Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Januari-barometer op groen

TA: Januari-barometer op groen

De Nederlandse beurs steeg in de eerste beursweek van dit jaar met 3,35%. De Euro Stoxx 50 index won vorige week ruim 2,5%, de S&P500 1,9% en de Nasdaq Composite 2,5%.

In Azië wonnen de Japanse beurs (Nikkei225) en de Chinese beurs (Shanghai Composite) respectievelijk 2,5% en 2,65%. Tenslotte ging de MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen in dollars weergeeft, met 2,3% omhoog.

Hiermee kunnen we dus vaststellen dat het beursjaar 2021 positief van start is gegaan en dat de januari-barometer op groen is gesprongen.

Deze statistische indicator is gebaseerd op het gegeven dat de eerste beursdagen van januari in de afgelopen vier decennia de rest van het jaar goed bleken te voorspellen. In ruim driekwart van de gevallen gaat een sterke start van de maand januari gepaard met een goed beleggingsjaar.

Op basis van deze beurswijsheid mag door Nederlandse beleggers een goed beursjaar verwacht worden.

Window-dressing

Ik heb hier al eerder gemeld dat een deel van de goede start verklaard kan worden uit het proces van window-dressing. Professionele beleggers hebben aan het einde van vorig jaar hun kleine posities en verliesgevende aandelen verkocht, zodat die niet meer in de boeken worden getoond. De vrijgekomen liquiditeiten worden in het nieuwe beursjaar gebruikt om de portefeuille opnieuw in te richten, waardoor extra vraag ontstaat.

Op basis van het technische plaatje verwachten wij dat de AEX haar all-time high uit 2001 rond 703 zal uitdagen. Dit laat overigens onverlet dat een broodnodige tussentijdse correctie ontbreekt.

De RSI wijst een beetje op vermoeidheid van de beurs. Mochten er signalen in die richting optreden, dan zal ik die op Twitter (@RoyceTostrams) direct doorgeven.

Vandaag bekijk ik de AEX-index en de mate van overboughtheid van de Nederlandse beurs.

AEX

Het eerste vangnet ligt rond 632,12 punten (top van 21 februari 2020). Pas indien de AEX hieronder zakt, breekt ook het steile opwaartse trendje.

RSI (Relative Strength Index)

De RSI (onderste helft van de grafiek) van de AEX geeft opnieuw een overbought conditie aan, wat betekent dat de beurs is overgekocht.

Deze situatie treedt op als de markt in korte tijd erg hard is gestegen. Vanaf de bodem op 527,38 punten van begin november, is de AEX inmiddels meer dan 115 punten - ruim  22% - opgelopen.

Het gaat bij de RSI (Relative Strength Index) vooral om divergenties. Dat zijn afwijkingen tussen de AEX en de indicator zelf. Deze situatie treedt nu op omdat de AEX nog hogere koerstoppen vormde, terwijl de RSI al lagere begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van vermoeidheid.

Een lichte overbought conditie geeft niet altijd een correctie aan, maar kan ook duiden op een tijdelijke aarzeling.

De negatieve divergentie van de RSI wordt overigens opgeheven indien de indicator het patroon met lagere toppen afbreekt.

Januari-barometer

'As January goes, so goes the year', is een bekende beurswijsheid die in Nederland gewoon de januari-barometer genoemd.

Hoe betrouwbaar is deze graadmeter? Op basis van beursstatistieken kunnen we inderdaad vaststellen dat een positieve eerste beursmaand in zo'n 80% van de gevallen gepaard gaat met een goed beursjaar, maar dat een slechte eerste beursmaand geen indicator is voor een negatief beursjaar.

Overigens heeft de Nederlandse beurs er van de afgelopen 30 jaar maar liefst 24 met winst afgesloten. Dat komt neer op 80%. Zo redenerend zou ook de 'beurswijsheid' dat de markt elk jaar stijgt in 80% van de gevallen kloppen.

Uit onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Fidelity naar het januari-effect sinds 1945 bleek dat in 75% van de jaren waarin de S&P 500 een positieve januarimaand kende, de index het kalenderjaar ook met winst afsloot. De correlatie was het sterkst in jaren waarbij de index in de eerste beursmaand met meer dan 5% opliep. Ook Fidelity ontdekte dat een slechte januarimaand niks zegt over de rest van het jaar.

Onze collega's van Belegger.nl hebben de effecten van de Januari-barometer nog eens op een rijtje gezet en geduid: Bestaat de januari-barometer eigenlijk wel?

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 12:50 Twitter versus Tesla: zit de overname er nog in?
 2. 06:00 Beleggers blijven op hun geld zitten 97
 3. 20 mei Hollandse Aandelenavond 2022: Royce Tostrams 288

Reacties

115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 pietje-2005 12 januari 2021 08:33
  Januari-wijsheden tellen niet met tante Corona nog present, denk ik.
  Toch, met zogenaamd allerlei dingen die niet goed gaan met bijvoorbeeld de economie en zo, is de beurs gewoon super bezig met zijn beste run sinds de dot-com-ballon :-)
  Allemaal helemaal niets aan het handje en omhoog met die tent ! ;-)
  Printers hebben overal verse olie gehad gisteren en kunnen weer volle kracht draaien !
  Later gaan "we" denk ik nog heel hard lachen om tante Corona, of niet ??
 2. forum rang 7 pietje-2005 12 januari 2021 09:28
  Trouwens, met al dat Hosanna, en dat ze aan de overkant natuurlijk de beurs prima af willen leveren voor de nieuwe, slecht ter been zijnde, oude man, wordt het binnenkort nog tijd om de stokoude moeder van 200 een beetje op te zoeken, al is het nu wel weer convergerend ;-)
  Succes
 3. De sjaak 12 januari 2021 09:35
  Tesla blijft een mooie hype, prima bedrijf met goede perspectieven in de EV markt, aandeel m.i. veel te duur en momenteel van god los (beetje a la Cisco eind jaren 90, begin deze eeuw). Aandeel Tesla steeg de afgelopen maand met de totale beurswaarde van de 3 belangrijkste Duitse automakers VAG/BMW/Daimler samen goed voor 12,5 miljoen auto's per jaar waarvan nog een aardig deel in het lucratieve high end segment. Tesla zet daar 500.000 stuks EV van mindere kwaliteit (uitvoering) tegen over. Natuurlijk gaan de omzetten van Tesla nog behoorlijk groeien maar eer ze op de 12,5 miljoen zitten zijn we 10 jaar verder. Bovendien zal de voorsprong van Tesla op EV/EV-software alleen maar afnemen, steeds meer grote bedrijven (Apple/Google etc) zien die markt en gaan daar ook vol op inzetten. Tesla zal het de komende jaren m.i. dan ook erg moeilijk krijgen om de belangrijkste speler te blijven in de EV markt en de concurrentie zal moordend zijn. Waar het bedrijf Tesla nog behoorlijk kan doorgroeien de komende jaren zou het aandeel al wel eens gepiekt kunnen hebben, de P/E's van Tesla zullen naar mate de omzet stijgt steeds meer richting normalere waarden gaan begeven. Voor mij is Tesla het nieuwe Cisco.
 4. forum rang 7 ttroo 12 januari 2021 10:07
  Twee dagen rode futures is uiteraard een wereld wijd probleem. Mensen worden dan 2 dagen niet gelukkig en dat staat gelijk aan een psychische bear market. Maar de groene futures kunnen niet overtuigen. Tesla ging gisteren behoorlijk onderuit en dat moest een keer gebeuren. Maar van $400 naar $900 en nu op $800. De $400 zullen zeker te vreden zijn en blijven. U ziet wel hoe de huidige markten functioneren. Ik vind het bizar, te bizar.

  Europa kan ook niet overtuigen. Wat gaan die doen naarmate de handelsdag gaat vorderen. Kijken, kijken en mogelijk shorts kopen.

  Het is aanmodderen en wachten op het moment dat de Centrale Banken de extra free credits gaan releasen. Free Credits Beurzen zijn het geworden. En dat in een economie die nog best aardig draait. Dus als er een echte recessie komt hoeveel trillions of dollars, biljoenen of euro's en zillions of Yens komen dan de markten niet op. Dat zullen er veel moeten zijn.
 5. forum rang 6 handyman6 12 januari 2021 10:24
  Blondi praat weer met 6Pence.Dus al die heisa over stemfraude,na de verloren verkiezingen, en de mars en bestorming vh Capitool,was misschien alleen maar bedoeld om na 19-01 aan serieuze strafvervolging te ontkomen? Hot air voor een deal?De afrekening komt eraan.....
  Heel wat politici en zakenlieden lusten hem intussen rauw,we weten maar half wattie allemaal heeft uitgespookt( rusland,epstein,ed),maar zo'n vlucht naar voren ,voor ( gedeeltelijke) immuniteit,zou me niks verbazen.
  Blijft spekuleren intussen......
115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links