Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De AEX ook, hoe kunnen de indices nou snel veel goedkoper worden?

De AEX ook, hoe kunnen de indices nou snel veel goedkoper worden?

Supply chain issues, Philips rept er vandaag ook over in haar Q3's. Daar komen in het algemeen chiptekort, energiekosten en moeilijk te krijgen en duurder personeel bij, net als een haperende economie en aanhoudende virustoestanden en -dreiging. Zaken die op korte termijn in omzet, winst, cash flow en marges hakken.

Daarom kijk ik vol verbazing naar de analistenschattingen voor de indices, zoals ik die in Refinitiv Datastream aflees. Ik hoop maar dat die analisten gelijk krijgen en niet mijn protesterende onderbuik. Ondanks dat de AEX dit jaar op +27,4% (!) en 800 staat, wordt de index op papier nog steeds goedkoper.

Tegen 17,6 keer de door de analisten verwachte winst voor het komende jaar is de AEX van u. Daar hebt u een mandje met 25 kwaliteitsaandelen voor, die voor eenderde uit technologie bestaat, die op Prosus en JET na, dik winstgevend is. U beurt 2,4% dividend. Duur? Zeg het maar. Bubbel? Nee. Toch?

Nog één ding: met de herweging vorige maand van vooral het dure (exact 50 keer de verwachte winst) ASML van 20% naar 15% gewicht is de index ook goedkoper geworden. Daar profiteerde vooral Royal Dutch Shell van, dat precies 10 keer de verwachte winst doet. 


Pak ik er nog een paar bekende indices bij, nu het Q3-cijferseizoen los is. Bij de S&P 500 zie ik de omzet- en winstverwachtingen wel afvlakken. Het dividendrendement is 1,8%, ofwel op papier concurreren in de VS aandelen echt met veilige (tienjaars) staatsobligaties (1,6%).


Idem dito die omzet en winst voor die dure Nasdaq 100. Of lopen de omzetten toch weer op? 


De MSCI World Index bestaat voor 60% uit Amerikaanse aandelen en het beeld laat zich dus raden:


De uitsmijter nog, de Euro Stoxx, waarin ASML, Prosus, SAP en Infineon de enige technologiewaarden zijn. Verder zitten hier vooral veel defensieve waarden in. Nee, als u bang bent voor een marktbrede beursdaling of bear market ontloopt u ook hier de dans niet. Denk maar aan de kudde die indextrackers gaat verkopen. 

Dat geldt denk ik zeker niet voor de onderliggende waarde van deze bedrijven. Dat moet ik bij veel dure, niet-winstgevende technologie nog zien. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Poundfoolish 18 oktober 2021 13:54
    Tostrams geeft vanmorgen inflatie alarm af, zoals hij ook in het voorjaar deed.
    Het I- woord is inmiddels alom aanwezig.
    Begrijpelijk, na jaren bijna gratis geld is er geen goedkopere manier voor de ECB en overheid om schulden te saneren dan deze weg te inflateren.
    Het zou de IEX columnisten sieren om hun gezamenlijk licht te laten schijnen hoe en met welke op de Nederlandse markt beschikbare middelen de belegger zich hiertegen kan beschermen.
    Grondstoffen ETF-'s noteren momenteel torenhoog, inflation linked-bonds eveneens.
    Hoe bescherm je de komende jaren je opgebouwde vermogen het best tegen (hyper-) inflatie?
    Wat te doen, wat te kopen of verkopen, waarin beleggen en waarin zeker niet?
    De tijdelijkheid van inflatie zoals verwacht door Klaas Knot en ECB moet ik nog zien. Ik verwacht langdurig en zwaar inflatieweer.
  2. forum rang 9 objectief 18 oktober 2021 18:05
    quote:

    Poundfoolish schreef op 18 oktober 2021 13:54:

    Tostrams geeft vanmorgen inflatie alarm af, zoals hij ook in het voorjaar deed.

    Begrijpelijk, na jaren bijna gratis geld is er geen goedkopere manier voor de ECB en overheid om schulden te saneren dan deze weg te inflateren.

    Met inflatie wordt het natuurlijk goedkoper om je schulden terug te betalen, maar de diverse Overheden hebben nog veel geld nodig en zouden dat dan duur moeten lenen. Kortom: zo simpel is het niet.
    Bij inflatie kun je aandelen aanhouden/kopen, bij voorkeur in de sectoren die nu achtergebleven zijn.
  3. Bohr 19 oktober 2021 11:22
    Als fan van Arend Jan, adviseer ik vandaag (dinsdag 19 oktober) over de AEX-index een Hold. Conform zijn artikel/zoals ik het interpreteer. Ik vind de markt te veel overspannen met veel te hoge verwachtingen van de analisten. Concreet, de 800-grens van de AEX lonkt als een oude pauw met haar veel te mooie staart.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links