Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Franse aanval

Slotcall: Franse aanval

Op een rustige beursdag blijft de AEX (+0,1%) dichtbij huis. Het gesteggel over de Brexit gaat vrolijk door, maar de aandelenmarkt trekt zich er helemaal niets van aan.

De spanningen omtrent de Brexit zien we vooral aan de daling van het Pond. De euro wint vandaag 0,6% ten opzichte van de Britse munt. Verder zijn het de zwaargewichten ASML (+2,3%) en Relx (+1,1%) die ervoor zorgen dat de hoofdindex beter presteert dan de DAX (-0,2%) en CAC (-0,6%).

De euforie op de financiële lijkt een beetje weg te ebben, maar een fikse correctie zit er nog niet in. Toch is het niet ondenkbaar dat de koersen deze maand licht onder druk komen te staan. Door de novemberrally moeten pensioenfondsen aandelen verkopen ten faveure van obligaties om de balans in de portefeuille terug te brengen.

JPMorgan Chase raadt beleggers gebruik te maken van een dip en bij te kopen. Met name over Amerikaanse aandelen is de zakenbank positief. Over populaire assets zoals koper en bitcoin zijn de Amerikanen iets minder enthousiast.

Air France-KLM

Het aandeel van de dag is Air France-KLM (+1,5%). De Franse overheid is van plan om zijn aandeel in de luchtvaartmaatschappij te verdubbelen naar 30%. Frankrijk breidt daarmee zijn invloed in de luchtvaartmaatschappij flink uit.

Als Nederland de positie van KLM en Schiphol wil behouden dan moet Wopke Hoekstra wederom met een flinke zak geld over de brug komen. Twee grote kopers zijn natuurijk goed voor de koers en waarschijnlijk is dit de reden waarom het aandeel er de laatste tijd zo goed bij ligt.

Desalniettemin vreest de IEX-Beleggersdesk een enorme verwatering van het aandelenkapitaal. Er is voor tenminste €5 miljard nodig. Dit geld wordt waarschijnlijk deels binnengehaald met behulp van een emissie. Wellicht gebruikt de Franse overheid de naderende emissie om zijn belang in de luchtvaartmaatschappij uit te breiden.

Rentes

De rentes maken een enorme duikvlucht. De Nederlandse tienjaarsrente zakt vier basispunten naar -0,50%. De Britse yield gaat zelfs zeven punten omlaag. De kans op een no-deal Brexit neemt toe, maar het is de vraag of dit de reden is voor deze daling. De aandelenmarkt blijft immers goed liggen.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee behoren we tot de beste beurzen van Europa. 
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 3,5% en noteert 20,5 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,4%) en S&P500 (-0,1%) koersen in het rood, terwijl de Nasdaq (+0,5%) de weg omhoog vindt. Intel (-4,0%) is het zwarte schaap. Apple wil zijn eigen chips maken en schuift Intel misschien volgend jaar al aan de kant. 
  • De euro klimt 0,1% en noteert 1,214 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,4%) en zilver (+1,7%) gaan goed vandaag.
  • Olie: WTI (-1,1%) en Brent (+0,1%) blijven dicht bij huis.
  • Bitcoin (+0,4%) klimt tot boven de $19.000

Het Damrak

  • ASML (+2,3%) profiteert van een koopadvies van Stifel. Het koersdoel bedraagt €420.
  • De verzekeraars Aegon (-1,3%), ASR (-1,5%) en NN Group (-2,3%) blijven achter, maar een duidelijke trigger kan ik niet vinden. Eerstgenoemde organiseert komende donderdag zijn beleggersdag. De analisten van UBS vrezen dat het dividend komend jaar aanzienlijk lager uitkomt dan verwacht.
  • Akzo Nobel (-0,2%) is vandaag officieel gestart met zijn aandeleninkoopprogramma. Het gaat om een bedrag van €300 miljoen, wat gaat om 1,7% van de totale beurswaarde.
  • Volgens de Ookla Speedtest zou KPN (-0,2%) beschikken over het snelste 5G-netwerk van Nederland. Beleggers zijn niet onder de indruk.
  • Basic-Fit verliest 2,2%. Wellicht speelt mee dat het aantal besmettingen in Nederland flink toeneemt. Anderzijds is de kans klein dat sportscholen hier alsnog hun deuren moeten sluiten. De overheid heeft al eerder aangegeven veel waarde te hechten aan sporten, aangezien het de volksgezondheid ten goede komt.  
  • Winkelvastgoed blijft wat achter, maar de verliezen blijven beperkt tot 2%.
  • Fugro knalt 9,8% omhoog. Sinds de bekendmaking van de emissie is het aandeel on fire. Positief is dat de schuldgraad hierdoor zakt tot normale proporties. Verder richt de bodemonderzoeker zich steeds meer op duurzame energie.
  • Accsys (+5,6%) dendert door. Sinds de cijfers van vorige week maandag gaat het hard.
  • Vivoryon (+9,6%) zet een nieuw jaarrecord op het bord. 
  • Avantium (+6,3%) gaat op een hoog volume omhoog.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €9,80 van €9,25 en houden - ING
  • ASML: naar €420 en kopen - Stifel

Agenda

8 dec Event Consensus
00:50   Japan BBP Q3 +5,0% QoQ
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment dec 35,0
11:00   EU BBP Q3 (herziend) +12,6% QoQ
13:00   VS EIA Energy Outlook
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2020 18:41
    De verzekeraars Aegon (-1,3%), ASR (-1,5%) en NN Group (-2,3%) blijven achter, maar een duidelijke trigger kan ik niet vinden. Eerstgenoemde organiseert komende donderdag zijn beleggersdag. De analisten van UBS vrezen dat het dividend komend jaar aanzienlijk lager uitkomt dan verwacht

    =====
    Dat is wel tov de verwachtingen van andere analisten en niet tov de verwachtingen die Aegon zelf gesteld heeft.
    Die blijven namelijk gewoon staan want het dividend is niet voor niets verlaagd naar een niveau zodat ze dat kunnen blijven betalen en van daar uit alleen maar gaan denken aan verhogen in de toekomst afhankelijk van hoe snel het wil vlotten met de aanpassingen door de nieuwe CEO.
  2. Mariah 7 december 2020 19:59
    "De rentes maken een enorme duikvlucht"
    En de (levens-)verzekeraars volgen, wereldwijd. Heeft niets met dividend van doen maar alles met de yieldcurve en het verdienmodel van levens- en pensioenverzekeraars.
    Er blijkt nog het nodige te leren over de vastrentende markt Niels, maar dat was al duidelijk in die potcast.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links