Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Amazon +10%!

Liveblog: Amazon +10%!

Update 22:10 uur: Amazon

Virus concerns mount; stocks shake it off, aldus Reuters. Treffend. 

Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept het corona virus uit tot internationale noodtoestand. Als er al koersreactie is, dan is het eerder omhoog dan omlaag. Wall Street sluit in de plus. Over naar de cijfers van allround technologiebedrijf Amazon, of weet iemand een trefzekerder beschrijving van de gigant?

Wat maakt het uit, de cijfers zijn weer weer verpletterend - vooral prime. Alle verwachtingen verslagen. Koers nu +10%!

Reuters vat hets amen. U ziet dat de omzet outlook voor Q1 midden in de prik van de consensus is. Tijdens de conference call krijgt Amazon zeker de vraag of dat wel of niet is gecorrigeerd voor het corona virus. Er is geen directe China exposure, maar intussen krijgt ieder bedrijf er links-of rechtsom mee te maken? 

Kijk in zijn timeline, Charlie Bilello heeft altijd mooie data van cijferende bedrijven. Amazon laat 73 kwartalen op rij double digit groei op jaarbasis zien. Is dat ooit eerder voorgekomen?

 


Update 15:10 uur: Even bij de les, ABN Amro

Scherp gezien van Maarten en hij heeft gelijk, min en min is plus. Ik zou hier maar gauw werk van maken ABN Amro, voordat een gehaaide advocaat met drie achternamen plus dito uurtarief de bank last gaat bezorgen.

Update 14:25 uur: Corona op Carnivalschip

Corona, Carnival en is het over een paar weken geen carnaval? Wordt nog wat. Carnival doet nu pre-market -6%.

Update 12:45 uur: Tesla en Amazon

Ik weet nog goed dat CEO Jeff Bezos lachte om zijn eigen geldverbrandingscijfers bij zijn kwartaalrapportages begin vorig decennium. Zijn aandeelhouders vonden het minder grappig; zie de grafiek in mijn tweets. Oef. Het hele gedoe rond Tesla en beren en stieren die elkaar (verbaal) bestrijden, doet mij hieraan denken.

Achteraf kreeg Bezos gelijk - en hoe. Zie die andere grafiek in mijn tweets. Hoeveel veelbelovende namen uit die tijd zijn intussen verdwenen en vergeten? Heel wat meer. We kennen alleen Alphabet/Google nog. Enfin, Tesla kan ook een Amazon zijn als het Elon Musk lukt de grootste en meest winstgevende te worden.

Dan zijn de kopers van nu, die op dit moment voor gek worden uitgemaakt, de Grote Jongens & Meisjes. Implodeert Tesla weer door wat dan ook - het overkwam Amazon ook diverse keren tot ruim -95% aan toen - en gaat het misschien definitief door het putje... dan horen we er wellicht nooit meer wat van of over.

Niemand die nu al weet hoe dit afloopt en dat noemen we nou risico op de beurs. Tesla doet nu pre-market VS +10,6% (op luttele 129K omzet) en vanavond om 22:00 uur zijn er cijfers van Amazon.

 


Update 11:00 uur: Welkom Renewi in Amsterdam!

Mijn excuses aan u, Renewi en Euronext. Een beursgang missen, ik kan de haren wel uit mijn hoofd trekken en de boel zat gewoon in mijn mail. Vergeten met al die cijfer- en coronadrukte. Als  goedmakertje geef ik het filmpje van de gongceremonie vanochtend. Hierdoor zie ik het ook, want meer media slapen.

Welkom in Amsterdam en succes Renewi. Gelukkig is de opening wel goed: +5,3% nu in een dalende markt.

Welkom in Amsterdam, want het bedrijf is al heel lang in Londen genoteerd. Helaas, dat is nog geen succes gebleken... 

Misschien vandaar ook de wat flauwe belangstelling. Met een waarde rond €340 miljoen is het ook niet het grootste bedrijf. Wel een potentieel AScX- en misschien wel AMX-fonds. Enfin, wat doet Renewi precies? Dit dus en daar zit op papier genoeg fantasie in. Reuters:

Renewi PLC is a United Kingdom-based waste-to-product company. The Company operates through five business divisions: Netherlands Commercial, Belgium Commercial, Hazardous Waste, Monostreams and Municipal.

The Netherlands Commercial division is engaged in collecting, sorting, treating and recycling commercial and household waste in the Netherlands. The Belgium Commercial division is engaged in collecting, sorting, treating and recycling commercial and household waste in Belgium.

The Hazardous Waste division is engaged in treating soil, water and packed chemical waste and is engaged in waste logistics. The Monostreams division is engaged in managing a range of waste streams, which focuses on end markets, such as glass, electronic goods, organics and minerals.

The Municipal division is engaged in operating long-term waste management contracts with local authorities in the United Kingdom and Canada.

Hier even paar basics uit Reuters. Schulden, marges, dividend, waardering... Tja, daar kijken we nog wel eens een keer goed naar. Vandaag is het eerst de notering vieren.

 


Update 10:00 uur: Shell, Unilever en de rest

Unilever zegt vandaag gewoon dat ze er gisteren uren (?) over hebben zitten vergaderen. En ze gingen even blanco weer naar buiten als ze naar binnen kwamen. Geen idee wat de impact wordt van de coronaviruscrisis, maar dat er invloed op omzet en winst in zeker Q1 zal zijn, is duidelijk met al die bedrijfssluitingen.

Het is niet voor niets dat ik u gisteren vroeg Waarom. Dalen. We Niet?! Doen we vandaag wel, dus ik heb dat stukje weer als EHBO-post op de homepage gezet. Omzetten en winsten onder druk in Q1, terwijl de koersen toch al veel harder stegen dan de verwachtingen: blauwdruk voor een marktcorrectie lijkt mij, maar wie ben ik.

Dank in ieder geval voor al uw reacties. Enfin, over naar nu. Het is vrij simpel op het Damrak, het is overwegend defensief versus cyclisch, financials en ADHD. Overwegend dan, want Unilever valt minder slecht uit dan verwacht na de omzetwaarschuwing vorige maand en Shell wordt hard afgestraft op cijfers.

Om eerlijk te zijn had ik dat misschien eerder andersom verwacht: ik vind het juist positief dat Shell dat aandeleninkoopprogramma toch afmaakt, maar de markt schrikt zich denk ik een hoedje dat de slechte olie- en gasprijzen er zó inhakken. Misschien is er ook wel dividend- en inkoopvrees voor de langere termijn.

Unilever valt blijkbaar mee na die waarschuwing: het is in ieder geval niet nog erger. De theedivisie staat te koop en dat vindt de beurs ook een plus. Dat het bedrijf zegt dat het ook niet blij is met de eigen prestaties, geloof ik graag. Het zal aan mij liggen dat ik geen aanknopingspunten voor échte verbetering zie.

Verder nog iets? Ja, advies:

 • ABN Amro: naar €15,50 van €16 (sell) -KBC
 • OCI: naar €20 van €23,50 - UBS

De opvallendste bewegers nog:

 • KPN krijgt nog een trap na op die slecht ontvangen cijfers en forse daling gisteren, ik kan het niet anders omschrijven
 • Behalve hard stijgen, kan ASMI ook heel hard dalen. Ik vermoed dat hier het motto is: van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden
 • Als ik dan Alfen relatief bescheiden zie dalen, twijfel ik meteen weer aan bovenstaande opmerking. Geldt ook voor Galapagos en Adyen
 • Corbion verbaast zichzelf nog het meest denk ik met die opvallende stijging
 • De AEX-volatiliteit stijgt 9%, maar Flow Traders daalt?! Ik kan het niet plaatsen
 • Stern stijgt 5% op die voorgenomen fusie

Geklokt om 10:00 uur. Uit de IEX One Monitor voor een keertje, want ik hannes met mijn koersenbak. Heel fijn op zo'n drukke dag.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 11:19 Waarom NN, ASR en Aegon hard dalen terwijl de AEX stijgt 11
 2. 08:10 Er is even lucht voorbeurs, let op NN en ASR en verhip, VIX en Flow
 3. 26 sep Klimaat, banken en fossiel hebben het weer eens gedaan 13

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 30 januari 2020 13:20
  Niemand, maar dan ook niemand die nu al weet hoe dit afloopt en dat noemen we nou risico op de beurs.

  PRECIES, Arend-Jan! Ik beleg nu meer dan veertig jaar en als er één les is die steeds overeind blijft staan, dan is het wel de les: ACHTERAF weet iedereen het, ACHTERAF kunnen ze alles, van de onroerend goedcrisis, tot de bankencrisis, van de daling van de renteniveaus héél goed uitleggen.

  Ik haak op je zoveelste grandioze blog in, omdat ik vorig jaar met mijn zoon diepgaande discussies had: Wordt het Tesla of wordt het Volkswagen/ Daimler? NOOIT en te nimmer zou ik vermoed hebben dat die keuze zo ontzettend uit elkaar zouden ontwikkelen. ACHTERAF staan de betweters overal klaar, maar vertel mij nu maar iedere dag, wat je ieder dag zou moeten doen. En dan wordt het verdomde lastig. Dan zie je ze komen, maar vooral ook met bosjes weer gaan. Op de fora, in de financiële bladen. Met veranderde aliassen. Allemaal zo doorzichtig. Januari 2020 wordt dus weer een beleggersmaand die ons met de voetjes op de grond zet. Maarruh….mijn zoon glundert… en eigenlijk vind ik dat best lekker!

  Peter
 2. forum rang 4 mok 30 januari 2020 22:38
  Tjonge, wat worden er idiote prijzen betaald voor sommige aandelen. 2000 dollar voor een bedrijf die 6 dollar winst maakt in het meest winstgevende kwartaal. Amazon zou eigenlijk jaarlijks 100 dollar per aandeel moeten verdienen om zo’n prijs te rechtvaardigen. Onbegrijpelijk ook, met China compleet stil gelegd, dat de beurs het nog zo goed doet. Wordt nog steeds onderschat.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 13,170
  +0,42% +0,055
 2. ADYEN NV 17:29
  674,000
  +3,79% +24,600
 3. Alfen N.V. 17:29
  40,990
  -1,06% -0,440
 4. Amazon.com 26 sep
  125,980
  -4,03% -5,290
 5. 389,650
  +4,14% +15,500
 6. 13,950
  +1,38% +0,190
 7. Corbion 17:29
  18,560
  -1,22% -0,230
 8. Flow Traders 17:29
  17,300
  +1,11% +0,190
 9. Galapagos 17:29
  32,770
  +0,37% +0,120
 10. 3,096
  -1,43% -0,045
 11. OCI 17:28
  25,370
  +0,75% +0,190
 12. PB HOLDING 26 sep
  3,060
  0,00% 0,000
 13. RENEWI PLC 17:29
  506,000
  +1,00% +5,000
 14. SHELL PLC 17:29
  30,775
  +1,45% +0,440
 15. Tesla 26 sep
  244,125
  -1,16% -2,865
 16. UNILEVER PLC 17:29
  46,560
  -0,37% -0,175

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links