Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Evergrande dus... exact dertien jaar na Lehman Brothers

Evergrande dus... exact dertien jaar na Lehman Brothers

Een bom van omgerekend $300 miljard die op de (Chinese) markt ploft: het Chinese vastgoedfonds Evergrande (-11,5%) waarschuwt dat het failliet kan gaan. Het is de grote vraag waar dit risico dan allemaal gaat neerslaan en wie er eventueel worden meegesleurd.

Alle ogen zijn nu gericht op Beijing? Dat heeft meen ik eerder aangegeven niks te willen doen. Aan de andere kant lijkt de Chinese economie te stagneren en hoe de beurs erbij ligt hoef ik u niet vertellen. Zeg het dus maar. In ieder geval wordt er op de networks al van een Chinese variant op Lehman Brothers gesproken.

Dat ging trouwens exact dertien jaar geleden failliet en luidde daarmee definitief de Kredietcrisis, beurskrach, bear market en uiteindelijk het grote monetaire verruimingstijdperk in. Enfin, Evergrande splitste in de afgelopen jaren ook een en ander aan onderdelen af en dat kukelt nu zelfs nog harder naar beneden.

Ik wens China veel wijsheid toe, opdat dit gevaar wordt afgewend voor misschien wel wereldwijde markten en zelfs economie. Het land ziet er in ieder geval geen been in om van het ene op het andere moment voor westerse begrippen zeer drastische maatregelen te nemen. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Voorbeurs is er niet veel te doen, maar veel om over na te denken
 2. 24 okt Vooruitblik: vooruit, week van de waanzin dan maar 2
 3. 22 okt Wat gebeurt er allemaal, u gelooft uw ogen niet voorbeurs 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. AEX900 14 september 2021 17:24
  Toch fijn om chinese aandelen als een super investering te promoten.
  Prosus blijft volgens de deskundigen een "buy". Waarom eigenlijk?
  Waar blijven de "duurzaamheid" en andere principes waar westerse landen/bedrijven aan moeten voldoen?
  China voldoet nergens aan, ook niet aan een betrouwbare rapportage of informatie aan (niet chinese) aandeelhouders.
  Hoe safe is de Kaaiman route van chinese aandelen op de amerikaanse beurs? Of is kaaiman, een soort krokodil dus, de juiste benaming?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links