Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: PostNL houdt schade beperkt op bloedrood Damrak

Slotcall: PostNL houdt schade beperkt op bloedrood Damrak

Het is een dag om snel te vergeten. De AEX (-1,5%) sluit vrijwel op het laagste niveau van de dag. De slotstand bedraagt 664,83 punten. Daar hadden we maandag geen rekening mee gehouden, aangezien de hoofdindex die dag nog de aanval inzette op de 700 punten. Het kan verkeren.

De trigger is uiteraard het tegenvallende inflatiecijfer. Steeds meer analisten denken nu dat de Fed bij de komende vergadering de rente met 100 basispunten gaat verhogen. Dit betekent slecht nieuws voor aandelenbeleggers, aangezien de spaarrekening en obligaties dan een aantrekkelijker alternatief worden.

Bij een hogere rente moeten toekomstige kasstromen met een hogere verdisconteringsvoet worden verdisconteerd en dat leidt tot een lagere waardering van aandelen. Een treffend voorbeeld is Heineken (-1,7%). Doordat de Amerikaanse tienjaarsrente de afgelopen zes weken met 85 basispunten steeg, moest ik mijn koersdoel voor de brouwer met 12% neerwaarts bijstellen.

Groeiaandelen onderuit

Het laat zien hoe groot de impact is van een snel stijgende rente. Voor groei-aandelen is de klap nog groter, omdat de winsten van deze bedrijven nog verder in de toekomst liggen. 

Het komt dus niet als een verrassing dat de groeiaandelen vandaag onder druk staan en de waarde-aandelen het hoofd nog redelijk boven water houden. Wolters Kluwer (-0,1%) is zo'n aandeel waar we onder moeilijke omstandigheden op kunnen rekenen.

Dit geldt niet voor groeiers als Adyen (-5,3%), Besi (-3,5%) en Basic-Fit (-3,8%). Deze drie noteren dit jaar ook vrij hoog in het rijtje dalers. In het huidige economische klimaat geen volslagen verrassing.

PostNL

De koersdaling van PostNL (-1,1%) valt mij vandaag behoorlijk mee. Helemaal omdat de Amerikaanse branchegenoot Fedex (-23%) helemaal nat gaat op een winstwaarschuwing. 

Het management zegt zelfs dat er een wereldwijde recessie aan komt. Dit betekent slecht nieuws voor een relatief cyclisch bedrijf als PostNL. Een neergang in de conjunctuur heeft immers direct zijn weerslag op de bedrijfsresultaten van de post- en pakketbezorger.

En de cijfers van PostNL zijn al niet geweldig, zo heeft het bedrijf dit jaar al twee keer een winstwaarschuwing afgegeven. Volgens analist Martin Crum zou er weleens een derde winstwaarschuwing aan kunnen komen. 

Wat u met de aandelen moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Het debacle Accsys

Het komt niet vaak voor dat vindt dat een beursgenoteerde onderneming er een puinhoop van maakt. Wat betreft Accsys (-4,2%) kunnen we er niet omheen draaien. Het is een mooi bedrijf met een interessant verdienmodel, maar het management van de houtveredelaar heeft er met de bouw van de fabriek in Hull echt een potje van gemaakt.

Voor de derde keer binnen twaalf maanden heeft het bedrijf een vertraging moeten melden. Het is nu zelfs zo erg dat het management er niet meer van uitgaat dat de fabriek operationeel wordt in het lopende boekjaar, terwijl de fabriek in eerste instantie rond de jaarwisseling gereed had moeten zijn.

Vorig jaar ontstond er een conflict met de hoofdaannemer, en dit keer zijn de hoge gasprijzen spelbreker. De kosten voor de bouw van de fabriek komen nu uit boven de bandbreedte €94-€103 miljoen.

No rating

Accsys kan echter nog geen inschatting maken van de exacte schade, mede omdat het bedrijf met de overige leden van het consortium geen overeenstemming kan bereiken over wie gaat opdraaien voor de extra gemaakte kosten.

De onzekerheid rondom de houtveredelaar is dusdanig groot dat ik ervoor gekozen heb om een no rating af te geven. Voor een Nederlands aandeel is dit de eerste keer dat ik deze beslissing heb genomen. Het geeft dus aan hoe uitzonderlijk de situatie is.

Wilt u mijn uitgebreide analyse lezen over het drama rondom Accsys dan kunt u klikken op de link in de onderstaande tweet.

Rentes

De rentes blijven maar oplopen. Vanochtend kwam de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier zelfs even uit op het hoogste niveau sinds 2011. In de loop van de middag koelde de rentemarkt weer wat af.   

  • Nederland: +1 basispunt (+2,05%)
  • Duitsland:+2 basispunt (+1,75%)
  • Italië: +2 basispunten (+4,03%)
  • Verenigd Koninkrijk: -0 basispunten (+3,17%)
  • Verenigde Staten: -3 basispunten (+3,43%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: -3,1%
  • AEX deze maand: -1,8%
  • AEX dit jaar: -16,7%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -14,7% 

Donkerrood

De beurzen gaan over een brede lijn fors omlaag. Wall Street maakt het echter wel heel bont. Na de publicatie van het tegenvallende inflatiecijfer gingen Amerikaanse aandelen in de uitverkoop. De dollar bood dit keer geen verlichting, want de wereldreservemunt won deze week slechts 0,1% ten opzichte van de euro. 

 

AEX

De rentes staan in de lift en dan is het niet verrassend dat juist de financials er goed bij liggen. Hoewel, een koersstijging van 8,6% voor ING is op een rode beurs wel heel fors. De Nederlandse grootbank ontving donderdag een koopadvies van Morgan Stanley.

Cyclische aandelen kregen daarentegen grote klappen te verwerken. Adyen (-11,3%) is de grootste bleeder al deed Besi (-10,2%) het niet veel beter.  

 

AMX

Alfen (-13,9%) tikte vorige week nog een all time high aan, maar staat sindsdien in de uitverkoop. Zijn het winstnemingen?. Air France-KLM (-9,0%) moet u in dit soort weken ook niet hebben. Hoewel, u moet ze eigenlijk nooit hebben. Het groepje winnaars is beperkt. Alleen ABN Amro (+5,2%) weet er nog een fatsoenlijke winst uit te persen.

 

ASCX

Voor de aandeelhouders van Accsys (-18,1%) is het een week om snel te vergeten. De reden is bekend. Daarentegen gaat de prijs voor meest opmerkelijke stijger naar Azerion (+10,0%).

Van een niet-winstgevend groeibedrijf als Azerion had ik niet verwacht dat het in een bloedrode week bovenaan het rijtje stijgers zo eindigen. Een duidelijke trigger kan ik niet aanwijzen. 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Ben 16 september 2022 18:12
    Het was echt humor vandaag!
    Dat negatieve stuk op IEX (PostNL vergelijken met Fedex, echt, wie verzint het) was nog maar net uit om 14.30 en PostNL begon het verlies van zich af te schudden, bleek sterker dan de AEX en was nog bijna groen gesloten. Omzet vloog omhoog, en men moest in de veiling nog 1 miljoen aandeeltjes PostNL dumpen om dat te voorkomen.
    DAT was de beurs vandaag, en, dat was leuk.
    Soms is het plotseling over met bij lage omzetten lager zetten van een aandeel, en, dat moment was vanmiddag..... :-)
  2. Kritische Analist 17 september 2022 06:54
    Nuanceringen

    Het management van Fedex zegt zelfs dat er een wereldwijde recessie aan komt.
    Wellicht doet het management er beter aan in eerste instantie naar de eigen under-perfomance te kijken, in plaats van te wijzen op een te verwachten mondiale recessie? Om die verwachting dan vervolgens klakkeloos over te nemen van een CEO die z’n eigen hachje wil redden…

    De eeuwige heilige graal van Netto Contante Waarde methode van toekomstige kasstromen als argument voor dalende koersen van Groeiaandelen.
    Welke toekomstige kasstromen? De komende 5 jaar, 10 jaar of 15 jaar?
    (Lees ook: Disadvantage of Net Present Value for Investments)
    Persoonlijk vind ik het veel belangrijker hoe (met name de zgn. Groei aandelen/ondernemingen, dus kapitaalintensief) de toekomstige financieringsbehoefte hebben ingedekt, average Cost of Capital.
    Jammer dat je hier zelden wat over leest. Heeft een onderneming de financieringsbehoefte voor de komende jaren ingedekt tegen een kapitaalmarktrente van 1% of van 4%? Dat maakt nogal uit bij de kwartaalcijfers. Je zelf verdiepen in de kwartaalrapportage (Balans en toelichting) is de enige manier om daar achter te komen. Kijk persoonlijk overigens bij aandelen keuze veel meer naar de Intrinsieke waarde per aandeel. Is misschien niet zo spectaculair maar geeft wat meer houvast op de langere termijn.

    Laten we niet vergeten dat anderhalf jaar geleden zowel de FED als de ECB aangaven dat de inflatiepiek tijdelijk van aard zou zijn. Inmiddels weten we wel beter en elke econoom zou je kunnen vertellen dat de stijgende energieprijzen zich door vertalen bij het tot stand komen van diverse andere producten, vervolgens weer in lonen (om de koopkracht te handhaven etc.)
    Zowel de FED als de ECB zullen het rente instrument gebruiken om de inflatie de kop in te drukken. Echter zodra die doelstellingen gerealiseerd zijn zal men weer net zo makkelijk het rente instrument gebruiken (dus verlagen) om de op dat moment haperende economie weer te stimuleren.
  3. forum rang 5 Jason Voorhees 17 september 2022 07:58
    Post NL houdt de schade beperkt, hoe verzin je het nog geen 2 euro, op naar coronolow van een hele euro.
    Met de kans op een prima dividend, grote aandeelhouder aan boord. Meer mensen die achter de computer bestellen. Indien er een wat doortastender management komt, gewoon een aandeel met potentie.
    Maar kan geen normale analyse krijgen van iex. Het is nix en wordt nix. Ik erger me daar bijzonder aan en ook het gepromoot van Basic Fit, een aandeel waar ik bijzonder weinig vertrouwen in heb op deze koers, maar daar groeien de bomen tot de hemel volgens iex.
    Zeer gekleurde analyses constateer ik.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links