Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hernieuwbare energie niet de beste belegging

Hernieuwbare energie niet de beste belegging

Steeds meer bedrijven investeren in manieren om minder broeikasgassen uit te stoten. Desondanks heeft de sector van hernieuwbare energie het lastig op de Nederlandse beurs.

Hoewel het thema hernieuwbare energie vaak in de headlines voorkomt, liggen hier toch niet altijd de beste beleggingsuitdagingen. Fossiel daarentegen doet het wel goed.

Zo is de koers van Fastned, dat een snellaadnetwerk bouwt en exploiteert, dit jaar bijna 30% gedaald. Alfen, actief in energieopslag en laadpalen, is YTD zo´n 45% gedaald. Sif, met activiteiten in de markt van winturbines, verloor sinds 1 januari ruim 23% in beurswaarde. En zoals ik hier wel eerder heb betoogd, ook met klimaatgerelateerde trackers valt weinig eer te behalen.

Ter vergelijking: Shell wist dit jaar ruim 16% te stijgen, bijna twee keer zoveel als de AEX.

In dit artikel houd ik enkele aandelen op de Nederlandse beurs tegen het licht die actief zijn op de markt van hernieuwbare energie: Fastned, Alfen en Sif. Maar ik begin met Shell.

Shell

Thans zakt de koers van Shell terug naar de voormalige toppen tussen €28 en €29. Deze voormalige weerstand zal als nieuwe steun fungeren. 

Shell had eerder de stijgende trend hervat toen de tussenliggende weerstand €28 - €29 was overwonnen. Shell heeft ruimte richting weerstand €37,95 (gevormd op 9 oktober 2000). We handhaven een positieve visie zolang Shell het patroon van hogere toppen en bodems weet vast te houden. Eerste steun ligt rond €29,09 (bodem van 5 oktober).

De 200-dagenlijn van Shell laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator, die de koers van Shell vergelijkt met die van de AEX, suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

Conclusie: Shell blijft prima liggen, De huidige dip biedt kansen.

Aandeel Shell koers

Alfen leeft op binnen downtrend

De resultaten van Alfen over het derde kwartaal waren op alle fronten beter dan verwacht, met als absolute groeimotor energie-opslag. Omdat de omzet van de laadpalenbusiness halveerde, is energie-opslag de belangrijkste business unit van Alfen.

Technisch: Alfen weet krachtig te herstellen, zij het nog binnen de dalende trend. Op de grafiek blijft een patroon zichtbaar met fors lagere toppen. Dit signaleert stevige verkoopdruk. Weerstand wacht rond €64,56 (top van 18 augustus).

Steun ligt rond €16,20 (bodem van 20 maart 2020). We laten Alfen dan ook links liggen. 

De 200-dagenlijn van Alfen laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Alfen slechter presteert dan de markt.D

Conclusie: Het is niet waarschijnlijk dat het felle herstel van de afgelopen dagen zal doorzetten. De bovenkant van de dalende trend nadert, daar zullen winstnemingen optreden.

Aandeel Alfen koers

Fastned vindt steun

Fastned heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht; de groei zit er goed in. Door het toenemende aantal elektrische auto's op de weg neemt de bezettingsgraad van het snellaadbedrijf sterk toe. Dit komt de winstgevendheid ten goede.

Technisch:  Fastned heeft een negatieve periode achter de rug, waarbij de koers is gedecimeerd. Binnen de dalende trend heeft Fastned wel steun €23,25 (bodem van 27 oktober) aangetikt. Het aandeel heeft weerstand rond €29,85 (gevormd op 13 oktober).

Bij Fastned laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Fastned achterblijft bij de rest van de markt.

Conclusie: Nu de bodem van 27 oktober rond €23,25 is bevestigd als steun, komen de speculanten opdagen. Houd deze posities niet te lang vast, gezien de dalende trend waar Fastned nog inzit.

Aandeel Fastned koers

Sif hervat de dalende trend

Sif, fabrikant van funderingen voor windmolens op zee, heeft door kostenstijgingen een tegenvallend derde kwartaal gedraaid. De toenemende onrust in de sector gaat ook Sif mogelijk merken. Dat heeft vooral van doen met het snel gekeerde klimaat in de markt voor offshore windenergie.

Technisch: Sif Holding heeft met de doorbraak onder de koersbodem van eind 2022 de dalende trend hervat. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht. Het technisch beeld blijft zwak zolang Sif lagere toppen en bodems vormt.

Verdere koersdaling richting steun €7,50 (bodem van 20 maart 2020) mag niet worden uitgesloten. De eerste weerstand ligt op €9,90 (top van 2 november), de volgende pas op €15,24 (gevormd op 16 juni).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Sif Holding slechter presteert dan de markt.

Conclusie: De dalende trend is hervat. Technisch valt hier voorlopig weinig eer te behalen.

Aandeel Sif koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos 128
 2. 21 feb Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen 137
 3. 20 feb Bitcoin drukt door 59

Gerelateerd

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 15 november 2023 08:59
  Goedemorgen,

  op deze dag grafiek is te zien dat de AEX de vorige bodem op 711.74 na 16-03-2023 op 23 -10-2023 opnieuw heeft aangetikt en daarna de opwaartse beweging is begonnen.
  DE blauwe KC20 kruist de roze MA50 omhoog en ik denk dat hiermee dat de koers richting 795,20 zou kunnen gaan, met de nadruk op zou kunnen, want vaak zijn de bewegingen onvoorspelbaar.
  Toegevoegd de RSI staat wel hoog.

  invst.ly/12961w
 2. forum rang 7 ttroo 15 november 2023 08:59
  Als je geschoren wilt moet je stil zitten, maar TTROO zat niet stil.
  Ik kwam er pas een uur later achter dat de indices omhoog waren geschoten om 14.30 uur. Niettemin heb ik, wellicht veel te veel, Nasdaq shorts binnen geharkt. En nog een klein beetje Down Jones shorts. Niet op de top, een paar tienden er onder.
  VIX kan elk moment de bodem zetten. Elke 3% in het groen geeft de bodem aan.
  Eerst maar eens de groene futures omzetten naar rode futures. Kan TTROO wat shorts weer kwijt.
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 15 november 2023 09:03
  Grote beleggers willen van pfas af

  Een groep van vijftig internationale
  beleggers roept de vijftig grootste
  beursgenoteerde chemische bedrijven op
  te stoppen met de productie van pfas.Ze
  noemen pfas "het nieuwe asbest".

  De groep,IIHC,wil dat bedrijven als
  AkzoNobel,Chemours,DuPont,BASF en Bayer
  het voorbeeld volgen van 3M.Dat concern
  staakt de productie uiterlijk in 2025.
  Pfas worden verwerkt in bijvoorbeeld
  waterafstotende kleren en koekenpannen,
  maar zijn nauwelijks afbreekbaar en
  tasten het immuunsysteem aan.

  De beleggers waarschuwen dat de waarde
  van de bedrijven die pfas produceren
  kan instorten als "de volledige impact
  van het gevaar" duidelijk wordt.
 4. forum rang 6 Newg77 15 november 2023 09:54
  www.eurobench.com/nieuws/785045/Ameri...

  we kunnen verder omhoog..
  BNP ABN AMRO Turbo Long SL 10.3500
  staat nog een gap omhoog open tot 13

  joost zit toch goed tot nu toe eerlijk is eerlijk knap voorspeld

  erug benieuwd waar de low 27-12 komt te liggen rond 27-11 weer dalen volgens de tekening van angela
 5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 15 november 2023 10:00
  quote:

  Unimog schreef op 15 november 2023 09:12:

  [...]

  doe maar leuk wanneer een ander op verlies staat
  Gewoon vet cool, credits en kudos als je verliezen meldt.

  De rest hoor je niet en lijkt van de aardbodem verdwenen, zoals de short strangles van Subtropical of de 'ik blijf zitten, want we gaan lager' shorts van 6MEM.
 6. forum rang 6 Newg77 15 november 2023 10:11
  quote:

  Unimog schreef op 15 november 2023 09:55:

  [...]

  ruim 50 punten stijging in de hoop dat de fed de rente niet verder verhoogt omdat het economisch minder gaat
  k ga mn oude economie leraar maar eens bellen
  haha goed idee ik verwacht dat hij al met pensioen is
  melt-up van geldcreatie zal t zijn
  we hebben het blijkbaar nog steeds te goed
  hoe duur is de vis nu?
 7. forum rang 5 adritromp 15 november 2023 10:30
  quote:

  Unimog schreef op 15 november 2023 09:55:

  [...]

  ruim 50 punten stijging in de hoop dat de fed de rente niet verder verhoogt omdat het economisch minder gaat
  k ga mn oude economie leraar maar eens bellen
  Zou na vandaag dan toch wel klaar zijn met die absurde stijging op basis van het ingrijpen van een rente daling voor de zomer van 2024.
  Zodra de olieprijs weer gaat stijgen gaat de inflatie ook weer omhoog lijkt mij.
 8. forum rang 6 Newg77 15 november 2023 10:34
  quote:

  ONN schreef op 15 november 2023 10:20:

  [...]
  Welke Joost en wat is knap voorspeld?
  [/quote]

  [quote alias=ONN id=15087056 date=202311151020]
  [...]
  Welke Joost en wat is knap voorspeld?
  je goede optievrind en de low dit jaar tot nu toe
  hij gaf aan de low al gezien te hebben op het moment van deelname dat is 694,63
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links