Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belastingdienst wint Douche van Koets 2020

Belastingdienst wint Douche van Koets 2020

Deze keer ben ik later dan Sinterklaas maar eerder dan de Kerstman. Ik heb namelijk weer iets uit te delen: de twaalfde Douche van Koets.

Zoals ieder jaar heb ik weer tal van nominaties gekregen van lezers. Ik bedank iedereen voor zijn of haar reactie. Ik heb er drie reacties uitgepikt.

Reactie 1 lezer IEX:

 1. Wopke Hoekstra met zijn belegging in KLM. Gekocht met belastinggeld.
 2. PFZW , maar ook het ABP, pensioenfondsen die speculeren op de (olie)-grondstoffenmarkt en daar fors verliezen.
 3. Wiebes, met een reeks aan discutabele beslissingen in de afgelopen jaren, zoals de stijging van de energierekening: stug volhouden dat het wel meeviel, afschaffing van de dividendbelasting en de ontkenning iets van zijn zelfgeschreven memo's af te weten, het gasbesluit, windmolenpark in Wieringerwerf (Lubach), als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst, lees kinderopvangtoeslagen, de vertrekregeling bij de Belastingdienst, ICT-problemen bij de Belastingdienst. Een brokkenpiloot dus.

Reactie 2 lezer IEX:

Top 1,2 en 3: Belastingdienst voor de toeslagenaffaire.

Reactie 3 lezer IEX:

 1. De Belastingdienst
  Als je er jarenlang zo’n grote puinbak van maakt en je dan nog zo hooghartig opstelt dat zelfs je verantwoordelijk staatssecretaris (Alexandra van Huffelen) een aanklacht tegen je indient, maakt je het wel erg bont. Temeer ook omdat de politiek verantwoordelijken (Wiebes, Weekers en Asscher) buiten schot lijken te blijven.
 2. De toezichthouders (AFM en DNB)
  Jarenlang allerlei affaires aangrijpen om de regeltjes nog ingewikkelder en nog moeilijker uitvoerbaar te maken en dan blijkt het dat banken als ING nog uitglijders kunnen maken met hun manier van zaken doen en intern toezicht hierop.
 3. De Europese Commissie
  Voor het jaren achtereen uitvaardigen van directives in de financiële sector die hun doel grotendeels volkomen voorbij schieten omdat de Lidstaten het verdommen om nu eens serieus werk te maken van harmonisatie en de commissie niet bij machte is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De directives zijn meestal een raamwerk waarbinnen de lidstaten hun eigen gang kunnen gaan zonder rekening met de anderen te houden.

Zoals gewoonlijk blijft mijn top 3 beperkt tot Nederland. Er is in 2020 heel veel gebeurd. Het is een zeer uitzonderlijk jaar door de coronacrisis. Mijn top 3 is:

3. Het kabinet

Vorig jaar was het kabinet met stip de winnaar. Dit jaar op nummer 3. Ik heb het kabinet niet beoordeeld op hoe het de coronacrisis aanpakt. Dat verdient geen schoonheidsprijs, want regeren is vooruitzien.

Wel op nummer 3 omdat zij weer de hypotheekregeltjes veranderen. Dit keer de afschaffing van de 2% overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar. En natuurlijk het meenemen van het tweede inkomen tot 90% (was 80% dit jaar) in de berekening van het toetsinkomen voor de maximale hypotheek.

In twee columns van dit jaar kon u een opsomming lezen van welke veranderingen door het kabinet vanaf 2001 al zijn doorgevoerd. Het betreft hier al een volledige A-4 bladzijde (Onderzoek hypotheekrenteaftrek: niemand begrijpt het meer en Kabinet denkt over afschaffen hypotheekrenteaftrek.

2. Makelaars

In 2017 de winnaar en vorig jaar op nummer 3: de makelaars. Ik heb dit jaar zelfs drie columns over de makelaars geschreven. Het ging dan vooral om de taxaties en de wijze waarop woningen worden verkocht (Makelaars doen handjeklap en Rommelen met taxaties en Taxaties per direct afschaffen).

Het was een heel goed jaar voor de makelaars. Zij hebben goed geld kunnen verdienen, net als de hypotheekadviseurs. Helaas zijn er nog tal van praktijken die het nieuws halen die niet door de beugel kunnen. Het wordt tijd dat de AFM ingrijpt en ook de zorgplicht instelt voor makelaars. Dit zal niet alle problemen oplossen, maar wel heel erg veel.

1. Belastingdienst

De winnaar van 2020 is de Belastingdienst. En wel wegens de Toeslagenaffaire. Hoe is het mogelijk in Nederland dat jarenlang diverse medewerkers bij de Belastingdienst (of hogere personen) een werkwijze hebben gehanteerd die verschrikkelijk is geweest voor de benadeelden. De stopzetting van toeslagen heeft ervoor gezorgd dat veel gezinnen in grote financiële problemen zijn gekomen. Sommigen moesten hun huis verkopen en er zijn zelfs mensen gaan scheiden vanwege de problemen.

Schrijnend is vooral dat de verantwoordelijke personen geen eerlijk antwoord hebben gegeven op de vragen. Zij hebben meestal geantwoord met:

Ik kan mij dit niet herinneren

Ik wil wel een groot compliment geven aan een persoon die niet onbekend is voor mij, namelijk Pieter Omtzigt. Ik heb hem in december 2018 uitgebreid telefonisch gesproken over een ander onderwerp, waarna ik de column Belastingdienst weet het niet meer kon schrijven.

De voorgangers

Dit was het elfde jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
 • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.

 • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.

 • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.

 • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.

 • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.

 • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en Nibud nummer drie.

 • In 2016 was de Kennisgroep Verzekeringsproducten de winnaar, de Rabobank was nummer twee en het Kifid nummer drie.

 • In 2017 waren de makelaars de winnaar, minister Wiebes was nummer twee en de banken nummer drie.

 • In 2018 was de ING de winnaar. Minister-president Rutte was nummer twee en staatssecretaris Menno Snel nummer drie.

 • In 2019 was het kabinet de winnaar. De opleidingsinstituten waren nummer twee en de taxateurs / makelaars nummer drie.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 20 jan Uw te koop staande woning verhuren: dit zijn de mogelijkheden 10
 2. 06 jan Geen hypotheekrenteaftrek door fout staatssecretaris 18
 3. 30 dec Hypotheekadviseurs spelen makelaar 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 20 december 2020 14:46
  En voor het late uitbetalen aan de gedupeerden is er weer een smoes; het moet "zorgvuldig" gebeuren. Dat gaat weer een hele tijd duren. Waarom niet iedereen dit jaar gewoon 10k geven en daarna na zorgvuldig onderzoek het resterend bedrag later betalen.
  Als de overheid geen monopolist was geweest dan was zij met haar instelling en gedrag al vele malen failleit geweest.
 2. Atari 20 december 2020 23:44
  Belastingdienst is een zooitje controleren niets. Elk jaar gaan steeds meer burgers creatief hun aangifte doen. Zetten leningen in box 3 in scène om vermogensrendementsheffing te verlagen. Trekken alle hypotheekrente af terwijl lening weer over 30 jaar loopt zonder aflossing. En dit allemaal glipt, en floept er doorheen. De staat loopt miljoenen mis en er wordt er flink op los gefraudeerd. Maar goed die ambtenaren denken dan weer de belastingbetaler krijgt alsnog de rekening van hun wanbeleid
 3. forum rang 5 Call me Put 21 december 2020 08:13
  quote:

  Mobydick schreef op 18 december 2020 14:13:

  "Ik kan mij dit niet herinneren"

  "Ik herken mij hier niet in"

  "Dit was een leerproces"

  "Dat is mij niet bekend"

  Allemaal "hoe klets ik me er uit" praatjes. Het werkt want ze komen er mee weg. Wiebes zit nog steeds op het pluche.
  Ik heb mij groen en geel geërgerd tijdens zijn verhoor, wat een vreselijke man.
  Maar dat hij, op zeker zat te liegen kon je aan zijn neus wel waarnemen.
  Ik vind dat politici vervolgd moeten kunnen worden voor hun wanbeleid.
  Maar er zal zeer waarschijnlijk wel een mooi baantje voor hem gereserveerd zijn in het E.P.
 4. Brulboei 21 december 2020 15:40
  Als de Koude Douche naar de Belastingdienst gaat (volkomen mee eens), dan gaat de Warme Douche (de beste prestatie van 2020) cun laude naar Pieter Omtzigt en Renske Leijten voor hun niet nalatende ijver om de toeslagen affaire constanty in de kijker en op de agenda van de 2e kamer te houden!
 5. forum rang 6 Ronald Engels 21 december 2020 17:36
  Hoe men het ook draait en keert, Onze Nederlandse Belastingdienst is één pure Wettelijk Geregelde Dievenbende met Toestemming van praktisch alle Politici in Den Haag, heer Rutte voorop.

  Grote Uitzondering van één zeer integere politicus is Dhr. Pieter Omtzigt, heel Nederland zou massaal op hem moeten stemmen en dhr. Rutte gewoon zonder dank en zonder wachtgeld moeten buiten Bonjouren, de onbetrouwbare huichelaar en Farizeer!

  Bah voor Rutte, weg ermee!

  M.v.g.
 6. forum rang 4 StoplossBurner 15 januari 2021 15:17
  quote:

  StoplossBurner schreef op 18 december 2020 17:20:

  Ik neem inderdaad aan dat op zijn minst Wiebes nu gaat wieberen. En wellicht wel het hele kabinet vanwege de incompetentie die ze keer op keer ten toon spreiden.
  Heeft niet lang geduurd; erg voorspelbaar weer hoe dit gaat. Wederom een staaltje symboolpolitiek waar de laatste kabinetten zo in uitblinken. Mag hopen dat Wiebes volledig van het toneel verdwijnt.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links