Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar komt de bodem?

De AEX was gisteren een van de weinige indices die de tussentijdse neerwaartse kortetermijnbeweging leek af te ronden. De openstaande gap tussen de 333,15 en 333,65 werd gesloten, maar de index sloot ook boven de dalende toppenlijn van het vlagpatroon. Deze toppenlijn lag gisteren bij 333,80.

De weerstanden liggen bij de recente top van 337,30 (bijna gelijk aan de voormalige jaartop) en natuurlijk de dubbele top van 340,20.

Toch gooit de Verenigde Staten roet in het eten met de forse daling van gisteren. De AEX zal vandaag volgen, maar de vraag is tot hoever? Voor de komende weken verwacht ik overigens een beweging naar minimaal de dubbele top van 340,20.

Tijdelijke top
De kans is echter reëel dat de AEX een tijdelijke top zal vormen tussen de 346,85 en 351. In deze zone liggen de overige toppen die deel uitmaken van de daling van vorig jaar juli. Voor de komende maanden blijft mijn mening ook onveranderd met een beweging naar de 373. Daar liggen

  • de top van vorig jaar
  • het eerste (161,8%) Fibonacci-projectieniveau van de correctie van het tweede kwartaal (van 337 naar 281)

Maar de test van een dergelijk niveau zal volgens mij nog zeker met minimaal een forsere tussentijdse correctie plaatsvinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Korte termijn
Met de opwaartse doorbraak van het vlagpatroon zou de bodem in de AEX gezet moeten zijn, twee dagen geleden bij 330,90. Een directe beweging hieronder is echter reëel voor vanochtend waarmee de neerwaartse druk toeneemt. Ook betekent dit dat de uitbraak gisteren een vals signaal zou zijn.

In dat scenario ontstaat een nieuwe situatie. Toch blijf ik bij mijn mening dat een bodem ook in dat scenario dichtbij is. Pas bij koersen onder de drievoudige bodem van 327 is er sprake van een zwaardere correctie en lijkt de top bij 340,20 voorlopig te zijn gezet.

Tenminste als andere belangrijke indices ook dergelijke verzwakkingen laten zien en zij hebben over het algemeen meer neerwaartse ruimte voordat eenzelfde verslechtering optreedt. Onder de 330,90 ligt steun bij:

  • het 50-daags gemiddelde van 330,10
  • de horizontale steun van 329
  • en natuurlijk de 327

Waar precies de bodem komt te liggen is onbekend, maar een plotseling omkeer in deze opgaande trend acht ik reëel. Dit zien we geregeld in een dergelijk trend na een kortstondige correctieve beweging.

Technische indicatoren als de MACD en de RSI zijn in de afgelopen twee dagen wel verslechterd en sluiten een verdere terugval van de index dus ook niet uit. Vooral de RSI moet de dalende toppenlijn breken als koopsignaal.

Nasdaq: terugtest
De Nasdaq 100 heeft enkele dagen geleden precies de bovenkant van het stijgende trendkanaal getest. De huidige terugval is te zien als terugtest van de voormalige top (2800), maar ook als test van een kortlopende stijgende bodemlijn.

Dit betekent overigens wel dat de bodem nu dichtbij moet zijn of al geplaatst. Onder de zone 2775 tot 2800 ontstaat namelijk ruimte naar de onderkant van het stijgende trendkanaal van 2727.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P: fors terug
Eenzelfde situatie is ook in de S&P 500 te zien. Na enige consolidatie met veel gevormde doji’s en de test van de stijgende toppenlijn viel de index gisteren fors terug. Onder de steun van 1440 is er in principe ruimte naar de uitbraakzone van 1422 tot 1429.

Daaronder mag een test van de zone tussen 1405 en 1410 worden verwacht. Daar ligt namelijk het 50-daags gemiddelde en de stijgende bodemlijn. Maar een terugval tot die niveaus verwacht ik nu nog niet.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 september 2012 09:31
    quote:

    Eugen III schreef op 26 september 2012 09:27:

    [...]

    heb je toch vier hele minuten uitgehouden!
    Ha ha, dat probleem heb ik ook altijd. Verliezen niet afkappen, maar winsten niet kunnen laten lopen. Ik zit ook met een triggerfinger aan de knoppen me in te houden om niet te verkopen.
  2. [verwijderd] 26 september 2012 09:36
    quote:

    Eugen III schreef op 26 september 2012 09:27:

    [...]

    heb je toch vier hele minuten uitgehouden!
    Tsja, ik zit op mijzelf in te praten maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is al een verbetering met een paar maanden geleden als ik futures zat want dan had ik deze beweging nooit meegemaakt, was ik er na 5 minuten alweer uit. Ik zit nu al vanaf vrijdagavond in positie; een absoluut record.
223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links