Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaat lekker zo

Het eerstvolgende richtpunt van AEX 307,50 kon gisteren alweer direct worden afgestreept. Daar waar de index maandag nog de stijgende bodemlijn bij 295 onder druk leek te gaan zetten, werd dinsdag het laatste deel van de nog openstaande gap gesloten. Dit is een volgende verbetering in het technische beeld.

Zoals u weet verwacht ik in deze weken een test van het 200-daags gemiddelde, dat nu net onder 330 ligt. De belangrijkste tussenliggende weerstand is te vinden bij de sinds april dalende toppenlijn van nu 313,50. Deze lijn kan in de komende dagen onder druk worden gezet en een uitbraak is weer een verbetering in het langetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verrassingen
Er zijn veel overeenkomsten tussen de uitbodeming nu (positieve divergentie, bullish engulfing in de weekgrafiek en omgekeerd hoofd-schouderpatroon) en in 2003 en 2009. Het was en is dan ook een kwestie van tijd voordat niveaus zoals 296 (recent al opwaarts gebroken) en de dalende toppenlijn (rond 313,50) worden gebroken.

Boven 313,50 zijn verder nog weerstandniveaus te vinden bij de recente top van 318,20 en de oude bekende bij 325. Het beurssentiment blijft zeer negatief en de verrassingen zijn daarom aan de bovenkant te verwachten, volgens mij. Het eerste steunniveau ligt voor de AEX bij de stijgende bodemlijn van 297.

Deze lijn krijgt pas meerwaarde als ze nogmaals wordt getest, aangezien er buiten het dieptepunt nu maar één raakpunt ligt bij 292,50. Overige steunen zijn 296 en 292,50. De kans op een hertest van de meervoudige bodem 292,50, waar ook de nodige omkeerpatronen werden gevormd, neemt af met de opwaartse beweging van gisteren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX testte gisteren nog de dalende korte temijntoppenlijn bij 6.070, maar kan snel op weg naar de recente top van 6.193. De toppenlijn ligt vandaag bij 6.030. Gisteren werd een inverted hammer gevormd als hogere bodem voor een beweging naar het 200-daags gemiddelde en de bovenkant van het stijgende trendkanaal in de zone 6.690 – 6.730.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS
De Nasdaq 100 drukt opnieuw opzichtig tegen de bovenkant van de zware zone 2.410 – 2.440 aan. De onderkant blijft rond het 200-daags gemiddelde van 2.300 liggen. Ik verwacht in de komende week een opwaartse doorbraak en een forse versnelling.

De S&P 500 heeft als laatste de twee hammers van de afgelopen dagen rond 1.235 – 1.240 een goed vervolg gegeven tot boven het 200-daags. Richtpunt blijft 1.350 – 1.370.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2011 09:11
    En? Al de nodige putjes opgeplukt?? Italia 6,755% and counting.

    Ik zie best wel hoe de TA op lange termijn eruit ziet en wat dat betreft heeft onze heer Heijink natuurlijk een punt. Maar ik zie toch ook meerdere beren op de weg. En die zijn niet mis! De eerste ben ik maar mee begonnen, want dat is een hele dikke beer. Benieuwd of die in zijn hol gaat kruipen voor een winterslaap of dat er nog een dikke brul komt? Ik wacht even af vandaag voor ik ga handelen.

    De opening is in elk geval niet echt overtuigend, maar dat zegt nog niet heel veel.
  2. Henk Snaph 9 november 2011 09:12
    Ik denk dat Bas tot en met 31 december gelijk krijgt. De tijd om voor die datum nog flink te dalen wordt m.i. te kort. Griekenland, weleenswaar niet meer te helpen en Italie. Hoop doet leven maar is m.i. valse hoop die tot einde jaar overeind gehouden wordt. Mooie jaarafsluiting voor de fondsen

    henks
  3. [verwijderd] 9 november 2011 09:13
    Ik lees elke dag Bas zijn visie zoals velen waarschijnlijk. Het draagt bij aan mijn conclusie. Het is een van de vele berichten dus ik baseer me nooit op een visie alleen.

    De beurzen gaan down de komende tijd, ik verwacht toch weer een aex van 300 misschien vandaag al.

    Alk met al ondanks ook mijn aankopen van calls blijft het natuurlijk grote ellene in de wereld. Daarom zit ik liever in de puts.
  4. forum rang 6 shortie 9 november 2011 09:20
    quote:

    stars _1FB1 schreef op 9 november 2011 09:07:

    Vandaag gaan we toch in het rood denk ik het blijft geen feest
    [met enig cynisme] Ligt eraan.... wie is er vandaag aan de beurt om de beurzen hoger te zetten? Rutte, Sakozy, Merkel?? Wie wordt de volgende die opstapt en daarmee voor een 2-3% stijging gaat zorgen?? De beurs draait immers niet meer om de economie of de bedrijfsresultaten maar om de vraag welke premier er als volgende zijn biezen pakt. [/met enig cynisme]

    Zie momenteel een stijgende wig.
    Mijn koersdoel voor de komende weken blijft de GAP op 1.170.

    11 november (vrijdag) staat er de volgende draaidag gepland. Kan een dag of wat schelen maar een belangrijke top lijkt zich rondom deze koersen de komende dagen te gaan zetten.
    Vorige draaidag was 28 october. Toen werd de 1.290 gezet. U Bent gewaarschuwd.

  5. _/bart\_ 9 november 2011 09:24
    Net wat Henk zegt, ik denk dat er een eindejaarsrally aan komt. Iedereen is hier nog negatief, dat is goed, want dat betekent alleen maar meer dat er een eindejaarsrally aan komt. Natuurlijk klopt het allemaal voor geen meter, maar zo werkt het nou eenmaal. Straks kan iedereen de hebzucht toch niet weerstaan, en reversed iedereen z'n positie long om nog dat laatste ritje van dit jaar mee te maken. Volgend jaar gaan we weer keihard omlaag.
  6. Bijlage toevoegen 9 november 2011 09:34
    quote:

    buna! schreef op 9 november 2011 09:26:

    [...]

    Hoi Brabo,
    waar kan ik deze rente (en die van andere landen) volgen? Heb je een link?

    Dank en groet,
    Buna
    Je kunt de yields en correspnderende prijzen vinden van Italie op:

    www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=G...

    deze data is echter wel minimaal 15 min vertraagd.
  7. forum rang 6 shortie 9 november 2011 09:38
    quote:

    stars _1FB1 schreef op 9 november 2011 09:24:

    Shortie ik kijk op dagbasis, ben met je eens dat de beurzen reageren op alle andere zaken dan economie, vandaag staat er niets spannends gepland dus terug naar de realiteit en dat is down.
    Ik kijk op een iets langere termijn en dan zie ik nog steeds een downtrend. De stoch op de 3-uurs (S&P) zit al weer bijna bij het plafond.
    Zie nog maar zeer weinig opwaarts potentieel. Gevaar zit em met name weer in de scherpete van de stijging en het lage volume waarmee de stijging gepaard ging.
    De beer is nog zeker niet geschoten!!
488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links