Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX ruimt de slingers op, maar Powell heeft de beursweek gered

Slotcall: AEX ruimt de slingers op, maar Powell heeft de beursweek gered

Het kan niet alle dagen feest zijn, zo bleek vandaag. Na de records van donderdag nam de beurs wat gas terug. De AEX-index eindigde nog wel nipt (0,1%) hoger en dat gold ook voor de AMX en AScX.

Techaandelen, waaronder alle drie de chippers, lagen er in de hele linie zwak bij. Beleggers lijken wat winst van tafel te halen na de recente koersstijgingen. ASMI droeg met een koersverlies van 2,1% de rode lantaarn. ASML deed het met een daling van 1,9% niet veel beter. Ook Besi (-0,4%), Adyen (-0,3%), Prosus (-0,6%) en Philips (-1,2%) gaven noodgedwongen terrein prijs.

De stijgers zien we vooral in de defensieve hoek. Heineken eindigde 2,4% hoger, Unilever won 1,8% en Ahold Delhaize 0,5%. Verzekeraars en banken (met uitzondering van ABN Amro) waren ook in trek.

De Midkap wordt vandaag aangevoerd door Flow Traders (+2,9%). Zou de aangekondigde deelname van de CEO aan de IEX Beleggersdag hiermee te maken kunnen hebben?!

Just Eat Takeaway (-3,4%) en Alfen (-2%) bungelen onderaan. Smallcapper NX Filtration, vers in de AScX, steelt de spotlights vandaag: +7% na een aanbeveling van Teslin.

Ondanks het matte slot, kunnen we terugkijken op een uitstekende beursweek. De AEX-index is met 2,9% gestegen en scherpte vandaag het record van donderdag nog iets verder aan. De Midkapindex won 2,5% en ook de AScX (+1,4%) is de week met winst geëindigd.

Eurocommercial trekt dividend flink op

Er kwamen twee bedrijven op het Damrak met cijfers, waarvan die van Eurocommercial Properties (ECP) het meest in het oog springt. De belegger in winkelcentra draait nog altijd goed, al werd de mooie huurgroei wel deels opgegeten door hogere rentelasten. En veel winstgroei zit er de komende jaren niet in: het bedrijf rekent in 2024 op een direct resultaat van €2,30 tot €2,40 per aandeel, tegen €2,32 in 2023. Toch mag dit de pret niet drukken. Het bedrijf verhoogde namelijk het dividend fors, naar €1,70 per aandeel: een dubbeltje meer dan het jaar ervoor.

Beleggers stonden bepaald niet op de banken: de koers daalde met 0,3%. Of die terughoudendheid terecht is, kunt u lezen in deze analyse van Peter Schutte.

Horrordebuut Douglas

Het positieve beurssentiment van de laatste maanden geeft veel bedrijven die in de coulissen stonden om naar de beurs te gaan het laatste zetje om de sprong te wagen. In februari mochten we op Beursplein 5 voor het eerst in lange tijd een 'normale' beursganger verwelkomen: Theon, fabrikant van nachtkijkers. Dat is tot nu toe een droomdebuut: de koers staat 33% boven de openingskoers.

Ook de beursgang van Reddit van gisteren is vooralsnog een doorslaand succes. Maar de IPO van parfumerieketen Douglas op de beurs van Frankfurt, eveneens donderdag, is dat allerminst. De uitgifteprijs kwam uit aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte op €26 en dat is natuurlijk al geen gunstig voorteken.

Hoewel het gisteren op alle beurzen feest was, zat Douglas stilletjes in een hoekje. Op de eerste beursdag dook de koers 11% onder de uitgifteprijs en vandaag is het tij nog niet gekeerd. Het aandeel gaat op een koers van €23 het weekend in, en dat zullen de initiatiefnemers zich toch anders hebben voorgesteld.

Martin Crum heeft zich in de nieuwkomer verdiept en begrijpt waar de terughoudendheid van beleggers vandaan komt. Anderzijds kan de korting op de uitgiftekoers wellicht ook een koopkans betekenen. Zijn oordeel leest u hier.

Royal Delft: omzet flink omhoog, nettowinst omlaag

En dan zijn er nog fondsen waar je eigenlijk nooit wat van hoort, maar die iedereen, over de hele wereld, kent. We hadden naast ECP namelijk nóg een cijferaar: Royal Delft Group, u weet wel van Delfts Blauw aardewerk.

Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar met 18% stijgen, maar de nettowinst daalde fors, van €558.000 naar €179.000. Maar er werd nauwelijks in het aandeel gehandeld.

Wall Street blaast stoom af

Dat het niet altijd feest kan zijn, blijkt vandaag ook op Wall Street. Donderdag werden voor de tweede dag op rij nieuwe records gevestigd, door hoop dat de Fed de rente over niet al te lange tijd waarschijnlijk toch gaat verlagen, ondanks een nog altijd te hoge inflatie. Vandaag is het allemaal een onsje minder. We zien een kleine winst bij de Nasdaq, verlies bij de Dow Jones-index en een S&P 500 die het even niet weet.

Donderdag nabeurs openden FedEx en Nike de boeken over het afgelopen kwartaal. Nike zag de omzet licht stijgen, maar de winst stond onder druk, en de sportartikelenfabrikant waarschuwde ervoor dat de eerste jaarhelft waarschijnlijk 'uitdagend' zal zijn. Beleggers weten dan genoeg: de koers staat ruim 7% in de min.

Bij FedEx zien we het omgekeerde: een lagere omzet maar hogere winst. Dat valt bij beleggers aanzienlijk beter in de smaak: dit aandeel staat juist op een winst van 7,4%.

Apple werd gisteren aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Het liet beleggers lauw: de koers staat zo'n 0,6% hoger. Maar YTD is de beurswaarde al met ongeveer 7% geslonken.

Tsja, en hoe verging het Reddit op de tweede handelsdag? Donderdag sloot het aandeel bijna 50% (!) boven de uitgifteprijs. Vandaag gaat er bijna 2% af. Maar al met al is dit natuurlijk nog steeds een spetterend beursdebuut.

Lange rentes doen het rustig aan, maar flinke daling op weekbasis

De tienjaarsrentes komen vandaag nauwelijks in beweging. Maar vergeleken met een week geleden zijn ze flink gedaald: de Amerikaanse en Nederlandse rentes staan nu zo'n 10 basispunten lager dan op 15 maart.

Vorige week waren ze, in aanloop naar het rentebesluit, nog flink opgelopen, omdat beleggers incalculeerden dat we nog een lange tijd zitten opgescheept met hogere rentes. Maar nadat Fed-voorzitter Jerome Powell had gesproken, maakten ze rechtsomkeert. Ondanks de rentepauze hield Powell vast aan drie renteverlagingen dit jaar, dus het einde van de hoge rente lijkt toch wel in zicht.

 • Nederland: 2,58%
 • België: 2,88%
 • Duitsland: 2,32%
 • Frankrijk: 2,80%
 • Italië: 3,64%
 • VK: 3,96%
 • VS: 4,21%

 

Lees ook de uitgebreide analyse van het Amerikaanse rentebesluit: Fed laat de rente ongewijzigd, maar mikt nog steeds op 3 renteverlagingen in 2024

De brede markt

 • De AEX eindigde 0,1% hoger. Daarmee doen we het beter dan de CAC40 (-0,3%), maar minder goed dan de DAX40 (+0,3%), de Bel20 (+0,4%) en de FTSE 100 (+0,6%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt verder naar 12,72.
 • Wall Street koerst als volgt: Dow Jones -0,5%, S&P500 -0,01% en Nasdaq +0,3%
 • De euro maakt een pas op de plaats en noteert 1,0806 dollar.
 • De goudprijs daalt met 1% naar $2.159,76 per troy ounce.
 • De bodem is nog steeds niet bereikt bij de bitcoin: 2,7% eraf op $63.681,07. Op weekbasis is de koers met 6,9% gedaald.
 • De olieprijzen dalen licht. De koers van Brent en WTI dalen met ieder zo'n 0,1%.

Verder op het Damrak

NX Filtration profiteert van een aanbeveling van Teslin.

 • Onward, dat donderdag nog de koers met ruim 21% omlaag zag klappen na een kapitaalverhoging van €20 miljoen, krabbelde vandaag voorzichtig overeind (+5%).
 • ASML werd getrakteerd op een flinke koersdoelverhoging door niemand minder dan Goldman Sachs, maar beleggers zetten het aandeel toch 1,9% lager.
 • KPN (+1,1%) kreeg groen licht van de ACM voor de overname van de Nederlandse activiteiten van Youfone.
 • NSI koerste 1,4% lager na een koersdoelverlaging van Berenberg.
 • Bij Just Eat Takeaway lijkt sprake van winstnemingen. De koers was eerder dit jaar flink opgelopen.
 • Theon International verliest 1,7%. Nabeurs maakte de beursdebutant bekend in 2023 een recordaantal orders te hebben binnengehaald, terwijl de omzet en het resultaat ook flink verbeterden.

Stijgers en dalers afgelopen week

Ondanks de daling van vandaag is ASML op weekbasis de grootste stijger in de AEX-index, met een koerswinst van 5,6%. Ook branchegenoten Besi (+4,1%) en ASMI (+3,8%) hadden een prima beursweek. Daarmee hebben ze zich goed gerevancheerd van het bloedbad van vorige week. ASML is sinds de jaarwisseling al een derde meer waard geworden en ASMI staat YTD op een koerswinst van 22%.

Bank- en verzekeringsaandelen, die vorige week al stevig in de lift zaten, zetten de rally dunnetjes voort, met koerswinsten van 2 tot 4% voor ING, Aegon, ASR Nederland en NN Group.

Slechts drie hoofdfondsen zakten door het ijs: Philips (-3,9%), Ahold Delhaize (-0,8%) en KPN (-0,6%).

In de twee etages daaronder vierden de als rentegevoelig bekend staande vastgoedaandelen feest. CTP, WDP, Eurocommercial en Wereldhave gingen er vandoor met weekwinsten van 2 tot 5%. Alleen NSI (-2%) stond beteuterd aan de kant.

Signify (+8,7%) en CTP (+5,4%) voerden de AMX aan, terwijl Flow Traders (-2,7%) en Galapagos (-2,5%) onderaan bungelden.

In de AScX gingen Ebusco (+14,5%) en nieuwkomer NX Filtration (+13,8%) als warme broodjes over de toonbank, terwijl CM.com (-4%) en BAM (-3,6%) flinke tikken kregen.

 

Adviezen

Een flinke koersdoelverhoging voor ASML van Goldman Sachs en verder opvallend veel vastgoedfondsen door de wasstraat:

 • WDP: naar €22 van €21, maar advies blijft verkopen - Morgan Stanley
 • Aedifica: naar €59 van €66, advies blijft houden - Morgan Stanley
 • Prosus: naar €36 van €37,50, maar advies blijft kopen - KBC Securities
 • ASML: naar €1.070 van €980 en kopen - Goldman Sachs
 • Philips: naar €19,50 van €18,50, maar advies blijft verkopen - JPMorgan
 • NSI: naar €23 van €24, maar advies blijft kopen - Berenberg

IEX BeleggersPodcast over rente, Pharming, Philips, Nvidia, rentes en twee beursgangen

De afsplitsing van de ijsdivisie door Unilever, een teleurgestelde Pharming-CEO, Google & Apple, de nieuwe AI-chip van Nvidia, de beursgang van Douglas en Reddit, de Amerikaanse rentepauze, Zwitserse renteverlaging en Japanse renteverhóging... Aan gespreksstof geen gebrek deze week in de IEX  Beleggerspodcast. Oh ja, waarom blijft Philips onderaan bungelen in de hoofdindex? Content director Pieter Kort sprak vandaag met Hildo Laman (hoofd IEX Beleggersdesk) en Erik Mauritz van Trade Republic de week door. De moeite van het beluisteren waard en altijd een fijn begin van het weekend!

Agenda maandag: BBP Nederland

De agenda voor maandag is niet heel spannend. Er komt een tweede raming van de economische groei van Nederland. Uit de vorige raming bleek dat het BBP met 0,3% was gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat was vooral te danken aan de consument die het geld weer meer liet rollen. Daarmee zijn we uit een recessie gekomen, want de drie voorgaande kwartalen was nog sprake van krimp.

... en Chicago-Fed: dat cijfer is belangrijker dan u wellicht denkt

Het tweede cijfer op de rol is de Chicago Fed Index. Dat is een cijfer dat vaak weinig redactionele aandacht krijgt, maar belangrijker is dan u wellicht denkt. Een inventarisatie door een machine-learning programma wees onlangs uit dat dit een van de drie macrocijfers is waarvan de grootste voorspellende waarde voor de korte termijn uitgaat. De andere twee zijn de Kansas City Financial Stress-index (waar u waarschijnlijk al helemaal nauwelijks iets van heeft gehoord) en het maandelijkse arbeidsmarkt. Hoe dat precies zit, kunt u lezen in dit artikel.

De Chicago Fed National Activity-index geeft aan of sprake is van economische groeiversnelling of -vertraging, en of de inflatoire druk af- of juist toeneemt. Dit gebeurt aan de hand van 85 verschillende indicatoren. Het laatste cijfer, van vorige maand, duidde op een groeivertraging.

Hierbij de agenda voor maandag:

 • 06:30 uur: NL, economische groei Q4 (tweede raming)
 • 13:30 uur: VS, Chicago Fed-index februari
 • 15:00 uur: VS, nieuwe woningverkopen februari

 


Mike Kuehnel (CEO Flow Traders) op de IEX Beleggersdag 2024

Zoals u waarschijnlijk wel weet, maken de CEO's van Unilever en TKH hun opwachting op de IEX Beleggersdag op vrijdag 28 juni. We kunnen nóg een interessante spreker bekend maken: Mike Kuehnel, topman van Flow Traders.

Daarnaast zullen de beste beleggingsexperts u voorzien van veel achtergrondinformatie en kooptips, zodat u betere beleggingsbeslissingen kunt nemen.

De Beleggersdag vindt plaats in theater Spant in Bussum. De presentatie is in handen van journalist Jort Kelder.

Bestel snel uw kaarten en profiteer nog van een aantrekkelijke vroegboekkorting! Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat hard en de capaciteit is beperkt.

De kaartverkoop is inmiddels in volle gang. Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk nu de website.


Dat was het voor nu. Ik wens u een gezellig en hopelijk weekend toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 14 jun Slotcall: Frankrijk verpest stemming en Europese defensie-aandelen door het putje 3
 2. 13 jun Matte opening AEX na Fedgeweld en krijgt Musk die $56 miljard? 6
 3. 12 jun De Fed handhaaft de rente en verwacht één renteverlaging in 2024 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links