Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Christine Lagarde praat de beurs omlaag

Slotcall: Christine Lagarde praat de beurs omlaag

Cijferstorm Corrie raast nog even door. Vandaag was het de beurt aan big boys ING en Shell. Die laatste publiceerde prima cijfers, maar dat was niet genoeg om de AEX (-2,2%) boven water te houden. Bovendien kwam gisterenavond Meta met ‘horrorcijfers’, zoals analist Niels Koerts ze omschreef. Daarover later meer.

Eerst moeten we het even hebben over de brede markt. Waar in Engeland de rente met 25 basispunten tot 0,50% is opgekrikt, besloot de Europese Centrale Bank de belangrijkste rentes te handhaven. De beleidsrente bijft daarmee op 0,00% staan. Dit ondanks het feit dat de inflatie in januari vrolijk door is gestegen.

Echter, waar de ECB eerder nadrukkelijk aangaf de rente in 2022 niet te zullen verhogen, was die stelligheid nu plots compleet verdwenen. Sterker nog, voorzitter Christine Lagarde meldde desgevraagd zelfs niet uit te kunnen sluiten dat de rente toch nog verhoogd gaat worden. Als logisch gevolg klommen de marktrentes enorm op die uitspraak. Zo steeg de Nederlandse tienjaarsrente met twaalf basispunten tot 0,28%.

 

Als gevolg hiervan daalden de beurzen. Vooral de groeibedrijven, waarbij de winsten in de toekomst liggen, kregen het zwaar te verduren. Kijk bijvoorbeeld naar Adyen (-8,9%), het duurste aandeel van het Damrak daalde fors. De toekomstige winsten worden door stijgende rentes simpelweg minder waard door.

Toch kan het altijd nog erger, zo bewijst Turkije. Een koppige leider denkt het hier beter te weten dan alle experts, met als gevolg dat de inflatie in Turkije nu gestegen is tot een waanzinnige 49%. Dat is ruim 11% hoger dan in december vorig jaar. Dit cijfer werd gebracht door het Turkse statistiekbureau Turkstat. De directeur zal wel zweethandjes hebben, want eind januari moest de directeur van het nationale statistiekbureau nog het veld ruimen na bericht te hebben over de hoge inflatie in december. Dat zal vast hebben geholpen, hè Erdogan?

We zouden het bijna vergeten, maar de Verenigde Staten hadden ook nog macrocijfers. In het kort: de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden deze week tot 238.000, terwijl op 245.000 gerekend werd. De week ervoor lag het aantal nog op 261.000. De groei van de Amerikaanse dienstensector is wel vertraagd. De inkoopmanagersindex daalde van 57,6 in december naar 51,2 in januari. Eerder werd nog uitgegaan van een daling naar 50,9.

Vraag maar raak

Met al dit nieuws is er morgen weer genoeg om het over te hebben in de IEX BeleggersPodcast. Daarbij wordt uiteraard weer tijd gemaakt voor het vaste vragenrondje. Wilt u uw vraag graag beantwoord hebben door marktcommentator Arend Jan Kamp of aandelenanalist Niels Koerts? Laat hem dan achter in de reacties.

Shell profiteert van gunstige gasmarkt

Shell (+0,4%) heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug, maar de omstandigheden op vooral de gasmarkt zijn ook wel uitzonderlijk gunstig. Zowel de olie- als gasprijzen zijn hard opgelopen en dan lukt het Shell om vanuit de cashflow werkelijk alles tegelijk te doen: dividend uitkeren ($0,24 over Q4), eigen aandelen inkopen, schulden afbouwen en investeringen.

Dit betekent echter niet dat het dit jaar ook zo zal zijn. “Shell heeft een sterk Q4 achter de rug, maar de omstandigheden op vooral de gasmarkt zijn ook wel uitzonderlijk gunstig. Dit lijntje zomaar doortrekken naar geheel 2022 is niet verstandig”, schrijft analist Martin Crum. Hij heeft een uitgebreide analyse geschreven, deze vindt u hieronder.

 

ING komt niet met verrassingen

Cijfers kwamen ook bij ING (-2,2%) vandaan, maar grote verrassingen waren er niet. De fee-inkomsten groeiden het afgelopen jaar sterk en de kosten bleven gelijk, terwijl de bank de rentebaten per saldo goed op peil wist te houden met wat hulp van een ECB-programma. Er is nog geen volgend aandeleninkoopprogramma aangekondigd maar banken blijven een mooie dividendwaarde.

 

Dramatische outlook van Meta

Dan nog Meta (-25,5%). In de intro meldde ik al dat Koerts het over ‘horrorcijfers’ had. “Gisteravond publiceerde Meta zijn vierdekwartaalcijfers en dat hebben beleggers geweten ook. Op vrijwel alle fronten zijn de resultaten ver beneden de marktverwachting. De grote schok zit echter vooral in de outlook”, stelt de analist.

“Het socialemediaplatform gaat voor het eerste kwartaal van 2022 uit van een omzetstijging van 4 tot 11%. Ter vergelijking: in het vierde kwartaal dikten de opbrengsten van Meta nog met 20% aan en in Q3 was er zelfs een groei zichtbaar van dik 30%.” Volgens Koerts komt dit door twee grote problemen waarmee het bedrijf kampt. Welke dit zijn, leest u hieronder.

 

Rentes

De marktrentes stijgen behoorlijk na de uitspraken van Christine Lagarde, waarin ze hint op een verhoging van de beleidsrente in 2022, terwijl ze dat eerst zei niet te willen doen. 

Brede markt

  • De AEX (-2,2%) presteerde vandaag minder goed dan Frankrijk (-1,6%) en Duitsland (-1,5%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 23 punten.
  • Wall Street koerst behoorlijk in het rood: S&P 500 (-1,4%), Dow Jones (-0,7%) en de Nasdaq (-2,3%).
  • De euro stijgt met maar liefst 1,1% en noteert nu 1,143 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (-0,1%) en zilver (-1,1%) dalen beide.
  • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (+0,5%) klimmen.
  • Bitcoin (-1,7%) daalt. 

Het Damrak:

  • Goldman Sachs verlaagde zijn koersdoel voor Adyen (-8,9%) met €400 naar €2.900, maar een koopadvies blijft van kracht.
  • Alfen (-2%) gaat Bredenoord voorzien van mobiele batterijopslag. Bredenoord opereert in het brede activiteitenspectrum voor mobiele energiesystemen en kan met de opdracht aan Alfen de vloot aan systemen uitbreiden om zo aan de stijgende vraag bij klanten te kunnen voldoen.
  • BAM (+4,1%) heeft de verkoop van werkmaatschappij BAM Galère aan de Belgische bouwgroep Thomas & Piron succesvol afgerond.
  • Horecagroothandel Sligro (-2,8%) had uiteraard stevig te lijden onder de lockdowns, maar wist over 2021 weer zwarte cijfers te schrijven. Het tekent het bedrijf dat er marktaandeel is gewonnen en de financiële positie is verbeterd, meent analist Peter Schutte.

Adviezen

  • Air France-KLM: naar €2,42 van €2 en verkopen - Credit Suisse
  • Adyen: naar €2.900 van €3.300 en kopen - Goldman Sachs
  • Fagron: naar €19 van €19,50 en kopen - KBC Securities
  • Ahold Delhaize: naar €32,50 van €31 en houden - JPMorgan

Agenda vrijdag 4 februari 2022

00:00 Chinese beurzen dicht

07:00 Sanofi - Cijfers vierde kwartaal (Fra)

07:00 TomTom - Cijfers vierde kwartaal

08:00 Fabrieksorders - December (Dld)

08:45 Industriële productie - December (Fra)

11:00 Detailhandelsverkopen - December (eur)

14:30 Banengroei en werkloosheid - Januari (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Coen Grutters

Auteur:

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Paul 3 februari 2022 18:48
    Mag ik ook 2 vragen stellen voor de podcast als er tijd voor is? 1. Waar kan ik de historische aandelengrafieken zien op basis van herbelegd rendement? Zodat ik groeiaandelen en dividendaandelen kan vergelijken? Misschien is de outperformance van bijvoorbeeld ASML tov Shell dan iets minder indrukwekkend... 2. Hoe kunnen aandelen (en dus onderliggend dividend) structureel met 11 procent stijgen (of misschien 7-8 procent niet herbelegd) , als de economie (ons nationale inkomen) maar 2 procent per jaar groeit? Dividend is immers onderdeel van het nationaal inkomen, dus zou op lange termijn boven de 100 procent van dat inkomen uitkomen. Dankjewel voor de uitleg alvast
  2. Rattovic 3 februari 2022 19:15
    Podcast:
    Sinds vandaag kunnen wij eindelijk online boodschappen bestellen bij Picnic na weken op de wachtlijst te hebben gestaan. Aangewakkerd door enerzijds het enthousiasme vanuit mijn netwerk (mond op mondreclame), anderzijds zie je de elektrische karretjes steeds vaker rijden.
    In hoeverre denken jullie dat Picnic een serieuze concurrent van Jumbo en met name Ahold kan gaan worden? En wat zou dit de komende jaren met de koers van Ahold kunnen gaan doen?
  3. forum rang 4 Housepartyy 3 februari 2022 19:28
    quote:

    Nerovetsrethca schreef op 3 februari 2022 18:48:

    Mag ik ook 2 vragen stellen voor de podcast als er tijd voor is? 1. Waar kan ik de historische aandelengrafieken zien op basis van herbelegd rendement? Zodat ik groeiaandelen en dividendaandelen kan vergelijken? Misschien is de outperformance van bijvoorbeeld ASML tov Shell dan iets minder indrukwekkend... 2. Hoe kunnen aandelen (en dus onderliggend dividend) structureel met 11 procent stijgen (of misschien 7-8 procent niet herbelegd) , als de economie (ons nationale inkomen) maar 2 procent per jaar groeit? Dividend is immers onderdeel van het nationaal inkomen, dus zou op lange termijn boven de 100 procent van dat inkomen uitkomen. Dankjewel voor de uitleg alvast
    Op vraag 2: in de US heb je daar de buffetindicator voor. Inderdaad vernoemd naar..

    De buffetindicator geeft de verhouding weer tussen de index (S&P of AEX) en onderliggende gdp (bbp) van het land. Momenteel staat die op bubblestand..
  4. [verwijderd] 3 februari 2022 19:58
    Hi heren,
    Vraag voor de podcast... Als financial vind ik het huidige beleid van de ECB vrij link. Zeker als je kijkt naar de reactie van andere centrale banken die (weliswaar nog minimaal) wel bezig zijn de rentes te verhogen. Hoe kijken jullie aan tegen het ECB beleid en vinden jullie het net zo link als ik?
  5. Ownzorr 3 februari 2022 20:10
    Vraag voor de podcast.. Gaan we door de rente verhogingen van de fed en binnenkort de ecb nu structureel lagere koersen zien of is dit meer tijdelijke paniekvoetbal? Kunnen de hogere koersen nog terug keren nu het geld straks niet meer gratis is?? Ik zit overwegend in de VS belegd en zoals jullie weten is de fed lekker bezig en heb ik flinke (papieren) verliezen op eigenlijk alle Amerikaanse aandelen...
  6. Putten 3 februari 2022 20:33
    Dank voor het beantwoorden van mijn vraag van vorige week m.b.t. tot de verschillen in k/w IEX en PE TTM (YF en SB). Ik noemde in mijn vraag niet alleen Deutsche Wohnen maar ook Vonovia, omdat ik ook daar grote verschillen zag, maar er zijn wat mij betreft meerdere onverklaarbare verschillen. Soms zijn er verschillen in de verwachte onderliggende winst p/a maar die verklaren de verschillen niet (volledig). Enkele recente voorbeelden, nu alleen vergelijk IEX vs. YF:

    KPN 19,7 vs. 9,5
    Aedifica: 26,7 vs. 15,4
    Unibail RW 9,9 vs. n.a. (want zij gaan uit van winst p/a van -30 ipv + 6,80, toch een verschil)
    Unilever: 17,7 vs. 22,0

    Het verschil speelt dus niet alleen bij de (misschien minder bekende) Duitse vastgoedfondsen, ik zou het waarderen als jullie hier nog even op in kunnen gaan in de podcast. Mijn vraag voor deze week betreft de recente analyse van Unilever:
    Nemen jullie in je beoordeling van een bedrijf ook het beloningssysteem van het (top)management mee? Bij Unilever viel mij op dat de bonus gebaseerd is op 25% marktaandeel, 25% free cashflow, 25% ROIC en 25% duurzaamheid. Zo bezien was de overnamepoging van Unilever sowieso goed voor het management als hij door gegaan was maar misschien minder voor de aandeelhouder, geeft dit niet een verkeerde incentive? Wat zijn de overwegingen van Martin geweest om tussen zijn laatste en een na laatste analyse positie in Unilever te nemen terwijl hij de upside als beperkt beschouwd?

    Veel dank weer!
  7. witte Tonnie 4 februari 2022 09:11
    quote:

    Not_W_BUFFET schreef op 3 februari 2022 23:56:

    Vraag voor de podcast: Kunnen europese landen met een hoge schuld in de problemen komen als de rente straks omhoog gaat? Zo heeft Italie een schuld van ongeveer 155% van het GDP.
    Neem gelijk de enorme prive-schulden van Nederlanders mee. Italie is er heilig bij ;-)
    www.usdebtclock.org/world-debt-clock....
  8. snuf13 4 februari 2022 14:57
    Oh oh oh, de cowboys lopen averij op........ het giet oan!!!!

    Poetin en Xi zijn hun strategie aan het doornemen hoe ze in samenwerking met Iran, Noord-Korea en anderen, het de Amerikanen en Europa enorm lastig kunnen en zullen gaan maken.

    Een oorlog is het slechtste wat er op deze aardkloot is...... maar als het een keer los gaat barsten ( en dat gaat het ), dan gaat het oe oe oe oe oerend hard........

    Have a nice weekend en.....

    Proost!!!!!!
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.