Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese indices blijven overtuigen

Technische analyse: Europese indices blijven overtuigen

Het cijferseizoen, waarin bedrijven verantwoording afleggen over het vierde kwartaal van 2023, is aardig op weg. Ook deze week komt er weer een stroom aan cijfers langs, al is de agenda van vandaag vrij summier gevuld.

Afgelopen vrijdag zagen we na de sluiting van de Europese beurzen wat winstnemingen in de VS. De grote Ameirkaanse indices moesten hierdoor een stap terug doen. Het technische beeld blijft overigens prima; zo ook in Europa.

De Europese beurzen weten de eerder ingezette opmars voort te zetten en de langetermijn-uitbraken een vervolg te geven. De sterke technische plaatjes lijken te wijzen op een aanhoudende koersstijging. Vooralsnog zien we weinig reden tot zorg.

AEX-index

De Nederlandse beurs ligt er techisch uitstekend bij. De index is onlangs opwaarts uit de neutrale fase van 2023 gebroken en heeft daarna vrij snel ook het all-time high uit 2021 weten te doorbreken. Er is hierdoor ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging.

Het eerstvolgende richtpunt wacht nu rond 880 punten, wat is berekend op basis van het voorafgaande koersverloop. Ook hogere niveaus sluiten we op dit moment voor de langere termijn niet uit.

Bel 20-index

De Belgische beurs heeft het na de uitbraak uit de dalende trend even rustig aan gedaan. De index leek in eerste instantie weer terug te vallen in het dalende trendkanaal, maar weet nu toch een hogere koersbodem te vormen.

De uitbraak lijkt hiermee te worden bevestigd, en het begin van een opwaartse beweging wordt zichtbaar. Een doorbraak boven de laatste top zal een stijgende fase starten richting hogere koersniveaus, waarmee de index de achterstand op de overige Europese beurzen wellicht enigszins goed kan gaan maken.

CAC 40-index

De Franse beurs ligt er technisch prima bij. De CAC 40 heeft een belangrijke barrière doorbroken en de weg omhoog hervat. De vorming van een nieuwe hogere koersbodem en -top is positief en bevestigt de eerdere technische verbeteringen.

De blik kan nu omhoog worden gericht met als langetermijnkoersdoel 8.500 punten. Zolang de index boven de oude weerstandszone rond 7.500 punten beweegt, blijft het beeld positief.

DAX 40-index

De beurs in Duitsland heeft met de vorming van een nieuwe hogere koersbodem, boven de oude toppen, de uitbraak bevestigd. De pullback is voltooid en een stijgende fase krijgt verder vorm. 

De opmars kan worden voortgezet richting het berekende koersdoel rond 18.000 punten. Het technisch plaatje blijft positief zolang de steun van de nieuwe bodem rond 16.300 punten intact blijft.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 47
 2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
 3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 19 februari 2024 09:40
  Goeiemorgen. In smallcaps moeten we ,kleine beleggers die we zijn,liefst via een fonds,vinden deHH Analisten vd Banken...
  Voordat de winstnemingen in de Mag7 die particulieren vd beurs jaagt ,zou het wel fijn zijn als ze eerst nog ff ook daar voor een fikse rally konden zorgen?
 2. forum rang 4 Martijn 19 februari 2024 10:41
  quote:

  Doptieman schreef op 19 februari 2024 10:03:

  Zal wel een dagje horizontaal gekeutel worden rond het 854 nivo verder verwacht ik weinig
  beweging mede doordat amerika dicht is . Nog een extra dagje Premieschraap na het weekend.
  Vinden de optie schrijvers vast niet erg.
  Ik heb het voorlopig wel weer gezien... Ciao...
  Ja ik verwacht ook een beetje een zijwaartse beweging vandaag.
  Premieschraap voor de leegloop lootjes!
 3. forum rang 7 handyman6 19 februari 2024 14:29
  In 2000 waren de indices in de US en in Europa,Japan opgelopen tot duizelingwekkende hoogten.In januari adviseerde men nog onvervaard alsnog in te stappen,maar vanaf februari niet meer.Afstort rest van dat jaar en in 2001 en tot 2009 verder omlaag......
  Nu staat het weer duizelingwekkend hoog,vooral in tech en mij zal het niet gebeuren,verrast worden door een krak.Afdekken met indexputs is duur ,want hoelang ,hoeveel en welke series?
  Dus kies ik als vanouds voor 50% obligaties,staats en bedrijfs,evt naar 75% uitbreiden,mocht het gaan schuiven.
  Het is mooi geweest met die Mag 7 en A. I.
  Als we in de midcapjes en smallcapjes moeten ,is het wegwezen imo.
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links