half jaar ligt bij de jaartop uit 2011 van 373 punten. Weerstand is verder te vinden bij 346,85, de stijgende toppenlijn van 349 en de zone 351 – 352. In deze zone ligt ook een top uit juli vorig jaar en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novembercorrectie tussen de 339,40 en 319,75.

Neerwaartse crossing
Maar zoals gezegd, vraag ik me af of de AEX eerst dit niveau zal halen voordat een terugvalbeweging start. Overige punten die mijn scenario ondersteunen zijn onder andere de zeer euforische stemming onder beleggers en analisten en het feit dat de RSI niet boven de 70 weet te komen.

Er lijkt zelfs sinds gisteren sprake te zijn van negatieve divergentie. Verder topt de MACD en lijkt een neerwaartse crossing te kunnen gaan geven. We moeten dus zeer alert blijven op een plotselinge neerwaartse draai in de markt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX blijft binnen de smalle marges van het zeer steile trendkanaal. Hij test verder ook een van de laatste horizontale weerstanden (uit 2007) tot aan de all-time high. Deze weerstand ligt bij 7.720. De all-time high zal naar mijn mening in de eerste helft van 2013 getest kunnen worden nadat nog minimaal een terugval is geweest die ik in de komende weken wel verwacht.

Eerste verzwakking treedt op onder de 7.635, de steile stijgende bodemlijn. Richtpunten voor een terugval liggen bij 7.450 tot het 50-daags gemiddelde van 7.335.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
In de VS is al langere tijd sprake van een mooi patroon van hogere bodems en de afronding van een klassieke trendomkeer, waarbij grote omgekeerde hoofd-schouderpatronen werden afgerond. Ruimte in de komende weken is er naar de zone 1.410 – 1.415 voor de vorming van een volgende hogere bodem.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2012 09:17
    quote:

    Eugen III schreef op 20 december 2012 09:05:

    [...]

    dat moment was dus laatstens gisteren al
    Ik zit nog met een aantal dec calls 8,80 en bij het lezen van het nieuws vanochtend dacht ik "die zijn door het putje". Staan we 10% hoger, ha ha, en mijn calls 4x zo duur :)

    edit: nu 7%, resp. 3x zo duur, gaat hard, gooi ze er maar uit :)
  2. Eugen III 20 december 2012 09:25
    quote:

    Apokathilosis schreef op 20 december 2012 09:17:

    [...]

    Ik zit nog met een aantal dec calls 8,80 en bij het lezen van het nieuws vanochtend dacht ik "die zijn door het putje". Staan we 10% hoger, ha ha, en mijn calls 4x zo duur :)

    edit: nu 7%, resp. 3x zo duur, gaat hard, gooi ze er maar uit :)
    mooi man, af en toe een mazzeltje, lekker. Lees voor de grap even het commentaar van jos versteeg op IEX One. Wat een pipo!
  3. [verwijderd] 20 december 2012 09:29
    Fijn dat je weer beter bent Bas! Iedereen succes vandaag. Gisteren zat ik short vanaf 345,5, vanochtend bij het opstaan verkocht met 2 punten winst. Nu even aankijken, want ik verwacht nog steeds dat de grote partijen het dwangmatig hoog houden, zodat de particulieren het daarna mogen overnemen. Ik verwacht na morgen, expiratiedag, een aardige dip.
  4. [verwijderd] 20 december 2012 09:39
    quote:

    ericlzg schreef op 20 december 2012 09:21:

    [...]

    Er was een ijzige stilte toen het steil naar beneden ging ;)
    Hoop dat we de bodem hebben gezien
    Dank je voor het antwoord. Ik lees alles en kon me niet voorstellen dat ik dat gemist zou hebben. ;)

    Ik zit dus scheef maarre dat valt onder eigen risico neem ik aan.

    Ik heb geen idee of dit de bodem kan zijn, of dat het echt naar 647 gaat, even aankijken.
  5. [verwijderd] 20 december 2012 10:02
    Goedemorgen,

    S&P en dow gisteren even een stapje terug na twee sterke dagen.
    Ik verwacht weer een verdere stijging want het lijkt een buy the rumor and sell the news verhaal te worden m.b.t. Tot de fiscal cliff.

    De wekelijkse stochast voor de hui gold bugs begint langzaam de bodem te bereiken waarbij de 30 dagen stochast al een buy heeft laten zien.

    Mijn scenario is daarom, stijging tot 31 december ( mooie eindejaarsrally) en daarna een flinke correctie waarbij goud weer gaat stijgen (hedge).

    Happy trading
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links