Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tesla en Wirecard maken gehakt van indexbeleggen

Twee aandelen maken dit jaar als geen ander het nadeel van indexbeleggen duidelijk. Tesla komt pas na een reuze stijging in de S&P 500. Staat leuk dit percentage...

... maar dat is allemaal van vóór de indexopname, ofwel als indexbelegger profiteerde u hier niet, nada, noppes van mee.

Tussendoor, Tesla kwam met stip op nummer zes in de S&P 500. Uniek. Niet onomstreden overigens, de kwaliteit van de winst zou niet voldoende zijn, volgens de critici. Het S&P 500 comité - niemand weet wie dat zijn - besliste echter anders.

Als DAX-belegger kreeg u dit jaar vol de demasqué van Wirecard in uw maag gesplitst. Sinds 24 augustus is het aandeel uit de index, waar het in september 2018 met feest in kwam. Eindelijk na SAP en Infineon een echt technologiebedrijf in de DAX! Als indexbelegger had u veel van de stijging echter al gemist.

Kortom, met indexbeleggen profiteert u in de regel niet van de grootste koersstijgingen van een aandeel, ofwel de grootste reden dat een fonds in de index komt. De grootste dalingen pakt u voor het gemak wel mee en dan komt het regelmatig voor dat zo'n aandeel ook nog uit de index verdwijnt. En bedankt.

En toch is het bijna ondoenlijk om structureel een index te verslaan. Logisch? Wij lijken als individuele beleggers op indices: we zien een harde stijger ook pas als die al hard is gestegen. Zie Tesla maar: in de eerste paar jaar van zijn beursbestaan viel het aandeel bij wijze van ook bijna niemand op.

Het is net als bij Amazon dat ruim -95% deed tussen 2000 en 2003. Ik denk dat er behalve Jeff Bezos en Elon Musk zelf niemand het hele ritje maakte - in goede en slechte tijden. In Nederland hadden we Imtech en Wirecard maakt duidelijk dat fraude helaas een (niet in te schatten) risico is bij beleggen. En een dure.

Deze zag u ool vandaag, Tesla zit twee dagen in index en het gedonder begint nu al :-) <?p>


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links