Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX scherpt record verder aan, Trump-aandeel door het dak en au Ebusco

Slotcall: AEX scherpt record verder aan, Trump-aandeel door het dak en au Ebusco

De AEX-index begon de dag in lichte mineur, maar vond al snel de weg omhoog en sloot uiteindelijk 0,14% hoger. Niet spectaculair, maar wel voldoende om het vorige record verder aan te scherpen.

De AMX liet een overtuigender plus zien (+0,9%) en ook de AScX (+0,3%) had een prima dag. Richtinggevend nieuws was dun gezaaid. Mogelijk kan de Amerikaanse PCE-inflatie ) van vrijdag de beurs nog in beweging zetten. Dit is immers de belangrijkste graadmeter voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Tot nu toe ligt de AEX er in deze verkorte beursweek kalmpjes bij.

Besi, dat gisteren nog zonder aanwijsbare reden onderaan bungelde, ging vandaag aan kop, met een koersstijging van 4%. Ook Heineken en Prosus (ieder +2,4%) waren in trek. Branchegenoot ASML (-1,3%) sloot de rij. Een etage lager deden InPost (+5,4%) en Air France-KLM (+3,9%) goede zaken. Slechts zeven aandelen gingen lager de dag uit, waarbij AMG (-1,9%) de grootste klappen kreeg.

NX Filtration gaat nieuwe aandelen uitgeven

In de AScX werden vooral CM.com (+8,2%) en Accsys (+6,2%) op handen gedragen. NX Filtration was na Ebusco de grootste daler. De koers van dit aandeel, dat sinds kort in de AScX zit, schommelt de laatste dagen nogal. Afgelopen vrijdag steeg de beurswaarde met 6,5%. Maandag kwam daar nog eens 10,9% bij nadat DegroofPetercam het aandeel op de kooplijst had gezet (wel met een gehalveerd koersdoel). Vandaag ging er echter weer 2,7% af.

Nabeurs werd bekend dat het bedrijf een nieuwe lening heeft losgepeuterd en €25 miljoen wil ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. NX Filtration is gespecialiseerd in oplossingen voor het filteren van water.

Alle stijgers en dalers vindt u terug in de handige Markt Monitor van IEX.

Forse koersdreun Ebusco

Ebusco is vandaag met afstand het slechtst presterende aandeel. De fabrikant van elektrische bussen opende vanmorgen de boeken over Q4 en heel 2023 en die resultaten vielen beleggers rauw op hun dak. "Ebusco grossiert in tegenvallers", schrijft analist Martin Crum, die in de cijfers is gedoken. Eind januari kwam het bedrijf met een omzetwaarschuwing. Wie dacht dat hiermee alle pijn wel genomen was, komt echter bedrogen uit: Ebusco wist zelfs aan die verlaagde prognose niet te voldoen. Ook onder beleggers was de teleurstelling voelbaar: de koers kelderde met 7,8%. Daarmee staat het aandeel YTD 37% in de min. Ten opzichte van een jaar geleden kijken aandeelhouders zelfs aan tegen een verlies van 69%.

Is de bodem naar verwachting bereikt? Of is het aandeel voorlopig een no-go area? Dat kunt u lezen in deze analyse.

Alibaba blaast IPO dochterbedrijf af

Ander opmerkelijk nieuws kwam uit China, waar Alibaba de beursgang van het logistieke dochterbedrijf Cainiao heeft afgeblazen. Naar de exacte reden moeten we gissen. De minderheidsaandeelhouders, die 36% van het bedrijf in handen hebben (onder wie werknemers), mogen hun stukken nu terugverkopen aan Alibaba, voor maximaal $0,62 per aandeel, wat het totale belang waardeert op maximaal $3,75 miljard. Alibaba bezit de resterende 64%. Het nieuws heeft niet veel impact op de koers: deze staat 0,2% hoger.

Koers Maersk maakt slagzij na brugongeluk Baltimore

Het waren zonder meer indrukwekkende beelden van de Francis Scott Key Bridge bij Baltimore, die als een kaartenhuis instortte nadat deze door een schip was geramd. Het blijkt te gaan om een schip dat als charter vaart voor de Deense transportgigant Maersk. Naar nu blijkt was dit niet het eerste ongeluk met deze boot: De 'Dali' botste in 2016 al eens tegen een kade in de haven van Antwerpen. Of dit consequenties heeft voor Maersk, is de vraag. Wel zetten beleggers de koers 2,6% lager.

Goud stijgt verder

De goudprijs ligt er vandaag wederom lekker bij en staat inmiddels ruim 10% hoger dan een jaar geleden. Dat het edelmetaal de wind in de rug heeft, heeft verschillende redenen. Ten eerste maakt het vooruitzicht van renteverlagingen goud aantrekkelijker als belegging. Een hoge rente maakt goud, dat geen rente uitkeert, minder aantrekkelijk als belegging. Een lagere rente heeft het omgekeerde resultaat.

Daarnaast wordt de goudprijs ondersteund door geopolitieke spanningen in het Midden Oosten en Oekraïne, omdat goud vaak dient als veilige-havenbelegging. Ten derde zijn centrale banken, China voorop, op grote schaal goud aan het inkopen. De Chinese centrale bank was vorig jaar al de grootst inkoper van goud ter wereld. Zij heeft al zestien maanden op rij haar goudvoorraad verhoogd en bezit inmiddels 72,58 miljoen troy ounce. Het land, verwikkeld in een technologieoorlog met de VS, wil minder afhankelijk worden van de dollar en daarom de goud- en deviezenvoorraden meer diversifiëren. Ook Chinese beleggers vluchten in goud, nu het economisch wat minder goed gaat en vooral de vastgoedsector in een dip zit.

Het wordt spannend of de Amerikaanse PCE-inflatie van vrijdag nog effect heeft op de goudprijs. Een hoger dan verwachte inflatie kan de plannen van de Fed om de rente te verlagen in de ijskast zetten en zo de goudprijs onder druk zetten.

Wall Street is de dag goed begonnen

Wall Street is de dag goed begonnen en poetst daarmee de verliezen van maandag nagenoeg weg. Alle elf sectoren van de S&P 500 staan op winst. Chipaandelen liggen er overwegend goed bij. De Philadelphia Semiconductor-index staat 0,9% in de plus en is op weg om het eerste kwartaal met een dubbelcijferig rendement af te sluiten. Daarmee heeft de index een voorsprong op de Nasdaq genomen.

 

Tesla-stunt valt goed bij beleggers

Een opvallende stijger is Tesla (+4,4%). Elon Musk kondigde aan dat Teslarijders een maand lang gratis de 'Full Self-Driving'-software, ter waarde van $12.000, mogen uittesten. Dat lijkt bij beleggers in goede aarde te vallen. Het afgelopen jaar stond de verkoop van Tesla's onder druk en zag het bedrijf zich diverse malen genoodzaakt om de verkoopprijzen van zijn elektrische auto's te verlagen. Volgens Musk is die software een winstgenerator en dat brengt natuurlijk fantasie in het aandeel.

Droomdebuut Trump-aandeel

Na het droomdebuut van Reddit vorige week (waarbij de koers op de eerste handelsdag bijna 50% boven de uitgifteprijs eindigde), mocht vandaag het social-mediaplatform van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de sprong wagen. Truth Social (met de originele tickercode DJT; vernoemd naar de oprichter) kreeg via een reverse listing een notering aan de Nasdaq. De aandelen gingen als warme broodjes over de toonbank. Aan het begin van de handelsdag werd de handel even stil gelegd vanwege de hoge volatiliteit, maar na enkele uren handel staat er +46% op de borden. Cashen is er voor Trump voorlopig niet bij: hij zit vast aan een lock-up periode van zes maanden, waarin hij geen aandelen mag verkopen.

Weinig beweging aan het rentefront

Er is niet echt een lijn te trekken in de tienjaarsrentes:

 • Nederland: 2,60% (+3 basispunten ten opzichte van gisteren)
 • Duitsland: 2,34% (-3 basispunten)
 • Frankrijk: 2,83% (-2 basispunten)
 • Italië: 3,64% (-5 basispunten)
 • VK: 4,00% (-1 basispunten)
 • VS: 4,25% (onveranderd)

De brede markt

 • De AEX sloot 0,14% hoger op 878,40 punten. Daarmee doen we het beter dan onze zuiderburen (-0,1%), maar minder goed dan de CAC40 (+0,4%), DAX40 (+0,7%) en de FTSE 100 (+0,2%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) staat wat onder druk en noteertr 13,05
 • De drie belangrijkste indices op Wall Street (Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq) staan allemaal 0,2% hoger.
 • De euro daalt ietsje en noteert 1,0829 dollar.
 • De goudprijs staat 0,2% hoger op $2.177 per troy ounce: bijna $20 meer dan een week geleden.
 • De bitcoin is weer onder de $70.000 gezakt en staat 0,9% lager dan gisteren op $69.656,70.
 • De olieprijzen zitten eveneens in de lift naar beneden. De prijs van een vat Brent-olie staat 0,3% lager op $85,77. WTI koerst 0,1% lager op $81,86.

Verder op het Damrak

Een flinke afstraffing voor Ebusco.

 • De koers van IEX Group (waar deze website onder valt) steeg met 1,25% nadat het moederbedrijf met jaarcijfers naar buiten kwam. IEX spreekt van een 'sterk jaar'. Meer hierover leest u hier.
 • HAL komt morgen met cijfers en steeg in aanloop hier naartoe met 1,3%.
 • InPost is donderdag aan de beurt, maar de koers is vandaag met 5,4% opgelopen.
 • Dat DSM-Firmenich (-1,2%) op de kooplijst staat van Goldman Sachs, kon het aandeel niet omhoog helpen.
 • AkzoNobel werd door dezelfde bank van de kooplijst afgevoerd, maar de koers steeg toch met 1,98%.
 • Het Belgische Umicore (-3,9%) had wel een off-day, nadat Goldman Sachs het koersdoel had gehalveerd en het aandeel voorzag van een verkoopadvies.
 • Prosus (+2,4%) leek mee te liften met de koerswinst van deelneming Tencent vannacht in Hongkong.
 • De koers van Morefield Group (een leverancier aan de zorgsector) schoot met maar liefst 9,6% omhoog na cijfers.

Wat is uw favoriete aandeel voor april? Laat uw mening horen!

April staat voor de deur en dat betekent dat we u weer in de gelegenheid stellen om uw visie te delen voor de maandelijkse meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. Hoe denkt u dat de AEX-index het komende maand zal doen? Van welk aandeel voorziet u de beste prestaties? En welk aandeel kunnen we volgens u beter uit de weg gaan? Ook zijn we benieuwd naar de rol van dividend in uw beleggingsstrategie. Laat uw stem horen? Uiteraard zullen wij de uitslag met u delen. Alvast hartelijk dank!

Stem hier voor het Nationaal Beleggerssentiment

Adviezen

Goldman Sachs deelt een flinke dreun uit aan Akzo Nobel en Umicore: forse koersdoelverlagingen en een verkoopadvies als toetje. DSM-Firmenich blijft wel op het kooplijstje staan.

 • Ebusco, naar €3,50 van €5,00 en houden - Degroof Petercam
 • KPN UCB: naar €127 van €115, maar advies omlaag van kopen naar houden - Société Générale
 • Akzo Nobel: naar €63 van €90 en koopadvies vervangen voor een verkoopadvies - Goldman Sachs
 • Umicore: naar €19 van €38 en houdadvies vervangen door een verkoopadvies - Goldman Sachs
 • DSM-Firmenich: naar €121 van €117 en kopen - Goldman Sachs

Agenda: hoe heeft HAL in 2023 gepresteerd?

Morgen komen er diverse macro-economische cijfers, waaronder het consumentenvertrouwen van de eurozone. Hierin was in februari een lichte verbetering te zien.

Nabeurs komen de jaarcijfers van HAL. Het wordt het laatste kunstje van CEO Mel Groot, die deze week na 35 jaar afzwaait. Hij wordt opgevolgd door Jaap van Wiechen. Dat is geen onbekende, want hij zit al tien jaar in de board.

Wie in HAL belegt, belegt eigenlijk in tal van bedrijven, waaronder Boskalis, Vopak, Coolblue en SBM Offshore. Het is al bekend dat het overgenomen Boskalis een goed jaar achter de rug heeft. Ook de aandelen Vopak en SBM doen het dit jaar goed. Coolblue meldde dat het in 2023 een recordomzet heeft behaald van ruim €2,4 miljard in Nederland, België en Duitsland en met Coolblue Energie. Maar er zijn nog veel andere deelnemingen waar we nog niets van weten, dus het complete plaatje hebben we nog niet rond.

HAL heeft al wereldkundig gemaakt over 2023 een dividend te willen uitkeren van €2,85. Dat gaat voortaan volledig in contanten, in plaats van deels stockdividend. Verder wordt het hoofdkantoor verplaatst. Terwijl andere bedrijven, waaronder deelneming Boskalis, met (een deel van) hun hoofdkantoor uit Nederland wegtrekken, keert HAL juist terug naar de moederschoot: Rotterdam. Hiervoor heeft de investeerder een deal gesloten met de fiscus. Er is, kortom, van alles aan de hand bij dit bedrijf. Uiteraard volgen onze analisten dit op de voet.

Hierbij voor de volledigheid de agenda voor morgen:

06:30 uur: Producentenvertrouwen - maart (NL)
08:45 uur: Consumentenvertrouwen - maart (Fra)
09:00 uur: Inflatie - Maart (Spa)
09:00 uur: Sligro jaarvergadering
09:30 uur: Riksbank rentebesluit (Zwe)
11:00 uur: Consumentenvertrouwen - maart def. (eur)
12:00 uur: Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
15:30 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)
18:00 uur: HAL jaarcijfers

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 20 jun Weinig beweging voorbeurs, maar NN en Van Lanschot zetten de boel op stelten 1
 2. 19 jun Nederlanders hebben er he-le-maal niks voor over om Europees kampioen te worden 1
 3. 19 jun Mat beursje, maar Hongkong en Tencent vliegen en Nvidia stoot Microsoft van troon

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links