Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chippers trekken AEX uit het slop

Chippers trekken AEX uit het slop
Beeld: iStock

Nederlandse halfgeleideraandelen blijven leidend op de beurs. Dat was zo tijdens rally in de eerste weken van dit jaar. Ook liepen chippers voorop in de recente hapering van de beurs. Maar het tij lijkt alweer gekeerd, want chippers trekken de aandelenbeurs langzaam uit het slop. 

We zagen eerst de stagnatie van de koersen. ASML was, na het topje van van 12 februari rond  €880,20, op het laagste punt van de correctie ruim 7% gedaald. ASMI had, na het intraday topje op €582,30 (op 16 februari) zo'n 7,5% ingeleverd. Besi had ruim 7,5% verloren na het intraday high rond €163,55.

Ter vergelijking: de AEX was in de recente dip slechts een krappe 1,5% gedaald, na het intraday-high rond 858,11 punten op 16 februari.

Technisch hadden de recente dips bij de Nederlandse chippers geen schade aangebracht. In het ergste geval zouden we kunnen spreken van consolidaties binnen de stijgende trend.

Uptrend kan worden hervat

Inmiddels lijken de Nederlandse halfgeleideraandelende hun correcties te beëindigen. Technisch kan ook de AEX-uptrend worden hervat. 

Dit versterkt mij in de conclusie dat chippers er niet alleen uitstekend bij liggen, maar ook dat zij de rest van de Nederlandse beurs op sleeptouw blijven nemen. 

Katalysator van de hervatting is waarschijnlijk Besi. De toeleverancier van de halfgeleidersector heeft, bij het openen van de boeken, de eigen outlook ruimschoots  overtroffen. Euforie alom, maar er klinken ook kritsche geluiden. IEX-collega Hildo Laman vraagt zich af of de groei niet onderhand in de koers is verwerkt. Zijn oordeel kunt u lezen in deze analyse.

Ik verwacht, uiteraard op basis van de technische plaatjes, dat ASML, ASMI en Besi hun leidende rol op de Nederlandse beurs weten vast te houden. De trekkracht van onze chippers is overigens al een tijdje aan de gang. Ook eind 2023 waren de technische signalen zeer krachtig.

Daarom bekijk ik deze keer de kortetermijn plaatjes van ASML, ASMI en Besi. Ik begin met de AEX-index, die uit het slop lijkt te kruipen. 

AEX-index zet opmars voort

Op de korte termijn verbetert het technische plaatje van de AEX. Na een aarzeling van de afgelopen twee weken tracht de index de oude stijgende trend te hervatten. Het signaal hiervoor treedt op indien de koerspiek rond 858,11 punten van 16 februari opwaarts wordt doorbroken. Die tussentijdse horde is op de AEX-grafiek hieronder gemarkeerd met het blauwe liggende streepje. 

De stijgende trend heeft daarna aan de bovenkant ruimte richting ons eerste berekende koersdoel rond 880 punten.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat steun van 837,27 punten (de bodem van 8 februari) intact blijft. Deze steun is extra sterk, want deze bevindt zich aan de bovenkant van het koersgat op de grafiek (gemarkeerd met de blauwe cirkel).

Besi hervat uptrend

Besi blijft technisch een van de sterkste aandelen op de Nederlandse beurs. Besi leek met de uitbraak boven de voorgaande weerstand van €163,55, de stijgende trend te hervatten. 

Echter, de koers valt hard terug nadat het berekende koersdoel rond €185 is genaderd. 

De oude weerstand €163,55 wist de koersval niet op te vangen. De tweede steun rond  €139,50 (de decembertoppen) komt nu weer in het vizier. 

Wij hebben op 5 februari ons laatste speculatieve koopadvies gegeven. Deze positie houden we aan.

Het volgende koersdoel rond €220 komt pas na een uitbraak boven €185 binnen handbereik.  Op wat langere termijn zou de koers zelfs nog kunnen verdubbelen. De stijgende 26-dagenlijn weet vooralsnog elke koersdip van Besi goed op te vangen. Dit bevestigt de sterke technische conditie. 

 

ASML zet weerstand onder druk

Het zwaarst wegende aandeel op de Nederlandse beurs, ASML, nam onlangs een adempauze binnen de uptrend. Meer dan een tijdelijke onderbreking konden we er echter niet in zien. 

Hogere toppen en hogere bodems geven voor ASML aan dat beleggers bereid zijn om op steeds hogere niveaus in te stappen. De uptrend stagneert een beetje onder de tussentijdse weerstand van €880,20 (de top van 12 februari). Deze horde wordt nu getest.

Na een uitbraak boven €880,20 wordt  €950 het volgende opwaartse koersdoel. Op de langetermijn zou de koers nog veel hoger kunnen. Steun ligt rond €815,60 (bodem van 13 februari).

De 26-dagenlijn van ASML krult overeind, terwijl ASML erboven weet op te veren. Dit zijn klassieke technische signalen. 


ASMI staat op het punt de opmars te hervatten

ASMI had op het laagste punt van de recente dip ruim 7,5% prijsgegeven. In deze daling is ASMI prima opgevangen door de stijgende 26-dagenlijn. Ook dit zijn klassieke technische bewijzen van kracht.

De technische schade was in de recente terugval minimaal. ASMI wist dus ondanks de recente consolidatie de stijgende tendens intact te laten.

Zolang de steun van €511,70 (de bodem van 31 januari) intact blijft, mag opwaarts worden gekeken. Een doorbraak door de tussentijdse horde van €582,30 (de top van 16 februari) zal de stijgende trend bevestigen. Daarna wordt €650 het volgende berekende koersdoel.

Ook ASMI blijft er technisch, ondanks de recente adempauze, uitstekend bijliggen.

 


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen.

Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
 2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
 3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 9 Calimero 23 februari 2024 11:26
  quote:

  Doptieman schreef op 23 februari 2024 11:19:

  De Witboordjes houden de teller strak op 856.... alles weer netjes onder controle dus !!
  Zal vanmiddag nog eens kijken dit is tijdverspilling.... Ciao...
  Beetje schrapen ... nooit weg .. :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15194238...
87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links