Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Lagere Amerikaanse inflatie zet AEX alsnog in het groen, bitcointrein dendert door

IEX slotcall van donderdag 29 februari 2024

De Amsterdamse beurs had er lange tijd geen zin in maar toen meevallende Amerikaanse inflatiecijfers doorkwamen, werd de weg alsnog omhoog opgezocht. Niet dat er sprake was van veel uitbundigheid. Dat gold vandaag wel voor de reactie op de cijfers van NN (+8,10%) en Fugro (+7,77%). Die werden enthousiast ontvangen, ook omdat beide bedrijven lustig met dividend gaan strooien. Air France-KLM (-8,62%) en ASR (-1,66%) presenteerden ook cijfers maar die werden minder goed verteerd. De koers van Neerlandse vliegende trots maakte de zoveelste crashlanding. 

Amerikaanse inflatiecijfers in de prik
Er was een Amerikaanse inflatiedaling over februari van 2,8% naar 2,4% verwacht en die is er ook gekomen. Beurzen reageerden daar positief op. De AEX maakt na bekendmaking van de cijfers om half drie een klein sprongetje van een half procent. De kans dat de Fed in het tweede kwartaal van 2024 de rente voor het eerst weer gaat verlagen, is door het nieuwste inflatiecijfer toegenomen. Juni wordt genoemd

Duitse inflatie daalt ook

Schrikkeldag levert economie miljarden extra op
Vandaag kunnen circa 9.700 jarige Nederlanders éindelijk, na jaren, weer kaarsjes uitblazen op hun originele geboortedag, want het is schrikkeldag. Dat betekent dat u een dag extra werkt voor hetzelfde salaris, maar wel gewoon boodschappen moet doen en dus geld uitgeeft. Voor de economie is dat goed nieuws. De bonusdag levert onze economie zo'n €2 tot €3 miljard extra op.

Analyses van de IEX Beleggersdesk

NN Group legt aandeelhouders in de watten
"Verzekeraar NN Group krijgt de handen van beleggers op elkaar met zijn jaarcijfers en dat is beslist niet ten onrechte. De kapitaalsgeneratie viel het afgelopen jaar met €1,9 miljard al hoger uit dan de doelstelling van €1,8 miljard voor 2025. En dat betekent niet alleen hogere ambities voor 2025, maar ook een royalere uitkering aan aandeelhouders. De verzekeraar trekt het dividend op tot €3,20 en verhoogt zijn jaarlijkse inkoopprogramma van eigen aandelen van €250 miljoen naar €300 miljoen. Dat gaat er bij beleggers natuurlijk in als koek."
Analist Martin Crum toont zich enthousiast. Dat leidt tot welk koersdoel?

Fugro levert, en hoe!
Dezelfde analist Martin Crum is, net als de rest van de beleggersgemeenschap, ook zeer te spreken over de nieuwste kwartaalcijfers van Fugro.
"Bodemonderzoeker Fugro heeft dankzij een opvallend sterk vierde kwartaal een absoluut topjaar achter de rug. Normaliter is Q4 seizoensmatig een zwakkere periode, maar daar was het afgelopen jaar geen sprake van. Wij zijn vooral zeer te spreken over de ontwikkeling van de vrije kasstroom (fcf), al geruime tijd een aandachtspunt bij het concern. Die kwam het afgelopen jaar uit op een erg hoge €213 miljoen. De nettowinst van Fugro overtrof de verwachtingen ruimschoots, maar dat werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een flinke belastingmeevaller."
De koers van Fugro staat inmiddels na een fikse spurt vandaag boven €20. Loont het nog om stukken te kopen? Lees de analyse van Crum.

Plussen en minnen bij Nedap
Nedap heeft vorig jaar meer omzet gedraaid maar tegelijkertijd liepen de kosten ook stevig op. Dat leidde uiteindelijk tot een winststijging van 15%. Dat is volgens analist Hildo Laman een mooie groei maar wel minder dan verwacht. Laman verhoogt het koersdoel iets. Genoeg voor een koopadvies?

NXP x Melexis
Analist Ivo Breukink heeft twee ontwerpers van analoge chips voor de automarkt tegenover elkaar gezet. Een van de twee is een buy, de ander een hold. Hier is het verhaal

Top drie stijgers/dalers Amsterdam

 

Brede markt

Sommige Europese beurzen stijgen, andere dalen. Er is weinig consensus. Wall Street staat iets voor zessen in de plus.
Verder: de euro is iets minder waard tegenover de dollar (-0,28%), terwijl de goudprijs (0,59%) en olieprijs (Brent (+0,67%) behoorlijk stijgen. Bitcoin is onderwijl bezig met een aanval op de recordstand van weleer. Vandaag komt er weer meer dan 1% bij. De $62.000-grens is nu ook geslecht. Zijn er nog mensen die nog niet op de doordenderende bitcointrein zijn gesprongen?

Dalende rentes overal
Overal lagere rentes. Dalende inflatiecijfers in de VS en Duitsland spelen hierin een belangrijke rol.

 • Nederlandse tienjaars: 2,70% (-1,39%)
 • Duitse tienjaars: 2,42% (-1,58%)
 • Britse tienjaars: 4,18% (-0,19%)
 • Italiaanse tienjaars: 3,85% (-1,16%)
 • Amerikaanse tienjaars: 4,23% (-0,98%)
 • Japanse tienjaars: 0,71% (-0,35%)

Peilmoment: 16.30 uur

Bewegers Damrak

 • NN (+8,10%) wint mede op een meevallende kapitaalgeneratie, een verhoging van het dividend en van de financiële doelstellingen.
 • ASR (-1,66%) verliest op licht tegenvallende cijfers
 • UMG (+4,93%) klimt op een meevallende jaaromzet, mede dankzij het Taylor Swift-effect.
 • SBM Offshore (+2,02%) overtrof de eigen verwachtingen en koopt voor €65 miljoen eigen aandelen in. 
 • Air France-KLM (-8,62%) crasht op zwakke cijfers.
 • Fugro (+7,77%) deed het in het laatste kwartaal beter dan verwacht en gaat weer dividend (€0,40) uitkeren. Ceo Mark Heine is zeer optimistisch over de toekomst.
 • ASMI (-0,58%) zakt nog verder na een zwakke prognose gisteren. Berenberg en UBS verhogen wel het koersdoel naar resp. €620 en €587. 
 • Allfunds (+3,47%) kwam vandaag met goede cijfers en er zijn ook tal van geruchten dat de overnamewens binnenkort zal worden gehonoreerd.
 • Just Eat Takeaway (+3,16%) heeft het verlies van gisteren, na bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers, weer weggewerkt. Deutsche Bank (koersdoel: €22) en UBS (€25,60) handhaven hun koopadvies.
 • CM.com (-4,53%) daalt op een tegenvallende omzet.
 • Van Lanschot (+2,61%) ontvangt een koopadvies van ING.
 • Heijmans (+4,72%) stijgt flink. Dat er in Nederland flink moet worden bijgebouwd is steeds duidelijker. Een keer raden wie daarvan profiteert.

Nieuwste aandelenadviezen

Zo midden in het cijferseizoen regent het adviezen. Voor beleggers in vooral Nederlandse en Belgische aandelen zijn de koopadviezen voor ASMI, Just Eat Takeaway, Fugro en Ageas het vermelden waard.

Bron: Guruwatch.nl

Agenda vrijdag 1 maart 2024

Om 7 uur cijferen Aegon, Corbion, Heijmans en IMCB.
Van het macrofront is het morgen vooral inkoopmanagersindexdag. De cijfers over februari in Japan, China, Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, eurozone, VK en ook in de VS druppelen in de loop van de dag allemaal binnen. Dan is er ook nog het voorlopige inflatiecijfer van de eurozone over februari.

Oproep: heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?
Morgen is het vrijdag en dat betekent dat er een splinternieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen. Lezersvragen zijn welkom in de comments onder deze voorbeurs. 

En dan nog even dit:

Duitsland dreigt opnieuw de zieke man van Europa te worden

Jim Cramer is het niet eens met stijgende bitcoinkoers

Slecht nieuws uit Chicago

Klimaatdoelen halen kan ook eerder


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
 2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
 3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ben 29 februari 2024 18:10
  Het blijft humor! :-)
  PostNL stijgt bij forse omzet ruim 5% vandaag, en, dat wordt dan vreemd genoeg weer over het hoofd gezien, komt zelfs niet bij de "bewegers Damrak" voor....
  Heel wat kleinere en onbelangrijke bewegingen wel gek genoeg......
  Wat moeten beleggers hier nou toch van denken? :-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links