Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Welke aandelen presteren het beste bij hoge inflatie?

Welke aandelen presteren het beste bij hoge inflatie?

De laatste maanden stijgen de prijzen sterk. sterk. De inflatie, de maatstaf voor prijsveranderingen, was in februari meer dan 5%. Dat is al lang niet meer voorgekomen.

Voor economen is hoge inflatie een angstbeeld. Snel wordt dan gewezen naar de jaren ’70 met een lage economische groei, veel werkloosheid en hoge inflatie. Of de hoge inflatie doorzet, is lastig te voorspellen. Beleggers kunnen zich beter de vraag stellen welke aandelen het beste presteren in zo’n scenario.

Waarom is de inflatie hoog?

De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk invloed op verschillende prijzen. Door de politieke spanningen en de Europese afhankelijkheid van Russische olie en gas gingen de energieprijzen door het dak. Verder is Oekraïne een belangrijke producent van agrarische goederen zoals graan en zonnebloemolie.

De inflatie was echter al aan een opmars bezig voor de oorlog. Sinds de Covid-uitbraak zijn productieketens ontregeld waardoor tekorten ontstaan. Daarvoor al leidde het handelsconflict tussen China en de VS tot het terughalen van productie naar het Westen, met hogere kosten tot gevolg. Door globalisatie en automatisering is de inflatie lange tijd dalend geweest, maar die periode lijkt voorlopig voorbij.

Welke bedrijven hebben weinig last van hoge inflatie?

Snel stijgende prijzen beïnvloeden op verschillende manieren het businessmodel van bedrijven. Allereerst in de kosten. De energierekening stijgt, de prijzen van verschillende grondstoffen zijn fors gestegen en ook het personeel heeft een hoger salaris nodig. Bedrijven proberen (een deel van) die kostenstijgingen door te berekenen in hun verkoopprijzen.

Bedrijven die relatief hoge kosten hebben die ook nog eens sterk zijn gestegen én die hun verkoopprijzen niet kunnen verhogen (omdat ze veel concurrentie hebben) zijn de pineut. Dit zijn bijvoorbeeld productiebedrijven met een weinig onderscheidend product. Aan de andere kant van het spectrum zitten bedrijven die hun prijzen wel kunnen verhogen omdat hun klanten afhankelijk zijn van hun product en ze relatief lage kosten hebben die niet gekoppeld zijn aan de stijgingen van de energie- en grondstoffenprijzen. Die bedrijven hebben weinig last van de hoge inflatie.

Waar vind je die bedrijven?

Bedrijven die aan de goede kant zitten hebben een hoge brutomarge. Ze gebruiken weinig grondstoffen en weinig energie. Je kunt daarbij denken aan softwarebedrijven en dienstverleners. Als die een sterke concurrentiepositie hebben, kunnen ze die prijsstijgingen goed doorberekenen aan hun klanten. Warren Buffett noemt dat een ‘wide moat’. Volgens onderzoek van MSCI presteren de factoren Smallcap, Low volatility, Momentum en in mindere mate Kwaliteit goed tijdens periodes met hogere inflatie.

Duurzaamheid

Ook bedrijven die vooroplopen in duurzame innovatie hebben een voordeel. Bedrijven die hun energieverbruik hebben verlaagd, zien dat terug in de lagere energierekening. Bedrijven die hernieuwbare energie gebruiken, hebben minder last van de hogere gasprijs. Ze maken ook minder kosten voor CO2-compensatie. Verder worden bedrijven die werken aan de duurzame energietransitie als alternatief interessanter als de prijzen voor fossiele brandstoffen stijgen. De politieke druk om duurzamer te werken en het relatief kleine aanbod aan duurzame oplossingen zullen er verder toe leiden dat duurzame bedrijven hun prijzen eenvoudiger kunnen verhogen.

Voorbeelden van bedrijven die weinig last hebben van hoge inflatie

  • Wolters Kluwer – Het Nederlandse bedrijf levert software, informatie en data in verschillende sectoren. Het heeft een hoge marge, is schaalbaar en de kosten van Wolters Kluwer hangen niet samen met grondstoffen en energie. Wolters Kluwer is al jaren bezig het gebruik van fossiele energie te verminderen.
  • Novo Nordisk – De Deense maker van medicijnen tegen diabetes en obesitas heeft een sterke marktpositie. Het bedrijf heeft een hoge brutomarge en ondanks de structurele groei is de cashflow sterk. Het heeft een trackrecord van goede investeringen in R&D en verduurzaming van de bedrijfsvoering.
  • Palo Alto Networks – Dit is een snelgroeiend Amerikaans cybersecuritybedrijf. De kantoren van het bedrijf maken reeds gebruik van 100% groene energie. De kosten van het bedrijf hangen niet samen met grondstoffen of energie. De brutomarge is hoog en door de schaalbaarheid neemt die verder toe naarmate de omzet stijgt. De dreiging van cyberaanvallen en hackers zorgt voor extra vraag naar beveiligingsoplossingen.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Gerelateerd