Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar blijft de winstrecessie?

Waar blijft de winstrecessie?

Wordt 2023 het jaar van de winstrecessie... die niet kwam? Het is maar een scenario, maar wel een dat u misschien nog nergens hebt gezien, gehoord of gelezen. Het komende jaarcijferseizoen worden we wellicht wijzer van de outlooks van bedrijven.

Het is natuurlijk de meest simpele logica die er is op de beurs: recessie is minder winst voor bedrijven en gouden tijden betekenen uiteraard meer. En de beurs loopt daar dan weer op vooruit. Zo gaat het al sinds mensenheugenis.

En dalen deden de koersen in 2022, vooral bij cyclicals en groeibedrijven. De hogere rentes, waardoor we met z'n met allen lagere multiples voor toekomstige winsten willen betalen, deden de rest. Momenteel zitten we in een milde recessie, als we data (vooral inkoopmanagersindices) en de (inter)nationale instituties mogen geloven.

Wat dacht u van de verzamelde analisten? Die prijzen op hun beurt ook nog altijd geen echte winstrecessie in. Of het nou voor de AEX is:

AEX koers winst


De S&P 500:

S&P 500 index koers winst


Of zelfs de Nasdaq 100.

Nasdaq koers winst


Hetzelfde geldt voor Euro Stoxx 50 en MSCI World Index en dan hebt u de bulk van de wereldwijde marktkapitalisatie wel te pakken. De winstdalingspercentages houden van top tot bodem wel op met een procent of tien. Dat is is niets vergeleken bij eerdere recessies, toen -40% tot wel -70% mogelijk bleek.

Zie de vroegcyclische chippers TSMC en Samsung. Die meldden al dat Q4 2022 niks was, dat Q1 2023 niks wordt, maar zien voor volgend jaar al weer veel moois. De koersen stegen zelfs. Aan andere vroegcyclische bedrijven als Signify en Randstad ziet u dat winstwaarschuwingen van henzelf en peers amper effect hebben.

Dit zijn zwaluwen, maar het kunnen gunstige voortekenen zijn dat ons een echte winstrecessie bespaard gaat blijven. De koersen duiden daar wellicht ook op. De grote indices liggen op ramkoers met hun neergaande trends of bear markets. Eén ding: stel dat, dan wil het nog niet zeggen dat de koersen naar nieuwe all-time highs zoeven.

Iets met waarderingen en rentes; de markt is nu fundamenteel anders dan in het grote gratisgeldjubeljaar 2020. De meest risicovolle assets als niet-winstgevende tech en misschien wel crypto hebben - op papier - duurder geld als grote Angstgegner. En dDan kan er altijd nog iets gebeuren in de wereld waardoor alles weer anders is.  

Eén ding is voorlopig zeker, de winstrecessie laat nog altijd op zich wachten en is in ieder geval héél laat. Van uitstel komt afstel, zei oma vroeger altijd. Hopelijk heeft ze gelijk, toch?

MSCI wereldindex rentes


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links