Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX kent prima dag, rente duikt omlaag

Bullish start van december ondanks een streng Jerome Powell

Hoewel de headlines van onze externe nieuwsleverancier ABM Financial News allicht anders doen vermoeden, waren de macrocijfers uit de eurozone van vanochtend niet al te best. 

De Europese industrie heeft het ronduit zwaar, waarbij het kernbegrip 'krimp' is. Dat diezelfde krimp wat minder hoog uitvalt dan een maand eerder, geldt slechts als doekje voor het bloeden. 

De inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde in de meeste eurozonelanden ruim onder de 50. Zoals beleggers inmiddels wel weten is een stand onder de 50 krimp, daarboven groei. 

De definitieve cijfers over november voor de eurozone als geheel kwamen uit op een miezerige 44,2. Vorige maand lag dit nog op 43,1. Dat is wel beschouwd een lichte verbetering, maar de cijfers blijven daarmee ronduit zwak. 

eurozone 

Damrak 

Veel indruk maakten de krimpcijfers op het Damrak overigens niet. De AEX trapte, net als de meeste overige Europese indices, optimistisch de laatste maand van het jaar af, mede geholpen door gunstige ontwikkelingen op de internationale obligatiemarkten. 

Nu behoort statistisch bezien december tot de betere beleggersmaanden, maar daar zit - los van de discussie of al het bull kruit niet al in november is verschoten - wel een addertje onder het gras.

En dat zit zo: fondsmanagers hebben de neiging de laatste maand van het jaar goedlopende posities nog wat uit te breiden. Tegenovergesteld geldt dat tegenvallende beleggingen van de hand worden gedaan. Het year-to-date overzicht hieronder van onze onvolprezen Markt Monitor vertelt het hele verhaal: 

Beleggers kunnen zelf desgewenst de monitor op ytd-stand zetten en daarmee de winnaars en verliezers van dit jaar selecteren en dat ziet er dan als volgt uit: 

aex
(klik om te vergroten)

En nog maar een ideetje - alvast - voor in het nieuwe jaar. Fondsmanagers zijn óók eigenwijs. Dat wil zeggen dat de in het afgelopen jaar mislukte en verkochte beleggingen vaak in januari opnieuw weer worden aangekocht. Een strategie die goed uit kán pakken, maar tevens als risicovol geldt, dus uiterst selectief te werk gaan geldt daarbij als een must

Dan naar het Damrak van vandaag. Het sentiment was ronduit goed, de AEX opende in het groen, zakte in de middag wat weg, maar veerde vervolgens toch weer op. Het cyclische Signify was in trek, evenals InPost, terwijl binnen de AEX de chippers een goede dag kenden en de verzekeraars met enige winstnemingen kampten.

Voor Corbion lijkt te gelden dat beleggers hun geduld en vertrouwen compleet hebben verloren: pas eind januari mag er meer nieuws van het concern worden verwacht en dat is nog oncomfortabel ver weg.  

De AEX sloot de eerste decemberdag af met een fraaie plus van 0,8% waarmee de Amsterdamse graadmeter weer tot boven de 770-puntengrens is geklommen (eindstand: 771,37 punten voor de liefhebbers). 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl 

Uber 

Het is niet alles goud dat er blinkt, ook niet op Wall Street, maar Uber mag met recht tot de succesvollere aandelen gerekend worden. Dat blijkt ook wel: wil je als bedrijf David Tepper van Appaloosa als aandeelhouder aan boord krijgen, dan dien je uitstekende prestaties te leveren

Triodos Bank 

De handel in Triodos Bank certificaten is, na drie jaar pauze, weer hervat middels een alternatief handelsplatform. Geen succes volgens boze certificaathouders die opnieuw naar de rechter dreigen te stappen. Verlies nemen blijft moeilijk:  

Booking.com 

Booking.com is nu voor de omzet vooral afhankelijk van boekingen voor accommodaties maar is naarstig op zoek naar hoe het geld kan verdienen met het aanbieden van gerelateerde producten. En dat lijkt te lukken ook

Vonovia

Duitse verhuurder van hoofdzakelijk appartementen Vonovia is ook niet blij met de hogere rente. Dat drukt immers de winstgevendheid. Toch lijken de Duitsers hun zaakjes tamelijk goed op orde te hebben:  

Rentes 

Speculeren, wie is er niet rijk arm van geworden? De financiële markten lijken duidelijk voor te sorteren om renteverlagingen in 2024, de ECB voorop. Een blik in de toekomst voor Premium leden op het rentevlak

IEX BelegggersPodCast 

Vaste prik op de vrijdagmiddag: de IEX BeleggersPodCast. EN zoals elke week viel er weer genoeg te bespreken. Vandaag komen onder andere Philips, GM en Besi aan bod, wordt er stilgestaan bij ASML, ASR, NN Group en Aegon en welke wijze lessen laat de rechterhand van Warren Buffett - de onlangs overleden Charlie Munger - achter: 


Salut Arend Jan en Niels, het was me een waar genoegen jullie als collega's te hebben gehad. 

IEX Modelportefeuilles 

IEX heeft voor Premium-leden een drietal modelportefeuilles ontwikkeld: de Nederland, Internationaal en Hoog Dividend portefeuilles. Alle drie de portefeuilles renderen uitstekend, ook in een toch lastig beursklimaat.  

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergt een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie? U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

In de VS kwam de handel wat moeizaam op gang op Wall Street. Beleggers hebben natuurlijk een ijzersterke novembermaand achter de rug en kijken nu toch (weer) uit naar enkele speeches van Jerome Powell later vandaag. 

Niet geheel onverwacht doet de Fed-voorzitter een opzichtige poging marktspeculaties rond renteverlagingen de kop in te drukken

Ondertussen ligt de koers van farmagigant Pfizer (- 4,4%) onder druk. De ontwikkeling van een middel om af te vallen is gestaakt, terwijl ondertussen een dagvaarding op de deurmat plofte van de gouverneur van Texas: meer hierover bij IEX Premium aankomende week. 

Rond het slot van Europa noteerde de Dow Jones + 0,25% hoger, de S&P 500 sprokkelde er 0,1% bij terwijl de Nasdaq met - 0,1% niet vooruit te branden was.

Rentes 

Er tikken vandaag behoorlijk wat basispunten af, allicht mede gevoed door zwakke macrocijfers wat de hoop op een soepeler rentebeleid van centrale banken voedt. 

 • Tienjaarsrente Nederland 2,71% (min 7 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,39% (min 6 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Frankrijk 2,98% (min 4 basispunten)
 • Tienjaarsrente Italië 4,11% (min 11 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 4,30% (min 5 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VK 4,18% (plus 1 basispunt) 

Brede markt  

Er viel vandaag vooral veel groen te bespeuren op de brede markt, al gold dat niet voor de VIX die dit jaar maar een richting lijkt te kennen: omlaag. Nu kan dat in een flits veranderen, maar voorlopig lijken beleggers weinig onrust te vrezen. 

Interessanter is wat er elders plaats vindt. Zo lijkt goud eindelijk toch los te komen van de $2.000 grens en op zoek te zijn naar all time highs. Dat geldt niet voor bitcoin, maar de cryptomunt is dit jaar meer dan verdubbeld. 

Verder liet de olieprijs enig herstel zien, ondanks dat de Opec+ leden het niet eens kunnen worden over concrete productiebeperkingen. Tot slot lijkt een euro/dollar van 1,10 vooralsnog een brug te ver.  

aex
Bron: IEX.nl 

Het Damrak   

 • ABN AMRO (+ 0,5%) ligt er bedrukt bij sinds het bericht dat de Nederlandse overheid zijn belang verder wil afbouwen waarbij "een verlies voor lief wordt genomen." No further comment.  
 • ASR (- 0,4%) lijkt slachtoffer van enige winstnemingen na de krachtige opmars van gisteren. Dat laatste dankzij een schikking in de 'Woekerpolisaffaire.' De Beleggersdesk sloeg nog eens aan het rekenen
 • NN Group (+ 0,1%) leek mee te delen in een rondje winstnemingen bij de verzekeraars maar veerde einde dag op en ook Aegon (+ 0,9%) ontspringt de dans.   
 • Corbion (- 4,2%) is, na een tijdelijke opleving als gevolg van een tip op tv, weer verder weggezakt: (free) tips are for waiters. Meer bij IEX Premium
 • OCI (- 0,8%) kreeg gisteren een adviesverlaging een fors lager koersdoel voor zijn rekening van een zakenbank en dat ijlt nog na. 
 • Signify (+ 4,9%) verraste vanochtend met het bericht dat het "de klant op 1 gaat zetten." Bijkomend, welkom voordeel hiervan zijn flinke kostenbesparingen.  
 • Avantium (+ 1,8%) blijft voorlopig een speelbal van speculanten in aanloop naar de Capital Markets Day, te houden op 13 december. 
 • Brunel (+ 1,3%) wist beleggers niet geheel te overtuigen op zijn Capital Markets Day: de markt mist toch wat ambitie van het management.
 • Pharming (+ 2,1%) beleggers zijn in afwachting van al dan geen groen licht van de EMA voor Joenja en beweegt koersmatig relatief weinig. 
 • Op de lokale markt lieten fraaie bedrijven als Holland Colours (+ 4,7%) en Hydratec (+ 4,4%) zich van hun beste kant zien. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Agenda 04 december

08:00 Handelsbalans - Oktober (Dld)
16:00 Fabrieksorders - Oktober (VS)

En dan nog even dit 

Duitse DAX won bijna 10% over november 

De Cybertruck komt eindelijk op de markt maar is nogal prijzig 

Werken met leverage was niet aan Charlie Munger besteed, en hier is waarom:  

Zo kan iedereen natuurlijk rijk worden 

De GameStop gekte dreigt weer los te barsten 

Commerzbank vreest voor een vijandige overname 

De 60/40 strategie lijkt ook weer te werken  

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 23 feb Management Brunel lijkt wat overvallen door mindere markt
 2. 23 feb Van Lanschot Kempen weet wat aandeelhouders willen
 3. 22 feb Cijfers Aalberts om door een ringetje te halen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links