Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2022: dit wordt een volatiel aandelenjaar

Outlook 2022: dit wordt een volatiel aandelenjaar

De 'eerste 5 dagen van het jaar-barometer' staat niet op groen, nu het beursjaar 2022 erg volatiel is gestart.

Deze statistische indicator is gebaseerd op het gegeven dat de eerste beursdagen van januari de rest van het beursjaar goed kunnen voorspellen.

Doorgaans wordt een sterke start in de eerste vijf sessies van de maand januari gevolgd door een goed beleggingsjaar. Vorig jaar heeft deze indicator het sterke beursjaar goed voorspeld.

Eerste beursweek van 2022

Wereldwijd ogen aandelenmarkten verdeeld. Ik zie redelijk wat verschillen, tussen Wall Street en Europa, maar ook binnen Europa.

De Dow verloor 0,15% in de eerste dagen van dit jaar, de S&P500 daalde met 1,8% veel sterker, en de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq ging hard onderuit: die verloor ruim 4,5% in de eerste 5 sessies van 2022.

In Europa was het beeld minder negatief in de eerste beursweek van 2022, maar wel met onderlinge verschillen. We zien de volgende resultaten in de eerste vijf dagen:

 • AEX -1,19%
 • DAX: +0,5%
 • Eurostoxx +0,32%
 • Bel20: -0,09%
 • Engelse FTSE100 staat 1,32% hoger. Technisch ligt deze beurs er prima bij.
 • CAC40 in Parijs, die ook technisch is uitgebroken, staat 0,93% hoger

In Azië zien we de volgende resultaten van de eerste vijf dagen:

 • Nikkei in Tokio: -1,09%
 • Hang Seng in Hongkong: +2%
 • China Shanghai Composite index: -1,75%

Op basis hiervan kunnen we voor 2022 meerdere conclusies trekken:

 • Dit wordt een lastig beursjaar;
 • Europa zou zich sterker kunnen ontwikkelen dan Wall Street;
 • Azië ontwikkelt zich verdeeld;
 • Technologie staat dit jaar niet op de eerste plaats.

Vooralsnog zou op basis van deze 'eerste 5 dagen van het jaar-barometer' een volatiel beursjaar verwacht mogen worden. Waarschuwing: dit wordt niet bevestigd door de standaard technische beoordelingen. Vooral onze reguliere lange termijn technische indicaties zijn overwegend positief voor het beursjaar 2022.

Januaribarometer

Bovengenoemde barometer is een andere dan de beurswijsheid 'As January goes, so goes the year.' Die zegt dat de hele maand januari een goede graadmeter vormt voor de rest van het jaar. Een goede januarimaand zou, volgens deze beurswijsheid, een voorteken zijn van een goed beursjaar.

AEX laat kopje hangen

Ik begin met de AEX, die door de eerste horde 809,16 punten is teruggeworpen.

De Nederlandse beurs is stukgelopen op de eerste horde 809,16 punten (gevormd op 8 december 2021). Daarna heeft de AEX de herstelfase afgebroken, hetgeen verkoopdruk weergeeft.

Omdat deze verzwakking opnieuw door een gap (oranje cirkel) werd begeleid, is de verzwakking serieus. De steun ligt rond 751,06 punten (bodem van 6 oktober 2021).

Dow Jones zakt terug onder weerstand 36.544,90

De recente koersdip bracht de Dow weer terug onder de voorgaande toppen. Door deze terugkeer van de koers binnen de voormalige vlakke range verzwakt het technische beeld wat.

Het ontbreekt de S&P aan kracht

De recente koersdip bracht de S&P-index weer terug onder de voorgaande toppen. Deze zogeheten 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren.

Nasdaq 100 valt terug richting steun 15.543,31

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs is hard gedaald en test nu steun 15.543,31 punten (bodem van 3 december 2021). Na een doorbraak onder deze steun wordt 14.455,07 punten het volgende neerwaartse koersdoel.

Duitse beurs is gestrand op de weerstand 16.290,19

De DAX-index in Frankfurt heeft weerstand 16.290,19 punten (top van 18 november 2021) bereikt.

Er kan pas een nieuwe opwaartse trend worden ingezet indien de DAX boven deze horde weet te breken. Daarna wordt 17.250 punten het volgende opwaartse koersdoel.

Europees beursgemiddelde neemt afstand van weerstand 4.415,23

De Euro Stoxx 50-index is binnen de horizontale tegengehouden door weerstand 4.415,23 punten (gevormd op 18 november 2021). Het is afwachten of de index boven die weerstand weet te breken.

Beurs van Brussel ondergaat stevige dalingen binnen de zijwaartse fase

De Bel 20-index zet het herstel niet door. Nu de herstelfase met een gap is afgebroken, krult de Bel 20 technisch neerwaarts. Er ligt pas steun rond 4.053,64 punten (bodem van 7 juni 2021).

Franse beurs laat terugval zien binnen uptrend

De recente correctie van de CAC40-index in Parijs vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Het technische beeld bij de Engelse beurs blijft positief

De FTSE 100 index heeft in de recente dip het oude uitbraakniveau met succes teruggetest.

De Engelse beurs heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging, richting ons eerste koersdoel op 7.792,56 punten (gevormd op 12 januari 2018).

Japanse Nikkei 225 vormt lagere toppen

De Nikkei 225-index laat wispelturige koersbewegingen zien, maar krult richting steun rond 27.385,03 punten (bodem van 14 mei 2021).

Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet weg. Oppassen dus.

Beurs van Hongkong blijft kwetsbaar

De Hang Seng-index maakt, binnen de neerwaartse trend, pas op de plaats. De beurs van Hongkong vormt nog wel lagere toppen en bodems, dus oppassen.

De recente adempauze geeft aan dat de verkoopdruk ietsje afneemt. Indien de Hang Seng onder de laatste bodem zakt, wordt de neerwaartse trend hervat.

Chinese beurs heeft het lastig

Verkoopdruk in de China Shanghai Composite index neemt iets toe. Recent is de herstelfase afgebroken. De index neigt richting steun rond 3.448,44 punten (bodem van 10 november 2021).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mei Financials on the run 160
 2. 23 mei Twitter versus Tesla: zit de overname er nog in?
 3. 23 mei Beleggers blijven op hun geld zitten 121

Gerelateerd

Reacties

158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 10 januari 2022 07:54
  Als de NasZAK de bodem breekt, dan kan er nog 6% vanaf.
  Futures begonnen vannacht aardig in het rood, ze zijn keurig opgekrabbeld na een rustig maar groen Azie. En nu? Lastig. Met de huidige yields vind ik u veel te positief.
  Een Amerikaanse yield boven de 1.7 staan de beurzen te hoog. Zelfs de Duitse yield gaat naar positiviteit toe. Dat hebben we in tijden niet meegemaakt.
  Gelukkig doen mijn Down Jones short het nog goed, althans als ik nu naar de Down Jones future kijk.
  Het is lastig. Want aan de ene kant zeg ik - weg doen TTROO aan de andere kant zeg ik houden TTROO.

  Het zelfde met de Brent. Aan de ene kant zeg ik short time TTROO, maar als ik de prijs targets lees, van een $125 a $150 tot aan een $70. Tja. Dan is die $81hoog helemaal niet zo hoog. Het probleem is in mijn ogen eerder Yemen dan Kazachstan. Yemen kan tankers vol met olie gaan beschieten of tot zich gaan nemen en tankers vol met olie dat zijn grote tankers met veel olie. Een tanker heeft 1 a 2 miljoen vaten bij zich. LNG tankers zijn kleintjes. Maar Olie tankers zijn behoorlijk waarde vol. Kazachstan zal herstellen bij rust. Olie moet geproduceerd worden. Zowel voor de oude heersers en heerters als voor de nieuwe heersers en heersters. Dus daar maak ik me minder zorgen over. Tuurlijk zal het (kleine) impact hebben.

  Over LNG tankers gesproken. Met een 5% sprong in de Amerikaanse gas prijzen zullen ze zo snel mogelijk terug willen keren. Tenzij in Azie en in Europa de prijs sprongen in gas nog groter is.

  Al met al lastig. Mijn cash positie is zeer goed tot super goed te noemen. Dat houden we vandaag maar zo. Misschien een paar kleine short posities. Afhankelijk hoe u gaat feesten na de Europese futures openingen en na de Europese beurs openingen.
 2. forum rang 7 ttroo 10 januari 2022 08:02
  Toch blijf ik het vreemd vinden. We appen elkaar continue. Zitten in Virtual Reality omgevingen. Doen aan digitalisering overal. U zit helemaal vol met social apps. Maar als we dit dan moeten gebruiken, dan willen we dat niet (meer). Het blijft apart. Ik zeg niet dat u dat eeuwig moet doen, maar wel gebruiken zodra het nodig is, met deze grote besmettingen bijvoorbeeld. Dus alleen zijn of met een beperkt aantal zijn, weegt niet op tegen uw Iphone en uw Apple horloges. Puur om te laten zien als hebbeding. Oh ik krijg een email binnen op mijn Apple horloge is leuker om te zeggen in een groep van 20 a 50 man en vrouw, dan als u een email binnen krijg op uw Apple horloge alleen als uw partner aanwezig is.

  En we zijn open. Europese futures. Rennen Stieren. Rennen.
 3. forum rang 7 ttroo 10 januari 2022 08:08
  En TTROO heeft extra shortjes tot zich genomen. Qua risico / rendement een 'rustige'. Daarmee bedoel ik, niet de grootste winsten, maar ook niet de grootste verliezen. Gaat u lager, is het mooi meegenomen, gaat u (flink) hoger, dan koop ik of meer shorts hier van of ik koop shorts die qua risico / rendement interessanter zijn.
 4. forum rang 6 Silk 10 januari 2022 08:27
  Sociale media ttroo… interessante correlaties …

  Saxo had een leuke forecast voor 2022… facebook wordt faceplant.

  www.home.saxo/content/articles/outrag...

  Twitter is al goed onderweg.

  Factory reset knop binnenkort wettelijk verplicht? In ieder geval al inspiratie voor een leuke column.

  Big Tech weet het beter en kent me beter en daar heb ik genoeg van

  Herstel Fabrieksinstellingen. Die knop zou ik dus óók graag voor mijn persoonlijke online-leven willen. En niet alleen voor als ik iets in de tv of telefoon wil veranderen wat me dan niet lukte. Helemaal opnieuw als digital citizen mogen beginnen dus. Weer anoniem zijn, onbekend, zonder zoek- of koopgeschiedenis, geen leeftijd of geslacht bekend. Een personal reset knop voor Google, Spotify, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn – voor al die platformdiensten die mij en m’n data genadeloos op een rijtje hebben.

  www.nrc.nl/nieuws/2022/01/08/big-tech...

 5. forum rang 5 an12 10 januari 2022 08:49
  quote:

  ttroo schreef op 10 januari 2022 07:54:

  Als de NasZAK de bodem breekt, dan kan er nog 6% vanaf.
  Futures begonnen vannacht aardig in het rood, ze zijn keurig opgekrabbeld na een rustig maar groen Azie. En nu? Lastig. Met de huidige yields vind ik u veel te positief.
  Een Amerikaanse yield boven de 1.7 staan de beurzen te hoog. Zelfs de Duitse yield gaat naar positiviteit toe. Dat hebben we in tijden niet meegemaakt.
  Gelukkig doen mijn Down Jones short het nog goed, althans als ik nu naar de Down Jones future kijk.
  Het is lastig. Want aan de ene kant zeg ik - weg doen TTROO aan de andere kant zeg ik houden TTROO.

  Het zelfde met de Brent. Aan de ene kant zeg ik short time TTROO, maar als ik de prijs targets lees, van een $125 a $150 tot aan een $70. Tja. Dan is die $81hoog helemaal niet zo hoog. Het probleem is in mijn ogen eerder Yemen dan Kazachstan. Yemen kan tankers vol met olie gaan beschieten of tot zich gaan nemen en tankers vol met olie dat zijn grote tankers met veel olie. Een tanker heeft 1 a 2 miljoen vaten bij zich. LNG tankers zijn kleintjes. Maar Olie tankers zijn behoorlijk waarde vol. Kazachstan zal herstellen bij rust. Olie moet geproduceerd worden. Zowel voor de oude heersers en heerters als voor de nieuwe heersers en heersters. Dus daar maak ik me minder zorgen over. Tuurlijk zal het (kleine) impact hebben.

  Over LNG tankers gesproken. Met een 5% sprong in de Amerikaanse gas prijzen zullen ze zo snel mogelijk terug willen keren. Tenzij in Azie en in Europa de prijs sprongen in gas nog groter is.

  Al met al lastig. Mijn cash positie is zeer goed tot super goed te noemen. Dat houden we vandaag maar zo. Misschien een paar kleine short posities. Afhankelijk hoe u gaat feesten na de Europese futures openingen en na de Europese beurs openingen.
  Waarom doen jouw shorts dow jones het goed terwijl dat voorbeurs in de plus staat?

158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links